Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Struja je područje u kojem se sve treba ispravno i temeljito obaviti. U tom pogledu, mnogi vole razumjeti sve samostalno, a ne povjerenje izvan ljudi. Jedan od ključnih trenutaka je povezivanje žica u razvodnoj kutiji. Na kvalitetu rada ovisi prvo, ispravno funkcioniranje sustava, a drugo - sigurnost - električni i vatre. 

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Jedna od vrsta distributivnih (cijepanje, grananje) kutije

Što je to kutija za spajanje?

Iz električnih štitova žice prolaze kroz sobe u kući ili stanu. U svakoj sobi, u pravilu, nije jedna točka spajanja: nekoliko mjesta i prekidača su točno. Da biste standardizirali načine povezivanja žica i sakupite ih na jednom mjestu, koristite spojne kutije (ponekad se nazivaju grananje ili spajanje). U njima se kabeli usmjeravaju sa svih priključenih uređaja, čija se veza odvija unutar šupljeg tijela.

Da ne traži ožičenje tijekom sljedećeg popravka, postavlja se u skladu s određenim pravilima, koja su propisana u PUE - Pravilima uređaja za električne instalacije.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Pravila ožičenja

Jedna od preporuka je provesti sve veze i grane žica u razvodnoj kutiji. Stoga su žice dopuštene na vrhu zida, na udaljenosti od 15 cm od stropa. Nakon što stigne do grana, kabel pada vertikalno prema dolje. Na podružnici je instaliran razvodni okvir. U njemu sve žice su povezane prema potrebnoj shemi.

Po vrsti instalacije, razvodni ormarići su unutarnji (za izravnavanje) i vanjski. Ispod unutarnje strane u zidu napravite rupu u kojoj je ugrađena kutija. Ovom instalacijom poklopac je u ravnini s završnim materijalom. Ponekad se u procesu popravka zatvori završnim materijalima. Međutim, takva montaža nije uvijek moguća: debljina zidova ili završnih ploča ne dopušta. Zatim upotrijebite kutiju za vanjsku ugradnju koja je izravno priključena na površinu zida.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Neki oblici spojnih kutije

Prema obliku kutije, može biti okrugli ili pravokutni. Postoje obično četiri zaključka, ali može biti i više. Stezaljke imaju navoj ili spoj, na koji je prikladno spojena valovita cijev. Uostalom, prikladnije je položiti žice u valovitom cijevi ili plastičnoj cijevi. U tom slučaju, vrlo je lako zamijeniti oštećeni kabel. Prvo ga odvojite u razvodnoj kutiji, a zatim iz potrošača (utičnica ili prekidača), povucite i izvucite. Na mjestu, zategnite novi. Ako je, s druge strane, postavljen na starinski način - u stropu, koji je zatim ožbukan žbukom - da zamijeni kabel, morat ćete zid oštetiti. Dakle, ovo je preporuka Vijeća ministara, koja svakako vrijedi slušati.

Koje kutije za spajanje obično daju:

 • Povećana održivost sustava napajanja. Budući da su sve veze dostupne, lako je utvrditi mjesto oštećenja. Ako su vodiči postavljeni u kabelske kanale (valovite cijevi ili cijevi), zamjena oštećenog područja bit će jednostavna.
 • Većina problema s električnom strujom javlja se u priključcima, au ovoj vrsti instalacije mogu se periodično pregledati.
 • Instalacija razvodnih kutije povećava razinu zaštite od požara: sva potencijalno opasna mjesta nalaze se na određenim mjestima.
 • To zahtijeva manje novca i radne snage od postavljanja kabela na svaki od utičnica.

Načini spajanja žica

U kutiji se vodiči mogu povezati na različite načine. Neki od njih su složenije, provode se, drugi su lakši, ali ako se to ispravno napravi, oni sve daju potrebnu pouzdanost.

nasukavanje

Najpopularnija metoda narodnih obrtnika, ali najviše nepouzdana. Nije preporučljivo za upotrebu jer ne daje odgovarajući kontakt, što može dovesti do pregrijavanja i požara. Ova metoda može se koristiti kao privremena, na primjer, kako bi se provjerila funkcionalnost sklopljenog kruga, uz obveznu naknadnu zamjenu pomoću pouzdanijih.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Ispravno uvijanje električnih žica

Čak i ako je veza privremena, potrebno je sve učiniti prema pravilima. Metode za uvijanje nasukanih i čvrstih vodiča slične su, ali imaju neke razlike.

Kod uvijanja žice s uzicom, postupak je sljedeći:

 • izolacija je oguljena za 4 cm;
 • dirigenti su nepovezani za 2 cm (položaj 1 na fotografiji);
 • Spojite se na spajanje neprekinutih vodiča (poz. 2);
 • vene se uvijene prstima (pos 3);
 • uvijanje je zategnuto pomoću kliješta ili kliješta (pozicija 4 na fotografiji);
 • Izolirana (izolacijska vrpca ili termoskuciva cijev prije ugradnje).

Spajanje žica u razvodnoj kutiji s jednim prebivalištem uz pomoć uvijanja lakše je. Izolirani vodiči križaju se i uvijeni prstima duž cijele duljine. Zatim uzmite alat (npr. Kliješta i kliješta). U jednom, vodiči su pričvršćeni blizu izolacije, drugi čvrsto uvijati vodiče, povećavajući broj okreta. Priključna točka je izolirana.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Twist kliješta ili kliješta

Vijak s pričvrsnim kapama

Još je jednostavnije uvijanje pomoću posebnih kapa. Njihovom upotrebom, veza je više izolirana, kontakt je bolji. Vanjski dio takvog poklopca je lijevan od plastike koja ne podupire paljenje, unutra je umetnut metalni konusni dio s navojem. Ovaj umetak pruža veliku kontaktnu površinu, poboljšavajući električne karakteristike priključka. Ovo je sjajan način povezivanja dviju (ili više) žica bez lemljenja.

Uvijanje žica pomoću kapa je još jednostavnije: izolacija se uklanja za 2 cm, žice su blago zakrivljene. Stavili su kapu, sila koja se okreće nekoliko puta, sve dok metal nije u kapi. Sve, veza je spremna.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Spajanje žica s kapicom

Kapice su odabrane ovisno o poprečnom presjeku i broju vodiča koji se trebaju spojiti. Ova metoda je praktičnija: prostor zauzima manje od uobičajenog uvijanja, sve se više komplicira.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Spajanje vodiča u razvodnu kutiju s kapicama

lemljenje

Ako u kući postoji lijevno željezo, a vi znate kako je to malo podnijeti, bolje je koristiti lemljenje. Prije uvijanja žice su zaprljane: nanosi se sloj kolofonije ili lemljenja. Grijano lemilo za lemljenje umočeno je u kolofonij, a provodi se nekoliko puta na dijelu koji je očišćen iz izolacije. Na njemu se pojavljuje karakterističan dodir crvenkaste boje.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Valjane žice

Nakon toga, žice su zakrivljene kao što je gore opisano (uvijanje), a zatim uzimaju kositar na lemljenju, zagrijavaju zavoj dok se rastaljenom kositru ne počne strujati između zavoja, oblaganje veze i dobivanje dobrog kontakta.

Na taj način instalirate se ne sviđa: potrebno je puno vremena, ali ako spojite žice u razvodnu kutiju za sebe, nemojte požaliti vrijeme i trud, ali se smirite.

Zavarivanje žica

Ako postoji stroj za zavarivanje invertera, možete koristiti zavarivanje. To je učinjeno na vrhu twist. Na uređaju je postavljena struja zavarivanja:

 • za presjek od 1,5 mm2 reda od 30 A,
 • za presjek od 2,5 mm2 - 50 A.

Elektroda je grafita (ovo je za zavarivanje bakra). Uzemljivači su lijepo pričvršćeni na gornji dio zavoja, donijemo ih od donjeg dijela, kratko dodirujte, pokušavajući zapaliti luk i ukloniti ga. Zavarivanje se odvija u djeliću sekunde. Nakon hlađenja, spojna točka je izolirana. Proces zavarivanja žica u razvodnoj kutiji prikazan je u videu.

Blokovi terminala

Druga veza žica u razvodnoj kutiji je preko stezaljki - terminalnih blokova, kao i oni koji se nazivaju. Postoje različite vrste jastučića: sa stezaljkama i vijcima, ali općenito načelo njihovog uređaja je jedno. Postoji bakreni čahura / ploča i sustav za pričvršćivanje žice. Oni su postavljeni tako da ih pravilno umetnite dva / tri / četiri vodiča, te ih sigurno spojite. U uređivanju je vrlo jednostavna.

Vijčane stezaljke imaju plastično kućište u kojem je kontaktna ploča učvršćena. Postoje dvije vrste: skriveni kontakti (novi) i otvoreni - stari uzorak. U bilo kojem od njih, vodič se čisti od izolacije (dužine do 1 cm) i pričvršćen je vijkom i odvijačem.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Priključivanje žica u razvodnu kutiju uz pomoć stezaljki

Njihov nedostatak je u tome što nije prikladno povezati veliki broj žica u njima. Kontakti su raspoređeni u paru, a ako trebate spojiti tri ili više žica, morate istisnuti dvije žice u jednu utičnicu, što je teško. Ali oni se mogu koristiti u granama s značajnom trenutnom potrošnjom.

Još jedna vrsta jastučića je Vagoov terminalni blok. To su jastučići za brzo postavljanje. U osnovi se koriste dvije vrste:

 • S opružnim mehanizmom. One se zovu jednokratno, od njihove ponovljene uporabe, ako je moguće, a zatim s značajnim pogoršavanjem kvalitete kontakta. Slučaj u unutarnjoj strukturi: u tijelu je tanjur s laticama od proljeća. Umetanjem vodiča (samo čvrsto), jezičac je savijen, pričvršćujući žicu. Pružajući kontakt, padne u metal. Ako vodič, s pravim naporom, i može izvaditi, onda latica nije isti oblik. Stoga se ovaj tip smatra slobodnim. Unatoč tome, veza je pouzdana i možete ih koristiti. Postoje i posebni stezaljke istog oblika, ali u crnom slučaju. Ugrađeni su električni kabeli. Ti priključci su nužni ako morate kombinirati bakar i aluminij, koji se jednostavno ne miješaju zbog aktivnih elektrokemijskih procesa koji se javljaju između njih. Pasta sprečava oksidaciju, čime se dva metala lako kombiniraju.

  Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

  Terminalne blokade za Vago

 • Univerzalno s mehanizmom poluge Ovo je možda najprikladniji priključak. Umetnite goli vodič (duljina je napisana na stražnjoj strani), pritisnite malu polugu. Veza je spremna. Ako je potrebno, ponovite kontakt, podignite polugu i izvadite žicu. Povoljno.

Posebnost tih terminalskih blokova je da se mogu koristiti samo kod niskog strujanja: do 24 A s poprečnim presjekom bakrene žice od 1,5 mm, do 32 A s poprečnim presjekom od 2,5 mm. Pri povezivanju opterećenja s visokom potrošnjom struje, veza žica u razvodnoj kutiji mora biti izvedena na drugačiji način.

ispitni tlak

Ova metoda je moguća u prisutnosti posebnih krpelja i metalnog rukavca. Rucica se stavlja u zavoj, umetnuta je u kvačice i pričvršćena - pritisnuta je. Ova je metoda pogodna za linije s velikim opterećenjem struje (poput zavarivanja ili lemljenja). Detaljno pogledajte videozapis. Čak je sastavni dio modela spojne kutije tako da će biti korisno.

Osnovne sheme prebacivanja

Znajući na koji način povezivanje žica u razvodnoj kutiji nije sve. Potrebno je razumjeti koje se vodiče povezuju.

Kako spojiti utičnice

Grupa rozeta u pravilu je zasebna linija. U ovom slučaju, sve je jasno: imate tri kabela u kutiji za tri (ili dva) vodiča. Boja može biti ista kao na fotografiji. U ovom slučaju, obično smeđa je fazna žica, plava je neutralna (neutralna), a žuto-zelena je tlo.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Shema priključnice utičnice u razvodnoj kutiji

U drugom standardu boja može biti crvena, crna i plava. U tom slučaju, faza je crvena, plava je neutralna, zelena je tlo. U svakom slučaju, žice se skupljaju u bojama: sve iste boje u jednoj skupini.

Zatim su presavijeni, istegnuti, odrezani na istu duljinu. Nemojte skratiti, ostaviti zalihu barem 10 cm, tako da, ako je potrebno, ponovno uspostavite vezu. Zatim se vodiči povezuju odabranom metodom.

Ako se koriste samo dvije žice (u starim kućama nema uzemljenja), sve je točno isto, samo dvije veze: faza i neutralna. Usput, ako su žice iste boje, prvo pronađite fazu (sonda ili multimetar) i označite ga, barem, omatajući komad električne trake na izolaciju.

Povezivanje prekidača s jednim ključem

S prekidačem, to je teže. Postoje također tri skupine, ali imaju drugačiju vezu. Postoje

 • ulaz - iz drugog razvodnog ormarića ili iz štita;
 • od lustera;
 • iz prekidača.

Kako treba rad sklopa? Snaga - "faza" - prelazi na prekidač gumba. Iz njenog izlaza ulazi se u luster. U tom slučaju, luster će samo svijetliti kada su kontaktni prekidači zatvoreni (u položaju). Ova vrsta veze prikazana je na donjoj slici.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Priključak prekidača s jednim ključem u sklopku

Ako pogledate usko, ispada: faza svjetlosne žice ide na prekidač. Ostavlja iz drugog kontakta, ali već plava (ne zbunjuje) i spaja se s faznim vodičem koji ide na luster. Neutralno (plavo) i tlo (ako je mreža) izravno se uvijena.

Spajanje prekidača s dvije tipke

Povezivanje žica u razvodnoj kutiji s prekidačem s dva ključa nešto je teže. Posebnost ove sheme je da se za prekidač za dvije skupine svjetiljki mora postaviti trožilni kabel (u krugu bez uzemljenja). Jedna žica je spojena na zajednički kontakt prekidača, druga dva na ključne izlaze. Potrebno je zapamtiti u kojoj se boji vodič povezuje sa zajedničkim kontaktom.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Dijagram povezivanja prekidača s dvije tipke

U ovom slučaju, faza koja je došla spojen je na zajednički kontakt sklopke. Plave žice (neutralne) iz ulaza i dvije lampe jednostavno su uvučene sve tri zajedno. Zadržite žice - fazu iz svjetiljki i dvije žice s prekidača. Zato ih spojimo u paru: jedna žica od prekidača do faze jedne svjetiljke, drugi izlaz na drugu lampu.

Kako spojiti žice u razvodnoj kutiji

Shema priključivanja dvostrukog prekidača

Još jednom o povezivanju žica u razvodnoj kutiji s prekidačem s dvije tipke u video formatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

5 + 2 =