Koji su filteri za čišćenje vode

Koji su filteri za čišćenje vode

Tekućina koja teče u centraliziranom vodoopskrbnom sustavu može se smatrati vrlo uvjetovanom za uporabu u tehničke svrhe - za pranje, pranje posuđa itd. Sa vrlo velikim protezom, može se koristiti za kuhanje, a ne možete ga piti, a da pritom ne kuhate. Kako bi se uobičajen, potrebno je koristiti različite vrste filtara za pročišćavanje vode. Postoje jeftine instalacije, ali oni imaju tendenciju da se karakterizira niska produktivnost i srednja kvaliteta čišćenja, a tu su skupi sustavi koji mogu dati idealne rezultate. 

Koji su filteri za čišćenje vode

Da biste doveli do normalnosti, trebate različite vrste filtara za pročišćavanje vode

Situacija s vodom iz bušotina ili bušotina nije bolja. I dalje postoji velika vjerojatnost bakterijske kontaminacije, pa bi pročišćavanje trebalo biti još bolje. Općenito, potrebno je nositi uzorak za analizu, a zatim, prema rezultatima, odabrati tražene vrste filtera za pročišćavanje vode. U privatnim kućama, to je obično višefazni sustav, koji kao rezultat daje vodu kvalitete pića.

Čišćenje od mehaničkih nečistoća

Voda koja teče u akvarelu sadrži žitke pijeska, ulomke hrđe, metala, namotaja itd. Ove nečistoće nazivaju se mehaničkim nečistoćama. Njihova prisutnost ima loš učinak na trajnost zatvarača (ventili, ventili, itd.) I kućanskih aparata. Stoga su u stanovima i privatnim kućama stavili filtere na ulazu za njihovo uklanjanje. Vrste filtera za pročišćavanje vode iz mehaničkih nečistoća su malo. To je s rešetkom i diskovima kao elementima filtra.

Koji su filteri za čišćenje vode

Najčešći filtar za uklanjanje mehaničkih nečistoća u vodi

Filtarski element mehaničkih filtera je rešetka. Prema veličini ćelija, ti su filtri podijeljeni na krupne (300-500 μm) i fine (veće od 100 μm) uređaja. Može stajati kaskadno - prvo grubo čišćenje (proizvođač blata), a zatim tanak. Često se na ulazu u cjevovod postavlja gruba filtar, a uređaji s manjom ćelijom smješteni su ispred uređaja za kućanstvo, budući da različite tehnike mogu zahtijevati različite stupnjeve pročišćavanja vode.

Orijentacija žarulje u kojoj je ugrađen filtar, oni su ravni i kosi. Skew stvara manje hidraulički otpor, jer ih najčešće stavlja. Kod instalacije potrebno je pratiti smjer strujanja, naveden je slučaj strelicom.

Mehanički filtar

Postoje dvije vrste mehaničkih filtera - s automatskim pranje i bez. Uređaji bez automatske pranja su male veličine, njihovi ulazni / izlazni promjeri odabiru se prema dimenzijama cijevi u koju su ugrađeni. Materijal kućišta - od nehrđajućeg čelika ili mesinga, navojni spojevi - različiti (vanjski ili unutarnji navoj je odabran prema potrebi). Trošak ovog tipa mehaničkih filtera je nizak - oko stotinu rubalja, iako one s markom mogu koštati mnogo više.

Koji su filteri za čišćenje vode

Mehanički filteri bez pražnjenja: ravni i kosi

Budući da su mreže začepljene i trebaju se povremeno čistiti, donji dio žarulje se može ukloniti. Ako je potrebno, odvrnite ga, izvadite i isperite mrežu, a zatim se vratite (sve se obavlja prethodno prekrivanjem vode).

Mesh s automatskim pranje

Mehanički filtar s automatskim ispiranjem (samo-opran) ima ogrannu cijev i slavinu na dnu žarulje sa filter elementom. Cjevčica se odvodi kroz cijev ili komad cijevi u kanalizacijski sustav. Ako je potrebno pranje takvog filtra, jednostavno otvorite slavinu. Voda pod pritiskom iscuri sadržaj u kanalizaciju, slavina je zatvorena, moguće je dalje raditi.

Koji su filteri za čišćenje vode

Vrste mehaničkih filtera za vodu s pranje

Ovaj tip mehaničkog filtra za vodu često sadrži manometar. Određuje je li grid začepljen ili ne. Tlak je postao niži - vrijeme je za čišćenje filtera. Ako je žarulja uređaja prozirna, manometar možda neće biti - možete odrediti izgled rešetke ili zidove žarulje. U ovom segmentu, kosovski filtri za vodu su rijetki, ali još uvijek postoje.

Ventil za smanjenje tlaka može se integrirati u kućište kako bi neutralizirala pad tlaka. Postoje modeli s mogućnošću instaliranja automatske jedinice za pranje.

Koji su filteri za čišćenje vode

Primjer instalacije mehaničkog filtar s automatskim čišćenjem

Klauzula ovog tipa mehaničkog filtra je nešto teža - morate otići u kanalizaciju, ali postoje i modeli s različitim vrstama niti, tako da možete koristiti što je moguće manje prilagodnika.

Vrsta veze

Mehanički filteri za čišćenje mogu biti prigušeni, mogu biti flangirani. Flanged - to je obično glavna oprema za vodene cijevi s visokim tlakom i promjerima. Može se koristiti za izgradnju privatne vodoopskrbe.

Koji su filteri za čišćenje vode

Flanged mesh filters

Disk (prsten) filtri

Ova vrsta opreme je manje uobičajena, iako je manje sklona muljenju, ima veliko područje filtracije, može zadržati različite veličine čestica.

Element za filtriranje je skup polimernih diskova na površini od kojih postoje udubljenja i ogrebotine različitih dubina. Diskovi u sklopljenom stanju su čvrsto pritisnuti jedni protiv drugih, voda prolazi kroz udubine u diskovima, dok se čestice većeg promjera namjesti na njih. Kretanje vode je spiralno, tako da se suspendirana materija uklanja kvalitativno.

Koji su filteri za čišćenje vode

Filtar za vodu

Kada je filtar za vodu začepljen, diskovi se uklanjaju iz kućišta, raspršuju se i operu. Nakon toga, stavite na mjesto. Povremeno se diskovi moraju zamijeniti, a život filtra ovisi o količini prljavštine i kvaliteti diskova. Postoje modeli s automatskim pranje.

U rupu cijevi ugrađen je žarulju prema gore ili dolje (vidi upute za montažu).

Jeftine vrste filtera za pročišćavanje vode pitkoj vodi

Očistiti od mehaničkih nečistoća, voda se može koristiti za potrebe kućanstva, koja se poslužuje u kućanskih aparata, ali za piće ili kuhanje je prikladno uvjetno - nakon kuhanja. Da bi ga mogli piti bez kipuće, potrebni su sitni filteri, koji zadržavaju značajan dio tvari otopljenih u vodi i dezinficiraju. Razmotrite kako napraviti vodu iz slavine pitke vode, vrste filtera vode koji se mogu koristiti.

Koji su filteri za čišćenje vode

Malo je vjerojatno da ono što imamo iz slavine može se nazvati pitkom vodom

Filtar-jug

Najjednostavniji, ali ne i vrlo produktivan način da voda iz slavine bude pitka, prolazi kroz vrč s filtrom. Pročišćavanje se odvija u zamjenjivom spremniku kroz koji voda teče. Dobar uložak sadrži sljedeće medije filtra:

  • polipropilenska vlakna za odlaganje ostataka mehaničkih nečistoća;
  • Aktivirani ugljen s aditivima za uklanjanje mikroorganizama, spojeva klora;
  • smola za ionsku izmjenu za uklanjanje mangana i kalcijevih soli, radionuklida, spojeva željeza, teških metala;
  • porozni aktivni ugljen za pojašnjenje vode, taloženje organske tvari.

Koji su filteri za čišćenje vode

Filtar-bacač - jednostavan, jeftin

Razlikovati filter-jugove za sastav spremnika, njegov izvor (koliko se može očistiti voda) i volumen. Najmanji modeli desktop filtera mogu očistiti 1,5-1,6 litara vode odjednom, najveći - oko 4 litre. Samo imajte na umu da stupac "filtar volumena" označava volumen zdjele, korisni volumen (količina pročišćene vode) je mnogo manje - oko dva puta.

ime Volumen posude Modul za čišćenje resursa Stupanj čišćenja Opcijski uređaji cijena
AKVAFOR Umjetnost «Ledeno doba» 3,8 litara 300 l Smanjuje tvrdoću vode, uklanja mehaničke i organske nečistoće, aktivni klor, teške metale 4-6 $
AQUAFOR Prestige 2,8 litara 300 l Lagano smanjuje tvrdoću vode, uklanja mehaničke, organske nečistoće, aktivni klor, teške metale Indikator resursa 5-6 $
AQUAFOR Premium "Dachniy" 3,8 l 300 l Smanjuje tvrdoću vode, uklanja mehaničke i organske nečistoće, aktivni klor, teške metale Veliki lijevak - 1,7 litara 8-10 dolara
Dodatna barijera filtar-bacač 2,5 l 350 l Ovisno o vrsti filtra Kasete za različite vrste vode idu u cijenu + za cijenu vrča 5-6 $
Granica filtera-bacača Grand Neo 4,2 l 350 l Ovisno o vrsti filtra Kasete za različite vrste vode idu u cijenu + za cijenu vrča 8-10 dolara
Filtar-bacač Barrier Smart 3.3 L 350 l Ovisno o vrsti filtra Kasete za različite vrste vode idu u + na trošak + mehanički pokazatelj resursa 9-11 dolara
Filtar-bacač Gejzir Aquarius 3,7 l 300 l Za tvrdu vodu s bakterijskim tretmanom Pokazivač zamjene spremnika s tintom 9-11 dolara
Filter pitcher Geyser Hercules 4 l 300 l Od teških metala, željeza, organskih spojeva, klor Spremnik od 2 litre $ 7-10

Dodirnite slavinu za filtriranje

Vrlo kompaktan filtar za vodu iz slavine koja se stavlja na slavinu. Brzina pročišćavanja je od 200 ml / min do 6 l / min. Stupanj pročišćavanja ovisi o sastavu filtarskog dijela, ali se obično ne razlikuje mnogo od filtera.

Putem rada na slavinama se nalaze dvije vrste filtera - neke se stavljaju odmah prije upotrebe, drugi imaju mogućnost prebacivanja na način "bez čišćenja". Prikladno, naravno, druga opcija, ali prekidači su često slomljeni. Kao privremena mjera - odličan izlaz, ali "trajno" bolje je odabrati drugi uređaj.

ime produktivnost Kazeta život Ono što briše Zemlja podrijetla cijena
Defort DWF-600 do 20 l / h 3000-5000 l organskih tvari, pesticida, teških metala, klora i radioaktivnih elemenata Kina 2 $
Defort DWF-500 do 20 l / h 3000-5000 l ili 6 mjeseci organskih tvari, pesticida, teških metala, klora i radioaktivnih elemenata Kina 2 $
Aquaphor Modern-1 1-1,2 l / min 40000 l od aktivnog klora, olova, kadmija, fenola, benzena, pesticida Ruska Federacija 13-15 dolara
Aquaphor "B300" s bakterijskom naknadnom obradom 0,3 l / min 1000 l Preporuča se koristiti u slučaju mogućeg bakterijskog kontaminacije vode Ruska Federacija 4-5 dolara
Gejzir Euro 0.5 l / min 3000 l kancerogenih i organskih spojeva, klora, željeza, teških metala, nitrata, pesticida i mikroorganizama Ruska Federacija 13-15 dolara
Philips WP-3861 2 l / min 2000 l klor spojeva 180 dolara
Sorbent SPRING-3M 2 l / min 3600 l čišćenje iz slobodnog klora, zalijevanje 8-10 dolara

 Filteri ispod / na sudoperu - način dobivanja velike količine pitke vode

Za veću produktivnost i bolje filtre za pročišćavanje vode koji se ugrađuju ispod ili na sudoperu, a mogu se montirati i na zid.

Postoje dvije vrste takvih sustava - sustav uloška i reverzna osmoza. Spremnik - jeftiniji, a to je njihov plus, a minus je da morate pratiti stanje filtarskog elementa i mijenjati ga na vrijeme, inače sve akumulirane prljavštine prolazi u vodu.

Koji su filteri za čišćenje vode

Mlaznice za slavinu za pročišćavanje vode

Sustavi reverzne osmoze već su više tehnološka oprema koja ima puno veću cijenu, ali kvaliteta čišćenja i produktivnosti je znatno veća. Ti uređaji za pročišćavanje vode koriste višeslojnu membranu, svaki sloj koji odgađa onečišćenje određene vrste.

kaseta

U filtarskim ulošcima, kvaliteta čišćenja ovisi o broju stupnjeva čišćenja - pojedinačnim elementima filtera koji "ulove" određenu vrstu onečišćenja. Postoje jednostupanjski sustavi, postoje dva, tri i čak četiri koraka filtera.

U jednostupanjskim univerzalnim umetcima se koristi višeslojna struktura. Oni su jeftini, ali jesu li zadovoljni stupnjem pročišćavanja teško je predvidjeti. Sastav vode u različitim regijama vrlo je različit i poželjno je odabrati / zamijeniti filtre po potrebi. I tako se moramo osloniti na svestranost plovila.

Koji su filteri za čišćenje vode

Spremnik za filtriranje vode

U višestupanjskim filtarskim ulošcima, tijelo se sastoji od nekoliko žarulja, od kojih svaka ima odvojeni / poseban filtarski element koji uklanja određene kontaminante. Tikvice su spojene u seriju pomoću preljeva, koje prolaze iz jedne boce do druge, vode i pročišćene. U ovom slučaju, moguće je odabrati vrste filtera za pročišćavanje vode, posebno za analizu, što će nesumnjivo poboljšati kvalitetu čišćenja.

Naziv filtar spremnika vrsta Broj faza čišćenja Kakvu vodu Trajanje kazete produktivnost cijena
BWT Woda-Pure Kućanstvo s mogućnošću pranja 1 uložak + dijafragma srednje tvrdoće 10.000 litara ili 6 mjeseci 1,5-3 l / min 70 dolara
Raifil PU897 BK1 PR (Big Blue 10 ") prtljažnik 1 hladnu vodu iz slavine 26 dolara
Geyser Suite Ispod sudopera 3 mekana / srednja / tvrda / žljezdana 7000 l 3 l / min 70-85 dolara
GEYSER GEYSER-3 BIO Ispod sudopera 3 + zaštita od virusa i bakterija meko / tvrdo / vrlo teško / ferruginous 7000 l 3 l / min 110-125 $
Gejzir-1 Euro Opcija radne površine 1 normalno / meko / teško 7000 l 1,5 l / min 32-35 $
Pentek Slim Line 10 prtljažnik 1 19 l / min 20 dolara
Stručnjak M200 Ispod sudopera 3 normalno / meko 6 000 - 10 000 litara ovisno o spremniku 1-2 l / min 60-65 $
Brita On Line Active Plus Ispod sudopera 1 tekući 2 l / min 80-85 $
AQUAFILTER FP3-HJ-K1 Ispod sudopera 4 + zaštita od bakterija i virusa za hladnu vodu 3 l / min 60-90 $
Stručna tvrda prepreka Ispod sudopera 3 za tvrdu vodu 10.000 litara ili 1 godine 2 l / min 55-60 $
Atol D-31 (Patriot) Ispod sudopera 3 visoko klorirana voda 3.8 l / min 67 dolara

Filteri za radne površine za tekuću vodu

Najmanje jeftina verzija filtera spremnika nalazi se pored sudopera. To su minijaturni modeli koji su mali u veličini. Može biti jedan ili dva koraka, na tijelu se nalazi malen dimnjak. Filtar je povezan s crijevima u posebnu utičnicu mješalice, može se spojiti izravno na vodovod.

Koji su filteri za čišćenje vode

Verzija stolnog računala može se povezati s slavinom ili vodom

prtljažnik

To su obično jednostupanjske filtarske tikvice s kasetom, koje se stavljaju iza mehaničkog filtra. Uklanjaju značajnu količinu nečistoća, čineći vodu prikladnom za piće i zaštitu kućanskih aparata od formiranja skale, drugih taloga. Njihov nedostatak je potreba za promjenom elemenata filtera.

Koji su filteri za čišćenje vode

Filteri-žarulje nazivaju se i glavni

Za praktičnost praćenja stanja i stupnja zaprljanja, tikvica je prozirna. Ako postoji vidljiva kontaminacija, zamijenite uložak s drugim. U nekim je modelima moguće samostalno vratiti učinkovitost elementa za čišćenje - ona se ispire pod tekućom vodom. U drugim modelima to je zabranjeno pa pažljivo pročitajte upute.

Višestrani filtri

Iz gore opisanog se razlikuju veliki broj tikvica, od kojih svaka ima uložak koji uklanja različite vrste zagađivača. Više koraka pročišćavanja, čišći je izlazna voda. Odaberite sastav filter elementa za određeni sastav vode (pažljivo pročitajte tehničke specifikacije i opis).

Koji su filteri za čišćenje vode

Višestupanjski sustavi pročišćavanja vode daju dobre rezultate

Ove biljke se također mogu staviti na glavnu liniju, ili ih možete staviti pod sudoper i dobiti visoku kvalitetu pitke vode.

Obrnuta osmoza

Najnaprednija tehnologija za obradu vode danas je reverzna osmoza. Ovdje se koriste višeslojne membrane, koje dopuštaju da samo molekule vode i kisika prođu bez da propuste ni najmanje onečišćivače. Voda je gotovo bez sadržaja soli, što također nije dobro. To je upravo nedostatak sustava reverznih osmoza. Da bi se neutralizirao, jedinice su opremljene mineralizatorima koji dodaju potrebne minerale.

ime Broj faza čišćenja Resurs / učestalost zamjene Brzina filtracije bilješke cijena
Gejzir Prestige 2 6 1 puta godišnje 0,15 l / min Spremnik za čuvanje pročišćene vode 7,6 l 70-85 dolara
Atol A-450 (Patriot) 6 predfiltri - 6 mjeseci, membrana 24-30 mjeseci, post-filter ugljena - 6 mjeseci. 120 l / dan Tu je vanjski spremnik 115-130 dolara
Barrier Pro Osmo 100 6 1 stupanj - od 3 do 6 mjeseci, 2 koraka - svakih 5 do 6 mjeseci, 3 koraka - od 3 do 6 mjeseci, 4 faze - od 12 do 18 mjeseci (do 5000 litara), 5 koraka - svakih 12 mjeseci. 12 l / h Tu je vanjski spremnik 95-120 $
Aquafor DWM 101S Morion (s mineralizatorom) 6 Prefiltri - 3-4 mjeseca, membrana - 18-24 mjeseci. Post-filter-mineralizator - 12 mjeseci. 7,8 l / h Vanjski spremnik + mineralizator 120-135 $
Barijera K-OSMOS (K-OSMOS) 4 5000 litara (ne više od godinu dana) 200 l / dan Vanjski spremnik 120-150 $
Atoll A-450 STD Compact 5 predfiltri - 6 mjeseci, membrana - 24-30 mjeseci, post-filter ugljena - 6 mjeseci. 120 l / dan Vanjski spremnik 150 dolara

Nedostaci ovog sustava uključuju malu izvedbu - za jednu minutu može se izvoditi samo jedna čaša ili čista voda. Jasno je da je takva brzina neugodna, tako da se osjeća manje, proizvođači dovršavaju instalaciju spremnika za pročišćenu vodu, koja je već spojena na dizalice.

Koji su filteri za čišćenje vode

Sustavi reverzne osmoze opremljeni su spremnicima za pročišćenu vodu

Filteri za pročišćavanje vode iz otopljenih tvari

Pored mehaničkih nečistoća u vodi iz slavine, još uvijek postoji pristojan dio periodičnog stola: željezo, živa, mangan, kalij, kalcij (soli tvrdoće iz kojih se formira ljestvica) itd. Svi se mogu ukloniti, ali za to su potrebni različiti filtri.

Koji su filteri za čišćenje vode

da voda postaje pijenje, primjenjuju različite vrste filtera za pročišćavanje vode

Za uklanjanje željeza

Najčešće u vodi iz bunara ili bunara postoji velika količina željeza. To daje vodu zahrđao hlad i određeni okus, nalazi se na zidovima Sanitarije, začepljuje stop ventile, pa je poželjno da ga ukloniti. Učiniti to ima smisla ako količina željeza prelazi 2 mg / l.

Željezno željezo otopljeno u vodi može se ukloniti iz vode pomoću katalitičkog filtra. To je veliki balon u koji se katalizatori ulijevaju, mali procesor upravlja radom, tj. Da ova oprema zahtijeva napajanje.

Koji su filteri za čišćenje vode

Katalitički filtri se koriste za uklanjanje željeza iz vode

Zatrpavanje smješteno u katalitičkom filteru ubrzava oksidaciju bivalentnog željeza mnogo puta i istaloži. Ovisno o zatrpavanju mogu se ukloniti onečišćenja mangana, klora i drugih tvari otopljenih u vodi, a mehaničke čestice se također podmiruju na dnu tijekom postupka pročišćavanja. Uklanjanje nakupljenih depozita događa se prema određenom rasporedu, obično noću. Zatrpavanje se ispire pod pritiskom vode, sve se stapa u kanalizacijski sustav, za vrijeme ispiranja dovod vode prestaje. Katalitički filtri su složena i skupe opreme, ali oni su najviše izdržljivi od postojećih.

Koji su filteri za čišćenje vode

Načelo rada filtra za prozračivanje

Drugi način uklanjanja željeza i vode je aeracija. U balonu sa zrakom pumpe, voda se isporučuje u obliku finih suspenzija vode (kroz mlaznice). Željezno sredstvo reagira s kisikom zraka i oksidi se filtriraju na izlazu. Postoje dvije vrste filtera za pročišćavanje vode ovog tipa - tlak i bez pritiska. Za aktivniju oksidaciju može se uložiti oksidator-vodikov peroksid ili natrijev hipoklorit. U tom se slučaju provodi i biološko čišćenje vode - od mikroba i bakterija.

Pročitajte više o čišćenju vode iz izvora i bunara.

Pročišćavanje vode iz soli tvrdoće

Za omekšavanje filtara za korištenje vode ionsko-izmjenjivačkim smolama. U procesu interakcije s vodom, štetne nečistoće zamjenjuju se neutralnim ili korisnim nečistoćama (povećanje količine joda i fluora).

Izvana, ova oprema je spremnik, djelomično ispunjen materijalom za ionsku izmjenu. U paru s njim postoji drugi sličan regenerator spremnika, napunjen visoko koncentriranom otopinom soli (prodan posebnim u tabletama, visok stupanj pročišćavanja).

Koji su filteri za čišćenje vode

Ion-exchange smole savršeno uklanjaju tvrdoću soli

Prednosti filtara za pročišćavanje vode ovog tipa su visoka produktivnost, niska razina buke na radu, rijetka zamjena ispunjavanja (traje 5-7 godina). Za omekšavanje vode ionski izmjenjivači su najbolji izbor. Cons - u potrebi za korištenjem regeneracijskog spremnika s koncentriranom otopinom soli. Da biste dobili pitku vodu, potrebno je staviti filter s aktivnim ugljenom.

Koji su filteri za čišćenje vode

Tako izgledaju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

66 + = 71