Svjetlosni valjci: pet savjeta za izbor

Svjetlosni valjci: pet savjeta za izbor

Električno svjetlo postalo je integralni suputnik civilizacije. Izbjeći od nje pomoći će posebnim svjetlosnim zavjesama. Oni su neophodno rješenje za one koji puno spavaju tijekom dana ili koji su teško spavati noću zbog svjetiljke koja gleda s ulice izravno u prozor. I čak i oni koji mirno spavaju u svjetlu, mračni su preporučeni jer tijekom spavanja proizvodi se posebni hormon melatonina koji utječe na živčani sustav i zaštitne reakcije tijela. Stoga je mogućnost potpunog osvjetljavanja prostorije uvijek relevantna.

Glavna značajka modernih svjetlosnih zavjesa je materijal koji se koristi za njihovu proizvodnju.

Svjetlosni valjci: pet savjeta za izbor

Što čine svjetlosne zavjese?

Svjetlosni valjci izrađeni su od posebnog tkanina za zamračivanje na bazi poliestera. Izumio ju je u Finskoj, gdje je široko korišten za stvaranje tame u sobama tijekom bijele noći. Kasnije su takve tekstilice počele proizvoditi ne samo finski, nego i Nijemci, Nizozemci i Belgijanci. Postoje dvije vrste tkanina, koje se razlikuju u proizvodnoj tehnologiji.

 1. Dvoslojna tkanina s prskanjem. Proizvodite ga na sljedeći način: tanki sloj materijala koji reflektira svjetlost nanosi se na završnu gustu tkaninu. S druge strane, platno je ukrašeno slojem materije s prekrasnim bojama i teksturama. Ova tehnologija omogućuje stvaranje tkanine s jakim ispisima, raznim ukrasima, rubovima, s sjajnom ili matiranom strukturom. Nažalost, prskanje nije jako otporno na habanje, može se mehanički oštetiti ili otpustiti glavnom tkaninom.
 2. Prema drugoj tehnologiji, materijal je stvoren tekstilnom metodom - pomoću satenskog tkanja od tri niti različite strukture. Na obje strane platna su dekorativna vlakna lica i čupavica, a unutarnji sloj sastoji se od svjetlosne tamne niti. U procesu proizvodnje troslojna tkanina se tretira slojevima akrilne pjene. Kao rezultat, dobiva se meka i glatka tkanina prigušenih tonova. Vanjska strana platna je obično bijela ili lagana, unutarnja strana može biti uzorkana ili monofonična. Prisutnost crne niti u strukturi ne dopušta stvaranje svijetlih i laganih platna.

Neki proizvođači poboljšavaju vatrootporna svojstva tkanine, dodatno uvodeći vatrostalnu impregnaciju. Iz obje vrste tkanina možete izraditi klasične i roletne rolete, lambrequine, japanske ploče, ukrasiti zidove i koristiti ih za kreativne ideje. Razgovarajmo o prednostima i nedostacima roleta.

Svjetlosni valjci: pet savjeta za izbor

Pro i kontra

Za nedvojbene prednosti roleta od svjetlosnog tkanina, mogu se pripisati sljedeće točke:

 • zavjese pouzdano štite od sunčevog i električnog svjetla;
 • imaju svojstva apsorpcije zvuka (koeficijent 30);
 • Nemojte izgorjeti pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti;
 • dobro podnosi pranje i ne zahtijeva glačanje;
 • tkanina se lako rezati i šivati;
 • materijal je otporan na mehanička oštećenja;
 • zavjese praktički nisu zagađene, ne nakupljaju prašinu;
 • Nemojte uzrokovati alergije;
 • ne podržava gorenje;
 • ne emitiraju otrovne tvari;
 • tkanina je ugodna na dodir;
 • ima atraktivan izgled.

Zavjese od svjetloplava tkanina će zaštititi od spaljivanja iz drugih interijera predmeta: tapecirani namještaj, tepisi, tkanina pozadina.

Značajni nedostatak zamračenja je velika cijena, jer je tehnologija izrade materijala prilično složena.

Roller blinds savršeno uklapaju u bilo koju situaciju, ne privlače prekomjerne pozornosti. Da biste stvorili određene stilske naglaske, možete koristiti različite tehnike, igrati s rješenjima boja tkanine.

Svjetlosni valjci: pet savjeta za izbor

Malo o dizajnu

Svjetlosne rolete od troslojnog materijala imaju više mirnih boja. Njihova površina može biti sjajna ili mat.

No zavjese od tkanine s prskanjem pružaju širok izbor:

 • mogu se fotografirati;
 • postoje zavjese s 3D uzorkom;
 • tkanina može imati metalizirano prskanje.

Općenito, rolete zbog vertikalne orijentacije vizualno povećavaju visinu stropa u sobi. Ako želite, možete kompenzirati taj efekt odabirom horizontalnog uzorka tkanine. Za tamne sobe odaberite zastor od tamnih boja bez boje. Zlatne i smeđe boje savršeno se usklađuju s jesenskim nijansama, a zastor tamnoplave boje savršeno će osvježiti sivu ili smokavu pozadinu.

Svjetlosni valjci: pet savjeta za izbor

5 preporuka po vašem izboru

Pri kupnji roleta za zamračenje, imajte na umu da na tržištu postoje krivotvorine. Također je moguće da se zavjesa naziva neprozirna, ali izrađena od različitih kvalitetnih tkanina. Koeficijent apsorpcije svjetla za takav materijal može biti samo 80-90%. U tome se ne treba brinuti ako niste postavili zadatak potpuno blokiranja pristupa svjetlosti u prostorijama. Ako vam je potreban 100% zamračenje, pri odabiru zastora koristite sljedeće savjete.

 1. Provjerite da je svjetlosna čvrstoća tkanine može biti, gledajući kroz izvor svjetla - prozor u sunčanom vremenu, električna svjetiljka. Ovo zamračenje ima 100% neprozirnost.
 2. Ako je to slučaj, izrežite mali komad tkiva. Ako to nije moguće - pomaknite nekoliko rubnih niti na stranu. Unutra, sloj crne niti mora biti jasno vidljiv.
 3. Vanjska strana crne tkanine slična je izgledu antilopa, a stražnja površina treba sjati.
 4. Mehanizam za valjanje mora biti ispunjen kutijom, lako je raditi; nego što će biti lakše, to bolje.
 5. Svjetlosne zavjese trebaju biti opremljene bočnim vodilicama, koje štite od svjetlosti, a također imaju i uteg na dnu.

Trenutno, glavni zadatak za neprozirne zavjese nije ne propustiti svjetlost s ulice u sobu. Osim toga, obavljaju uobičajene za sve zavjese: ograđivanje osobnog prostora od neobičnih pogleda, zaštite od skica i buke s ulice, povećavajući estetsku privlačnost prozora.

Zasvirasne zavjese će štititi sobu od jakog sunčevog svjetla, stvoriti potpuni zamračenje za one koji ne mogu spavati po svjetlosti; Snižite temperaturu u sobi tijekom ljeta. Koriste se u sobama s projektorom, pri stvaranju kućnog kina, u bolnicama i fotolaboratorijama. Pri kupnji potrebno je znati da materijal s prašinom nudi zanimljive odluke u pogledu uređenja interijera: svijetle boje, ukrasi, dostupnost tiskanja fotografija. Ali takva će tkanina biti manje izdržljiva, a ne izdržljiva kao klasični troslojni zamračenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 3 = 2