Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Iz pravilnog cjevovoda električnog tipa za pohranjivanje vode za bojler (bojler) ne ovisi samo o životu opreme, već io sigurnosti stanara. Tako su stvari. I njegova pravilna veza je sigurnosni ventil za bojler s hladnom vodom. 

Zašto nam je potrebno

Postavljanje sigurnosnog ventila sprječava da tlak unutar uređaja bude iznad norme. Zbog čega se podiže pritisak? Kao što je poznato, kada se grije, voda se širi, povećavajući volumen. Budući da je kotao zapečaćen uređaj, nema viška struje - ventili su zatvoreni, povratni ventil obično je na opskrbi. Stoga, zagrijavanje vode dovodi do povećanja tlaka. Moglo bi biti da će premašiti krajnju snagu uređaja. Zatim se spremnik prekine. Da se to ne dogodi, stavite sigurnosni ventil za bojler.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Znači, izgleda kao instalirani ventil koji oslobađa pritisak u grijaču vode

Možda ne trebate staviti sigurnosni ventil, već samo uklonite povratni ventil? S dovoljno visokim i stabilnim tlakom u vodoopskrbnom sustavu takav sustav će djelovati već neko vrijeme. No, odluka je u osnovi pogrešna i zato: pritisak u vodovodnoj cijevi rijetko je stabilan. Često postoje situacije kada voda jedva istječe iz slavine. Zatim se vruća voda iz tlačnog kotla istiskuje u vodovod. U tom slučaju grijači su goli. Neki će put zagrijavati zrak, a zatim izgorjeti.

Ali spaljene TEN nisu najgore. Mnogo je strašnije ako se zagriju, a u ovom trenutku pritisak u vodoopskrbnom sustavu oštro raste. Voda koja je stigla na grijanim bojlerima isparava, dolazi do oštrog porasta pritiska - trzaj - koji dovodi do zajamčenog pucanja žarulja kotla. U isto vrijeme, pristojna količina pare i pare, pod velikim pritiskom, praska u sobu. Nego što može prijetiti - razumljivo je.

Kako to radi

Sigurnosni ventil za bojler trebao bi ispravnije nazvati sustav ventila, budući da u uređaju postoje dva ventila.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Sigurnosni ventil za kotao

Nalaze se u mjedi ili kućištu od nikla, što izgleda kao obrnuto "T" (vidi fotografiju). U donjem dijelu tijela je nepovratni ventil koji sprječava odljevi vode iz bojlera kada se pritisak u sustavu smanjuje. U okomitoj grani postoji još jedan ventil koji, kada se prekorači tlak, omogućuje ispuštanje dijela vode kroz spoj.

Mehanizam rada je sljedeći:

  • Sve dok tlak u kotlu nije manji od one u vodovodnoj cijevi (s punjenjem ili s otvorom za slavinu), pločica povratnog ventila izbačena je strujanjem vode. Čim je razina tlaka, opruga pritisne ploču na izbočine tijela, blokirajući protok vode.
  • Kada se grijanje uključi, temperatura vode se postepeno povećava, a time se povećava i tlak. Iako ne prelazi granicu, ništa se ne događa.
  • Kada se dostigne razina praga, tlak obloge opruge sigurnosnog ventila i otvara izlaz na spoj. Neke od vode iz kotla se ispuštaju kroz mlaznicu. Kada pritisak padne na normalnu oprugu, prolaz se zatvori, voda prestaje isušivati.

Prema načelu rada jasno je da će voda iz mlaznice stalno potkopati. To se događa kada se voda grije, kada se pritisak u vodovodnoj cijevi smanjuje. Ako vidite vodu s vremena na vrijeme, onda sve radi dobro. No konfluentna tekućina mora biti preusmjerena. Da biste to učinili, stavite odgovarajuću cijev za promjenu na podupirajuću cijev, uvijek ga učvrstite jarom. Normalan radni tlak kotla je od 6 do 10 bara. Bez mehaničkog pričvršćenja, cijev će se srušiti u dvije točke, tako da je ovratnik odabran visokokvalitetnim, dobro zategnite. Uzmi cijev na najbližu kanalizaciju.

Još jedna stvar: cijev na prigušniku treba prozirno i po mogućnosti pojačano (tzv. "Božićno drvce"). Zašto je ojačano razumljivo - zbog pritiska i prozirnosti - za sposobnost kontrole rada uređaja.

Vrste i sorte

Ako se radi o uobičajenim sigurnosnim ventilima za bojler, oni izgledaju gotovo isto, samo se nijanse razlikuju. No, ti mali dijelovi su odgovorni za jednostavnost rada.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Sigurnosni ventil kotla s mogućnošću prisilnog reljefa

Na slici iznad dva sigurnosna ventila s odvodnim krakovima. Potrebni su za periodično ispitivanje operativnosti. Zastava poluge se podiže prema gore. Izvukao je prozor iza sebe, oslobađajući ga da odbaci vodu. Ova se provjera treba provoditi jednom mjesečno. Također možete isprazniti spremnik kotla - podignite potvrdni okvir i pričekajte dok se sve ne isprazni.

Razlika u prikazanim modelima je da model na slici s lijeve strane ima polugu učvršćenu vijkom. Time se eliminira mogućnost slučajnog otvaranja i potpunog ispuštanja vode.

Dvije druge razlike su upečatljive. To je strelica na tijelu, ukazujući na smjer kretanja vode i natpis koji pokazuje pritisak na koji je uređaj namijenjen. Činilo se da su to manje detalji. No, ako se može razumjeti smjer kretanja vode (vidi na koji način se koristi ventil za zatvaranje), tada je vrijednost lica teža. Kako razlikovati, na primjer, 6 Bar ili 10 Bar? Samo provjere. I kako će ih prodavatelji razlikovati? Nema šanse. Na kutijama. A ako ga staviš u krivu kutiju? Općenito, bolje je da ne uzimate bez označavanja slučaja. To je obično najjeftiniji od kineskih uzoraka, ali razlika u cijeni nije tako velika da vrijedi rizik.

Također obratite pozornost na oblik mlaznice za ispuštanje vode. Model s lijeve strane ima dugu, nelinearnu bradavicu. Prilično je lako dobiti crijevo i duljina je dovoljna za postavljanje jaram. Oblik priključka na desnoj strani modela je drugačiji - s proširenjem na kraj, ali što je još važnije, spoj je kratak. Još uvijek možete izvaditi crijevo, ali jaram je upitan. Je li žica crimped ...

Na sljedećoj fotografiji sigurnosni ventili bez oznake za prisilni pritisak. Onaj na lijevoj strani, na vrhu, ima poklopac s navojem. Ovo je servisirani model. Ako je potrebno, možete odvrnuti poklopac, ukloniti blokadu, ljestvicu i druge nečistoće.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Sigurnosni ventili - servisirani i ne

Model s desne strane najgore je opcija. Nema oznake, resetiranje ili održavanje. Ovo je obično najjeftiniji dostupan, ali to je njihova jedina prednost.

Svi gore navedeni modeli prikladni su za grijače vode do 50-60 litara. Kod kotlova veće veličine postoje i drugi modeli, od kojih su mnogi opremljeni dodatnim uređajima. Obično je kuglasti ventil i / ili mjerač tlaka - za kontrolu tlaka.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Za kotlove do 200 litara

Izlaz za ispuštanje vode s redovitim navojem, tako da neće biti problema s pouzdanosti pričvršćivanja. Takvi uređaji već imaju visoku cijenu, ali kvalitetu i pouzdanost njihova znatno veća.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

S manometrom i izvornikom

Nisu svi u izgledu poput ovih uređaja. Za one koji pridaje veliku važnost estetici, proizvodi se vrlo atraktivni uređaji. Njihova je cijena ipak usporediva s cijenom jeftinog bojlera, ali lijepa.

Mogu li staviti druge ventile

Ponekad, umjesto posebnog sigurnosnog ventila za kotlovski set subverzivno, koji je namijenjen za hitno ispuštanje vode na grijanje. Iako funkcije imaju i slične su, ali glavni način rada razlikuje se u korijenu. Subverzivan bi trebao raditi samo u izvanrednim situacijama. Namijenjen je za ispuštanje velikog volumena tekućine. Za stalno krvarenje malih dijelova vode ne odgovara. Prema tome, neće raditi ispravno.

Drugi slučaj je postavljanje nepovratnog ventila. Neće ispuštati vodu kad se pritisak u vodovodnoj cijevi smanjuje, ali vas neće spasiti od podizanja tlaka u kotlu. Dakle, ova opcija nije funkcionalna.

Kako odabrati i instalirati

Izaberite sigurnosni ventil za bojler prema tlaku na kojem je projektirana. Ova je brojka u putovnici. Izbor kapaciteta spremnika također utječe na izbor. Izdajte uređaje s ograničenjem rada na 6, 7, 8, 10 Bar. Općenito, sve su jedinice namijenjene za taj pritisak. Sve je jednostavno.

Instalacija je jednostavna: vlakna od lana ili traka trake su namotane na navoj, nakon čega se ventil začepi i cijev za grananje. Dok se zaustavni dio ne zakreće rukama, onda još jedan ili dva okreta s tipkama. Mnogo je važnije odabrati pravo mjesto za njegovu instalaciju. Kada instalirate bojler, ovaj ventil se instalira izravno na ulaz hladne vode.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Primjer instalacije

Nadalje, još uvijek može postojati kontrolni ventil, koji se naziva još uvijek zatvorenim. Ali to je već reosiguranje - isti uređaj je dostupan u sigurnosti, pa čak i često nakon vodomjera na ulazu. Dijagram ožičenja prikazan je dolje. Ovo je jedna od uobičajenih opcija.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Shema instalacije sigurnosnog ventila za kotlove

Dijagram ima kuglasti ventil. Potrebno je za pražnjenje spremnika prije konzervacije za zimu (u vikendicama) ili prije demontaže zbog prevencije i popravka. No, češće ga stavite na čep, koji je rana izravno na ulaznoj cijevi grijalice. Sigurnosni ventil je na donjoj strani namotan, a kuglasti ventil smješten je u bočnoj grani.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Ugradnja sigurnosnog ventila nakon tee

Zapravo, sve su to normalne opcije.

Podjela, uzroci, eliminacija

U načelu, sigurnosni ventil za bojler ima samo dva kvarova: voda često iz njega izlazi ili uopće ne teče.

Prije svega, moram reći da je krvava voda kada je zagrijana norma. Na taj način sustav treba raditi. Voda se također može isprazniti kad se kotao isključi, ako je pritisak u cijevi hladne vode veći od granice rada ventila. Na primjer, ventil je 6 bara, a vodovod je 7 bara. Sve dok tlak ne padne, voda će se isušiti. Ako se ova situacija često ponovi, potrebno je instalirati reduktor, a po mogućnosti na vodi u stanu ili kući, ali postoje kompaktni modeli reduktora koji se mogu instalirati na ulazu u kotlu.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Vezanje kotao s sigurnosnim ventilom i mjenjačem

Kako provjeriti servisiranje ventila? Ako postoji poluga za resetiranje u hitnim slučajevima, ovo je jednostavno. Kada je kotao isključen, potrebno je nekoliko puta podignuti polugu, otpuštajući višak tlaka. Nakon toga, kapi se zaustavljaju i ne nastavljaju se sve dok ne započne grijanje.

Ako voda i dalje isprazniti, opruga može biti začepljena. Ako je model servisiran, uređaj se rastavlja, čisti, a zatim stavlja na mjesto. Ako se model ne može odvojiti - samo trebate kupiti novi ventil i staviti ga.

Ventil za bojler: ono što je potrebno i zašto

Ovako izgleda reduktor - da se stabilizira pritisak na kotlu

Stalno kaplje vode - to je neugodno i "udara" novčanik, ali nije opasno. Mnogo je gori ako nemate vodu u mlaznici kada ste zagrijali vodu. Razlog je taj da je ventil začepljen ili je izlazni priključak začepljen. Provjerite obje opcije. Nije pomogla - promijenite ventil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 8 = 2