Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Prisustvo izvornog ruskog štednjaka u unutrašnjosti privatne kuće ispunjava ga jedinstvenom udobnošću, a veliki izbor materijala okrenutih prema van omogućuje stvaranje elegantnog elementa, u kombinaciji sa sobom. Zbog činjenice da se površina peći podvrgava oštrim temperaturnim promjenama, rad na njegovom samom završetku je mukotrpan proces koji zahtijeva strogo poštivanje tehnologija.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Ruska pećnica je ukras interijera i maskota kuće

Dizajn peći dizajn

Prije nego što odaberete materijal iz kojeg se obavlja završna obrada, vrijedi posvetiti posebnu pozornost dizajnu prostorije. Češće nego ne, prisutnost ruske peći pretpostavlja rustikalni stil kuhinje, utjelovljen u grubom završetku zidova i poda, bijelog stropova, pamučnih zavjesa i drvenih podnih ploča. Međutim, mašta i malo truda omogućit će stvaranje drugih jedinstvenih mogućnosti dizajna koje savršeno uklapaju u okolinu.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Ruska pećnica u unutrašnjosti moderne kuhinje

Najčešće se koristi vatrena kugla za polaganje peći vlastitim rukama. U pravilu, nije potrebno dodatno obloge i može se koristiti kao nezavisni dekorni element. No, u slučaju očite disonance s konstrukcijom kuhinje ili kršenja cjelovitosti površine za vrijeme rada, materijal treba dodatno završiti.

Postoji mnoštvo mogućnosti: pećnica može biti popločana ili s kamenom, pločice se mogu koristiti u dekoru ili jednostavno ožbukane i oslikane u bilo kojoj od boja prikazanih u paleti. Izbor ovisit će samo o složenosti i troškovima rada.

Završiti površinu peći gipsom

Izrada žbuke najlakši je način za završetak. Prethodno korišteni spojevi iz glina su izgubili svoju važnost, u vezi s pojavom suhih topline otpornih smjesa.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Ruski štednjak je završen žbukom i ukrasnim pločicama

Važno je zapamtiti da je prije početka rada okrenutog, potrebno izdržati mjesec dana od datuma završetka zidanja peći. Ovaj interval je potreban za potpuno skupljanje strukture.

Prije početka žbukanja cigle potrebno je provesti određenu pripremu:

 • ukloniti preostali mort i prašinu;
 • produbljujte sve šavove za 10 mm;
 • ravnomjerno temeljiti površinu;
 • zategnite strukturu finom zrnatom mrežom;
 • Zaštitite pećnicu i navlažite zidove vodom.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Žbuka se nanosi u nekoliko slojeva dok se ne dobije glatki sloj

Neposredni proces žbukanja je sloj po sloju primjene otopine u intervalima od 4 sata - da se potpuno osuši svaki sloj. Prva otopina za miješanje mora biti dovoljno tekućina. Njegova je zadaća izravnati površinu i oblikovati uglove.
U prosjeku, za dobivanje glatke površine primjenjuju se tri do četiri sloja. Rezultat ovog rada bit će izdržljiv završetak.

Proces bojenja peći

Temelj za bojanje peći u privatnoj kući može biti obojeno površine i opeke u naturi, pod uvjetom da se ne prekrši njezin integritet. Varijacije boja i bjelilo. Da biste odabrali prikladnu opciju nego bojiti površinu štednjaka, možete uzeti u obzir razinu složenosti rada, financijske baze i cjelokupnog dizajna kuhinje.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Lime bojanje peći

Najjednostavniji način za bojanje pećnice vlastitim rukama je kreda ili vapno bijeljenje. Za jačanje sastava dodaje se sol, koja će tijekom rada strukture spriječiti pada sloja slikarstva. Slikanje s kredom ili vapnom potrebno je u nekoliko slojeva, od toga ne ovisi samo o kvaliteti premaza, već io estetskom izgledu peći.

Tu je i niz boja otpornih na toplinu, karakterizirana jednostavnom primjenom i širokim rasponom boja. Najčešći tipovi među njima su:

 • alkidne;
 • organo-silikat;
 • silicijskog organski.

Bojenje peći nakon preliminarne pripreme

Sa svojom pomoći, površina pećnice može biti obojana u bilo kojoj boji, a također izvesti jedinstvenu sliku po sebi. Proces samog slikanja nije kompliciran, važno je samo izvršiti preliminarnu pripremu površine. Za to vam je potrebna:

 • ukloniti ostatke prethodne obrade (ako ih ima);
 • Temeljito isprati površinu;
 • ako postoje masne mrlje, uklonite ih s natrijevim.

Napomena: Pećnica se može bojati bez prethodnog nanosa.

Bojenje površine pećnice (opeke ili žbuke) obavlja se s valjkom od srednjeg opleta. Kist se koristi samo za bojanje šavova i teško dostupnih mjesta.

Za pečenje pećnice vlastitim rukama najbolje je u nekoliko slojeva, kroz vremenske intervale za potpuno sušenje.

Savjet: Prije nego počnete slikati, poželjno je malo peći. Bilo koja boja je bolje postavljena na toploj površini. No, nakon završetka radova, moguće je zagrijati pećnicu prije 2-3 dana kasnije.

Suočavanje s pećnicom s pločicama

Pločice - jedinstveni i drevni izgled. Materijal je prikazan u obliku keramičkih pločica s jedne strane, as druge strane - s ravnalom, kojim se provodi instalacijski postupak.

Raspon boja pločica je raznolik, osim toga, mogu imati drugačiji reljef i uzorak. Pećnica, obložena na taj način, ima jedinstven izgled. Međutim, troškovi materijala mogu značajno premašiti druge vrste obloga. To je zbog činjenice da je slika gotove pločice izvršena ručno.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Ruska pećnica ukrašena je pločicama

Da biste nametnuli pločice za kamin, morate se pridržavati određenih tehničkih preporuka i izvršiti ih u sljedećem redoslijedu:

 1. Pre-pločice moraju biti natopljene vodom. Nakon toga treba prekriti pećnicu bez korištenja otopine - ravnomjerno raspodijeliti dijelove. Zatim uklonite sve retke osim dna.
 2. Polaganje redaka, počevši od dna, na otopinu glina. U tom slučaju čelični klinovi umetnuti u rupe ručke trebaju biti spojeni zajedno žicom, pritiskajući pločice jedna na drugu.
 3. Susjedne pločice dodatno su pričvršćene pomoću držača elastičnog čelika.
 4. Posljednja faza je injektiranje šavova s ​​glinenim mortom.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Shema pričvršćivanja pločica na površinu peći

Važni savjeti: Vodoravne šavove protrlja se s razmakom od nekoliko milimetara, uzimajući u obzir skupljanje pločica.

Stolarija u privatnoj kući je ojačana, monolitna konstrukcija s gotovo neograničenim životnim vijekom.

Opremanje pećnice s pločicama

Alternativni ukrasi pločica mogu biti ukrašavanje štednjaka u privatnoj kući s keramičkim pločicama. Majolica - glazirane pločice, proizvedene prešanjem i dvostrukim pušenjem, imaju posebne ukrasne podatke. Prednji materijal izrađen je od obojenog glina, a prednji dio ukrašen je svijetlim slikarstvom. Sa svojom pomoći je mnogo lakše postaviti peć nego pločice, a konačni dizajn će se organski uklopiti u prostor sela kuhinje.

Terakota i ne glazirane pločice mogu biti proračunska opcija za doradu. U snazi ​​nije niža od majolike, osim što ima više varijanti crteža: imitacija pod ciglom ili prirodni kamen.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Proces okrenutog pećnicom s keramičkim pločicama

Kao najdugotrajniji materijal za doradu, vrijedi paziti na klinker - neku vrstu keramičkih pločica od visoko plastičnih glinenih sorti. Ovaj materijal se može nametnuti ne samo na kuhinjskoj peći, već i na bilo kojoj drugoj površini podložnih oštrim promjenama temperature.

Kako bi se vlastitim rukama nametnula površina bilo kojom vrstom pločica, nužno je upotrijebiti poseban sastav topline na vodenoj osnovi.

Napomena: Prije nego što popločite pećnicu pločicama, potrebno je pažljivo žbukati i ojačati površinu.

Suočavanje s kamenom

Površina peći može se izlagati prirodnim ili umjetnim kamenom. Svake godine ova metoda postaje sve popularnija. To je zbog i vatrostalne kvalitete materijala i estetskih svojstava. Osim toga, nakon određenog razdoblja rada peći, moguće je izraditi raznolikost u svojoj izvedbi, jednostavno bojanjem površine u željenoj boji.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Štednjak je završen kamenom

Priroda posla na polaganju kamena ima određenu sličnost s dizajnom pločica. No, postoji i određena razlika, koja se sastoji od montaže materijala. Pogotovo ako se pitanje odnosi na prirodni kamen, koji ima različite oblike i veličine.

Postupak oblaganja sastoji se od sljedećih faza:

 1. Temeljiti površinu peći kako bi se osigurala visoka prianjanja materijala.
 2. Polaganje donjeg reda kamena, koristeći razinu. Rad koristi poseban mort koji se sastoji od cementa, pijeska i sintetičkih aditiva.
 3. Za spajanje šavova mogu se koristiti mali dijelovi gips ploče.
 4. Obrezivanje kamena obavlja se uz pomoć brusilice i diska za beton.

Savjeti: Obrezivanje kamena mora se obaviti na niskim brojevima okretaja bugarske, kako bi se izbjeglo struganje.

Vrste opreme peći vlastitim rukama u privatnoj kući

Peć je poseban element dizajna moderne kuće

Stvaranje jedinstvenog dizajna kuhinje u privatnoj kući sa štednjakom moguće je ne samo uz pomoć jedne od završnih obrada, već i kombinacije nekoliko. Alternativno, površina može biti ožbukana, a uglovi bi trebali biti prekriveni prirodnim kamenom. Alternativno, koristite kombinaciju opeke u donjem dijelu peći, a gornja boja u tonu ili uzorku s uzorkom.

Ukrašavajući pećnicu vlastitim rukama, možete stvoriti jedinstveni komad namještaja koji će ispuniti kuću udobnošću i toplinom.