Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

Kako barve sten v stanovanju z lastnimi rokami? To vprašanje je glavno za mnoge, ki so se odločili za opravljanje zaključnih del brez zaposlovanja strokovnjakov. Dejansko je ta metoda dekoracije zelo priljubljena, ker ni preveč zapletena, poleg tega pa je na trgu na voljo velik izbor dekorativnih materialov. Glavna stvar je slediti tehnologiji in slediti preprostim pravilom.

Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

Potrebna orodja

Pomembno je upoštevati, da pravilno barvanje sten predpostavlja temeljit pristop k izbiri potrebnih orodij, ki bodo omogočili pridobitev lepega in visokokakovostnega premaza.

Torej, za delo bo potrebno:

 • Barvni valj. Pomemben je njegov glavni del - jeklenka. Lahko je krzno ali pena. Za poenostavitev dela obstajajo različne sorte. Na primer, kotne izvedbe pripomorejo k bolj učinkoviti barvi kompleksnih površin.
 • Skup ščetk. Trg ponuja veliko izbiro tega orodja. Bolje je, da izberete ščetke različnih velikosti, še posebej, če je potrebno oplaščiti težko dosegljiva območja.
 • Cuvette. To je poseben vsebnik, ki pomaga kvalitetnejšemu prenosu barvnih spojin na površino z valjem. Zagotavlja enotno impregnacijo orodja, kar zmanjša porabo barve.
 • Spatula. Mojstri raje uporabljajo plastične možnosti, ki omogočajo hitro napolnitev majhnih napak v osnovni enoti.
 • Slikovni trak. Pomaga zaščititi območja pred pridobivanjem gradiva na njih in vam omogoča ustvarjanje jasnih meja.
 • Posebna mešalna miza ali šoba na vrtanju. Barvo je treba mešati, kar je treba opraviti temeljito. Če uporabljate niansiranje, bo mešalnik omogočal hitro in enakomerno mešanje sestave.

Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

Orodje, potrebno za barvanje sten z lastnimi rokami

Na opombo! Mnogi menijo, da je mogoče najhitrejši rezultat doseči s pištolo za brizganje. Pravzaprav je priporočljivo, da ga uporabljate izključno na velikih območjih, ki zagotavljajo potrebno zaščito za druge elemente v notranjosti.

Izbira barve

Za barvanje sten z lastnimi rokami, ki omogočajo doseganje želenega rezultata, je posebna pozornost namenjena izboru barvite kompozicije. Upoštevati je treba več osnovnih zahtev:

 1. Rešitev mora vsebovati oznako "za notranje delo". Bolje je, da se izognemo univerzalnim materialom, ki so primerni za uporabo znotraj in zunaj prostora.
 2. Bodite pozorni na čas sušenja. Najmanjše vrednosti so prednostne. Ampak pogosto se zgodi, da ta dejavnik zagotavljajo kemični dodatki, ki imajo oster vonj, zato morate paziti na sestavine snovi.
 3. Varnost. Material mora biti popolnoma varen za zdravje ljudi. Seveda je to težko preveriti, vendar je bolje izbrati izdelke, ki so opravili prostovoljno certificiranje.
 4. Veliko pomena je poraba izdelka. To je navedeno v navodilih za uporabo na kvadratni meter. Vsaka naslednja plast zahteva manj materiala. Veliko pa je odvisno od osnove in vrstnega reda izvajanja pripravljalnih postopkov.
 5. Ne morete prezreti same sobe. Slikanje kopalnic in tušev zahteva nakup spojin, ki imajo potrebno odpornost na vlago. Morajo nujno vsebovati dodatke, ki preprečujejo nastanek plesni.

Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

Pri izbiri barve za stene je potrebno upoštevati, da je za sobe z visoko vlažnostjo potrebno imeti posebno vlago neprepustno kompozicijo

Trenutno obstaja veliko vrst barve, ki se uporabljajo za ustvarjanje notranjosti. Sprejemamo, da izločimo glavne:

 • Oljni sestavi na osnovi sušilnega olja;
 • emajli - raztopine na osnovi lakov;
 • barve na vodni osnovi - izdelki na osnovi vodnih disperzij različnih polimerov.

Vsaka od kompozicij omogoča pridobitev drugačnega premaza. Razlika je v nastalem filmu: lahko vpliva na prepustnost pare, ki vpliva na mikroklimo prostora. Ta faktor se nujno upošteva, ko je s takšnim materialom prevlečenih več kot 30% vseh površin.

Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

Sodobne barve sten odlikujejo široka izbira barv in značilnosti, ki ustrezajo vsem potrebam

Na opombo! Nekateri proizvajalci opozarjajo na nalepke, da je njihova barva primerna za uporabo v otroških sobah. Pogosto so take rešitve veliko dražje. V večini primerov je to le tržna poteza. Zato je treba pozornost nameniti sestavi.

Pripravljalna dela

Vsakdo želi hitrejšo in zanesljivo poslikano površino, toda brez skrbne priprave je to nemogoče, kar vključuje številne obvezne korake:

 1. Izračun potrebne količine materiala. Vsako slikanje sten v stanovanju z lastnimi rokami zahteva predhodni izračun potrebne količine materiala. To se izogiba nadležnim težavam, ki bodo v raznolikosti in zamudi celotnega procesa.
  Izračuni se začnejo z merjenjem vseh sten, ki jih je potrebno pobarvati. Nato upoštevajte bazo, ki ima lahko tudi drugačno absorpcijo tudi po tem, ko je temeljni premaz. Število slojev se lahko znatno razlikuje, vendar se domneva, da bodo za doseganje optimalnega rezultata potrebovali vsaj dva. Vsak proizvajalec v navodilih zagotovi potrebne informacije. Dobljeni rezultat dodamo 15%.
 2. Priprava prostora. Iz prostora morate odstraniti vse nepotrebne, odstranite vse dekorativne elemente iz sten. Spletna mesta, ki jih ni treba naslikati, so prekrita s folijo ali barvnim trakom. Notranji predmeti so nujno pakirani, tla pa so prekrite s kartonom. Pohištvo se premika od površine na pravo razdaljo, da se zagotovi udobje pri delu.
 3. Neposredna priprava zidov. Tudi stene v novih stavbah imajo lahko številne napake. Splošni red priprave je, da se površine očistijo iz vseh ostankov prejšnjih dekorativnih slojev, vse napake so pokrite s kitom. Če je potrebno, uporabite nov končni premaz. Vse je temeljito polirano, ker bodo vse nepravilnosti takoj opazne. Slikanje stene se začne šele po tem, ko je temeljni premaz popolnoma posušen, večkrat nanjo.

Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

Faze priprave sten za barvanje: odstranitev stare dekorativne plasti, kiti z naknadno poliranjem površine, prevleka s podlago

Skladnost s temi stopnjami prispeva k dejstvu, da bo delo brez težav.

Tehnološke značilnosti barvanja

Vprašanje, kako pravilno barvati stene v stanovanju postane bolj akutno, saj se izvajajo vsi pripravljalni postopki. Čeprav postopek ni posebej težak, je treba upoštevati določena pravila.

Splošna tehnologija obarvanja je naslednja:

 1. Pripravite pravo količino materiala. Če je potrebno, se opravi niansiranje.
 2. Barvanje se začne na vogalih in drugih težko dosegljivih mestih - v bližini oken in vrat. V odsotnosti posebnega valja se delo opravi s ščetkami. Uporabljeni trakovi morajo biti širine 6-9 cm. Da bi preprečili poškodbe elementov, ki so del strukture, in delov, ki jih ni mogoče odstraniti, uporabite barvni trak.

  Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

  Poseben valj za barvanje vogalov

 3. Za udobje je potrebno zagotoviti stabilno lestev.
 4. Ko so poslikana vsa kompleksna območja, nadaljujte z obdelavo primernih ravnin. Da bi to naredili, nalijte potrebno količino raztopine v kiveto in jo izvedite na grobo podlago, dokler se enakomerno ne absorbira.

  Nasvet! Slikanje sten se izvaja v skladu z enim preprostim pravilom: veliko bolje je uporabiti več plasti, kot je eno debelo. Glavna stvar je, da izvedemo strogo zaporedje, saj se mora vsaka plast predhodno izsušiti.

 5. Trak nosi valjček. Po tem je potrebno ustvariti popolno homogenost. Skladno s tem mora biti vsak zaporedni sloj enakomeren, v nasprotnem primeru bo prevleka nastala s številnimi napakami.

  Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

  Pri barvanju sten z valjčkom si je treba prizadevati ustvariti enotno površino brez vidnih pasov in svetilk

Možnosti nanašanja barv

Prvi način je, da je na površini nameščena ena prekrivna plast. Nato je treba skrbno zasenčiti, da naredimo tanjšo plast. Če želite to narediti, naredite številne prehode z valjčkom, dokler ne dosežete želenega rezultata.

Pri dveh pristopih barve, ko boste potrebovali bolj enakomeren premaz. Najprej je barva položena v eni smeri, nato pa ob še nizkem sloju preide v drugo smer. Izkazalo se je, da se uporabljeni pasovi popolnoma združijo, da so vsa področja dobro obarvana, da ne ostanejo plešasti madeži.

Takšno barvanje sten s svojimi rokami bo veliko učinkovitejše, če v svoje delo vključite pomočnika - tako da lahko barvate veliko površino. Ko delate sami, je bolje prekriti površino na dele, ki se obdelujejo zaporedno.

Čas sušenja je odvisen od izbranega materiala. Treba je upoštevati, da se lahko sestavine iste vrste, vendar različnih barv, znatno razlikujejo.

Dekorativno slikarstvo

Poleg enostavnega obarvanja so na voljo posebne dekorativne tehnike, ki omogočajo bolj zanimiv rezultat:

 • Uporaba šablone. Ta naprava vam omogoča, da barve stene, tako da se želeni vzorci nanašajo na površino. Lahko ga kupite v trgovini ali izdelujete neodvisno.
 • Starejši premaz. Tehnologija je sestavljena iz uporabe kontrastne sence do glavne barve barve, ne da bi jo čaka, da se posuši. Če želite to narediti, gobo ali ščetko vlažimo v majhni količini raztopine in nanesemo točno na površino. Glavna stvar ni ustvariti kaos in abstrakcijo.
 • Oblikovanje različnih računov. V delu lahko uporabite posebne dekorativne spojine, ki omogočajo ustvarjanje odličnega učinka. Vendar ga je mogoče doseči brez posebnih materialov. Da bi to naredili, se uporabi potrebno število slojev in vsako poslikano površino obdelajo z improviziranimi sredstvi. Na primer, posušen polietilenski film nanese na majhno površino, nato pa se raztrga.

Kako barvati stene v stanovanju z lastnimi rokami

Dekorativno obarvanje s polietilenskim filmom

Tako postane zelo jasno, kako barvati stene v stanovanju. Upoštevanje tehnologije in preprostih pravil je zagotovitev kakovostnega rezultata.