Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobeČe naredite omarico z lastnimi rokami, se lahko upravičeno šteje za najbolj funkcionalen kos pohištva. Postavljen je enostavno tudi na omejenem območju in hkrati lahko vanj vnesete skoraj vse stvari. Tak kabinet je resnična rešitev za majhne apartmaje, majhne hodnike. Toda v prostornih hišah za njega obstaja prostor, kjer lahko postane pravi okras v sobi. Z eno besedo, garderoba je univerzalno pohištvo, brez katerega je danes že težko upravljati.

Če pogledamo že pripravljene garderobne blazinice, jih je težko narediti. Dejansko ni nič zapletenega pri tem, morate samo pravilno izračunati vse njene parametre.

Izdelujemo omaro z lastnimi rokami

V bistvu so omare iz plošč iz iverne plošče. Če se sami odločite za izdelavo omare, za rezanje listov po pripravljenih predlogah je bolje iti do delavnice, kjer so na voljo posebni stroji za obdelavo lesa. Doma, pridobivanje visokokakovostnih kosov ne izhlapi ne samo zaradi pomanjkanja izkušenj, ampak tudi zaradi pomanjkanja potrebnih orodij. Tudi v delavnicah lahko naredite kosi kompleksnih oblik, police z zaobljenimi koti, rezani vzorci itd., Naredite robove konca, dodatke za zanke.

In tukaj se postavlja precej logično vprašanje: kaj je potem vključeno v koncept "omara s svojimi rokami", ker je skoraj vse njegove dele treba naročiti v delavnici? Stvar je v tem, da z redkimi izjemami skoraj vsa podjetja, ki prodajajo drsna vrata, nimajo lastnih delavnic, ampak naročijo proizvodnjo ločenih delov "na strani". Njihove naloge vključujejo načrtovanje pohištva na zahtevo naročnika, izdelavo shem za rezanje in vezanje izdelkov, nakup potrebnih količin materiala, dobavo in montažo. Za to opravijo plačilo, ki lahko presega stroške kabineta za 1,5-2 krat ali celo več. Stroški žaganja listov za iverne plošče in njihova obdelava so zanemarljivi del stroškov kabineta kot celote. Tako boste z risanjem, štetjem in montažo kabineta prihranili veliko denarja.

Prednostno je, da se kabinet naredi neodvisno in pravočasno. Če ga naročite pri podjetju, morate počakati približno dva meseca, kar pa vidite, ni vedno priročno. V dveh tednih ga je mogoče zbrati neodvisno, vključno z načrtovanjem in izračuni. Podrobneje razmislite o proizvodnji garderobe.

Oblikovanje garderobe

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Prvi korak pri izdelavi omare je njegova zasnova. Za to je mogoce nacrtati shematsko risbo omare z uporabo vseh velikosti, oznako notranjih predelkov, omare in škatle. Ta pristop je "staromoden" precej dolg in neugoden, zlasti ob prisotnosti visokih tehnologij. Zdaj skoraj vsa podjetja za oblikovanje pohištva uporabljajo posebne računalniške programe, ki omogočajo ne le oceno prihodnjega rezultata, temveč tudi popolno izračunavanje specifikacije izdelka.

Eden takšnih programov je "Basis-Mebel". To je precej močno oblikovalsko orodje, ki vsebuje številne pomožne programe. Osnova je zasnovana tako, da ustvarja preproste in precej zapletene dele pohištva. Če ste zainteresirani, lahko obiščete spletno mesto proizvajalcev in ga podrobneje preberete. Za oblikovanje kabineta ni potrebno iti skozi celoten "tečaj mladega borec". Precej preprost in dostopen vmesnik olajša uporabo programa tudi za začetnike. Če želite namestiti bazis, potrebujete emulator, saj uporablja zaščito strojne opreme, toda za "zaupne uporabnike računalnikov" to že dolgo ni več problem.

Če niste nikoli uporabljali osnove, si lahko ogledate predstavitvene videoposnetke za oblikovanje. V našem primeru je to film "Basis-Wardrobe 7.0 Video Building kabineta". Njegov pogled bo vizualno seznanil z vsemi fazami oblikovanja in tudi možnostmi programa. Traja nekaj časa (približno 30 minut), vendar lahko celo začetnik zlahka razkrije, kaj je kaj.

Zasnova garderobe v programu "Basis-Pohištvo" traja približno 1 uro, glede na izračun specifikacije potrebnih materialov. Ročno bi to trajalo veliko več časa in ne bi izključilo morebitnih napak v izračunu.

Postopek izdelave virtualne omare vključuje naslednje korake:

 • izbira dimenzije garderobe;
 • dimenzije dna, podstavka in pokrov omare;
 • izbira materiala in dimenzije zadnje stene in njegovih ojačitev. Zadnja stena je izdelana iz vlaknene plošče, ojačitve pa so izdelane iz iverne plošče;
 • razčlenitev notranjega prostora omarice v vodoravne in navpične odseke;
 • polnjenje prejetih odsekov s škatlami (če je potrebno);
 • vstopa v glavne parametre vrat;
 • dodajanje mezzana in odprtih stranskih odsekov (če je potrebno);
 • oznaka koncev, ki jih je treba raztrgati;
 • izbira in namestitev dodatkov;
 • izpis risb posameznih komponent omare in specifikacije.

Če želite, lahko natisnete tudi tridimenzionalno sliko končne omare, po kateri jo boste nato enostavno sestavili.

Izdelava delov omare v delavnici

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Naslednji korak je izdelava delov omare v delavnici. Da vam delavnica na prstih ni treba razložiti, kar potrebujete, je dovolj, da vnaprej natisnete specifikacijo vseh elementov in njihovih risb in jih podate mojstrom. Poleg tega lahko osnova naredi tudi rezalni zemljevid, za katerega delavnica zahteva ločeno plačilo.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Če želite to narediti, morate uporabiti modul Basis-Cutting, tako da določite velikost prvotnih listov iveri. Ta kartica je vzorec, na katerem bodo iz plošče določene velikosti izrezani strukturni elementi, ki upoštevajo vdolbino, debelino rezalnih materialov in druge tanke oblike. Vendar pa nekatere podrobnosti še treba uskladiti s pohištvom, tako da je kartica rezanje je bolje, da jim zaupam - so bolje podkovani v teh zadevah, in bo upoštevala pri rezanju svojih obstoječih orodij.

Kot primer vzemimo izdelavo omaro 2,5 m, 1,2 m širok, 0,4 m globoko. Po izračunih se zdi, da je potrebna za njegovo izdelavo, iz dveh plošč iverne in 4,08 m2 površine plošča iz stisnjenih vlaken pločevine 4, 67 m2.

Kaj naj iščem pri gradnji garderobe?

Pri izbiri barv ne zanašajte na imena, kot so "Walnut Milan" itd. Vsak proizvajalec ima svoje znanje o tem, kako izgleda ta nut in ni enotnih standardov. Torej je najbolje, da greste sami izbrati barvo materiala, vodeno po svoji vrsti in ne po imenu.

Ko so vsi elementi omarice izrezani v pohištveni trgovini, vam lahko ponudimo, da vzamete s seboj ostanke listov, iz katerih so bili izrezani, ker ste kupili celotno listo in nato vaše ostanke. Če jih ne potrebujete, jih bodo oblikovalci pohištva obdržali pri sebi, zaradi česar boste imeli majhen popust. Ta rešitev se zdi veliko privlačnejša. Zdi se, da so se znebili smeti, prav tako so prihranili denar. Toda to ni povsem res. V procesu sestavljanja se lahko poškodujejo nekateri elementi in jih lahko zamenjate z ostanki. Če ena podrobnost, da ne bi nakupovanje iz materiala, lahko plačate do 25% stroškov.

Še en odtenek. Ni vam treba plačevati za vsak posamezen del, temveč cutite list. Na prvi pogled se zdi, da je to enako, v resnici pa ni tako. Zato pri izračunu količine izvornega materiala morate jasno določiti število listov in jih že dati žaganju. Programi, kot je Bazis, vam bodo pomagali hitro in nedvoumno odločati o vprašanju porabe materiala. Ročni izračuni pogosto dajejo netočne rezultate, še posebej, če obstaja veliko podrobnosti.

Posebna odhodkovna postavka je proizvodnja figured elementov, na primer stranskih polic z zaobljenim vogalom ali podnožjem. Stroški takih kosov so višji od kosov preproste pravokotne oblike, ki jih je treba upoštevati in uskladiti vnaprej, tako da kasneje pri plačilu ni nesporazumov.

Povejmo. Stroški izdelave delov delavnice sestavljajo:

 • risanje gnezditvene karte (bolje je zaupati mojstrom);
 • Rezalne plošče iverne plošče in LDWP;
 • proizvodnja podstavka;
 • izdelava zaokroženih elementov.

Kroženje na delu omare

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Ko so vse podrobnosti izrezane, lahko nadaljujete z rezanjem. Ponavadi je to storjeno tudi v pohištveni delavnici, kjer so deli izdelani, saj je za to potrebna posebna oprema. Za rezanje se uporabljajo robovi iz različnih debelin PVC, odvisno od položaja reber. Skrita rebra (spodnja ali zadnja) so pokrita s tanjšimi robovi, katerih debelina je 0,4 mm. Za vidne robove se uporabljajo debelejše robove iz PVC 2 mm. Robov sosednjih delov, ki so spojeni z zadnjico, jih ni treba sesekljati.

Če želite pojasniti, tukaj je nekaj primerov:

 • so rebra notranje police ločena samo s sprednje strani z robom 2 mm. Preostala rebra pri notranjih stenah omare;
 • robovi pokrova omare so zunanji z vseh strani in zato jih je treba sesekljati na štiri strani, pri čemer ima zadnja nevidna stran debelino 0,4 mm, preostanek pa debelino 2 mm;
 • Robovi sprednjega dela škatle na vseh štirih straneh imajo rob 2 mm.

Te razlik na prvi pogled zdi, zmedeno, vendar z uporabo podlago, ne skrbite, še posebej pa ne mislim, ker se program izbere in uredi rob želeno debelino in na pravih mestih na svoje.

Poleg proizvodnje, se rezalni deli kompleksnih geometrijskih oblik plačujejo ločeno po višji ceni.

Tako so stroški rezanja, vključno z materiali, sestavljeni iz naslednjih postavk:

 • kvačkanje s PVC robovi debeline 0,4 mm;
 • kvačkanje s PVC robovi debeline 2 mm;
 • kromirani zaobljeni deli.

Do takrat, ko potrebujete do 5 delovnih dni za izdelavo delov kabineta in njihovega kvačkanja, vendar za dodatno plačilo "za nujnost" se lahko vse te operacije izvedejo v enem dnevu. Nekatere delavnice v stroških dela vključujejo tudi dostavo izdelkov doma.

Armature za drsna vrata

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Okovje za omarico so izbrane glede na število škatel in predelkov. V našem primeru ima omarica tri predale in glavni predelek. Škatle potrebujejo vodila in peresa. Glavni oddelek ima en odtenek. Ker je zaradi omejenega prostora globina ohišja majhna (samo 38 cm), je obešalnik pod obešalnikoma nestandardni - konec. Tak obešalnik vam omogoča, da obešate obleko vzporedno z zadnjo steno in prihranite prostor. Dolžina konca je 30 cm.

Kot pritrditev bodo uporabljeni vijaki Euro (potrditve) z vtiči. Bolje kupiti več za vsak primer posebej.

Torej, iz strojne opreme, boste potrebovali:

 • končna obešala;
 • Vodniki za škatle;
 • ročaji za škatle;
 • Euro vijaki;
 • vtiči za euroskrepe.

Sestavljanje omare s svojimi rokami

Ko je vse pripravljeno in kupljeno, lahko začnete z montažo omare. Spet bi rad povedal nekaj laskavih besed o Bazisu. Ta program ni le oblikuje strukturo kabineta, ga postavlja na sestavne dele in meri porabo materialov, vendar tudi ugotavlja številke postavite zadrge vijakov, skupaj z njihovimi velikosti in razdalje med njimi. Tako da, ko skupščina ni treba razmišljati, v kakšnem mestu bolje združiti nekatere elemente. Idealno bi bilo, vse luknje je treba na lesnoobdelovalnih strojev CNC pod nadzorom modula "Osnova-CNC", vendar je zelo drago, in stroj z nadzorom programa je včasih težko najti. Luknje se lahko dejansko opravi ročno.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Da bi to naredili, boste morali svinčnik, določen trg, je šilo, vaja s posebnim vaja za evrovinty, izvijač, hex-bat in, seveda, natisnjene risbe kabinet z uporabnimi čarovnika Hole.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Prvič, dno in stene omare so nameščene na mestu, kjer se namerava postaviti kabinet, da se ponovno preveri, ali so celotne dimenzije pravilno izbrane.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Na površini dna je označena mesta pritrdilnih elementov, luknje se izvrtijo pod pritrdilnimi elementi, nato pa se pritrdi podnožje dveh letev in osrednje pregrade. Stranske stene so pritrjene na dno s potrditvami.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Robovi stranskimi stenami in osnovo mora biti zaščitena s posebnim vodoodpornim profila, ki preprečuje vdor vode na površini PVC in omare prahu. Sami robovi, ki počiva na tleh, je treba iz 2 mm debela PVC.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Nato so zgornje police pritrjene in nameščena je ojačitev iz iverne plošče. Ojačevalnik je pritrjen na zadnjo steno ohišja, da celotno konstrukcijo popravi v pravilnem položaju. Stena sama je izdelana iz LDWP.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Ko pritrdite pokrov ohišja, ga je težko pritrditi. Dejstvo je, da je višina ohišja običajno prevzeta čim višja in da je pritrditev pritrdilnih elementov precej težavna. V takih primerih morate najprej uporabiti klešče, nato pa še konec "prečka". Bolje je, da je med pokrovom omare in stropom vsaj 7 cm.

Vgradnja stranskih polic

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Za pritrditev odprtih stranskih polic z zaobljenimi vogali se uporabljajo potrditve - 4 za vsako polico. Police so pritrjene na straneh stranske in zadnje stene z dvema pritrdiloma na vsako. Zgornje in spodnje police so nekoliko večje od ostalih, kar je treba upoštevati pri namestitvi.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Zaporedje namestitve je naslednje: najprej je pritrjena zgornja polica, nato pa vse ostale od zgoraj navzdol.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Najnižja polica je na isti ravni z dnom omarice, zato za njeno pritrditev potrditve niso primerne - preprosto jih ni mogoče priviti. V tem primeru namesto tega uporabijo moznike.

Sestavljanje vrat garderobe drsnih vrat

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Vrata v omari so poseben mehanizem, katerega izbiro in montažo je treba obrniti vso odgovornost. Vrata omare, ki določajo njen videz, njihova uporabnost in enostavnost uporabe omogočata čim bolj udobno delovanje. Najprej morate določiti profil. Glede na kakovost je odvisna od tega, ali bodo vrata trajala dlje časa in ali bodo zasegle, zato vam v tem primeru ni treba shranjevati. Profil se prodaja v razstavljeni obliki, zato ga morate upoštevati v navodilih proizvajalca, ki jih lahko najdete na spletni strani družbe ali pridobite ob nakupu. V navodilih so prikazane vse potrebne montažne sheme, pa tudi izračune za določanje dolžine vodil in parametrov vratnega krila.

Profil vrat je sestavljen iz naslednjih elementov:

 • spodnji in zgornji vodili, ki so pritrjeni na dno in na pokrov ohišja. To so vrsto tirnic, na katerih se bodo vrata pri odpiranju in zapiranju premikala;
 • Spodnji okvir vratnega krila je podstavek, na katerega so pritrjeni spodnji valji;
 • stranski okvirji so dve vrsti: C-profil in H-profil. Ti okvirji se uporabljajo kot ročaji za premikanje vratnega krila in tudi tvorijo osnovo za pritrditev zgornjih valjev;
 • Zgornji okvir omogoča oblikovanje profila bolj togega;
 • srednji okvir se uporablja, če je vratno krilo sestavljeno iz več delov za njihovo medsebojno povezavo;
 • Zgornji in spodnji valji omogočata enostavno premik vratnega krila po vodilih. Spodnji valji so iz plastike, zgornji pa so gumirani. Običajno sta dva valja nameščena na enem vratu od zgoraj in od spodaj;
 • Zamašek je majhen kovinski vložek, ki zaklene platno v zaprtem položaju. Zamašek je nameščen na spodnji tirnici;
 • Shlegel je trak kupa, ki je pritrjen na konec rezila. Schlegel zmehča udar rezila z ostrim zapiranjem vrat, ga ščiti pred poškodbami, prav tako pa je oblikovanje nepredušno;
 • Tesnilo se uporablja za pritrditev ogledala na platno. Tesnilna masa iz silikona.

Če želite zagotovo izbrati profil, je bolje, da najprej popolnoma sestavite celotno omarico in nato izmerite parametre nastale odprtine.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Profili so običajno izbrani z določeno velikostjo margine, tako da se lahko, če je potrebno, presežno prekine. Standardne dimenzije so le 2,7 m na stranskih okvirjih, preostali elementi so naročeni glede na dobljene dimenzije.

Ker polnjenje profila lahko uporablja različne materiale, najpogosteje se izbira ustavi na steklu ali ogledalu. Uporaba ogledala lahko dodatno vizualno poveča prostor sobe, poleg tega pa jo lahko okrasimo z različnimi vzorci, dekorativnimi elementi itd.

Zrcalna namestitev

Zrcalo je izbrano na 4 mm debelem filmskem substratu. Ponavadi je pri naročanju ogledala zahtevana velikost takoj navedena (po možnosti z majhnim robom). Upoštevati je treba, da so ogledala precej krhka in težka, zato jih morate paziti, jih nositi skupaj in vsak kos.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Za namestitev ogledala v profil se uporablja silikonska tesnilna masa, ki je nameščena na robu. Tesnilo je treba enakomerno nanositi vzdolž celotne dolžine robov brez gub.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Nato je ogledalo vstavljeno v profilni okvir. Da je pravo stališče, lahko uporabite gumijastim kladivom, ki jih prisluškovanje na profilu, dokler celotno ogledalo ne bo stopila v profilu in pečat, se ne more skriti v notranjosti zgradbe. Pomembno je, da se ohrani pravokotno položaj okvirja glede na ogledalu, sicer lahko ogledalo nastaviti krivuljo. Zaporedje namestitve ogledalo je naslednja: zrcalo je na vodoravni površini, da dajo na zgornjih in spodnjih okvirnih profilov, ko je tesnilka reši z nožem. Nato so pritrjeni stranski okvirji, ki vertikalno obračajo ogledalo in ga podpirajo na robu.

Namestitev drsnih vrat omare

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Potem so okviri profilov, potem ko so obloženi na vratnem krilu, pritrjeni z vijaki, ki jih je treba vključiti v nastavljeni profil. Pod luknjami za samoprezanje se vrtajo v dveh sklopih: najprej pod nitjo, nato pa s širšim vrtalnikom samo v sprednjem pasu, da skrijejo glavo.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Pritrdilni elementi spodnjega profila so hkrati pritrdilni elementi za spodnje valje. Vijake pritrditve valjev so narejene s prilagoditvijo, da je bilo, če je bilo potrebno, mogoče spremeniti višino valjev.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Luknje za zadrge na konceh stranskih okvirjih ne nujno lepo in gladko - bodo še vedno skriva pod Schlegel - trak lint, ki je prilepljen na obeh straneh. Pri uporabi C-profil ima še posebej vklesan mesto za Schlegel, tako da je enostaven za lepilo.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Vodila za vratno krilo so pritrjena z vijaki s podložkami. Pod vijaki so izvrtane luknje. Najprej nastavite zgornji vodnik na isti ravni s stranskimi okvirji profila. Na njej se s pomočjo gradbenega nivoja izpostavlja spodnji vodnik. Vodila morajo biti strogo ena pod drugo, da se prepreči nagibanje ali pregibanje vratnega krila. Na robovih spodnjega vodila so vstavljeni posebni zamaški za zapiranje vrat v zaprtem položaju.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Za montažo vratnega krila so valji vstavljeni v zgornji vodnik, spodnji valji so stisnjeni in mreža vstopa v profil, ki se opira na spodnji vodnik. Potrebno je preveriti navpičnost rezila, tesnost stika s koncema stranskih sten v zaprtem položaju.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Če so vrata nameščena v majhnem kotu, jo lahko nastavite s pomočjo nastavitvenih vijakov spodnjih valjev. Spodnji valji prilagodijo tudi višino vrat z dvigom ali spuščanjem. Če med zgornjim valjem skočite iz vodila, je treba dvigniti vrata. Po namestitvi tkanine morate prilagoditi zamaške na spodnjem vodilu.

Izdelava notranjih predalov

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Okvir ohišja je pripravljen, zdaj pa je čas, da začnete izdelovati notranje predale. Škatle, kot je kabinet, so narejene iz odrezanih rezin iz iverne plošče. Za zagotovitev, da na njihovi površini niso vidne vidne pritrdilne elemente, bo uporabljena fasadna fasada, ki je medsebojno povezana s pravo fasado. Za izdelavo škatle boste potrebovali fasado, lažno fasado, dno, stranske stene, hrbtno steno, vodila in ročaj. Dno fasade bo navznoter, na vseh straneh omejeno s stenami in lažjo fasado.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Pri sestavljanju škatle je zelo pomembno spremljati položaj posameznih delov. Koti med sosednjimi stenami in stenami ter dnom morajo biti ravne. Za dosego tega lahko uporabite vnaprej pripravljeno predlogo, ki nadzira velikost vogalov. Načeloma lahko storite brez njega, potem pa morate stalno izmeriti kot.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

Vodniki, sestavljeni iz dveh delov, so pritrjeni na škatli, drugi pa na strani ohišja. Treba je zagotoviti, da se nahajajo vodoravno in vzporedno med seboj. Škatle je treba pokriti v ohišju, tako da se njihovi ročaji ne dotikajo vratnega krila od znotraj. Širina škatle je izbrana manjša od širine vrat, tako da jih je mogoče iztisniti.

Kako narediti garderobo z lastnimi rokami? Navodila za izdelavo garderobe

To je vse, naredili smo omarico z lastnimi rokami.