Koliko se tla za laminat in ploščice suši

Koliko se tla za laminat in ploščice suši

Koliko se tla za laminat in ploščice suši

Pri načrtovanju vgradnje tal med gradnjo ali popravilom, morate vedeti ne samo čas, ki je potreben za pripravljalno delo in napravo tla sam, ampak tudi koliko tla suši.

To je še posebej pomembno v primerih, ko se tla uporabljajo kot pokrov, na katerem se nato položi glavno nadstropje. Za čas sušenja talnih oblog vplivajo številne okoliščine, katerih razumevanje bo omogočilo kvalitativno in načrtno izvedbo načrtovanega dela.

Kaj določa čas sušenja v razsutem stanju

Koliko se tla za laminat in ploščice suši

Bolj debelejši sloj, več se suši.

Da bi upoštevali čas utrjevanja tal in načrtovanje nadaljnjega dela po njegovem polnem ujemanju ter zbiranje moči in drugih kazalnikov glede na načrtovane vrednosti, je treba preučiti dejavnike, ki vplivajo na ta proces.

Glavne so naslednje:

 • število slojev;
 • debelina vsake plasti;
 • vrsta malte za talne obloge;
 • vrsta glavnega zaključnega premaza;
 • ki se uporablja za premazovanje dodatka.

Glede na povprečne vrednosti je lahko čas sušenja tal od nekaj ur do nekaj dni. Na embalaži vsake vrste mešanice proizvajalci navedejo približne vrednosti tega časa.

Čas utrjevanja talne obloge glede na sestavo mešanice

Koliko se tla za laminat in ploščice suši

Čas sušenja talnih polaganj je odvisen predvsem od vrste mešanice, uporabljene za prevleko.

Da bi razumeli, kako sestava zmesi in njeni različni dodatki vplivajo na čas utrjevanja polnilnih tal, izdelanih s pomočjo, je treba upoštevati nekatere od njih:

 1. Tla iz polimerov, ki se večinoma uporabljajo v industrijski proizvodnji, lahko dobijo potrebno moč za 2-6 dni. Na to lahko vplivajo različni dejavniki, kot so debeline slojev in njihovo število, prisotnost ali odsotnost vseh vrst dodatkov, pa tudi različni barvilni pigmenti.
 2. Tla, narejena iz cementnih spojin, so končno utrjena po 7-14 dneh, uporaba plastifikatorjev v njih pa za izboljšanje obdelovalnosti mešanice lahko znatno poveča te izraze.

  Koliko se tla za laminat in ploščice suši

  Za poliuretanska tla lahko hodite po 10-15 urah

 3. Zmesi iz sadre ali anhidrite, nastavljene za 2 dni, po katerih lahko hodite po tleh, lahko pa jih pritrdite na težko opremo in namestite pohištvo vsaj po 10 dneh. Poleg tega je treba razumeti, da se tla, izdelana iz takšnih mešanic, ne morejo izvajati v vlažnih prostorih, ker pod vplivom vode izgubijo moč.
 4. Hitro sušeče površine so narejene iz mešanic, ki se lahko nastavijo 2 uri, tvorijo tla z visokimi tehničnimi parametri.
 5. Poliuretanska tla so nameščena z uporabo mešanic, ki jih je mogoče sprehajati po 10-15 urah, po treh dneh pa se popolnoma strdijo s tvorbo kakovostne površine, ki lahko vzdrži visoke obremenitve in dolgo časa ohranja potrebno moč.
 6. Epoksi tla se zamrznejo po 2-5 dneh, odvisno od števila plasti, s čimer se tvori zelo odporna površina.

Z uporabo katerekoli zmesi za vgradnjo samonivelirnih tal, je potrebno natančno preučiti navodila za njihovo uporabo in napolniti tla v skladu z navedenim tehnološkim zaporedjem.

Strogo upoštevanje navodil za vgradnjo samorazlivnih tal bo skrajšal čas za nastavitev mešanice in zagotovil učinkovitost visokokakovostnega in zanesljivega premaza.

Odvisno od vrste zaključnega premaza se čas strjevanja prevleke spreminja.

Zaključna prevleka Vrsta raztopine Nastavitev časa
Linolej Poliuretanske mešanice 3 noči
Laminatne talne obloge Gips, polimerni 3-7 dni
Tile Cement Do 2 tedna

Po izlivanju je treba tla dati na tla za čas, ki ni krajši od roka, navedenega na embalaži, in, če je mogoče, še več, več ur ali dni.

Pogoji, ki omogočajo hitro sušenje tekočih tal

V primerih, ko se polnilna tla uporabljajo kot osnova za laminat, tepihe ali druge premaze, je pogosto potrebno pospešiti proces strjevanja končne prevleke. To je potrebno, da se ne odloži celotnega proizvodnega procesa. Če želite več informacij o tleh v razsutem stanju, si oglejte ta videoposnetek:

Koliko suhe tlake za vsako posamezno vrsto prevleke določite v navodilih na embalaži embalaže. Poleg tega se izvajajo tudi naslednje dejavnosti:

 1. Za hitro sušenje talnih oblog je potrebno nadzorovati njegovo enakomerno porazdelitev po površini.

  Koliko se tla za laminat in ploščice suši

  Največje obremenitve naj bo premaz čim dlje

 2. Zmerna vlaga (do 60%) zagotavlja hitro strjevanje baze. Če se v tem prostoru ne upošteva režim vlage, lahko trajanje uporabe tekočega talnega obloga traja največ dva tedna.
 3. V prostorih, v katerih se opravlja delo, pod nobenim pogojem ne smete dopuščati prepiha, kar ne samo podaljša čas nanosa, temveč tudi povzroči odvajanje celotnega premaza ali njegovih posameznih delov z baze.
 4. Temperaturo zraka je treba vzdrževati med + 20 ° C in + 30 ° C, pri čemer se izognemo nenadnim spremembam.
 5. Sveže položeno mešanico je treba prekriti s folijo iz polietilena, da zaščitite površino pred vstopom v ultravijolične žarke, pod vplivom katere lahko površina ne le zmanjša čas nastavitve, temveč tudi izgubi osnovne lastnosti.
 6. Po določenem času, odvisno od uporabljene mešanice, ki je bila uporabljena za ulivanje tal, je površina, ki jo je treba dokončati, lakirana.
 7. Največja obremenitev na tla je treba dati čim pozneje, da se zagotovi nastavljena moč, ki se uporablja za sestavo talnih naprav. O skrivnostih samonivelirnih podov si oglejte ta video:

Da bi zagotovili hitro nastavitev mešanice, ki se uporablja v napravi za polnjenje tal, je treba zagotoviti, da se v prostorih, kjer je delo opravljeno, zagotovijo ugodne razmere v skladu s tehnologijo izdelave in navodili, ki spremljajo mešanico.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

94 − = 86