Koliko vode naj izberem?

Lastniki hiš v državi, vile in samo trpljenje v obdobjih zaustavitve tople vode ljudje lahko cenijo prednosti domačega grelnika vode. Zahvaljujoč tej napravi se lahko zaščitite pred nenadnim izklopom tople vode in jo uporabite v tistih minutah, ko je to potrebno, ne da bi čakali na dokončanje popravil. V primestnih domovih je ta pridobitev popolnoma nepogrešljiva! Če se odločite, da se pridružite številnim srečno lastnikom grelnikov za shranjevanje vode, morate najprej pojasniti nekaj vprašanj. Kolikšna je izbira ustrezne količine grelca? Konec koncev je odvisno od tega, ali lahko udobno uporabljate vročo vodo brez dodatnih stroškov za ogrevanje prekomerne količine vode.

Koliko vode naj izberem?

Pred nakupom kotla morate določiti njegovo količino.

Potrebna prostornina kotla je odvisna od števila hkratnih ali v zelo kratkih intervalih hitrosti pretoka vode.

Ob določanju volumna grelnika morate upoštevati 3 dejavnika, ki jih morate upoštevati:

Koliko vode naj izberem?

Prostornina kotlov je odvisna predvsem od prostorov, kjer bo nameščen.

 1. Cilji uporabe vroče vode. Topla voda se lahko uporablja za različne potrebe. Če je načrtovano, na primer, samo za pranje posode, potem bo poraba precej majhna, za sprejem kadi pa potrebujemo kotel z impresivnimi dimenzijami. V primeru nenadnega izklopa vroče vode je nameščen grelnik za shranjevanje vode, zato je bolje izbrati kotel majhne količine.
 2. Potrošniki tople vode so tiste naprave, ki so povezane z grelnikom vode. Lahko je: pipa v kuhinji, tuš, kad, pipa v kopalnici, whirlpool, itd. Za vsako napravo je približno poraba vode za sejo uporabe, podatki bodo navedeni spodaj.
 3. Število ljudi, ki hkrati živijo v hiši ali stanovanju, kjer je nameščen kotel. To je seveda glavni dejavnik, ki vpliva na porabljeno toplo vodo. Redno kopanje in prhanje, pomivanje posode, pomnoženo s številom prebivalcev, bo dalo splošno predstavo o zahtevani količini tople vode.

Kako določiti pretok vroče vode?

Koliko vode naj izberem?

Shema za vgradnjo kotla.

Da bi rešili ta problem, je potrebno najučinkovitejše obdobje porabe tople vode na dan in izračunati porabo vode. Običajno je to obdobje jutranji ur, ko odrasli hitijo na delo, otroci pa šolajo, ker se mora vsakdo potapljati, brisati zobe in jesti ter morda celo spirati posode po tem. Poraba za takšno obdobje aktivne, skoraj neprekinjene uporabe vroče vode bo potrebna prostornina grelca. Poleg tega je treba tej številki dodati majhno maržo. Razmislimo o nekaterih splošnih izračunih.

Za eno osebo, ki uporablja prho in pomivalno korito za pomivanje posode, je dovolj, da izberete majhen grelec za 30 litrov. Tudi ta možnost je primerna za vgradnjo kotla na "za vsak slučaj". Za družino dveh oseb, ki se vsak dan zjutraj tuširajo, je potreben ogrevalni grelnik 50 litrov. Za 3-5 prebivalcev pod enakimi pogoji boste morali izbrati kotel z rezervnim rezervoarjem 100 litrov. Paziti je treba na kopanje, ker je to najcenejši trenutek pri uporabi vode in ena kopel se lahko spremeni v 100 litrov vroče vode.

Natančneje, indikatorji porabe tople vode so podani v naslednji tabeli.

Uporabnik vode Pretok vode (L) Povprečna temperatura (stopinje Celzija) Poraba vode 60 stopinj (L)
Potopite v kuhinji 10 - 20 50 8 - 16
Kopalna kad 150 - 180 40 90 - 108
Tuš 30-50 37 16 - 27
Potopite 10 - 15 37 5 - 8
Ročno pranje 2-5 37 1 - 3

Navodilo za vgradnjo grelnika vode

Seznam orodij in materialov:

(Previdno preverite celoten sklop kotla.) Nekateri materiali so lahko že vključeni.)

Koliko vode naj izberem?

Zaporedje izvedbe pritrditve sidrnega vijaka.

 • perforator ali udarna vaja;
 • sidrni vijaki;
 • klešče ali ključ za vijačenje vijakov;
 • ravni;
 • grelnik vode za shranjevanje;
 • 2 kroglični ventili;
 • eksplozivni vzvratni filter;
 • regulator tlaka;
 • cevi ali gibke cevi za priključitev na vročo in hladno vodo;
 • RCD (zaščitna naprava za izklop).

Najprej morate izbrati prostor za bojler. Običajno gre za steno kopalnice ali stranišče, saj ta ureditev omogoča brez težav povezavo kotla s sistemom za oskrbo z vodo. Manj pogosto je v kuhinji nameščen ogrevalni grelnik vode. Mesto mora biti nameščeno na steni tako, da je od stropa ločen najmanj 10-15 cm. Stena mora biti glavna stena. Prepovedana je namestitev grelnika vode na mavčne stene in predelne stene zaradi precej velike teže napolnjenega kotla, še posebej, če je njegova prostornina blizu 100 litrov.

Po izračunih so označeni kraji zgornjih pritrdilnih elementov. Vodoravna pritrdilna linija je nastavljena na raven. Na mestih pritrdilnih elementov so izvrtane luknje s perforatorjem ali udarnim svedrom, kjer so vijaki sidra.

Koliko vode naj izberem?

Priključni načrt kotla.

Zdaj lahko poskusno namestite grelec. Če je kotel enakomerno in na pravem mestu, se izvlečejo in izvrtajo luknje za druge pritrdilne elemente (številka 1 ali 2), ki se nahajajo spodaj, čemur sledijo vijaki sidra. Po tem je kotel ponovno pritrjen na pritrdilne elemente.

Montirani grelnik vode za ogrevanje mora biti povezan z vodnimi viri. Za te namene je najbolje uporabiti cevi (kovina ali plastika). Če ta možnost zaradi nekega razloga ni primerna, se bodo upognjene prožne cevi, vendar bodo zaradi majhne pretočne zmogljivosti težko uporabili vročo vodo za dva potrošnika hkrati, na primer se tuširajte in perejo posode.

Priključitev kotla na cevi za vročo in hladno vodo je nujno potrebno s krogličnimi ventili. To je potrebno, da se kotel izklopi iz sistema za oskrbo z vodo, kadar je to potrebno.

Na cev za hladno vodo je grelnik priključen skozi kontrolni ventil in regulator tlaka. Za uravnavanje tlaka vode v kotlu je potreben nepovratni ventil. Če se to ne naredi, lahko kotel eksplodira od visokega tlaka znotraj posode, ki se pojavi, ko se hladna voda segreje. Poleg tega povratni ventil preprečuje segrevanje vode nazaj v cev za hladno vodo. Regulator tlaka znižuje tlak hladne vode, ki vstopa v kotla. Ta vrednost ne sme presegati 6 kg na kvadratni cm. Če tlak v hladni vodi presega ta prag, je obvezna namestitev regulatorja. Postopek priključitve naprav na cev za hladno vodo v smeri od cevi do kotla je naslednji: regulator tlaka, nato krogelni ventil, ki mu sledi eksplozivni zadnji filter, od katere bo cev vodila do grelca.

Po priključitvi grelca na vodovod, mora biti kotel priključen na električno napajanje. Zaradi visoke porabe energije grelnih elementov znotraj kotla mora biti priključen na dobro napeljavo. Če grelnik ni opremljen z vgrajeno napravo RCD (naprava za preostali tok), jo je treba postaviti v električno ploščo na izstopni črti, na katero je priključen grelnik vode. Prav tako je potrebno priključiti grelec v vtičnico, zaščiteno pred vlago.

Značilnosti delovanja grelnikov vode

Po videzu grelniki vode za shranjevanje so razdeljeni na dve vrsti:

 1. Navpično. Kotel te vrste se razteza navpično in je prav tako navpično nameščen. Grelni element (TEN) se nahaja na dnu rezervoarja, kar zagotavlja najhitreje segrevanje vode. To vam omogoča, da prihranite na elektriki in kupite čas.
 2. Vodoravno. Horizontalni kotel ima vodoravno podolgovato telo s stranskim grelnim elementom, kar znatno zmanjša hitrost ogrevanja vode.

Material, iz katerega je izdelana posoda, je pomembno. Emajlirana posoda se dobro spopada z vodo z visoko vsebnostjo železa, ker imajo velike zaščitne anode. Pri uporabi kotla z rezervoarjem iz nerjavečega jekla v podobnih pogojih uporabite posebne čistilne filtre.

Grelniki vode, odvisno od števila grelnikov, se razlikujejo glede porabe energije. Če napajanje omogoča, se lahko uporabljajo grelniki vode z dvema grelnima elementoma.

Loading...