Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Iz pravilnega cevovoda za shranjevanje električnega grelnika vode (kotla) ni odvisna samo življenjska doba opreme, temveč tudi varnost najemnikov. Tako so stvari. Pravilno vezanje je varnostni ventil za bojler z mrzlo vodo. 

Zakaj potrebujemo

Vgradnja varnostnega ventila preprečuje, da se tlak v napravi dvigne nad normo. Zaradi tega, kako pritisk narašča? Kot je znano, se voda segreva, ko se segreva, povečuje volumen. Ker je kotla zaprta, ni nobenega presežka - ventili so zaprti, navadno je povratni ventil na dovodu. Zato ogrevanje vode vodi do povečanja tlaka. Morda bo to, da bo preseglo končno moč naprave. Nato se bo rezervoar zlomil. Da se to ne zgodi, postavite varnostni ventil za grelnik vode.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Zato izgleda kot vgrajen ventil za lajšanje tlaka v grelniku vode

Morda vam ni treba postaviti varnostnega ventila, ampak samo odstranite povratni ventil? Z dovolj visokim in stabilnim pritiskom v sistemu oskrbe z vodo bo tak sistem deloval že nekaj časa. Toda odločitev je v osnovi napačna in zato: tlak v vodi je redko stabilen. Pogosto so razmere, ko voda komaj zmanjka vode iz pipe. Nato je voda iz tlaka kotla prisiljena v sistem za oskrbo z vodo. V tem primeru so grelni elementi goli. Nekaj ​​časa bo ogrejalo zrak in nato izgorelo.

Toda izgoreli TEN-ji niso najslabši. To je veliko bolj grozno, če se segrejejo in v tem času se tlak v sistemu oskrbe z vodo močno poveča. Voda, ki ima na ogrevanih grelnikih, izhlapi, močno se povečuje pritisk - kreten - kar vodi do zajamčenega razpokanja žarnice kotla. Hkrati pa se v prostor spusti dostojna količina vodne pare in pare pod velikim pritiskom. Čeprav lahko ogrozi - razumljivo je.

Kako deluje

Varnostni ventil za grelnik vode bi bil pravilnejši za klic ventilskega sistema, ker sta v napravi dva ventila.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Varnostni ventil za kotel

Nahajajo se v ohišju iz medenine ali niklja, ki izgleda kot obrnjen "T" (glej fotografijo). V spodnjem delu telesa je nepovratni ventil, ki preprečuje odtok vode iz grelnika vode, ko se tlak v sistemu zmanjša. V navpični veji je še en ventil, ki ob prekoračitvi tlaka omogoča izpust delnega dela vode skozi povezavo.

Mehanizem dela je naslednji:

  • Dokler je tlak v kotlu manjši od tlaka v vodni cevi (s polnjenjem ali s potopljeno odprtino), se plošča povratnega ventila izteče s tokom vode. Takoj, ko je nivo tlaka, vzmet pritisne ploščo na iztiskanje telesa in blokira tok vode.
  • Ko je ogrevanje vključeno, se temperatura vode postopno povečuje, s tem pa tudi tlak. Čeprav ne presega omejitve, se nič ne zgodi.
  • Ko dosežete mejno vrednost, tlak stisne vzmet varnostnega ventila in odpre izhod za povezavo. Nekoliko vode iz kotla se izprazni skozi šobo. Ko tlak pade na normalno vzmet, se prehod zapre, voda ustavi odvajanje.

Glede na načelo delovanja je jasno, da bo voda iz šobe neprestano spodkopavala. To se zgodi, ko se voda segreje, ko se tlak v vodi zmanjša. Če občasno vidite vodo, potem vse dobro deluje. Toda tekočo tekočino je treba preusmeriti. Če želite to narediti, namestite ustrezno cev s premerom na podnožje, ga vedno popravite z jarmom. Normalni delovni tlak kotla je od 6 bara do 10 bara. Brez mehanskega pritrditve se cev raztrga v dveh točkah, tako da je ovratnik izbran iz visokokakovostnega, dobro zategnjen. Cev vzemite v najbližjo kanalizacijo.

Še ena stvar: cev na dušilu potrebuje prozorno in po možnosti ojačano (tako imenovano "božično drevo"). Zakaj okrepljeno je razumljivo - zaradi pritiska in preglednosti - za zmožnost nadzora nad delovanjem naprave.

Vrste in sorte

Če gre za vprašanje običajnih varnostnih ventilov za bojler, izgledajo skoraj enako, se razlikujejo samo odtenki. Vendar so ti majhni deli, ki so odgovorni za enostavnost delovanja.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Varnostni ventil za ogrevalni kotel z možnostjo prisilnega tlaka

Na fotografiji nad dvema varnostnima ventiloma z odtočnimi ročicami. Potrebni so za redno preverjanje obratovalnosti. Zastava ročice se dvigne navzgor. Iztegne vzmet za njim in ga osvobodi, da bi iztisnil vodo. Ta pregled je treba izvajati približno enkrat na mesec. Prav tako lahko izpraznite posodo kotla - dvignite potrditveno polje in počakajte, da se vse odteče.

Razlika v predstavljenih modelih je, da model na fotografiji na levi ima vzvod, pritrjen z vijakom. To odpravlja možnost nenamernega odpiranja in popolnega odvajanja vode.

Še dve razliki sta presenetljiva. To je puščica na telesu, ki označuje smer gibanja vode, in napis, ki prikazuje tlak, za katerega je naprava namenjena. Zdelo se je, da so manjše podrobnosti. Toda, če je mogoče razumeti smer gibanja vode (glej, na kakšen način se uporabi razsmerni ventil), potem je nominalna vrednost težja. Kako razlikovati, na primer, 6 Bar ali 10 Bar? Samo preverja. In kako jih bodo prodajalci razlikovali? Ni šanse. Na škatlah. In če si jo postavil v napačno polje? Na splošno je bolje, če ne upoštevamo primera. To je ponavadi najcenejši kitajskih vzorcev, razlika v ceni pa ni tako velika, da bi bila vredna tveganja.

Pazite tudi na obliko šobe za izpust vode. Model na levi ima dolgo, nelinearno bradavico. Zelo enostavno je dobiti cev in dolžina je dovolj, da namestite jaram. Oblika pritrditve na desni strani modela je drugačna - s podaljškom do konca, še pomembneje pa je povezava kratka. Še vedno lahko potegnete cev, vendar je jaram vprašljiv. Je to žica pregibana ...

Na naslednji fotografiji varnostni ventili brez prisilnega tlaka. Tisti na levi, na vrhu, ima navojni pokrov. To je servisiran model. Če je potrebno, lahko odvijete pokrov, odstranite blokado, lestvico in druge nečistoče.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Varnostni ventili - servisirani in ne

Model na desni je najslabša možnost. Ni oznake, prisilnega ponastavitve ali vzdrževanja. To je ponavadi najcenejša razpoložljiva, vendar je to edina prednost.

Vsi zgoraj navedeni modeli so primerni za grelnike vode do 50-60 litrov. Za kotle večje velikosti obstajajo še drugi modeli, od katerih so mnogi opremljeni z dodatnimi napravami. Običajno je krogelni ventil in / ali merilnik tlaka - za nadzor tlaka.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Za kotle do 200 litrov

Iztočnica za izpust vode tukaj z navadnim navojem, tako da ne bo težav z zanesljivostjo pritrditve. Takšne naprave že imajo precej visoko ceno, vendar pa so njihova kakovost in zanesljivost veliko višji.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Z manometrom in izvirnikom

Ni vse v videzu, kot so te naprave. Za tiste, ki pripisujejo velik pomen estetiki, se proizvajajo zelo privlačne naprave. Njihova cena pa je primerljiva s ceno poceni grelnika vode, vendar lepa.

Ali lahko postavim druge ventile

Včasih je namesto posebnega varnostnega ventila za ogrevalni kotel, ki je namenjen izrednemu odvajanju vode pri ogrevanju. Čeprav so funkcije, ki jih imajo in so podobne, vendar glavni način delovanja razlikuje v korenu. Subverzivna mora delovati le v izrednih razmerah. Zasnovan je za praznjenje velikega volumna tekočine. Za stalno krvavitev majhnih delov vode se ne prilega. V skladu s tem ne bo delovala pravilno.

Drug primer je namestitev nepovratnega ventila. Ne bo iztekala vode, ko se tlak v vodovodni cevi zmanjša, vendar vas ne bo prihranil zaradi dvigovanja tlaka v kotlu. Torej tudi ta možnost ni izvedljiva.

Kako izbrati in namestiti

Izberite varnostni ventil za bojler glede na tlak, na katerega je enota zasnovana. Ta številka je v potnem listu. Izbira zmogljivosti rezervoarja vpliva tudi na izbiro. Izdaja naprave z omejitvijo delovanja pri 6, 7, 8, 10 Bar. Na splošno so vse enote oblikovane za ta pritisk. Torej, vse je preprosto.

Namestitev je preprosta: na nit je navita laneno vlakno ali trakni trak, po katerem se ventil zapre in cev. Dokler se roka ne zavrti, se s tipkami vrne še ena ali dve. Pomembno je izbrati pravi kraj za njegovo namestitev. Pri vgradnji grelnika vode je ta ventil nameščen neposredno na dovod hladne vode.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Primer namestitve

Nadalje lahko še vedno obstaja kontrolni ventil, ki se še vedno imenuje zaustavitev. Ampak to je že pozavarovanje - ista naprava je na voljo v varnosti in celo pogosto po vodomernem metru pri vhodu. Shema ožičenja je prikazana spodaj. To je ena od običajnih možnosti.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Shema vgradnje varnostnega ventila za kotel

Diagram ima krogelni ventil. Potrebno je, da se cisterilnik pred praznjenjem pustite pozimi (v hišicah) ali pred demontažo za preprečevanje in popravilo. Toda bolj pogosto ga postavite na čaj, ki se navije neposredno na vstopno cev vode. Varnostni ventil je navit na spodnji strani in krogelni ventil se postavi v stransko vejo.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Vgradnja varnostnega ventila po čevlju

Pravzaprav so to vse običajne možnosti.

Razčlenitve, vzroki, odprava

Načeloma varnostni ventil za bojler ima le dve napaki: voda pogosto teče od nje ali sploh ne teče.

Najprej moram reči, da je krvavitev vode pri segrevanju norma. Tako naj sistem deluje. Voda se lahko tudi izprazni, ko je kotel izklopljen, če je tlak v ceveh za dovajanje hladne vode višji od meje delovanja ventila. Na primer, ventil je 6 barov, v vodni cevi pa 7 barov. Dokler se tlak ne spusti, se voda izsuši. Če se to stanje pogosto ponovi, je potrebno namestiti reduktorja in po možnosti na vodo v stanovanju ali hiši, vendar obstajajo kompaktni modeli reduktorjev, ki jih je mogoče namestiti pri vhodu v kotel.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Priključite kotel z varnostnim ventilom in menjalnikom

Kako preveriti servisabilnost ventila? Če obstaja vzvod za ponastavitev v sili, je to enostavno. Ko je kotel izklopljen, je potrebno večkrat dvigniti vzvod in sprostiti presežni tlak. Po tem se kapljice ustavijo in ne nadaljujejo, dokler se ne zažene.

Če se voda še naprej izprazneva, je lahko vzmet zamašena. Če je model servisiran, je naprava razstavljena, očiščena in nato nameščena. Če model ni mogoče odstraniti - morate samo kupiti nov ventil in ga postaviti.

Ventil za bojler: kaj je potrebno in zakaj

Na ta način izgleda reduktor - stabilizira tlak na kotlu

Stalno kaplja voda - to je neprijetno in "udari" denarnico, vendar ni nevarno. Veliko je slabše, če v šobi nimate vode, ko segrejete vodo. Razlog je v tem, da je ventil zamašen ali pa je iztočni priključek zamašen. Preverite obe možnosti. Nisem pomagala - spremeniti ventil.