Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Pralni stroj že dolgo postane nepogrešljiv atribut sodobnega doma, brez katerega je veliko težje upravljati gospodinjstvo. Takoj, ko se zvesti pomočnik razbije, poskušamo rešiti problem čim prej, ker brez čiste oblačil in perila postane zelo neprijetno.

Ena izmed najpogostejših okvar, ki se pojavijo s styralko ustavi vrtenje bobna. Soočeni s tem problemom, se mnogi nagnejo, da se obrnejo na poklicnega serviserja. Vendar pa lahko v nekaterih primerih sami popravite napako.

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Kaj storiti: priprava na iskanje razlogov

Torej, če se boben v pralnem stroju ne ustavi, nemudoma pokličite mojstra. Če težava ni resna, jo lahko najprej poskusite sami. Preden začnete sami diagnozo, morate vzeti nekaj previdnostnih ukrepov:

 1. Prenehajte program pranja.
 2. Odklopite napravo iz omrežja.
 3. Pod luknjo postavite bazenu in jo prelijete v preostalo vodo.
 4. Odstranite perilo iz bobna.
 5. Če je potrebno, boben iz notranjosti posušite.
 6. Odprite pralni stroj in odstranite zadnjo ploščo (v večini primerov morate odviti nekaj vijakov).

Prekomerna telesna teža: preverite težo

Po zaključku vseh potrebnih pripravljalnih del je mogoče začeti ugotoviti vzroke razčlenitve. Toda pred tem priporočamo, da preberete navodila na pralni stroj in preverite največjo dovoljeno maso perila. Dejstvo je, da so vsi pralni stroji zasnovani za določeno število kilogramov. Večina sodobnih modelov samodejno blokira pranje, če nalagate preveč perila v bobnu.

Če se bobna stroj ne vrti ravno iz tega razloga, ni treba storiti nobenega koraka: šele naslednji teden ne preobremenite enote, v nasprotnem primeru so lahko posledice precej resne.

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Boben se vrti ročno

Natančno ste upoštevali navodilo za uporabo in težina perila ni presegala določenih normativov? Zato je vir problema v drugem. Da bi ga našli, morate najprej ročno vrteti boben. Če se vrti, je verjetno, da je prišlo do okvare zaradi enega od naslednjih razlogov.

Pogonski jermen v motorju je poškodovan

Srce katerega koli mehanizma je njegov motor. Pralni stroj ni izjema. Pogon motorja je odvisen od kakovosti dela vašega mešalnega ventila. Pas je eden najpomembnejših elementov motorja. Najbolj je nagnjen k obrabi in drugim poškodbam. Zaradi abrazije se pogonski jermen lahko popusti ali celo raztrga.

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Napako, povezano z motornim jermenom, je zelo enostavno zaznati - samo za zadnjim pokrovom pralnega stroja. Če je pas na škripcu - (vrtljivo kolo), potem je vse v redu. Če se je zdrsnilo, morate preveriti njegovo celovitost. Celoten pas se mora vrniti na mesto, vendar je treba zamenjati zamenjati z novim.

O tem, kako zamenjati pas v pralnem stroju, si oglejte v videu Vladimirja Khatuntseva.

Okvarjen programski modul

Ta težava sodi v kategorijo bolj resnih. Seveda ga lahko identificiramo sami, vendar se bo z njo spoprijel, ne da bi vedel, da je programiranje elektronike precej težje. Strokovnjaki popravijo situacijo, tako da nastavijo ali utripa firmware. V nekaterih primerih bo morda treba zamenjati.

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Žgani ogleni krtači

Karbonske ščetke so še en pomemben element, ki je potreben za stabilno delovanje motorja pralnega stroja. Potrebni so za prevzem dela napetosti, s čimer podaljšajo življenjsko dobo motorja. Včasih se zgodi, da se ščetke »opečejo«, kar se izrablja. Če se to zgodi, vzrok za napako takoj postane očiščen, saj se na površini ščetk pojavlja premogovni premaz - kot da so sežgali. Očiščene krtače je treba zamenjati z novimi.

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

V naslednjem videu Vladimir Khatuntsev prikazuje proces samostojne zamenjave ščetk v pralnem stroju.

Napaka motorja pralnega stroja

Kljub navidezni preprostosti je naprava pralnega stroja precej zapletena, kar lahko povzroči veliko različnih težav, povezanih z delovanjem katerega koli dela električnega motorja. Na primer, boben se lahko "zavrne", da se vrti zaradi kratkega stika v navitjih ali zaradi razbitja tahometra vžigalne tuljave. Ne glede na razlog, če tega ne morete sami prepoznati, je bolje, da prepustite poskuse samo-popravilu in se obrnete na pomoč strokovnjaka.

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Bubanj se je zagozdil

Obstaja še ena skupina napak, ki so neposredno povezana z delovanjem bobna. V nekaterih primerih se bobni zagozdijo, nato pa ga ni mogoče premakniti niti s potiskanjem roke. Bobni se lahko zaustavi zaradi enega od naslednjih razlogov.

Vnos tujih predmetov

Najpogostejši razlog za ustavitev vrtenja bobna je prodiranje tujih predmetov v notranje dele stroja. Najpogosteje se to zgodi med pranjem, ko kovanci, ključi, sponke za lase in druge majhne stvari padejo iz žepov. V tem primeru se motnje lahko izvlečejo neodvisno. Če želite to narediti, odprite zgornjo ploščo, poiščite cevni električni grelec (TEN) in ga previdno odklopite. V votlini so praviloma oblikovane in so znotraj stvari. Potem, ko smo izvlekli tuje telo, v istem vrstnem redu delamo vse enako.

Ob pomanjkanju

Ležaj je najpomembnejši element mehanizma pralnega stroja.

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Da bi razumeli, da je nekaj zmotnega pri bobnu, ki ga nosi pralni stroj, je zelo enostavno: med naslednjim pranjem enota začne oddati nenavaden hrup za to. To je lahko škripanje, prisluškovanje ali zvok. Če ste slišali nekaj podobnega, je verjetno, da se je ležaj začel porušiti. To se zgodi, ko:

 • Stroj je služil za vas zelo dolgo, veliko elementov pa je imelo čas, da se obrabijo;
 • da skrbite za pralni stroj, pogosto uporabljate pripomočke, ki imajo agresivno kemično sestavo, kar vodi do uničenja kovinskih elementov;
 • epiplon - gumijasti pečat na ležaju - še dolgo ni bil mazan s posebnim orodjem, zaradi česar je sušil in začel teči skozi vodo.

Po ugotovitvi razloga okvare bobna v ležaju, je treba zamenjati del nadomestiti z novim.

Zamenjava ležajev je delo, ki se lahko opravi samostojno. Oglejte si ta videoposnetek v V. Khatuntsevu.

Drugi razlogi

Spodaj je seznam manj pogostih okvar, ki vplivajo na delovanje bobna pralnega stroja. Treba je opozoriti, da je ta seznam daleč od popolnega, saj ima vsak model lastne značilnosti.

 1. Napad električnega grelnika. Zelo redko se cevni grelni element pregreje, se razpoči in razdeli na dele. Njeni ostanki lahko povzročijo blokiranje bobna.
 2. Napaka kondenzatorja. Če imate pralni stroj starega modela, potem verjetno se je boben ustavil, ker je kondenzator propadel. K sreči je kondenzator del, ki ga je enostavno zamenjati.
 3. Napaka črpalke. Če se črpalka ne dvigne ali izpusti, se lahko boben samodejno zaklene.

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Zakaj se boben ne vrti v pralnem stroju in kaj naj storim?

Boben se počasi vrti

Prav tako se zgodi, da se boben pralnega stroja sploh ne ustavi, vendar se zelo počasi vrti. Takoj, ko opazite takšno obnašanje za svojo styralko, morate sprejeti nujne ukrepe, sicer lahko težava traja bolj resno. Običajno boben upočasni vrtenje v primeru morebitnih težav z motorjem. Praviloma je vzrok v pogonskem pasu, ležaju ali vstopu tujih predmetov v mehanizem.

Včasih se boben pralnega stroja zaradi neuravnoteženosti vrti z majhno hitrostjo. Boben "izgubi" ravnovesje, ko se vanj naloži preveč, ali, nasprotno, premalo stvari, pa tudi, če je perilo pretrgano v kup. Sodobni modeli pralnih strojev praviloma neodvisno prepoznajo problem in signalizirajo.

Zaradi slabe kakovosti relejskih kontaktov na nadzorni plošči se lahko boben pralnega stroja slabo vrti. Če želite odpraviti težavo, si oglejte naslednji video.

Nasveti

 • Preden pere perilo v perilo, skrbno preverite vse žepe, odstranite pokrivala in prevleke iz prevleke - tako boste morda prepričani, da majhne stvari ne pridejo v enoto.
 • Preden začnete nov stroj, natančno preberite priročnik za uporabo. Natančno upoštevajte priporočila glede prostornine in teže perila, ki ga je treba naložiti.
 • Za pranje spodnjega perila in drugih majhnih stvari obstajajo posebne vreče. Strokovnjaki močno svetujejo uporabo teh vreč ne le za varnost stvari, ampak tudi za varnost pralnega stroja.
 • Ne uporabljajte klimatskih naprav za pranje perila, belila, protimapetostnih sredstev in ne presežujte odmerka detergenta. Sestavni deli gospodinjskih kemikalij lahko poškodujejo notranjost pralnega stroja.
 • Če se med pralnim aparatom začenja tuje zvoke, prekličite program in iz njega odstranite vse perilo. Če se stanje ob ponovnem zagonu ponovi, je treba pralni stroj diagnosticirati in popraviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

9 + 1 =