Избор разређивача за уљану боју

Избор разређивача за уљану боју

За наношење уљане боје на површину, понекад је неопходно постићи конзистенцију теже, па постаје неопходно разблажити композицију. Ова процедура ће такође бити потребна у случајевима када је решење остављено неко време у непропусном контејнеру, што је довело до њеног солидификације. За разблаживање смеше коришћене су разне супстанце које су одабране на основу намене боје.

Избор разређивача за уљану боју

Пре него што разблажите уљану боју?

При избору растварача обратите пажњу на сврху за коју је боја намијењена. Чињеница је да ова врста материјала укључује две велике групе које су подељене у складу са областима примене:

      1. Решења која се користе за фарбање површина стамбених или пословних објеката. Традиционалне композиције су погодне за ове сврхе, које су обилно представљене на полицама продавница зграда. Иако је недавно потражња за овим производима смањила, у одређеним ситуацијама то је уљано рјешење које може бити оптимално рјешење.

Разблажите ову смешу у следећим случајевима:

 • Материјал је превише дебео.
 • Неопходно је поставити основни слој.
 • Сликање се врши на дрвету. На таквој основи није добро упакована не сувише густа композиција, иначе снажна адхезија неће бити постигнута.

Избор разређивача за уљану боју

За квалитетно наношење пиштоља за уљану боју мора се претходно разблажити

Поред тога, често се дешава да након употребе остаје део боје, која чак и за кратко време има времена да угаси. За то је потребно разблаживање.

      2. Уметничке уљне боје. Одлични су за аматерски или професионални цртеж, као и за фарбање унутрашњих композиција. Потребно је повећати такве композиције са већим опрезом, па су за њих одабрани посебни разблаживачи.

Избор разређивача за уљану боју

Професионални разређивачи за уметничко уље

Разређивач за бојење површина

Расположиви материјали могу се користити као солвент за спољашње и унутрашње фарбање. Њихов избор је довољан.

Турпентине

Овај састав има стабилну популарност у култивацији производа за бојење. За рад са нафтним решењима користе се следеће сорте:

 • Вооди. Израђен је од коре и гране дрвета, у обиљу који садржи смоле. Иницијално рјешење је тамно, али након третирања постаје транспарентно.
 • Терпентине. Добија се дестилацијом смоле живих четинара и представља есенцијална уља. Има пуно позитивних особина, тако да је подручје његове употребе много обимније од употребе као растварача.

Пажљиво молим! Смеша има посебан мирис, због чега се препоручује обављање посла у вентилираној просторији.

Избор разређивача за уљану боју

При разређивању боје са пречишћеним терпентином, за разлику од нерафинисаног, процес сушења површине је убрзан

Бели дух

Терпентин се може успешно заменити белим духом. Популарност и популарност ових производа објашњавају се широким распоном и доступношћу. Поред тога, постоје и сорте на тржишту које немају оштар непријатан мирис.

Процес коришћења овог састава је веома згодан. Смеша се не испарава брзо као и други растварачи, што омогућава да се слика без нагризања. Такође, бел додир када се додају не мења боју композиције.

Избор разређивача за уљану боју

Нормални бели дух има мали капацитет за утапање, па је боље купити пречишћену

Солвент

Такав разблаживач за уљне боје је број 647. Ознака производа може бити различита и зависи од саставних компоненти. Не препоручује се наношење растварача на број 646 због присуства ацетона у њему.

Разблажите ову супстанцу уљну боју није увек лако: вишкови доводе до погоршања својстава производа.

Избор разређивача за уљану боју

Солвент 647 Иаскхим

Бензин и керозин

Ове опције се препоручују за употребу у одсуству других смеша и само за радове на отвореном. Значајни недостатак рјешења је специфичан мирис који може изазвати вртоглавицу и тровање. Ово је због брзог испаравања. Али, керозин је најбоље решење, када желите да разблажите стару линију која је много изгубила.

Избор разређивача за уљану боју

Када се боја разблажи бензином, обојена површина постаје мат

Олифа

Ово је универзално решење, уз то, ланено уље је део уљаних боја. Али мора се узети у обзир да разређивач мора одговарати врсти супстанце која је укључена у материјал за бојење.

Да би добили потребне информације, потребно је обратити пажњу на означавање смеша за бојење. Разликују се следеће ознаке:

 • ПВ-024. Такви производи се производе на бази пентафеталних сушних уља.
 • МА-021. Састав садржи природно ланено уље, које садржи више од 95% биљних уља.
 • ГФ-023. Произведен је додатком глипталног лака. Је алтернатива природним.

Тачна дефиниција компоненти помаже у добијању жељеног резултата.

Избор разређивача за уљану боју

Уље за сушење "Окол" је 55% састављено од природних уља, 5% десиканта, остало - бели дух; својим својствима "Окол" практично се не разликује од природног ланеног уља, али је његов трошак много нижи

Редослед разређивања

Ниједан мање важан је процес разблажавања боје својим рукама, јер је то тачно извршење гаранције без додатних проблема.

Активности се одвијају у следећем редоследу:

 1. Контејнер са бојом се отвара, процењује се густина и врши се темељно мешање. Да бисте то урадили, користите импровизовани алат или припремљени чисти штап.
 2. Потребан проценат је одређен. За сваки растварач, индикатор може бити различит. Тачна количина супстанце зависи од густине боје, али не би требало да прелази 5% укупне масе. Иако је потребно да се добије смеша за основни слој или прајмер зидова, запремина бијелог духа и уља за сушење може досећи до 10%. Да би се смеша на најбољи начин разблажила, разређивач се додаје директно у посуду. Требало би се сипати у постепено малим порцијама. Ово ће вратити композицију и добро га мешати.
 3. Затим, боја се улива у посуде за рад. Током процеса бојења, материјал може да се згуши, па је потребно периодично мешати растварач.

За боју боје, која је неко време отворена, теже је. Радни налог:

 1. Филм који је настао на површини због дејства кисеоника, пажљиво се уклања. Оставите или не мешајте, не могу, а онда ће се потпуно ослободити тврдих грудова бити немогуће.
 2. Мала количина керозина помешана са белим духом улијева се у контејнер, све се добро помеша. Ако је потребно, додаје се разблаживач.
 3. Затим можете да боју ову мешавину или да сачекају испаравање керозина и да користите само једну компоненту за узгој.

Важно! Рад се обавља уз поштовање повећаних мера предострожности, јер се боја уља и све супстанце које се користе за разређивање разликују у запаљивости и токсичности.

Узгој уметничких боја

Материјали за цртање такође могу бити различите густине, што захтијева њихово довођење у жељену конзистенцију. Поред тога, смеша се наноси на различите површине (дрвене, тканине). Стога, за масне уметничке боје, потребан је другачији приступ и листа средстава за узгој.

Избор разређивача за уљану боју

Разређивачи за уметничке боје: ланено уље, пинен, вишекомпактан "тее"

За разблаживање таквих једињења, могу се користити следеће супстанце:

 • Уље. За процес, пречишћено уље канабиса, сунцокрета или лана је погодно.
 • Пинен. Друго име за њега је "Разређивач бр. 4".
 • Мултикомпонентне смеше. То може бити двоструко и меко: прва садржи лак и уље у свом саставу, а у другом, додају јој пинено.

Препоручује се да изаберете материјал искључиво из сопствених жеља, што ће постићи жељени резултат. Због тога се такве боје разблажују у пропорцијама, које се одређују појединачно након неколико узорака. Али вреди запамтити да вишак растварача може уништити структуру боје материјала.

Како разблажити боју уља за апликацију помоћу различитих алата

Употреба различитих алата за бојење зидова, плафона или других база подразумева разблаживање састава на жељени ниво вискозности. Код куће овај параметар се одређује једноставним уређајем - вискозиметром који се може купити у продавници.

Уређај је лијевак са млазницом, који може бити различитих величина. На основу временског интервала за који се композиција прелије кроз рупу, одређује се ниво вискозности у секундама.

Избор разређивача за уљану боју

Челични Вискометар

Процес изгледа овако:

 1. После додавања растварача у контејнер са бојом и мешањем, у њега је уроњен вискозиметар.
 2. Штоперица је припремљена унапред. Можете користити било који други уређај.
 3. Уређај се уклања из композиције, тајмер се истовремено укључује.
 4. Након што је мешавина у потпуности ослободила стакло (лијевак) уређаја, стражњи сат се искључује. Вредност је фиксна.

Да би површину сјајили четком и ваљком, вискозитет треба да буде на нивоу од 10-15 секунди, а за пиштољу за распршивање - 25-30 секунди у зависности од модела.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

19 − = 15