Како израчунати параметре цеви

Како израчунати параметре цеви

При изградњи и уређењу куће, цеви се не користе увек за транспорт течности или гасова. Често се понашају као грађевински материјали - да се створи оквир различитих структура, подршка за тенде итд. Приликом одређивања параметара система и структура, неопходно је израчунати различите карактеристике његових компоненти. У овом случају, сам процес се назива израчунавање цеви, а укључује и мјерења и прорачуне. 

Шта је израчунавање параметара цеви?

У савременој конструкцији користе се само челичне или поцинчане цеви. Избор је већ прилично широк - ПВЦ, полиетилен (ХДПЕ и ПВД), полипропилен, метални, валовити нерђајући челик. Они су добри, јер немају толико масе као челични аналоги. Ипак, при транспорту производа полимера у великим количинама пожељно је знати своју масу - како би разумели која је машина потребна. Тежина металних цеви је још важнија - достава се сматра тонажом. Дакле, овај параметар је пожељан за контролу.

Како израчунати параметре цеви

Шта се не може мјерити, можете израчунати

Знаш да је површина спољашње површине цеви неопходна за куповину боја и топлотних изолација. Само производи од челика су обојени, јер су подложни корозији, за разлику од полимерних. Дакле, морамо заштитити површину од ефеката агресивних медија. Користе се чешће за изградњу ограда, оквира за хозпостроек (гараже, шупе, гомиле, ложишта), тако да су услови рада тешки, неопходна је заштита, па су сви скелети потребни за фарбање. Овде се тражи површина која треба да се обојени - спољашња површина цеви.

Приликом изградње водовода за приватну кућу или дацху, цеви се полажу из извора воде (добро или добро) до куће - под земљом. И у сваком случају, да се не замрзну, неопходно је загревање. Израчунати количину изолације може се знати површина вањске површине цјевовода. Само у овом случају потребно је узети материјал са чврстим делом - зглобови треба да се преклапају са чврстом маргином.

Пресек цеви је неопходан да би се утврдио пропусност - да ли овај производ може задржати потребну количину течности или гаса. Исти параметар је често потребан при избору пречника цеви за грејање и текућу воду, израчунавање излаза пумпе итд.

Унутрашњи и спољашњи пречник, дебљина зида, радијус

Цеви су специфичан производ. Имају унутрашњи и спољни пречник, јер је зид дебео, њихова дебљина зависи од врсте цеви и материјала од којег је направљен. У техничким карактеристикама често се индицира спољни пречник и дебљина зида.

Како израчунати параметре цеви

Унутрашњи и спољашњи пречник цеви, дебљина зида

Имајући ове две вредности, лако је израчунати унутрашњи пречник - од спољашњег одводити дупло дебљину зида: д = Д - 2 * С. Ако имате спољашњи пречник од 32 мм, дебљина зида од 3 мм, онда ће унутрашњи пречник бити: 32 мм - 2 * 3 мм = 26 мм.

Ако је супротно, постоји унутрашњи пречник и дебљина зида, али потребан је спољни - до постојеће вредности додамо два пута дебљину стуба.

Са радијусима (означено словом Р) још је лакше: половина пречника: Р = 1/2 Д. На примјер, пронађемо радијус цијеви пречника 32 мм. Само 32 се дели за два, добијамо 16 мм.

Како израчунати параметре цеви

Мерења калибра су прецизнија

Шта ако нема техничких података за цев? Мера. Ако вам није потребна посебна тачност, уобичајени је и прикладан, што је за боље мерење боље користити клип.

Израчунавање површине цеви

Цев је врло дугачак цилиндар, а површина цеви се рачуна као површина цилиндра. За израчунавање потребан вам је радијус (унутрашњи или екстерни - зависи од тога која површина треба да израчунате) и дужину сегмента који вам је потребан.

Како израчунати параметре цеви

Формула за израчунавање бочне површине цеви

Да бисте пронашли бочну површину цилиндра, помножите радијус и дужину, помножите резултујућу вриједност за два, а затим - број "Пи", добијамо тражену вриједност. Ако желите, можете израчунати површину од једног метра, онда га можете помножити жељеном дужином.

На пример, израчунајте вањску површину дијела цијеви дужине 5 метара, пречника 12 цм. Прво израчунавамо пречник: поделимо пречник за 2, добијамо 6 цм. Сада морамо унети све вриједности на једну јединицу мјерења. Пошто се област сматра квадратним метрима, онда су центиметри преведени на бројила. 6 цм = 0,06 м. Даље замењујемо све у формули: С = 2 * 3,14 * 0,06 * 5 = 1.884 м2. Ако сте уоквирени, то ће бити 1,9 м2.

Израчунавање тежине

Са израчунавањем тежине цеви, све је једноставно: потребно је знати колико мјерач тече, а затим га помножите дужином у метрима. Маса округлих челичних цеви је у референтним књигама, пошто је овај тип ваљаног метала стандардизован. Тежина једног мотором зависи од пречника и дебљине зида. Једно: стандардна тежина је дата за челик са густином од 7,85 г / цм2 - то је врста коју препоручује ГОСТ.

Како израчунати параметре цеви

Табела тежине округлих челичних цеви

У табели Д - спољни пречник, условни пролаз - унутрашњи пречник, и још једна важна тачка: показана је маса обичног ваљаног челика, галванизирана за 3% тежа.

Како израчунати параметре цеви

Табела тежине профилиране квадратне цеви

Како израчунати површину попречног пресека

Како израчунати параметре цеви

Формула за проналажење попречног пресека кружне цеви

Ако је цев кружна, област попречног пресека треба узети из формуле површине круга: С = π * Р2. Где је Р - радијус (унутрашњи), π - 3,14. Укупно треба да изградимо радијус на квадрату и размножимо га за 3.14.

На пример, површина пресека цеви пречника 90 мм. Налазимо радијус - 90 мм / 2 = 45 мм. У центиметрима је 4,5 цм. Квадрат: 4,5 * 4,5 = 2,025 цм2, замена С = 2 * 20,25 цм2 = 40,5 цм2 у формули.

Површина профила профилиране цеви израчунава се по формули површине правоугаоника: С = а * б, где су а и б дужине страница правоугаоника. Ако претпоставимо да је попречни профил профила 40 к 50 мм, добијамо С = 40 мм * 50 мм = 2000 мм2 или 20 цм2 или 0.002 м2.

Како израчунати количину воде у цевоводу

Када организујете систем грејања, можда ће вам бити потребан параметар као што је количина воде која ће се уклопити у цев. Ово је неопходно када израчунате количину течности за хлађење у систему. За овај случај потребна је формула за запремину цилиндара.

Како израчунати параметре цеви

Формула за израчунавање запремине воде у цеви

Постоје два начина: прво израчунајте површину попречног пресека (описано горе) и помножите је са дужином цјевовода. Ако све израчунамо према формули, потребан је унутрашњи радијус и укупна дужина цјевовода. Израчунајте колико ће се вода уклопити у систем од 32 милиметара дугих цеви од 30 метара.

Прво преведемо милиметре у метри: 32 мм = 0,032 м, пронађите полупречник (0,016 м). Замијенити В = 3,14 * 0,0162 * 30 м = 0,0241 м3 у формули. Испало је = нешто више од двије стотине кубног метра. Али смо навикли на мерење запремине система у литрима. За претварање кубних метара у литре, морамо умножити слику за 1000. То даје 24,1 литра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

4 + 5 =