Како шијете слепи органза: Упутство

Како шијете слепи органза: Упутство

Завесе - ово је завршни додир било којег ентеријера. Без овог оквира прозора, ниједан од најсавременијих дизајна неће изгледати пристојно. Летачке завесе или тешке завесе, украшене четкицама - избор је ваш, важно је да украсе унутрашњост и уживају у очима домаћинства.

Како шијете слепи органза: Упутство

Органза је лако, али истовремено и тврда тканина која је тешко обрађивати.

Сјајно, али елегантно изгледају завесе од органзе. Овај материјал је једноставан, али у исто време и прилично крута тканина, обично добро обликована. Поред презентираног изгледа, органза има још једну особину - прилично је тешко процесирати. Ако се одлучите дати предност оваквим завесама, можете набавити готову примјерак или контактирати професионалну швицарицу. А можете себи да шијете слепог, само проучите све танке ствари у раду с материјалом и направите одређени напор.

Као и сваки други процес, обрада завјесе се састоји од припремног рада и шивења. Од пажљиве припреме и коначног резултата зависиће.

Припремна фаза

Како шијете слепи органза: Упутство

Потребни материјали за заливање завеса: шиваћа машина; игле; нит; маказе; трака за завесе; коси баке; метар; нож; свећа; пинс; гвожђе.

Ако одлучите да сами слепите од органзе, требало би да сте спремни за неке потешкоће због својстава материјала. Захваљујући карактеристикама, оваква завјеса захтева тежину доње ивице, само у овом случају она ће лежати равно и лепо. Дакле, можете наставити.

За све фазе рада потребно је:

 • шиваћа машина;
 • игле, нит;
 • маказе;
 • трака за завесе;
 • коси баке;
 • кројење м;
 • оштар нож;
 • свећа или упаљач;
 • шиваће игле;
 • гвожђе.

Како шијете слепи органза: Упутство

Шема подношења завеса од органзе.

Завеса се шије према сљедећој шеми.

 1. Измерите ширину прозора или зида који планирате да украсите. Није неопходно да почне од изведених параметара, најатрактивнијих лоок завесе иза великих репа, а самим тим и ширина мора се множи са 1,5 или 2. Резултат - готове завесе, што значи да треба да се поставе маргину да се заврши, и са свих страна.
 2. Након израчунавања идеалне димензије завесе, можете започети сечење. Органза је прилично маскирна, и боље је то урадити на поду или на великом столу. Означите линију сечења и пажљиво, али сасвим сигурно сјечите материјал маказама. Мајстори деле тајну, што омогућава да направите савршено глатко резање. Означите жељену дужину и извуците једну хоризонталну нит из мреже. Овај трак биће најбољи водич за сечење.
 3. За сечење, осим за маказе, могуће је користити оштри нож, загрејан на отвореном ватру. Овим методом можете истовремено сјечити тканину и обрадити ивице. Поставите завесу на равну површину и притисните ивицу помоћу мерног уређаја. Загрејте нож и исеците тканину на један брз и сигуран начин. Ако је метал довољно врућ, то ће растопити ивице у процесу резања и неће им дозволити да се растворе.
 4. После тога, потребно је третирати ивице, јер органза има својство пада током операције. Постоје два начина за то. Прво је да обрадите линију за сечење машином за шивење, да ће мушки навоји задржати мали цик-цак или прекривач. Друго - кривите ивицу, ове манипулације најбоље се изводе заједно, један безбрижан покрет ће покварити целу платну. Нека помоћник повуче завесу, а ви ходате дуж ивице пламена, али боље је да пробате вашу спретност на непогрешивој локацији или непотребном обрезивању.

Шивање: инструкција

Како шијете слепи органза: Упутство

Коси пецат је наношена трака са преднапетим надувавањем.

Након што се материјал прекине и обради ивице, можете наставити директно на рад шива. Ако правилно одсечете органзу и обрадите ивице, не би требало створити никакве потешкоће.

 1. У следећој фази треба да шијете искривљено баке. Потребно је одабрати плетеница и нит у тону главне завесе, а крајњи резултат ће вас задовољити. Уз помоћ шивова за шивење, причврстите косу печење до ивице органзе, поново провјерите зглобове и причврстите га на машину.
 2. Можете обрађивати шавове и без употребе специјалних плетеница. Да бисте то урадили, двапут завртите ивицу завеса ширине од око 5-8 мм и пажљиво га причврстите. Овај метод треба користити само ако нема могућности за куповину искривљеног баке. Ова ивица ће изгледати чврсто и може покварити лак и простран дизајн собе.
 3. После тога можете наставити са обрадом горњег дела завесе. Још једном, измерите растојање од предложеног вијенца до пода и додајте 3-4 цм до краја. Положите органзу на столу лицем према доле, увуците материјал и спакирајте га шивом. Поставите траку за завесу са истим затварачима и проверите квалитет прикључка. Обући оба дела на машини за шивење. Затим увуците ивице и ручно их осигурати.
 4. Доња ивица се може оставити да се обрађује од цветања, али ова метода неће обезбедити довољно тежине, што ће довести до лепоте лагане завесе. Окрените доњу ивицу три пута, ширину преклопа око 5 мм и шав на машини за писаће машине. Боље је користити прекривач шав. Овај поступак обраде обезбедиће довољну еластичност и тежину доње ивице.
 5. Ваше завесе су спремне. Пажљиво их гвожђе, побрините се да се гвожђе не прегрије превише, прекомерна температура ће растопити деликатну органзу. Сада стилски оквир прозора може бити постављен на место.

Предложени начин обраде завеса ће вам помоћи да научите како исправно радити са тако танким и осјетљивим материјалом, као што је органза. Сада не можете само да шијете завесе, него такође направите изврсну опрему или одело за дијете из ове величанствене тканине.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 1 = 1