Како узети мерења очитавања

Како узети мерења очитавања

За месечне уплате за потрошену електричну енергију неопходно је пренијети податке на претплатничку услугу или самостално вршити обрачуне. У сваком случају, потребно је узети очитавање мерача, а затим предузети одговарајуће радње. Како то учинити - размотрићемо даље. 

Узимамо очитавања од бројача индукције

Индукционе бројаче се могу разликовати од предњег точка, који се налази испод пода са бројевима. Ови бројеви су очитавање бројача. Број цифара зависи од модела.

Како узети мерења очитавања

Како узети очитавање мерача електричне енергије индуктивно и електронско

Колико цифара се отписује

Обично на табли индикатора индукције има 5, 6 или 7 цифара. У већини случајева, последња цифра, мање често - два, одвојена зарезом, бојом или различитом величином. Све бројке после децималне тачке се не узимају у обзир приликом читања. Они показују десетине и стотине киловата и не треба их узети у обзир. То значи да се све бројке после децималне тачке не узимају у обзир.

Како узети мерења очитавања

Постоје модели са три цифре "значајне" и два за децималном тачком

Како узети мерења очитавања

Постоје бројила електричне енергије у којима нема цифара након децималне тачке. Затим, приликом читања, упишите све бројеве

Али вреди запамтити да постоје модели бројача у којима нема зареза. У овом случају, када читате, морате уписати све бројеве. Ако то не учините, пре или касније ћете морати платити разлику, али се обично испоставља да је тако велика. Зато будите пажљиви.

Ако нисте сигурни, да ли имате зарез у вашем метру, запишите модел, име и позовите претплатнички сервис организације која испоручује електричну енергију. Пустите их да наведе колико цифара у вашем случају треба да се отписују приликом читања. Такође можете назвати контролер кући или разјаснити ове информације од стручњака из кампање управљања.

Како пуцати

Одмах након инсталирања мерача добијали сте инструмент у руци, што указује на почетне бројке. Када је у питању читање мерача светлости, узмите парче папира, поново унесите тачке које су тренутно у току (без узимања у обзир цифара одвојених зарезом). Не можете такође преписати нуле који су на почетку - до прве цифре (погледајте слику).

Како узети мерења очитавања

Пример показивања индукционог бројача

За даље калкулације, потребни су подаци за претходни месец. У првом месецу употребе, одводите их из сертификата за инсталацију, ау будућности морате спремити рачуне или водити књигу записника. Где и како ће бити ускладиштени је ваш избор.

Неке претплатничке услуге раде на такав начин да вам не треба ништа рачунати, једноставно морате пренети податке у одређеном временском периоду. Њихов аутоматски систем ће аутоматски писати на ваш лични рачун (или учинити га оператером), а затим извршити наплату и формирати потврду. Морате платити рачун. Али чак иу овом случају, за контролу, можете рачунати колико ћете сами платити електричну енергију. Наравно, мало је вероватно да ће рачунари бити погрешни (верују), али колико мало ...

Како рачунати

Да бисте израчунали електричну енергију за мерач, од слике коју сте управо написали одводите ону која је била раније. Добијате број киловата потрошеног у последњем периоду.

На пример, размотрите сведочење на слици изнад. Нека претходни буду 4852, тренутни 5101 (цифре после децималне тачке се игноришу). Разматрамо потрошњу електричне енергије: 5101 - 4852 = 249 кВ. Да бисте сазнали колико морате да платите, помножите количину киловата (у овом случају 249 кВ) по тарифи. Узмите количину коју морате платити за светло.

Ако бројач кошта пуно времена, пре или касније ће бити "нула" - на првим позицијама ће се појавити нуле. Како израчунати потрошњу електричне енергије у овом случају? Веома је једноставно. Овога пута ћете морати преписати индикације са свим нулама и ставити "1" прије првог. На пример, ви сешете да бисте узимали читања са бројача, а ту су само последње цифре различите од нуле. Или, као на слици испод, постоји само једна.

Како узети мерења очитавања

После нултирања, може се појавити таква слика или се можда два броја разликују од нуле или три ...

Преведите вредност као што је, са свим нулама (али не унесите бројеве после зареза), пре прве нуле ставите јединицу, а затим се рачунамо као раније. Да пребројимо читања на фотографији. Запишемо индикацију, стављајући "1" напред: 100001. Нека су задња очитавања 99863. Узимамо 100001 - 99863 = 138 кВ. Укупно, расходи за извјештајни период износили су 138 кВ. У будућности, напишите читач мерача као и раније, без нула, који стоје испред и не замењују јединицу.

Електронски бројило за струју

Електронски електронски бројила нису опремљени механичким дисплејем са бројевима "скакања", већ електронским. Може да прикаже не само бројке који показују колико је потрошених киловата, већ и датум, време рада бројача и неки други подаци. У већини електронских светиљки, ови подаци се мењају након неколико секунди. Ако је бројило вишезона, индикације за сваку зону се приказују секвенцијално (Т1, Т2, Т3, Т4).

Да бисте уклонили бројчано читање електронског типа, можете чекати док се не појаве неопходне информације и не напишете. Друга опција је да притиснете тастер "Ентер". Можда ћете морати кликнути више пута - док се не појаве неопходне информације. То се може разликовати иконама приказаним на екрану. Обично ово је Т1, Т2, Т3, Т4 или реч ТОТАЛ.

На пример, на слици испод, на екрану у горњем левом углу видимо икону Т1 и мало даље од већег броја - 72.69. Ако пажљиво погледате, слиједе мјерне јединице - кВх. Ово је потрошена струја за прву зону Т1 (дневна стопа).

Како узети мерења очитавања

Пример електронског очитавања мерача

Након што се прикажу потребни подаци, они се снимају у потврду и затим врше израчунавање (описано горе). Ако се подаци једноставно морају пребацити на претплатничку услугу, они се могу снимити на брошуру.

Будите опрезни! Такође је неопходно преписати само читав део, без обзира на знаке после децималне тачке. На пример, у овом случају (на слици изнад) неопходно је пренијети или извршити прорачуне само са слике 72 без "репа".

Како узети мерења очитавања

На електронском пулту Енергомера изгледа мало другачије

Како узети читања из мерача Мерцури 200

Постоје једносмерни Меркур бројачи (у спецификацији означени су као 200.00), а вишедарифни (са бројевима после друге тачке, осим нуле, на пример Мерцури 200 01, може бити још 02 или 03). Они се разликују по броју зона, као и присуству / одсуству контролне табле.

Без обзира на модел, читање је исто. Само морате притиснути дугме "унеси" или сачекајте да се више бројева појављује више од једном.

Мерачи електричне енергије Мерцури 200 наизменично показују време, датум, затим тарифе за зоне. Прво, време је приказано у уобичајној тарифи - сатови, минуте, секунде су приказане мало више. Затим након неколико секунди, датум се приказује на екрану. Такође се приказује у стандардном формату: број, месец, година.

Како узети мерења очитавања

Време и датум

После тога почиње тарифа. Име тарифе се појављује у горњем левом углу: Т1, Т2, Т3 или Т4. Њихов број зависи од модела који сте инсталирали. Сви су приказани заузврат. У овој фази, могу се снимити (цијели дио, без децималних мјеста).

Како узети мерења очитавања

Индикација двотарифног мерача Мерцури 200

Након свих тарифа, појављује се контрола свих тарифа. Затим се циклус понавља - време, датум, тарифе, укупна вредност итд.

Како узети мерења очитавања

Последње се појављује збир свих тарифа

Бројеви на екрану се мењају сваких 5-10 секунди - у зависности од подешавања. Сасвим је могуће имати времена да напишем. Али ако немате времена, можете се пребацити на тарифе у ручном режиму. Да бисте то урадили, притисните тастер "Ентер" у било ком тренутку. На слици је испод црвене ЛЕД диоде. Притисните дугме (притиснуто / ослободјено) док се не појави жељена вредност. Да бисте прешли на следећи, поново кликните. Једноставно.

Биће мало теже са прорачунима, јер ћете морати да израчунате број киловата потрошених за сваку зону. На то ће се завршити све тешкоће. Како узети очитавање вишетарифног мерача електричне енергије коју сада знате. Сви остали модели Мерцури бројача у овом погледу се мало разликују. Чак и тастери изгледају исто и налазе се на истом месту.

Енергомере цоунтерс

Читање мерача електричне енергије дневног и ноћног мерача снаге (двотарифне или вишеструке) је потпуно исто. Разлика је у томе што се дугме на овим метрима назива "ПРСМ" (поглед). Дугмад могу бити два или три - зависи од модификације.

Како узети мерења очитавања

Мерач електричне енергије ЦЕ301

Када кликнете на ово дугме појављују се бројеви, показујући колико киловата је "рано" за сваку тарифну зону. Нема више разлика.

Узмите очитавања из Микроновог мерача електричне енергије

У мулти-тарифним електронским микронским бројачима на кућишту постоји само једно дугме, а потребно је притиснути за приказ потребних очитавања на екрану. Само у овом случају потребно је сачекати док се на екрану не покаже ознака "над ознакама" Т1 "и" Р + "(погледајте слику). Ово ће бити индикација прве тарифе.

Како узети мерења очитавања

Како узети очитавања из Микрон модела електричних мјерача СЕБ-1ТМ.02М

Затим кликните на исти тастер док се ознаке за потврду не појаве изнад Т2 и Р +, ако има још зона, кликните даље. Тако узимају читања са овог дана / ноћ.

Цоунтерс Саиман

Сада у многим регионима бесплатно замењују старе индукционе бројаче за електронске уређаје и најчешће стављају уређаје из фирме Саиван. То су веома једноставни уређаји, немају тастере који могу присилно "флип" читања. Само треба да сачекаш док се не појави жељена вредност. То јест, у овом случају, да узмете читач мерача - само сачекајте док се не прикаже тражена вриједност (ТОТАЛ) и унесите је у пријем (или пошаљите је одговарајућој служби).

Да бисте олакшали навигацију, ево редоследа у коме се подаци приказују на овом мјерачу електричне енергије:

  • датум;
  • време;
  • број бројача;
  • брзина преноса (1600);
  • УКУПНО - очитавање једног тарифног бројача или Т1, Т2, ТОТАЛ за дневне / ноћне (двосмислене) бројаче приказане су секвенцијално.

Пријем би требао снимати ТОТАЛ или Т1 и Т2 читања као и генерал ТОТАЛ. Још једном, рецимо, морате уписати само цео део, без обзира на цифре после децималне тачке. Исте информације можете видети у видео формату.

Бројеви са аутоматским преносом података

Многи произвођачи мерача електричне енергије производе моделе који преносе читање на посебно организованом каналу у аутоматском режиму. Инсталирање и конфигурисање ове опреме је компликованији процес, али нећете морати да бринете о томе како пренијети читање метра у метар. Они "напусте" себе.

Како да читате од трофазних бројила

Трофазни мјерачи електричне енергије су два типа - стари тип, који захтијевају присуство трансформатора и електронско директно повезивање (без трансформатора). Ако је електронски инсталиран, очитавање бројила такође треба читати како је горе описано. Само запишите вредности, сачекајте да се на екрану појаве неопходне информације или "померите" податке на жељену страницу.

Како узети мерења очитавања

Прикључивање електричног бројила у трофазну мрежу путем струјних трансформатора

Ако се распореди велика снага или се инсталира стари тип, трансформатор се инсталира за сваку фазу. Да бисте у овом случају учествовали у читању, потребно је знати коефицијент трансформације. Читања која се узимају морају се помножити овим коефицијентом. Резултат је стварна потрошња.

Али генерално, морате прочитати уговор. Требало би постојати поступак за поравнања - у неким организацијама, они напишу индикације, на дну постављају податке трансформатора или однос трансформације, а сам оператер врши обрачуне. Дакле, ако постоји трофазни мерач, наведите облик и поступак израчунавања приликом инсталације и заптивања рачунског уређаја и стављања у рад.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

63 − 57 =