Лак за паркет: како одабрати безбојни, брзо суши премаз, полиуретански паркетни лак, колико слојева да се нанесе

Лак за паркет: како одабрати безбојни, брзо суши премаз, полиуретански паркетни лак, колико слојева да се нанесе

Захваљујући лаку могуће је значајно побољшати особине перформанси паркета - заједничка подна облога. Овај паркет кошта пуно новца. Међутим, сам материјал захтева пажљиву негу, јер без ње дрво може постати неупотребљиво у року од годину дана. Због тога паркет треба да буде прекривен лаком, који штити материјал од оштећења и влаге. Лак за паркет остаје најчешћи начин премазивања. Избор доброг лака није тако једноставан, с обзиром на богат распон који представљају савремени произвођачи.

Шта да одаберем лак за паркет

Ако је власник стана одлучио да обради паркет својим рукама, онда ће морати изабрати премаз за лакове за паркет. На крају, посао покривања паркета са лаком најбоље је поверен професионалцу који се бави постављањем паркета. Он ће моћи утврдити потрошњу лак за 1 м2 и одлучити који је лак боље покрити дрвену површину.

Лак за паркет: како одабрати безбојни, брзо суши премаз, полиуретански паркетни лак, колико слојева да се нанесе

При куповини лака за паркет потребно је затражити од продавца цертификат који потврђује његов квалитет и одсуство штетних супстанци у саставу

Један од најважнијих критеријума за одабир лака је функционална сврха просторије и могућност оптерећења на премазу.

Паркует варнисх разликује према врсти оптерећења. Ако у просторији не живи више од три особе, онда је погодан лак који може издржати минимално оптерећење. Приликом одабира лака, важно је размотрити у којој соби ће се користити. На пример, кухиња и ходник су собе са високим степеном контаминације. За покривање паркета у овим просторијама неопходно је користити лак, отпоран на прљавштину и влагу.

Параметри лакова:

 • Технолошки. Они могу бити текући, вискозни, различити методом примене.
 • Хемијски. Могу бити примарни, алкидни, уретаналкиди, кисели отопљени, полиуретански, формалдехид.
 • Спољним параметрима. Може бити провидан, боје, сјајни, полславе, мат, семи-мат, свиленкасто мат.

Сретно се успешно може носити са ефектима директног сунчевог зрачења, спољних стимуланса. Квалитетни материјали имају дуг вијек трајања. Приликом куповине, важно је обратити пажњу на сертификате о квалитету од произвођача.

Паркетно премазивање са лаком: које су композиције

Сорте лакова за паркет постоји велика разноврсност. Пре него што купите лак, потребно је да се упознате са својом наменом. У циљу максимизирања заштите паркета од оштећења и пропадања његовог вијека трајања, потребно је више од једног састава.

Сваки лак има специфичну сврху, што вам омогућава да их купите заједно или сваки одвојено.

Лак за паркет: како одабрати безбојни, брзо суши премаз, полиуретански паркетни лак, колико слојева да се нанесе

Не препоручује се куповина јефтиног лака, јер може бити опасно за здравље

За покривање паркета са лаком је неопходно, у супротном ће изгубити изглед за шест месеци или годину, што ће бити врло непријатно, јер под паркет-а вреди знатне материјалне трошкове. Врсте лакова имају своје карактеристике, предности и мане.

Врсте лакова:

 1. Приминг. Погодно за завршну обраду. Помаже да се заврши боље са дрвеним плочама. Овакве композиције дају паркету равну и лепу нијансу. Такође, прајмер може заштитити од случајног уласка воде. Лака вам омогућава да сачувате количину завршне обраде.
 2. Лаком растворљив у води. Савршено комбинује приступачну цену и прихватљив квалитет. Лака чини премаз као трајну, поуздану и чврсту. Они немају високу отпорност на хабање. Они се морају применити са посебним средствима за примену.
 3. Анхидрован или полиуретан. Оне могу бити једнокомпонентне и двокомпонентне. Лак брзо се суши. Пре него што их примените, површина не би требало напунити. Лакови су отпорни на промене температуре и влаге.
 4. На бази уља (алкид). Лак се заснива на алкидним смолама. Пролази дубоко у структуру дрвета, штити га изнутра. Лак даје паркету прелијеп изглед. Састав се мора правилно наносити, у супротном бојање паркета може бити неуспешно.

Формалдехидни лакови савршено се држе паркета. Киселни лака издржава оштре промене влажности ваздуха и температуре. Погодне су за наношење било којим бојама.

Брзо сушење лака за паркет без мириса

Најбрже сушење лакова се врши на бази воде. Делује на овај начин: након наношења на површину, вода прво испарава, затим раствараче, па чак и након компоненти које их везују. Због формираног филма, површина се довољно брзо суши.

Лак за паркет: како одабрати безбојни, брзо суши премаз, полиуретански паркетни лак, колико слојева да се нанесе

Ако паркет треба да буде спреман за употребу у блиској будућности, онда брзо суши лак

Најквалитетнији и поузданији је полиуретански лак, направљен на бази воде.

Иако је растворљив у води, одликује се чврстоћом и поузданошћу превлаке, за разлику од његових "претходника". Ако полиуретан није укључен у лак на бази воде, они се сматрају краткотрајним, јер се лако оштете механичким и хемијским нападима. Предност лака на бази полиуретана је практично потпуно одсуство мириса.

Предности лакирања:

 • Нема мириса.
 • Брзо се суши.
 • Не упали се.
 • Не садржи токсичне супстанце.

Примена лака може се направити чак и ако постоје људи у стану. Код правилног наношења и сушења, лак се користи већ дуги низ година. Композиције могу бити једнокомпонентне и двокомпонентне.

Полиуретански паркет лак

Модерни произвођачи пружају велики избор лакова за пакркетного пода. Најсигурнији и поуздани су лакови на бази воде. Наравно, они, као и сва једињења, имају своје предности и мане.

Лак за паркет: како одабрати безбојни, брзо суши премаз, полиуретански паркетни лак, колико слојева да се нанесе

Полиуретански лак савршено штити паркет од оштећења и побољшава естетске квалитете

Најједноставнији и трајнији лак свих лакова на бази воде је полиуретан. Он ствара снажну пену која штити производ од оштећења.

Заштитна фолија, која се формира након наношења лака на паркету, не утиче на промену боје дрвета и његових узорака. Такав лак на било који начин не поквари дрво, не уништава његову структуру. Лака са полиуретаном је практично без мириса, што омогућава коришћење чак иу затвореном простору са људима.

Карактеристике лака са полиуретаном:

 • Не садржи токсичне супстанце;
 • Сигурно за људско здравље;
 • Брзо суши;
 • Лако се наноси;
 • Дуго служи.

Полиуретански лакови не узрокују алергије и главобоље. Лак се брзо осуши и даје леп паркет. Ово је врло поуздан премаз, који се не плаши падова влаге, температурног режима, а такође се не плаши ватре.

Колико слојева лакова треба нанијети на паркет

Лакирање паркета се врши одмах након брушења и брушења. Лак даје паркету завршни изглед и истовремено штити дрвени поклопац од оштећења. Технологија наношења лака разликује се и зависи од врсте примијењеног лака.

Важно је запамтити да што више слојева, већа је вероватноћа да ће премаз трајати много година и неће изгубити изглед.

Лак за паркет: како одабрати безбојни, брзо суши премаз, полиуретански паркетни лак, колико слојева да се нанесе

Одредите број слојева лакова који покривају паркет, у зависности од сврхе просторије

У зависности од изабраног лака, површина пода ће имати другачији сјај. Приликом куповине, важно је обратити пажњу на то да ли прозирни лак или даје одређеној боји. Лак може бити сјајан и лакиран. Ако дрво има дефекте, сјајни лак ће их само ојачати.

Савети за примену слојева:

 • Најбоље је покрити паркет са три до седам слојева лакова.
 • Сваки слој јача површину, што га чини издржљивијим.
 • Дубина и јачина ће се појавити тек након примене потребног броја слојева.
 • Слојеве треба наносити на пажљиво припремљену површину.
 • Поклопац треба бити равномеран.

Приликом куповине лака, важно је прочитати упутства за његову употребу. Она се разликује у зависности од састава. За наношење лаког материјала могу се користити различити алати за фарбање: сунђер, плоча и сл. Погодност наношења лака зависи углавном од његовог изгледа. Неки лаки су врло муцни, не могу се применити на прве инструменте који су ухваћени. Поред тога, важни су покрети током апликације: они морају бити уредни.

Врсте лакова за паркет (видео)

Ако у кући постоји паркет, не можете то радити без лака. Важно је одабрати висококвалитетни лак тако да је премаз поуздан, издржљив и тврд. Добар лак брзо замрзава, нема оштар мирис, сигуран је за здравље људи. Такође даје површину предиван изглед. Један од познатих и поузданих премаза је лак "турски маршал". Савремени произвођачи нуде широк спектар производа за лакирање, захваљујући којима ће паркет трајати дуги низ година. Наравно, пуно зависи од пажљивог руковања подним облогом.