Север пластичне цијеви: пречници, цијене

Север пластичне цијеви: пречници, цијене

Сваки домаћин жели да има све у свом домаћинству, ништа да се пробије, лако је одржавати и инсталирати. А канализација није изузетак. Потребно је да буде што је могуће мањи захтевају пажњу - врло неугодно, ако се запуши, али не мање непријатно да га очистите. Ако желите имати систем за одлагање без проблема, обратите пажњу на пластичне цеви за канализацију. Они су постепено замењује лива, а све због тога што коштају мање, су постављени лакше, имају велики асортиман производа - различитих пречника и дужине, на својим глатким зидовима скоро не формирају наслаге, па чак и животни век - око 50 година. Сва та бука својстава одређује њихову популарност. 

Север пластичне цијеви: пречници, цијене

Пластичне цеви за канализацију израђене су од различитих полимера и њихових композиција

Врсте пластичних канализационих цеви

Под општим називом "пластика" се продају производи различитих врста полимера:

 • полиетилен (ПЕ):
  • висок притисак (ПВД) - за унутрашњу дистрибуцију канализације;
  • низак притисак (ХДПЕ) - могуће је поставити напоље, у ровове (имати велику чврстоћу);
 • поливинилхлорид (ПВЦ);
 • полипропилен (ПП)

И низ других термопласта и њихових комбинација, али су ретки - људи воле да користе већ познате материјале.

Материјал пластичних канализационих цеви се бира у зависности од области примене. На пример, полипропилен је погоднији за дистрибуцију канализације унутар куће или у стану. Има већи опсег радне температуре - нормално преноси медије до 70 ° Ц, у кратким периодима - до 95 ° Ц. У присуству различитих апарата за домаћинство, губите топлу воду да се спусте у канализацију, то ће бити сувишно. ПВЦ цеви имају нижу цену, више одговарају полагање оутдоор канализацију - обично постоји већ мешовита отпадних вода, тако да температура доњег и ПВЦ их може донети без штете (радни до + 40 ° Ц, пролазног порасти на 60 ° Ц).

Север пластичне цијеви: пречници, цијене

Пример унутрашње дистрибуције канализације од пластичних цеви

Цеви за канализацију су такође глатке и валовите. Штавише, валовита могу бити не само савити од сифона. Постоје профилисане цеви за канализацију са унутрашњим глатким зидом и спољним ребрастим цевима. Имају већу чврстоћу - боље толеришу оптерећења компресије (повећавају крутост прстена), могу се сахранити на великој дубини. Доступан у пречнику од 110 мм до 1200 мм.

Димензије и пречници

Пластичне цеви за канализацију, за разлику од воде и гаса, доступне су у дужинама од 50 цм, 100 цм, 200 цм, итд. - до 600 цм. Максимална дужина је 12 метара, али неки произвођачи могу на дуже сегменте направити на захтев. Приликом полагања дугих путева погодно је - мање прикључака, мање могућих места појаве проблема (цурење или блокада).

Друга значајна карактеристика пластичних цеви је пречник и дебљина зида. У обележавању су обично близу: цифре су 160 * 4.2. Шта се дешифрује: спољни пречник цеви је 160 мм, дебљина зида је 4,2 мм. Овде је вредно запамтити да произвођачи одређују спољни пречник пластичних цеви, а уз многе калкулације и планирање морате знати унутрашње. Једноставно је израчунати: од спољашње двоструке дебљине зида: 160 мм - 4,2 мм * 2 = 151,6 мм. У прорачунима и табела, заобљени резултат се обично појављује - у овом случају - 150 мм.

Север пластичне цијеви: пречници, цијене

Параметри канализационих пластичних цеви

Уопште, индустрија производи пластичне цеви за канализацију пречника 25 мм. Максимални попречни пресек зависи од врсте цеви (глатке или валовите) и материјала од кога је направљен. На пример, глатка ПВЦ цеви могу бити пречника до 630 мм, а профилиране двослојне цеви - до 1200 мм. Али ове димензије нису корисне за куће власника или станаре. У приватној стамбеној згради користе се пречници до 100-110 мм, ретко до 160 мм. Понекад, за велику викендицу са пуно водоводних инсталација, можда ће вам требати цев пречника 200-250 мм.

Овде је описана организација канализације у земљи. 

Како одабрати пречник за повезивање водоводних инсталација

Према правилима, потребно је извршити обрачун, потпуно је регистровано у СНиПом 2.04.01085. Ово је компликовано питање, потребно је пуно података, тако да врло мало људи стварно мисли како треба. Током година успостављена пракса нам је омогућила да изводимо просечне пречнике цеви за полиетиленску канализацију за сваки од санитарних уређаја. Можете безбедно да користите ове догађаје - све обрачуне се обично своде на ове димензије.

Назив санитарне опреме Промјер пластичне канализације Инцлине Удаљеност између централног одвода и сифона
Батхтуб 40 мм 1:30 АМ 100-130 цм
Туш 40 мм 1:48 150-170 цм
Тоалетна посуда 100 мм 1:20 до 600 цм
Синк 40 мм 1:12 од 0 до 80 цм
Бидеи 30-40 мм 1:20 70-100 цм
Кухиња судопер 30-40 мм 1:36 130-150 цм
Комбиновани судопер - купатило, судопер, туш 50 мм 1:48 170-230 цм
Централни рисер 100-110 мм
Чепови из централног стуба 65-75 цм

Као што видите, главна употреба су пластичне цеви за канализацију пречника 30-40 мм. Само за тоалет је потребна много већа величина - 100-110 мм. То је због специфичности функционисања - неопходно је уклонити велику количину воде у кратком временском периоду. Истовремено, у цеви мора бити простора за ваздух, у супротном ће се прекинути затварања воде на другом водоводу, а "мириси" из канализације ће ући у просторију.

Север пластичне цијеви: пречници, цијене

Пример повезивања ВЦ шкољке

На уређају је неопходно запамтити још неколико правила:

 • У систему не окрећите 90 °. Ако постоји таква потреба, окрет је направљен од два угла од 45 °. Оштри окрети су проблематична места у којима се често формирају кломпе, а такође и кроз такве углове кабел за чишћење канализације не пролази добро.

  Север пластичне цијеви: пречници, цијене

  Правилно извршен турн

 • Да би се обезбедило да одводи не стагнирају у цевима, постављају се испод нагиба (погледајте табелу за величину нагиба).
 • Близу гране која се уклапа са чистом рупом, затворена затвореним поклопцем (ревизија). На овим мјестима најчешће се формирају кломпе, тако да ова мјера очигледно није сувишна, не морате "добити" плуту кроз најближу водоводну инсталацију. Успут, ако постоји неки уређај у близини који се лако може одвојити од канализације, не можете ставити ревизију.
 • Када се крећете до подизача, пречник пластичних канализационих цеви остаје константан или се повећава. Смањење не би требало да буде. Сва места сужавања су веома брза.

  Север пластичне цијеви: пречници, цијене

  Главна ствар - не заборавите ништа

 • У комбинованом купатилу планира се уређење водовода тако да тоалет буде најближи рисеру. У супротном, мириси ће бити више него непријатни - чврсти фрагменти остају на славинама.

Ипак, не треба заборавити загревање или грејање закључка одвода воде у приватној кући. Вертикални део, који иде од излаза до улаза у ров, мора бити добро изолован. Поред тога, често се користе грејни каблови за цеви. У случају канализације, обично су постављени споља, а затим покривени топлотно изолационим материјалом.

Ево, као и све. Правила су једноставна, али ако их посматрате, све ће радити дуго и сигурно.

Карактеристике уградње пластичних канализационих цеви

Пластичне цеви за канализацију са једне стране са звоном, у које се убацује гумена трака. Једноставно повежите сегменте: глатка ивица се убацује у утичницу. Пошто су димензије строго нормализоване, у начелу је довољно за заптивену везу. У пракси, често се О-прстен додатно замагљује са силиконским санитарним заптивачем.

Север пластичне цијеви: пречници, цијене

Упоређивање начина повезивања различитих канализационих цеви

Приликом инсталирања канализационих пластичних цеви у одређеним временским интервалима потребно их је смањити. Будите удобни ручном тестером са металном платном - мали зуби добро сече и остављају готово чак ивицу. Такође можете користити брусилицу или електричну млину. У сваком случају, пре инсталирања исечене комад, ивица треба обрадити шмирглом фино зрно - за уклањање потенцијалних грат, да га глатко. За испупчене делове може се ухватити неки фрагмент отпада, због чега може доћи до зачепљења у овом тренутку. Због тога пажљиво спуштамо место доле.

Приликом стварања канализационе мреже у кући или стану, често је неопходно направити огранак. За то постоје прикључци - адаптери од једног пречника до другог, теза, углови различитог степена ротације итд.

Север пластичне цијеви: пречници, цијене

Фитинги за цеви од пластичних цеви

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 4 = 4