Упутства како савити зид на ожичење

Упутства како савити зид на ожичење

Често постоје ситуације када након поправке власник може да сазна да се у ситуацији куће много променило. На пример, немате још један излаз или морате инсталирати нову лампу. Постоји потреба за постављање електричних проводника, што значи да ће бити потребно мазање зидова. Ако приступите овом проблему одговорно и узимате у обзир све субтилности технологије, можете сами да направите зид за провод и нећете требати помоћ стручњака.

Општа правила стробања

Пре него што започнете, нацртајте план распореда на папиру и одредите главне прикључне тачке и изводе ожичења на местима утичница и прекидача.

Упутства како савити зид на ожичење

Главна правила за строжење зидова су:

 • Схтробит зид за ожичење треба да буде паралелан са основним конструкцијама објекта: хоризонтално и вертикално. Нагнут положај јарбола је дозвољен у случају нагнутог зида (пример: поткровље).
 • Извршите хоризонтално схтробление на удаљености од 150 мм од плоча. За вертикалне стробе, узети у обзир такве удаљености: од врата, прозора и углова не мање од 100 мм, од гасних цеви - 400 мм. Мање не може учинити. Дубина и ширина траке не сме бити већа од 25 мм, а дужина - више од 3 м.
 • Што мање претвара стројеве у интервалу до разводне кутије, то боље. Најбоља опција је један од хоризонталних до вертикалних (без узимања у обзир окретања у хоризонталном делу спојева зидова).
 • Немојте направити хоризонтални штруби у носивим конструкцијама, посебно у кућним панелима, јер су сви зидови носачи.

Према овим тачкама, направите план распореда. Након што је све јасно, можете безбедно да наставите директно на стварање самих бразде.

Важно! Пре него што почнете са радом, обавезно се уверите да нема жичних жица. Можете то проверити помоћу специјалног уређаја названог индикатор.

Ако се скривено ожичење не може открити, нанијети ознаку за прекидач, утичницу и све до стробе.

Путеви 

Упутства како савити зид на ожичење

Постоје четири начина затезања зидова:

 1. Перфоратор (чиста, брза, али стројеви нису врло глатки).
 2. Бугарски (брзо, али врло прашњав).
 3. Строборезом (чиста, глатка, али врло скупа).
 4. Чекић и длето (прљаво, прашно, али јефтино).

Треба напоменути да када се користи било који од ових алата, низ акција је скоро исти. Да размотримо све начине детаљније.

Пунцхер

Строкит пунцхер може бити бетон и зидови од цигала. Требаће вам два додатка са широким кошем и раменским ножем. 

Упутства како савити зид на ожичење

Следи сам процес:

 • чине жлебове од 25 мм на сваких 10-15 мм на циљној линији;
 • Користите лопату да направите уређај самог брашна (не постављајте лопатицу преко бразде, иначе можете подијелити комад).

Ово је најбржи начин, али његова естетска страна оставља много жеља.

Бугарски

Стробит са бугарском може бити зидане од цигле, бетона и малтерисаних зидова. Међутим, ово захтева куповину дијамантског диска који ће помоћи у превазилажењу било какве препреке.

Цео процес ће изгледати овако:

 • Направите два паралелна нагињања, која ће бити дуж дужине целе линије означене на зиду. Раздаљина између нага треба да буде једнака ширини стунт-а коју сте изабрали.
 • Затим, користите перфоратор или длету да направите жлебове.

Ова метода помаже да се обезбеди да бразде буду много глатке од употребе само длета са чекићем или само перфоратором.

Упутства како савити зид на ожичење

Имајте на уму да када радите са бугарском, ваш најважнији непријатељ је прашина. Током рада може се појавити толико много тога што не можете учинити без усисивача. И боље је ако је то индустријски усисивач. У том случају ће вам бити потребан и помоћник који ће држати усисну цијев поред реза.

Схтроборесе

Опција шхтробореза је побољшани и модификовани начин бушења зида бугарском. Овај уређај већ има два дијамантска круга, између којих можете подесити растојање. Дијамантски точкови су заштићени посебним поклопцима који их покривају и онемогућавају контактирање зида.

Положаји кућишта могу се мењати по сопственом нахођењу: промените дубину на коју желите да сечете зид. Обично кућиште има посебну славину, која служи за инсталирање цеви усисивача. Стога се разбијање зидова лако, брзо и без прашине. Након што пресечете ивице стројева, такође сакупљате прашину, прљавштину и остатке материјала са перфоратором.

Упутства како савити зид на ожичење

Најважнији и најважнији недостатак поправке уз помоћ завоја је цена овог алата. За поправке кућа је изузетно скупо.

Длета и чекић

Ове алате не треба користити ако је зид бетон. У случајевима када је зид цигла, поступите на следећи начин:

 • обележите длето длетом на ивицама бетонске шипке (ширина: једна или две тачке длета);
 • ставите длето преко препона и длето комад у зид;
 • уклоните горњи слој дуж целе дужине, а затим продубите до 25 мм (али можете продубити и одмах).

Обратите пажњу, да када завршите ударање стробова, потребно је очистити их метлом или усисивачем. Онда треба да буде добро припремљен. Тада можете направити полагање и фиксирање кабла. Након тога почиње ступањ уграђивања стројева. Овдје можете користити гипс, гипс и кит, на које се може примијенити одређени слој.

На крају, рећи ћу да избор инструмента зависи од ваших зидова и финансијских могућности. У сваком случају, према упутствима, моћи ћете продрети у зидове и поставити електричне инсталације у кући својим рукама.

Треба напоменути да је у неким случајевима немогуће зидати зид (на примјер, када постоје стари скривени каблови или је срамота да поквари нови зидни декор). У овом случају је боље изабрати отворене каблове. Наравно, кабл који је повезан са зидом можда није компатибилан са дизајном собе. Међутим, данас можете одабрати одговарајући метод фиксирања кабла, на пример, модерног европског пластичног оквира који изгледа врло естетски и поуздано сакрива отворене проводнике.

Видео "Схтробление зидова под ожичењем"

Видео са доследним објашњавањем процеса брушења бразде под ожичењем сопственим рукама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

76 + = 77