Валовита цев за полагање каблова и жица

Валовита цев за полагање каблова и жица

Када реконструишете ожичење или инсталирате нову, препоручује се да је "пакирате" у заштитну коверту. Најчешће коришћене валовите електричне цеви, које се обично називају "таложење за каблове и жице". То је округло црево са ребрастом површином. Због рибања, његова флексибилност у великој мери се повећава. 

Зашто Гофра

Постављање електричних каблова и жица у брушење препоручује се из различитих разлога:

 • Када лежи у запаљивих зидова (дрвених или оквир) за запаљиве финишу (обликовала ПВЦ-плоча), када обезбеђивање пород етаже - из разлога заштите од пожара. У том случају изаберите беспомоћне љуске.
 • Приликом постављања иза завршних материјала - после облоге, гипсане плоче, ПВЦ плоча итд. - из безбедносних разлога. Тако да када покушате да висите нешто на зиду, теже је оштетити кабал. У том случају, најважнији индикатор је тврдоћа шкољке.

  Валовита цев за полагање каблова и жица

  Валовите цеви за ожичење долазе у различитим бојама. Ово није тако једноставно, боје имају одређено значење

 • Када лежи у или под кошуљице, Ребраста завршити се користи пре свега, да се заштити од дробљење када се сипа бетон, друго, могућност да се промени кабл у случају оштећења, без уништавања под, треће, да га штити од оштећења.
 • Са спољашњом подлогом - да заштитите кабловски плашт од утапања (ултраљубичастог) и механичког оштећења.
  • Када је отворено постављање кроз ваздух, потребна је таложење са широким температурним опсегом (да издржи грејање и мраз) и отпорност. до ултраљубичастог зрачења. Ако је кабл суспендован, такође је потребно ојачати - повећати носивост.
  • Под подземним полагањем, водоотпорност, као и ригидност, важна је.

   Валовита цев за полагање каблова и жица

   При полагању тврдих таложења на кривинама, боље је користити посебне спојнице

У принципу, од механичког уништавања таложења, чак и металне, није најбоља одбрана. Може се надати само да је осећај да је бушилица пропала, могуће је да се заустави на време. А како не би спадао у ожичење, боље је имати тачан план за његову инсталацију мерењем и снап према угловима. На крају крајева, кабал у ребрасти, чак и под оптерећењем, одређује се не сваки детектор ожичења. Дакле, не заборавите пре него што попуните естрих, пре него што завршите, фотографишите, скицирајте удаљеност.

Врсте валовања за каблове за усмеравање

Таласирање кабла је различито по снази:

 • Лако. Има танки зид и највиши степен флексибилности. Препоручује се за постављање испод коже у зидове и на плафоне. Механичко оптерећење је слабо.
 • Просек. Благо дебљи од светлости, али не толико чврсти. Може се користити у зидовима и кошуљама. У зидовима су добри, али у естриху је боље положити тешку грудвицу.

  Валовита цев за полагање каблова и жица

  Ово је двоструко валовита ребраста вана, унутра је глатка. Немојте поново причврстити кабл са њим

 • Тешко. Зидови су густи, флексибилност је ниска. Можете га поставити у кошуљицу, покопати га у тлу. За завоје боље је користити углове или посебне спојнице, јер је минимални радијус савијања прилично велики. Дају нормалан степен заштите за отпорност на влагу и прашину.
 • Реинфорцед. Пластични плашти се наносе преко челичне жице од спирале. Ово је најбоља опција за полагање у тлу и виси.

Поред свега овога још увијек постоји таложење са брошом и без њега. Повлачење је танки кабл или жица која олакшава затезање кабла у ребрасти. Кабл је везан за крај кабла, извлачи други крај кабла, увлачи кабал унутра. Без извлачења овог задатка је проблематично - са довољно крутости, неколико метара кабла се једноставно може потиснути унутра, али ако је траса дугачка, биће тешко.

Валовита цев за полагање каблова и жица

Квар на кабловима може бити са брошом (исправно име је "сонда") и без

Ако говоримо о врстама пластичног таложења, треба поменути да постоји двослојна таложење. Напољу, има исту ребрасту површину, али унутар ње је глатка. Корак за такав кабл је скуп, али ако је потребно, стварно је могуће истегнути нови кабл. У оним типовима где је унутрашњи зид ребраста, није увек могуће - ако је траса минимална, а оне са широким радијусом.

Валовита цев за полагање каблова и жица

Метална и метал-полимерна оштрица

Метално таложење каблова такође се дешава другачије. Израђен је од поцинкованог или нерђајућег челика. Поред тога, постоји метална ребраста полимерна облога. Има боље карактеристике за заштиту од прашине, продирање влаге. Таква заштитна љуска се такође назива метал-полимер.

Од којих материјала

Корак за кабловске и електричне жице је од пластике и метала. Коришћени материјали су различити, са различитим карактеристикама. Морају бити изабрани на основу задатака које морају обављати.

 • Полипропилен (ППП). У боји је ово плављење обично плаво, материјал се самогашава, не подржава горење. Одликује се високом отпорношћу на воду и може се користити за полагање каблова на улици или у просторијама са високом влажношћу.
 • ПВЦ (поливинилхлорид). По боји - сиве цијеви, самоугасиве. Валовити ПВЦ није водоотпоран, може се користити само у сувим просторијама.

  Валовита цев за полагање каблова и жица

  Црно кабловско таложење најчешће је израђено од ХДПЕ-а, али може се направити од полипропилена (ППП)

 • ХДПЕ (полиетилен ниске густине). У боји - наранџасто, црно, материјал је запаљив, али отпоран на хемијске утјецаје и воду. Обим - заптивање у кошуљама и стробама у негорљивим зидовима, отворено постављање на улици.
 • Метал (нерђајући челик или поцинчан челик). Материјал који није запаљив, отпоран на механичке и хемијске утјецаје. Препоручује се за ожичење у запаљивим конструкцијама (дрвени, оквир). Такође добро за полагање на отвореном.

Ако говоримо о усаглашености са стандардима заштите од пожара приликом уградње бртвила у запаљиве зидове, идеална опција - метална цев. То штеди од оптерећења која се могу појавити приликом промене величине зграде. Не могу се носити са њом и глодавцима. То је такође најбоља опција са становишта пожарне сигурности: чак и уз појаву струја кратког споја и отказа заштитног круга, вероватноћа сагоревања цијеви дебљине зида од 2 мм је врло мала. Тако ватра не почиње. Ако кабловање електричних каблова у цевима уопће не апелује на вас, онда можете користити металне кабловске канале или таласе од нехрђајућег челика или поцинковане.

Каблирање, димензије, цене

Ребрасте цеви за електричну енергију произведену у распону величине од 16 мм до 65 мм. Када димензионисање мора узети у обзир да су ови производи имају два пречника - спољашња и унутрашња. Ако идете да постави још проводника - жице или каблова - пречник треба да буде изабран тако да постоји зазор од најмање пола радијуса. Ова тврдња се заснива на чињеници да приликом инсталирања (неопходно, узгред, да преузме посебну кабл) да ће бити теже да се загреје и присуство ваздуха јаз ће допринети бољем одвођења топлоте.

Валовита цев за полагање каблова и жица

Цена валовитих електричних цеви зависи од многих фактора

Избор величине

Избор пречника брушења зависи од површине на којој ће бити постављен:

 • до расвете - 16 мм;
 • до утичница и прекидача - не мање од 20 мм;

  Валовита цев за полагање каблова и жица

  Величина завоја за електрични кабл се бира у зависности од броја и димензија проводника

 • од главне спојне кутије до следеће кутије, од лопатице - не мање од 25 мм;
 • веза између два разводна плоча није мања од 32 мм, и боље је имати резервну другу линију;
 • пролаз кроз подове се преклапају - тврдо таложење не мање од 40 мм у пречнику;
 • постављање каблова мале струје (телефон, интернет, антена итд.) - од 25 мм.

Промјер брушења за усмеравање кабла је изабран у зависности од броја и попречног пресека жица. Подаци за бакарне језгре дати су у табели.

Валовита цев за полагање каблова и жица

Табела за одабир пречника таложења кабла и жица у зависности од пресека и броја жица

Ова информација је референца, али се на њега можете оријентирати. Можете узети већи, али не мањи пречник.

Ценовник

Уопштено говорећи, најјефтиније је ребра за ПВЦ кабл, у средњем распону - ПП и ХДПЕ, најскупљи је металофор. Штавише, опција са брошом је нешто скупља него без ње. При куповини морате обратити пажњу на исту дебљину зидова, уједначеност боје.

Валовита цев за полагање каблова и жица

Различити материјали, боје, дебљина зида и различите цене

Валовити кабел се продаје у увјетима од 50 и 100 метара, а мање се може наћи на метрима, али цијена је тада нешто већа. Генерално, цена зависи не само од материјала, већ и од дебљине зида. Најјефтинији је лака ПВЦ фолија за кабл, али понекад више изгледа као филм. Оно што то може заштитити, тешко је рећи. Ако сте забринути због квалитета, боље је купити све што је повезано са електриком, а не у изградњи супермаркета као што је Лерои, итд. али у специјализованим. Квалитет тамо је обично бољи, а ако су цијене веће, онда је разумно. Да бисмо вам дали идеју о могућем ширењу цијена, у табели ћемо навести неколико типова брушења са кратком техничком спецификацијом.

Наслов Тип Спољни пречник Унутрашњи пречник Цртеж Цена по метру ИП Именовање
Валовити ПВЦ лако 16 мм 11.4 мм Да 2.4 руб
Пипинг валовита ХДПЕ црна ДКС 15.7 мм 11.3 мм Да од 7,5 рубља / м 55 за скривену инсталацију
Пипинг валовита ХДПЕ црна ДКС 19.5 мм 14.5 мм Да од 8,9 рубаља по м 55 за скривено ожичење
ХДПЕ двослојна цијев тоугх 50 мм 41.5 мм Да 78,5 руб / м 44 за скривену инсталацију
ХДПЕ тешка цев Тешко 31 мм 23.4 мм Да од 9,7 рубља по м 55 покривена заптивка
Цевни ППЛ (полипропилен) валовит лако 19,7 мм 14.8 мм Да од 28 рубаља по м 55 Отворена, скривена зуба
Полиамид валовите цеви црно 21.2 мм 16,8 мм бр од 52 рубле / м 68 отворена, скривена заптивка, УВ отпор
Полиамид валовите цеви сива 21.2 мм 16,8 мм Да од 48 рубаља / м 68 отворена облога

Монтажа валовите цеви

Са спољашњим (отвореним) монтажом за причвршћивање таложења за каблове и жице користе се посебни пластични прикључци који су изабрани за спољни пречник цеви. Клипови су причвршћени у 20-30 цм за вијке или клинове за самопрезање - у зависности од типа зида. У установљеним клиповима, покренуто је коралирање за кбалеи, притиском на клик. Када се монтира у шхтробу, причвршћује се пластичним везицама или везицама. Такође можете да користите само-причвршћене траке - траке од калаја са ексерима или вијцима у средини.

Приликом израде руте треба размотрити следеће препоруке. Они долазе од чињенице да стаза треба да буде без оштрих окрета - како би, ако је потребно, можете затегнути нови комад каблова. Зато што:

 • Максимална могућа дужина локације је 20-25 метара. Под условом да песма нема више од 4 обртаја.

  Валовита цев за полагање каблова и жица

  Паралелно поставите електро-жљеб, покушавајући да направите што мање окрета

 • Окретање не би требало бити близу. Раздаљина између њих није мања од 4-5 метара. Ако постоји потреба да се окрените у близини, боље је ставити разводну кутију или поклопац за чекање близу њих.
 • Кут ротације - не мање од 90 °, радијус - што више, боље.
 • Ако путеви за електрично ожичење и ниско-струјни каблови и жице пролазе поред ње, минимално растојање за постављање два рукава таложења је 200 мм. Могу да пређу само под правим углом.

Ова правила се односе на развој руте за подмазивање (суспензију) и постављање подземних каблова, укључујући. Ако је траса дугачка и желите могућност "повлачења" кабла у случају да не замените таложење, развијте путању овим правилима на уму.

Инсталација ожичења у таласима

Приликом инсталације ожичења у кући или стану, комадића су фиксирана између разводних кутија, од њих до прекидача / утичница, до расвјетних уређаја. Овде су парцеле обично мале, равне, са максимално једним или два обртања. Дакле, нема проблема са затезањем каблова.

Ако је кашњење у валовитог кабла треба да буде донекле проводникв, они сабирају целом дужином причвршћен са траком или лепљивом траком у корацима од 30-50 цм (у зависности од тврдоће). Са једним едге тесан круте изолације 10-15 цм жице извођењем претворио заједничку везова, формиран ње петље (петља причврстити превише трака или трака). Ако је појас је предебео, могуће је да се формира петљу одвојено, једноставно сви протежу на канап. За ову петље затегнутом жицом, а онда почну да га повуче из супротног правца, повлачењем коже на каблове. У том случају, морате без кретања извлачити, глатко - како не би оштетили кабл или кабл.

Валовита цев за полагање каблова и жица

Како провући кабал у ребрасти

Приликом инсталације проверите да ли се брошак не увлачи. Сигурно, можете да поправите кабл са комадом шкотске траке. Постоје два приступа за инсталацију:

 • Прво поправите таложење, а затим затегните кабл или жице до готовог комада.
 • Прво проширите кабл, а затим га монтирајте.

Прва метода је добра за уградњу унутрашњих проводника, гдје су растојања мале - од кутије до кутије, од кутије до утичнице итд. Друга метода је погоднија за уградњу дугих секција.

Карактеристике отвореног полагања на улици

Када постављате ожичење на улици, обично је суспендован на каблу. За употребу на отвореном, метал је од нерђајућег челика погодан, а боље - метал-полимерна таложење за кабл, као и пластика од полиамида (црна или плава). Сви ови материјали су отпорни на ултраљубичасту светлост, задржавају флексибилност на подземним температурама.

Валовита цев за полагање каблова и жица

Ово је, међутим, јефтина метода, али не и најбоља, пошто су кошуљице пукле

Током инсталације, кабл који је растегнут у таложу, суспендован је из кабла. Најјефтиније везивање је уобичајена пластична веза. Постоје и специјалне суспензије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

48 + = 52