Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Из правилног цевовода типа складиштења електричног бојлера (котао) не зависи само животни век опреме, већ и сигурност станара. То је начин на који су ствари. Његово правилно везивање је сигурносни вентил за бојлер са хладном водом. 

Зашто нам треба

Постављање сигурносног вентила спречава да се притисак унутар уређаја подиже изнад норме. Због чега притисак расте? Као што је познато, када се загрева, вода се шири, повећава се запремина. Пошто је котао затворен уређај, нема сувишног одлагања - вентили су затворени, повратни вентил је обично на напајању. Због тога грејање воде доводи до повећања притиска. Можда је то да ће премашити крајњу јачину уређаја. Онда се резервоар ломи. Да се ​​то не догоди, поставите сигурносни вентил за грејач воде.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Тако изгледа као инсталирани вентил за ублажавање притиска у бојлеру

Можда вам није потребно поставити сигурносни вентил, али само извадите повратни вентил? Са довољно високим и стабилним притиском у систему водоснабдевања, такав систем ће радити неко време. Али одлука је фундаментално погрешна и зато: притисак у водоводу ретко је стабилан. Често постоје ситуације када се вода једва истиче из славине. Затим топла вода из притиска котла излази у систем за довод воде. У овом случају елементи за грејање су голи. Неко време ће загрејати ваздух, а затим изгорети.

Али спаљени ТЕНс нису најгори. Много је страшније ако се загревају, а у овом тренутку притисак у водоводном систему нагло се нагло повећава. Вода која се налази на загрејаним грејачима испарава, постаје нагло повећање притиска - кретен - што доводи до загарантоване руптуре сијалице котла. У исто време, прилично велики притисак воде и паре, под великим притиском, бурје у просторију. Пре него што то може претити - то је разумљиво.

Како то ради

Сигурносни вентил за бојлер би био тачнији за позивање вентилног система, јер у уређају постоје два вентила.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Сигурносни вентил за котао

Налазе се у кућишту од месинга или никла, који изгледа као обрнути "Т" (види слику). У доњем делу тела је неповратни вентил који спречава одвод воде из бојлера када се притисак у систему смањује. У вертикалној грани постоји још један вентил који, када се прекорачи притисак, дозвољава испуштање дела воде кроз синдром.

Механизам рада је следећи:

  • Све док је притисак у бојлеру мањи од притиска у водоводној цеви (са пуњењем или отвореном славином), плоча контролног вентила се исцртава протоком воде. Чим ниво притиска, опруга притисне плочу према избочини тела, блокирајући ток воде.
  • Када је укључено грејање, температура воде се постепено повећава, а тиме и притисак се повећава. Иако не прелази границу, ништа се не дешава.
  • Када се достигне ниво прага, притисак компримира опругу сигурносног вентила и отвара излазну утичницу на спој. Неколико воде из котла се испушта кроз млазницу. Када притисак пада на нормалну опругу, пролаз се затвара, вода зауставља одвод.

Према принципу рада, јасно је да ће вода из млазнице константно угрозити. Ово се дешава када се вода загрева, када се притисак у водоводу смањује. Ако с времена на време видите воду, онда све функционише добро. Али течност мора бити преусмерена. Да бисте то урадили, поставите одговарајућу цев пречника на грану цеви, увек га причврстите помоћу јаре. Нормални радни притисак котла је од 6 бара до 10 бара. Без механичког причвршћивања, цев ће се одвојити у два броја, тако да је огрлица одабрана висококвалитетним, добро затегнути. Одведите цев у најближу канализацију.

Још једна ствар: цев на задњем делу треба прозирно и пожељно ојачан (тзв. "Божићно дрво"). Зашто је ојачано разумљиво - због притиска и транспарентности - за способност контроле радне способности уређаја.

Врсте и сорте

Ако је реч о уобичајеним сигурносним вентилима за гријач воде, они изгледају скоро исти, само се нијанси разликују. Али то су мали делови који су одговорни за једноставност рада.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Сигурносни вентил за котао са могућношћу смањења притиска

На фотографији изнад два сигурносна вентила са дренажним рукама. Они су потребни за периодично тестирање оперативности. Застава полуге је подигнута према горе. Иза њега извлачи пролеће, ослобађајући га да баци воду. Ова провера треба водити око једном месечно. Такође можете испразнити резервоар котла - подигните квадратић и сачекајте док се све не одводи.

Разлика у приказаним моделима је да модел на слици са леве стране има ручицу причвршћену вијаком. Ово елиминише могућност случајног отварања и потпуног пражњења воде.

Још две разлике су упечатљиве. Ово је стрелица на телу, која указује на правац кретања воде, и натпис који приказује притисак за који је уређај намењен. Чинило се да су мање детаља. Међутим, ако се може померити правац кретања воде (погледајте на који начин се распоредни вентил распореди), онда је вриједност лица теже. Како разликовати, на пример, 6 Бар или 10 Бар? Само проверава. И како ће их продавци издвојити? Нема шансе. На кутијама. А ако ставите у погрешну кутију? У принципу, боље је не узимати без обележавања случаја. Ово је обично најјефтинији од кинеских узорака, али разлика у цени није толико велика да би била вриједна ризика.

Такође обратите пажњу на облик млазнице за пражњење воде. Модел са леве стране има дугу, нелинеарну брадавицу. Прилично је лако набавити црево, а дужина је довољна за уградњу јарма. Облик уређаја са десне стране модела је другачији - са продужетком до краја, али што је још важније, синдикат је кратак. Још увијек можете извући цријево на њега, али је јарам упитан. Је ли то жица пресвучена ...

На следећој фотографији, сигурносни вентили без притиска за испуштање притиска. На левој страни, на врху, има навојни поклопац. Ово је сервисирани модел. Ако је потребно, можете одвртати поклопац, уклонити блокаду, скалу и остале нечистоће.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Сигурносни вентили - сервисирани и не

Модел са десне стране је најгори од опција. Нема ознака, принудног ресетовања или одржавања. Ово је обично најјефтинија доступна, али ово је њихова једина предност.

Сви горе наведени модели погодни су за грејаче воде до 50-60 литара. За котлове веће величине постоје и други модели, од којих су многи опремљени додатним уређајима. Обично је куглични вентил и / или манометар - за контролу притиска.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

За котлове до 200 литара

Излаз за издувавање воде овде са правилним навојем, тако да неће бити проблема са поузданошћу причвршћивања. Такви уређаји већ имају прилично високу цену, али квалитет и поузданост њихова много већи.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Са манометром и оригиналном

Не сви изгледају попут ових уређаја. За оне који прате велику важност за естетику, производе се веома атрактивни уређаји. Њихова цена, међутим, упоредива је са цијеном јефтиног бојлера, али лепа.

Могу ли ставити друге вентиле

Понекад, уместо посебног сигурносног вентила за котао постављен је субверзиван, који је намењен за хитно испуштање воде на загревање. Иако су функције које имају и сличне, али главни начин рада разликује се у корену. Субверзивно треба да ради само у ванредним ситуацијама. Дизајниран је за салво пражњење великог броја течности. За стално крварење малих дијелова воде, то се не уклапа. Сходно томе, неће радити исправно.

Други случај је уградња неповратног вентила. Неће испуштати воду када се притисак у водоводу смањује, али то вас неће спасити од повећања притиска у котлу. Дакле, ова опција такође није изводљива.

Како одабрати и инсталирати

Изаберите сигурносни вентил за гријач воде према притиску на који је јединица дизајнирана. Ова бројка је у пасошу. Избор капацитета резервоара такође утиче на избор. Издајте уређаје са ограничењем рада на 6, 7, 8, 10 бара. Генерално, све јединице су дизајниране за овај притисак. Дакле, све је једноставно.

Инсталација је једноставна: на нит је навијена ланено влакно или тракаста трака, након чега је вентил причвршћен и грана. Док се стоп не заврти рукама, онда се један или два окрећу са кључевима. Много је важније изабрати право место за његову инсталацију. Приликом инсталације бојлера, овај вентил се инсталира директно на довод хладне воде.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Пример инсталације

Даље, можда и даље постоји контролни вентил, који се назива и даље искључивање. Али ово је већ реосигурање - исти уређај је доступан у сигурности, па чак и често након мерача воде на улазу. Дијаграм ожичавања је приказан испод. Ово је једна од стандардних опција.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Шема уградње сигурносног вентила за котао

Дијаграм има куглични вентил. Потребно је за пражњење резервоара пре конзервације за зиму (у кућама) или пре демонтаже за превенцију и поправку. Али чешће га стављајте на чичку, која је навијена директно на улазну цев бојлера. Сигурносни вентил је намотан на доњој страни, а куглични вентил се поставља у бочну грану.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Инсталирање сигурносног вентила након чауре

У ствари, све су то нормалне опције.

Пропусти, узроци, елиминација

У принципу, сигурносни вентил за бојлер има само две грешке: вода често излази из њега или не излази уопште.

Пре свега, морам рећи да је крварење воде када се загреје норма. Тако треба да функционише систем. Вода се такође може испразнити када се котао искључи, ако је притисак у цевима за довод хладне воде већи од границе рада вентила. На пример, вентил је 6 бара, ау водоводној цеви је 7 бара. Све док се притисак не смањује, вода ће се исушити. Ако се ова ситуација често понавља, неопходно је инсталирати редуктор, а пожељно на воду у стану или кући, али постоје компактни модели редуктора који се могу уградити на улазу у котао.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Затварање котла са сигурносним вентилом и мењачем

Како проверити сервисабилност вентила? Ако постоји ручица за хитно ресетовање, ово је лако. Када се бојлер искључи, потребно је неколико пута подићи ручицу, ослобађајући вишак притиска. Након тога, капљице се заустављају и не настављају се све док се загревање не покрене.

Ако вода настави да пада, пролеће је можда запрљано. Уколико се модел сервисира, уређај се демонтира, очисти и стави на место. Ако модел није уклоњен - само је потребно купити нови вентил и ставити га.

Вентил за бојлер: шта је потребно и зашто

Ево како редуктор изгледа - да стабилизује притисак на котао

Стално капање воде - непријатно је и "удара" новчанику, али није опасно. Много је горе ако немате воду у млазници када загрејате воду. Разлог је тај што је вентил затајен или је излазни прикључак замашен. Проверите обе опције. Није помогло - промените вентил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

42 − = 37