Kako odstraniti gline s preproge brez sledi: enostavne metode in priporočila za čiščenje

Za gospodinje, je čiščenje preprog problematično, še posebej, če ima hiša otroke. Najbolj problematični onesnaževalci so madeži iz gline. Zato se mnoge matere sprašujejo, kako hitro in učinkovito odstraniti gline s preproge brez vključevanja strokovnjakov. Obstaja več načinov za čiščenje preproge od madežev doma, v tem članku bomo upoštevali najbolj učinkovito od njih.

Kako odstraniti gline s preproge

Enostavne možnosti odstranitve

V praksi obstajajo precej učinkoviti načini, s katerimi lahko kakovostno odstranite gline, ki jih otroci pustijo na površini preproge. To je mogoče storiti mehansko in kemično. Podrobneje, poglejmo, kako odstraniti plastelin iz preproge z mehansko metodo.

Uporaba nizkih temperatur

Dober način za čiščenje plastelina iz preproge je uporaba nizkih temperatur. V primeru, ko so ulice hladne in hladne, preproga pa ima majhne dimenzije, jo lahko vzamemo na ulico in pustimo nekaj časa. Plastične kocke iz nizke temperature se dobro utrdijo in jih lahko z ostrimi predmeti z nožem izbriše.

Kako lahko odstranim plastelin iz preproge, če je vroča zunaj? V tem primeru bodo ledene kocke rešile:

 1. V posebnem kalupu prelijte vodo in jo postavite v zamrzovalnik.
 2. Po nekaj časa odstranite kocke in jih položite v plastično vrečo.
 3. Na mestu s plastelinom na vrhu, namažite led približno 15-20 minut.
 4. Ko se material strdi, ga pobrati z ostrim predmetom, ostanke previdno očistite s čopičem.

Kako odstraniti gline s preproge

Ko je gline odstranjeno, je treba takoj preprosto vakuumirati, da bi zbrali vse najmanjše kose. V nasprotnem primeru se lahko spet zmehčajo in razširijo tanko plast.

Kako odstraniti gline s preproge brez sledi: enostavne metode in priporočila za čiščenje

Toplotno delovanje

Včasih imajo majhni kiparji čas za dobro plastino plastino na površini preproge. V tem primeru metoda zamrzovanja absolutno ni učinkovita, še posebej, če ima izdelek dolg kup. Popolnoma nasprotni način hlajenja bo prišel do reševanja - uporabiti morate železo, prtiček ali papirnato brisačo.

Faze čiščenja s toplotnim delovanjem:

 1. Treba je obrniti preprogo in jo postaviti na površino z napačno stranjo navzgor.
 2. Prtički so razporejeni na območju nastanka mesta (tako na sprednjem delu kot na spodnji strani).
 3. Vzemite železo in jo segrevajte, pred nastavitvijo regulatorja na eno ali dve.
 4. Ko dosežete potrebno temperaturo, se okuženo območje v celoti posuši z vročim železom.
 5. Priporočljivo je, da stalno spreminjate brisače, tako da se med taljenjem plastelina njegovi ostanki dobro absorbirajo. Postopek se ponovi, dokler se glina popolnoma ne odstrani s površine.
 6. Na zadnji stopnji je potrebno obrisati mesto madežev s sestavo, ki vsebuje alkohol.

Kako odstraniti gline s preproge

Ker metoda vključuje uporabo visokih temperatur, je najprej treba zagotoviti, da je material toplotno odporen. Če želite to narediti, poskusite z likanjem skozi prtiček na nekem kotu.

Pomembno! Vroča pot ni popolnoma primerna za preproge, ki so izdelane na osnovi lepila.

Kako odstraniti gline s preproge brez sledi: enostavne metode in priporočila za čiščenje

Na videu: kako hitro odstraniti madež iz plastelina.

Grobo čiščenje

Mnoge ljubice se ne trudijo in začnejo odstranjevati gline na nesramen način. Če želite to narediti, najprej poskusite odstraniti glino z ostrim predmetom iz prevleke, nato pa površino, ki jo želite očistiti, podrgnite z alkoholom ali milnico z ščetko. Ko se površina posuši, očistite preprogo s sesalnikom.

Kako očistiti preprogo iz gume, plastelina ali voska

Kemična čistila

Včasih mehansko čiščenje nečistoč na preprogi ni dovolj. Plastin v svoji sestavi vsebuje masti in barve, ki pustijo svoje znake na površini izdelka. Posebno previdni pri odstranjevanju madežev so, če ima preproga svetlo barvo. V tem primeru je treba uporabiti kemično čiščenje, ki se izvaja na različne načine. Naštejmo vse znane variante, kako kemično očistiti preprogo iz plastelina.

S pomočjo alkohola

Za odstranitev mastnih madežev, ki so ostali iz plastelina, lahko uporabite navaden alkohol. To še posebej velja za mehke vrste plastike. Da bi to naredili, so bombažni brisi močno omočili z alkoholom in poskušali obrisati madež. Rušenje je potrebno s posebno metodo, ki se giblje od robov mesta do sredine. Postopek je treba ponoviti, dokler se madež popolnoma ne poškoduje.

Specialisti opozarjajo, da alkohol učinkovito odstranjuje madeže ne samo iz plastelina, temveč tudi iz črnila različnih vrst, napisi s svinčnikom in markerjem.

Kako odstraniti madeže iz plastelina na preprogi

Detergent

Za umivanje madežev, ki ostanejo po plastelini, je mogoče običajne tekočine za umivanje. Za preprogo se najpogosteje uporablja "Vanish". Z njeno pomočjo preprosto očistite preproge ali uporabite izdelek namenoma odstraniti madeže različnih porekel, vključno z gline. Upoštevajte tudi svoje odlične antibakterijske lastnosti.

Vanish za čiščenje preprog

Postopek čiščenja sestavljajo naslednji koraki:

 1. V medenico pour vodo in dodajte v njem določeno količino Vanish za čiščenje preprog.
 2. S pomočjo gobice ali preprosto ročno, žganja tekočine, dokler ne nastane debela pena. Na površini preproge se uporablja pena.
 3. Preproga se pusti nekaj časa, dokler se ne izsuši. Po tem je treba preprogo temeljito očistiti s sesalnikom.

Kako očistiti preprogo iz maščobnih madežev plastelin

Če Vanisha ni bil v hiši, lahko pripravite raztopino vode z običajnim detergentom za pomivanje posode. Njegove lastnosti vključujejo sposobnost čiščenja maščob.

Nato je treba izbrisati madeže iz plastelin na preprogi, palasah, poti

Na videu: 21 poskus, kako očistiti tkivo iz plastelina.

Razredčilo

V primerih, ko Vanish in detergent za pomivanje posode ne morejo umiti madežev, se zatečejo k bolj resnim substancam. Vključujejo različna topila: beli alkohol, aceton, bencin, amoniak. Vsi od njih popolnoma očistijo različne vrste onesnaževanja, vendar v uporabi imajo več pomanjkljivosti. Eden od njih je precej močan vonj, ki je škodljiv za otroke.

Razredčilo belega duha

Podrobneje razmislimo o tem, kako odstraniti madeže plastelina iz preproge s pomočjo topila:

 1. Treba je preveriti učinek izdelka na površino izdelka Če želite to narediti, izvedite preprost preskus: uporabite izdelek na komaj opaznem območju. Po prepričanju, da izdelek ne izgubi barve in njena struktura ni deformirana, je mogoče začeti predelati madež.
 2. S pomočjo gobice, namočene v topilu, je treba sestavo uporabiti na umazanih območjih in počakati približno 5 minut.
 3. S suho gobico ali krpo odstranite nastalo lepljivo maso. Če se prvič ne morete popolnoma znebiti madežev, nato še očistite gobo s topilom, dokler popolnoma ne izgine. Premiki morajo biti narejeni od roba mesta do središča.
 4. Končno lahko ostanke topila speremo z milno raztopino in nato nujno speremo območje s čisto vodo.

Kako očistiti madež iz plastelina

Pri uporabi topil čistite na prostem ali v dobro prezračenem prostoru. V bližini ne smejo biti otroci ali hišne ljubljenčke.

Z milno raztopino

Dobri rezultati pri čiščenju plastelinskih madežev in normalno milo. Potreben je preprost postopek:

 1. Nalijte malo toplo vodo v bazenu.
 2. Na večjem delu je milo določeno količino mila za pranje perila.
 3. Temeljito premešajte in premrežite, dokler ne odkrije debele pene.
 4. S pomočjo gobice se na površino preproge nanese mila raztopina in pusti, da se popolnoma posuši.
 5. Ko se površina posuši, jo je treba očistiti s krpo, ki ima strukturo mikrovlaken.
 6. Če prvič izperemo onesnaženje, je postopek ponovljen.

Kako očistiti preprogo iz plastelina

Vsi predstavljeni načini odstranjevanja plastelina iz preproge so zelo učinkoviti in lahko rešijo situacijo. To lahko vidite, če preberete ustrezne članke in komentarje zanje. V primeru, da ga ni bilo mogoče izklopiti s svojimi rokami, se morate obrniti na strokovnjake za kemično čiščenje, čeprav je storitev vredna veliko. V tem primeru ni treba povleči preproge do točke sprejema, saj veliko podjetij opravlja storitev doma.

Kaj svetujejo gospodinje - pregled sredstev (2 videa)

Uporaba različnih metod (54 fotografij)