Kako odstraniti neprijetne vonjave iz preproge: različne vrste kontaminantov in kako jih odstraniti

Različne nečistoče na preprogi ne samo pokvari splošni vtis notranjosti prostora, temveč so tudi izvori neprijetnih vonjav. Hkrati lastnikom hiše omogočajo nekaj neprijetnosti in neprijetnosti. Zato je dejansko vprašanje, kako odstraniti vonj iz preproge doma.

Obstaja veliko načinov za odpravo tega pojava, lahko je specializirana sredstva in nacionalni recepti. V tem članku bomo preučili, kako se znebiti vonja "nove preproge", od vonja bruhanja, piva, rib in drugih živilskih odpadkov. Glavna stvar, ki si jo je treba zapomniti, je, da se s tem problemom začnete čim hitreje boriti, kajti vsaka zamuda lahko poslabša situacijo.

Kako odstraniti vonj s preproge

Pri izbiri načina čiščenja preproge, morate najprej določiti vir neprijetnega vonja. V večini primerov je to drugačna vrsta onesnaženja, vendar pa lahko po nakupu nekateri tekstilni izdelki dišijo po kemiji. Ta položaj je posledica kakovosti sintetičnih materialov, uporabljenih pri izdelavi tega izdelka. Če v družini obstajajo kadilci, lahko tobačni dušek, ki je postal zapleten v talne obloge, povzroči tudi nelagodje za najemnike.

Vonj iz preprog, kaj storiti

Nezadostno posušena preproga čez nekaj časa dobi vonj plesni in vlažnost. V tem primeru se bo znebiti posledic nepravilne uporabe izdelka zelo problematično. Da bi preprečili to, ko tekočina prvič udari preprogo, jo je treba odstraniti, preden se absorbira in posuši.

Kako odstraniti neprijetne vonjave iz preproge: različne vrste kontaminantov in kako jih odstraniti

Preden se odločite za učinkovito odstranjevanje neprijetnega vonja s preproge, se morate seznaniti s splošnimi načini čiščenja. Katera metoda vam ustreza, je odvisno od vrste onesnaženja, razlogov za njegov videz in časovnega pojava.

Torej, strokovnjaki razlikujejo naslednje priljubljene možnosti čiščenja preprog:

 • pranje z uporabo prahu in naknadno prezračevanje izdelka;
 • uporaba različnih kemikalij;
 • soda (odlična za odstranjevanje vonja po bruhanju, ribah in alkoholu);
 • profesionalno čiščenje preprog;
 • površinska obdelava z manganom, kisom ali vodikovim peroksidom;
 • odstranjevanje madežev in neprijeten vonj je možno zaradi kremena (uporablja se več UV žarnic majhne velikosti).

Kako odstraniti vonj s preproge

Kako odstraniti vonj iz preproge in ne porabiti veliko časa in energije na njej? Najučinkovitejši način je profesionalno čiščenje preprog, vendar bo ta način bistveno večji kot nakup gospodinjskih orodij za čiščenje tekstila ali uporabo tradicionalnih receptov.

Preproga kemično čiščenje

Bruhanje

Če ima stanovanje majhne otroke ali hišne ljubljenčke, problem izlocanja bruhanja iz slabosti in bruhanja iz pohištva in preproge vam ni znan po glasu. Od povoznih formacij ostaja neprijeten vonj. Če očistite premaz tega tipa onesnaževanja ni preveč težko, potem odstranite smrad lahko le posebna sredstva.

Za odstranitev neprijetnega vonja iz tekstilnih izdelkov lahko uporabite:

 • raztopina sode in vode (včasih dodan detergent v prahu);
 • sredstva za ročno čiščenje preprog;
 • nevtralizatorji vonjav (takšni pripravki so primerni za različne vrste kontaminantov);
 • posebna sredstva za odstranjevanje madežev iz hišnih ljubljenčkov.

Začnite s čiščenjem odstraniti ostanke bruhanja - v ta namen uporabite krpe, mehke ščetke ali gobice za pranje posode. Upoštevajte, da v tem primeru ni priporočljivo, da jih navlažite s prevročo vodo, ker lahko neprijeten vonj postane še bolj intenziven in težje kopati v površino.

Kako odstraniti vonj bruhanja iz preproge

Najlažji način za čiščenje preproge je uporaba sode raztopine. Kontaminirano območje je treba obdelati s posebno spojino in pustiti dve do tri ure (dokler ni popolnoma suho). Potem je treba prevleko temeljito pospraviti, da odstranite soda in sledove tekočine.

Ker ima soda alkalno podlago in bruhanje je kislo, pride do kemične reakcije, ki povzroči, da dražilni vonj izgine.

Kako odstraniti vonj bruhanja s preproge

Če obstajajo velike, obarvane lise, raztopina sode za čiščenje preproge ne bo dovolj. Če ste v tej situaciji, se ne vznemirite, ker obstajajo še enako učinkoviti načini za odstranjevanje sledi hišnih ljubljenčkov.

Danes prodajalne ponujajo širok izbor različnih kemikalij za čiščenje tekstila, vključno s preprogami. Večina jih ima lastnost učinkovite absorpcije neprijetnih vonjav.

Pred nakupom preberite navodila za uporabo in upoštevajte, da je višja vrednost alkalij, boljši rezultat.

Univerzalni absorber za vonj

Pivo

Če ste naključno razlili kozarec piva na preprogi, morate najprej uporabiti majhno količino detergenta na onesnaženo površino, nato pa ostanke obrišite z vlažno krpo. Specialisti tudi priporočajo občasno spiranje krpa. Skratka, površino je treba skrbno obdelati z rahlo slano vodo - tako se lahko improvizirana sredstva uporabijo za čiščenje.

Kako odstraniti vonj piva s preproge

Prav tako lahko v enem litru vode raztopite žlico citronske kisline ali običajne limone (ne preveč dodate nekaj kapljic kis). Nastali sestavek je treba obdelati s točko s točko, nato pa s suhimi brisačami odstraniti prekomerno vlago, sicer se lahko oblikuje plesen.

Citronska kislina in kis proti vonju iz preproge

Peroksid vodika je zelo primeren za čiščenje preprog. Učinkovito se bori z neprijetnim vonjem in madeži iz piva, vina in hrane. Očistite kontaminacijo z vodo, pustite, da se posuši in potresemo s soljo. Po dvajsetih minutah odstranite ostanek s sesalcem.

Kako odstraniti vonj piva s preproge

Vodka je še en način, kako odstraniti drobne madeže iz piva, vendar morate z njim zelo skrbno delati.

Kako nevtralizirati vonj piva na preprogi

Če ste včeraj zvečer preživeli v veselo družbo, ki gleda nogomet, potem vas danes samo zaskrbi vprašanje, kako hitro odstraniti vonj piva iz oblačil, pohištva ali usnjenega avtomobilskega salona. Naslednja priporočila vam bodo pomagala:

 • Odličen absorpcijski vonj po pivu v avtu je milna raztopina z dodatkom ene žlice suhega amonijaka (lahko ga kupite v kateri koli lekarni). Ta možnost je najbolj primerna, če potrebujete notranjost usnja. Enostavno nanašajte formulacijo na umazano površino in obrišite območje s tkivom po popolnem sušenju.

Suhi amoniak

 • Še posebej pomembno je vprašanje, kako odstraniti vonj piva iz oblačil. V tem primeru morate pripraviti naslednjo raztopino: glicerin, vino in amoniak, vodo - opazujte razmerje 1: 1: 1: 8. Ta metoda se lahko uporablja za čiščenje raznih tekstilij (pohištvo ali dekor).

Kako odstraniti vonj piva iz oblačil

 • Če želite očistiti kavč od madežev piva, namažite velik kos krpice v šibko raztopino vode in kis ter jo položite na kontaminiran kos pohištva. V nekaj urah bo neprijeten vonj izhlapel, kot so tačke, ki so bili njegov vir.

Kako očistiti kavč od madežev piva

Na videu: odstranitev vonja s preproge - ljudski načini.

Ribe

Očistite preprogo iz madežev rib, ki bodo pomagale navadni kuhinjski soli - dobro se spopasti s preostalimi ostanki hrane in popolnoma absorbira neprijetne vonjave. V ta namen lahko uporabite tudi orodja, kot so mila raztopina, ki ima najbolj blag vpliv in ocetno raztopino.

Kako odstraniti vonj rib iz preproge

Uporaba posebnih kemikalij se lahko zahteva le, če so sledovi na izdelku več tednov. V tej situaciji je najbolj smiselno, da preprogo daste na suho čiščenje.

Kako odstraniti neprijetne vonjave iz preproge: različne vrste kontaminantov in kako jih odstraniti

Kis

Zgoraj so že predstavljeni načini za čiščenje preproge z uporabo kisa. Takšne metode so zelo učinkovite, vendar pa, kot veste, ima ta snov značilen vonj, ki ga težko imenujemo prijetno. Te arome je težko dobiti iz pohištva ali iz preproge, vendar se lahko spoprime s tem, če poznate nekatere subtilnosti postopka.

Zaradi velikih dimenzij izdelka ga ni mogoče sprati z detergentom, zato je treba pripraviti posebno raztopino. Treba je mešati dve žlici detergenta z eno žlico amonijaka in dodati v zmes pet litrov vode.

Amoniak alkohol proti vonjavam iz preproge

Po tem obdelajte površino preproge in ne pozabite odstraniti pene med delovanjem (to storite s potapljanjem v toplo vodo). Pustite, da se izdelek suši več ur, če čas ne počaka uporabe sesalnika ali drugih načinov sušenja.

Kako odstraniti vonj kisa iz preproge

Če nameravate čistiti preproge detergente za pomivanje posode, vedite, da jih je mogoče nanesti samo na površino, ki je prepojena z vodo.

Kako odstraniti neprijetne vonjave iz preproge: različne vrste kontaminantov in kako jih odstraniti

Vonj nove preproge

Ne zanašajte se na kupljene arome, eterična olja in osvežilce zraka. Če se preproga ne uporablja pravilno, njegova uporaba ne bo prinesla nobenega rezultata. Še posebej pogosto se ta orodja uporabljajo pri nakupu nove preproge, da se odpravi vonj po kemiji.

Kako se znebiti vonja nove preproge

Najprej se znebimo vzrokov smrad proizvoda, ki ga je pravkar kupil. Lahko je:

 • posebna kemična obdelava zgornje plasti preproge;
 • Prisotnost lateksa ali glutina na preprogi.

V večini primerov prodajalci v trgovinah opozarjajo kupce o morebitnem neprijetnem vonju, ki bi se moral iztekniti v enem tednu (brez poskusov, da bi ga odpravili z improviziranimi sredstvi). Najbolj optimalna možnost v tem primeru je pogosto prezračevanje prostora. Prav tako je priporočljivo, da preprogo očistite na običajen način - to pomeni, da hodite s sesalnikom ali vlažno krpo.

Kako odstraniti vonj nove preproge

Upoštevajte, da se po pretirani navlažitvi preproge lahko pojavi neprijeten vonj. Če se želite znebiti, morate skrbno posušiti preprogo, ne da bi jo obesili na soncu.

Kako odstraniti neprijetne vonjave iz preproge: različne vrste kontaminantov in kako jih odstraniti

Tobačni dim

Tobačni dim zapusti neprijeten vonj, najbolj absorbira v tekstil. Zato, če imate tak vonj, morate takoj raztegniti vse zavese, odeje, posteljna pregrinjala, ki so doma. Prav tako morate očistiti vse preproge - lahko uporabite sesalnik in poseben šampon, ki vsebuje različne absorbente. 

Odličen absorber vonja tobačnega dima so kemikalije, kot je "Vanish", ne le odstranijo zunanje znake onesnaževanja, temveč se tudi bojijo z vzrokom njihovega pojava.

Vanish za čiščenje preprog

Na začetku nanesejo majhno količino snovi na temeljito očiščeno površino in peno porazdelite s otiralnikom. Ne bojte se, da preproga postane preveč mokra - to ne bo vodilo do videza plesni. Da bi se še naprej zaščitili sami, po popolnem sušenju preproge ponovno nežno sperite.

Vlažnost in plesen

V starih preprogih je pogosta težava pojav plesni in neprijeten vonj. Razlog za ta pojav je lahko presežek vlage, ki se nabira na dreku. Morda ste izpraznili ali ne posušili izdelka ali posušili prepočasi. Kot kaže praksa, se lahko vonj kalupa pojavijo dva dni po nepravilno obdelani površini.

Prve glivične žarnice se pojavijo na dnu preproge, ker se suši dlje kot ostalo.

Kako odstraniti neprijetne vonjave iz preproge: različne vrste kontaminantov in kako jih odstraniti

Poleg plesni, zaradi prevelike navlaženosti preproge, se lahko pojavijo različne gnusne bakterije, ki imajo tudi poseben vonj (vlažnost, starost, nesrečo). Takšni mikrobi so nevarni za ljudi in jih je treba izločiti čim prej.

Če je plesen na površini preproge ali občutite značilno aromo, preprogo očistimo s posebnimi tovarniškimi pripravki - fungicidi. Ta metoda učinkovito odpravlja sledove in se bori proti vzroku glive.

Fungicid iz plesni in glivic

Vendar, preden začnete čistiti, je treba vedeti dve pravili:

 • Prepovedano je ostati v sobi z plesnim preprogam (če v enem tednu ni bilo čiščenja, je izdelek najbolj smiselno pošiljati v pregled čiščenja ali odstraniti).
 • Okuženi ste z neprijetnim vonjem in ga utopite z aromatičnimi snovmi. V tem primeru je ta pristop brez pomena, nemogoče se je boriti proti vonju. Šele po odstranitvi plesni lahko govorimo o uničenju neprijetnega vonja.

Zdaj v trgovinah najdete veliko število različnih čistilcev, vključno z antimikotiki iz plesni. Najbolj učinkoviti so sredstva v razpršilcih, ki ne le udobno ravnajo s površino, temveč jih je mogoče enostavno sprati z mokro krpo.

Kako odstraniti neprijetne vonjave iz preproge: različne vrste kontaminantov in kako jih odstraniti

Pred nakupom bodite pozorni na navodila za izdelek - določite, da je primeren za čiščenje vaše preproge (upoštevajte gradivo, na katerem je izdelek izdelan).

Spray lajša samo klic, zato še naprej čistite z detergenti, da bi popolnoma odstranili vse sledi tega neprijetnega pojava.

Kako odstraniti neprijetne vonjave iz preproge: različne vrste kontaminantov in kako jih odstraniti

Na videu: Preverite preprogo za prah in plesen.

Učinkovito čiščenje

Obstajajo tudi univerzalna sredstva za boj proti vsem vrstam neprijetnih vonjav. V večini primerov so predstavljeni v obliki aerosolov, domačih praškov in topnih snovi:

 • Priljubljeni izdelki so izdelki blagovnih znamk LINE, STAINODOR REMOVER, ORANGE-OXY. Najprej očistite površino zgornje plasti umazanije in prahu, nato pa nadaljujte z obdelavo preproge, razredčene v sestavi vode.

Odpadalci vonjav

 • Da bi odstranili plesni in druge glive, naravni vonj absorberja Bio-GM, ki poleg svoje glavne funkcije uniči patogene mikroorganizme, ne uniči strukture proizvoda.

Odpadalci vonjav

 • Če želite mokro čiščenje preproge, potem bodite pozorni na orodje Break Down. To je edinstven dezodorant z encimi, ki ne le odpravlja neprijeten vonj, temveč se tudi bori z osnovnim vzrokom.

Odmrzni absorber razbije

Takšna sredstva so preprosto potrebna pri čiščenju javnih ustanov, kadilskih sob ali stranišč. Njihove prednosti so nizka cena, visoka učinkovitost in možnost uporabe skupaj z raztopino detergenta.

Na koncu je treba opozoriti, da je profesionalno čiščenje najboljši način za odpravo večine resnih nečistoč na preprogi. Odcep za pomoč v čistilnico, boste dvignili pravilen način spravila, ki ga lahko uporabljate s pojavom te težave v prihodnosti. Osebje centra se bo očistilo, ne da bi škodilo strukturi preproge.

Če ne morete privoščiti profesionalnega čiščenja preprog, potem za čiščenje hiše ne smete uporabljati veliko kemičnih pripravkov in koncentriranih sestavin detergentov.

Kako očistiti preprogo z domačimi pravili (2 videa)

Specializirani izdelki za preproge (45 fotografij)