Kako odstraniti vosek ali vosek iz preproge: učinkovite metode odstranjevanja

Kot lastnost domačih praznovanj, romantičnih večerov, družinskih prireditev, se pogosto uporabljajo sveče. Lep plamen ustvarja nepozabno vzdušje praznovanja, toda en nadležni trenutek lahko pokvari prijetne vtise - pridobivanje voska ali parafina na preprogah, preprogah, stezah. Še posebej žaljivo, če je izdelek nov, drag, z debelim dolgim ​​kupom. Obstaja več načinov za odstranjevanje voska iz preproge, da ne bi poškodovali tekstilne osnove in popolnoma očistili spot iz sveče.

Kaj je vosek

Po svoji naravi je vosek organska spojina, ki nastane kot posledica življenja čebel. Industrijski žuželke izločajo vosek s posebnimi žlezami. Barva proizvoda medenih čebel je od bele do rumeno rjave rjave barve. Je zapletena trdna spojina, ki vključuje estre, maščobne kisline, aromatične in mineralne snovi.

Kaj je vosek

Ob stiku s tkanino in tekstilom stopljen vosek utrdi, nastane mastna madeževa z delci čebeljega izdelka. Normalno pranje z vodo in prahom ne bo pomagalo odstraniti kontaminacije, če ostane pot na prtičku, brisačo, oblačilih. In z gosto preprogo tekstil, odstranjevanje voska spot je še težje.

Da bi odstranili madeže na učinkovit in nežen način, morate vedeti, iz katerih sveč je. Izdelane so iz mešanice parafina in stearina, naravnih čebel, dlani, sojinega voska, za aromatične sveče uporabljajo redke in drage sorte, zato pri čiščenju kontaminiranih izdelkov uporabite različne metode.

Metode odstranjevanja voska iz preproge

Lastnosti voska, ki se utrdi, ko se med segrevanjem zamrzne in se stopi, se lahko učinkovito odstrani madeže iz preprog, preprog, preprog, sledi iz naravnega, umetnega, mešanega materiala.

Čistilno sredstvo se izbere ob upoštevanju sestave proizvoda, prostosti kontaminacije. Preproge iz ročnega papirja, izdelki iz viskoze in svile zahtevajo občutljiv pristop, zato je bolje, da strokovnjakom zaupate v suho čiščenje. Na domačem kraju gospodinja uporablja razpoložljiva orodja, ki so na voljo v vsaki hiši, da odstranijo madeže iz voska iz preprogih tekstilij.

Metoda 1: sol + kis + soda

Krape iz parafinskih sveč je treba odstraniti takoj po nastanku kontaminacije, tako da parafin ne sedi v prah - ta preproga se lahko zatemni. Hitro čiščenje madežev pomaga pri uporabi sestavine kuhinjske soli, sode in kisa.

Sol, soda in kis proti sredstvom voska

Kako odstraniti vosek iz sveče s preproge način varčevanja:

 1. Komponente so združene v enakih razmerjih.
 2. Miter, dokler ne nastane enotna masa.
 3. Mešanico nanesti na mesto kontaminacije na preprogi.
 4. Sestavino pustite, dokler se popolnoma ne posuši.
 5. Očistite površino s čopičem z mehkimi ščetinami.

Kako odstraniti vosek iz preproge

Metoda je učinkovitejša za sveže madeže iz parafina. Ko se vosek strdi, je potrebno preostalo kontaminacijo segreti z vročo žlico.

Kako odstraniti madeže voska iz preproge

Na videu: kako enostavno je očistiti preprogo (ljudsko sredstvo).

Metoda 2: terpentin in amoniak

Pri lahkih preprogah so sledovi voska opaznejši in težje očistiti. Pomagal bo pri reševanju problema priprave mešanice terpentina in amoniaka.

Amoniak in terpentin

Kako odstraniti vosek iz preproge, če je material lahka in občutljiva:

 1. V enakomernih razmerah se kombinirajo zmesi.
 2. Gobo uporabimo nastalo sestavino v kontaminacijo.
 3. Pustite, da se osuši trideset minut.
 4. Nežno obrišite preostalo umazanijo z mehko krtačo.
 5. Pustite, da se izdelek posuši pri sobni temperaturi.

Kako očistiti preprogo iz voska pike

Pomembno! Po sušenju ne priporočamo sušenja s sušilcem za lase ali grelnimi napravami. Sušenje na ta način lahko povzroči deformacijo materiala.

Kako odstraniti vosek ali vosek iz preproge: učinkovite metode odstranjevanja

3. način: agresiven

Z obsežno in globoko umazanijo je težko odstraniti vosek iz preprogih tekstilij. Zato ljubice uporabljajo bolj agresivno metodo vpliva. Očistite izdelke s topili, ki vključujejo beli alkohol, kerozin, aceton, rafiniran bencin.

Kako očistiti madeže s preproge na agresiven način:

 1. Obrišite bombažni disk v topilu.
 2. Potrebno je skrbno očistiti vosek.
 3. Očistite kontaminacijo, dokler ga ne odstranite.
 4. Izvedite čiščenje s tradicionalno metodo - umazanijo sperite z milno raztopino, praškom, šamponom.

Pomembno! Topila je treba uporabljati zelo previdno. Pri obdelavi izdelka s snovjo z močnim vonjem se postopek izvaja v dobro prezračevanem prostoru.

Beli duh

Alternativne metode

Če je kontaminacija v površini globoko privlačna, odstranite svečen vosek ali parafin, ki bo pomagal zmrzniti ali ponovno segrevati. Pred uporabo katerekoli metode je treba omogočiti, da kontaminacija utrdi, nežno očistite ostanke voska z nožem (tanka stran) in sesekljate drobtine. Po grobem čiščenju ostane maščobno madež na preprogi. Če ga želite odstraniti, uporabite hladen led ali vročo železo.

Zamrzovanje voska

Uporaba kock ledu olajša hitro strjevanje parafina, po katerem je veliko lažje odstraniti kontaminacijo. Če želite obrisati preostalo maščobo, morate nadaljevati na naslednji način:

 1. Led je pakiran v plastično vrečko.
 2. Nanesite na kontaminirano območje.
 3. Odloži, dokler se vosek popolnoma strdi.
 4. Talni del noža se vzame iz onesnaženja.
 5. Ostanki svečnega voska očistijo sesalnik.

Čez nekaj časa je treba preprogo očistiti z aerosolom, raztopino mila, šamponom ali detergentom.

Kako odstraniti madeže iz voska na preprogi

Pred uporabo kemikalij je potrebno preveriti, ali preproga ne odvaja uporabe formulacij na neprepustni površini. Nekatera barvila se zlahka raztopijo, po kateri lahko bele lise ostanejo na preprogi.

Ogrevanje z voskom

Za odstranjevanje sledi posušenih ali svežih pik je primerna učinkovita in enostavna metoda z uporabo železa in papirnate brisače. Mistresses uspešno uporabljajo to metodo za čiščenje tekstilnih izdelkov iz različnih materialov.

Kako očistiti parafina s preproge ali odstranite vosek s segrevanjem:

 1. V papirnato brisačo položite papirnato vrečko z rjavim papirjem.
 2. Vključite železo na najnižjo temperaturo ogrevanja, ko je možnost pare onemogočena.
 3. Počasi nekolikokrat pogoltnite papirnato brisačo ali pakiranje, ne da bi močno pritisnili navzdol.
 4. Umazanija se postopoma absorbira v papir, če sledi ostanejo, se postopek ponovi.
 5. Brisačo očistimo, na likalnem mestu postavimo čisto krpo, likalnik pa na funkcijo pare.
 6. Večkrat ponovite gladko krpo, preprogo je treba sesati iz razbitin.

Kako odstraniti madeže iz voska s preproge

Ne segrevajte železa tako, da vosek ne teče in se kopiči. Lahko uporabite sušilec za lase namesto železa in zamenjate papirnato brisačo z gostim paketom.

Odstranjevanje madežev iz preproge traja nekaj časa, če takoj začnete čiščenje. Nežne izdelke je težko izperite, da ne bi poškodovali materiala, bolje je to delo zaupati strokovnjakom, grobe preproge pa jih je mogoče očistiti neodvisno z improviziranimi sredstvi. Za popolno odstranitev sledi onesnaženja se zaključna obdelava izvaja s pomočjo gospodinjskih kemikalij, izdelanih posebej za preproge.

Kako odstraniti vosek in madeže iz oblačil in tekstila (2 videa)

Vse možne metode in sredstva (40 fotografij)