Razsvetljava na hodniku: elegantne rešitve za velike in majhne apartmaje (+62 fotografij)

Če želite oblikovati notranjost, se morate odgovorno odzvati. Posebno pozornost je treba nameniti osvetlitvi hodnika v stanovanju. S pomočjo pravilno nameščenih svetilk lahko vizualno povečate ta prostor in ga naredite privlačnejši. Umetni viri svetlobe bodo omogočili krasijo koridor tudi v zapleteni arhitekturni obliki.

Pravilna organizacija razsvetljave

Po želji lahko vsakdo ustvari funkcionalno in udobno osvetlitev v koridorju. Pri izpolnjevanju te naloge je vredno upoštevati nekaj nasvetov strokovnjakov:

 • Osvetlitev v hodniku ne sme pasti na oči. Hkrati svetloba ne sme biti zatemnjena, kar vizualno zmanjša prostor.
 • V ozkem koridorju je priporočljivo namestiti več svetlobnih naprav. V tem primeru mora biti svetloba usmerjena na nasprotno stran. Naprave, ki se nahajajo na vrhu, morajo sijati na stenah. To bo vizualno povečalo koridor.
 • V prostorih z visokimi stropi so napeljave nameščene tako, da je del stene osvetljen. Strop ni viden. Zaradi tega se bo višina prostora vizualno zmanjšala.
 • Uporabite LED luči, vgrajene v stene. To bo notranjosti dalo eleganco in skrivnost, kar dokazujejo številne fotografije.

Vse te odtenke je treba upoštevati pri organizaciji razsvetljave v koridorju. To bo ustvarilo prijetno in udobno vzdušje v sobi.

Osvetlitev v hodniku in hodniku

Svetlobni viri

Posebno pozornost je treba posvetiti lokalni razsvetljavi. Če je v hodniku nameščena osvetljevalna naprava, mora biti svetloba zadostna za visoko kakovostno osvetlitev. Svetilka z difuzijskim učinkom bo ustvarila prijetno vzdušje.

Osvetlitev na hodniku

Dobra rešitev bo LED naprava, s pomočjo katere lahko ustvarite razsvetljavo različnih svetlosti. Takšne svetilke ne oddajajo sevanja in škodljivih snovi ter porabijo majhno količino električne energije.

Instrumenti se pogosto kombinirajo s posebnimi senzorji gibanja. To prihrani pri razsvetljavi.

Svetilke s senzorjem gibanja v hodniku

Za ustvarjanje mehkega sijaja strokovnjaki priporočajo uporabo aparatov z matiranimi odtenki. Prvotni viri svetlobe, kot so na primer sconces, stenske svetilke in drugi, omogočajo zorenje prostora. Vgrajeni so nad ogledalom, v garderobi in nad dekorativnimi elementi v notranjosti.

Osvetlitev slik v hodniku

Seveda, ne pozabite na točkovne luči. Veliko jih uporabljajo na sodobnih napetostih in visečih stropih. Ustvarite razsvetljavo, ki je blizu naravni, pustite halogenske sijalke.

Reflektorji v stropnem stropu na hodniku

Kako izbrati napeljave

Pri izbiri svetilk v hodniku je potrebno upoštevati velikost in obliko prostora. Z ustrezno organizirano osvetlitvijo lahko vizualno povečate ali razširite prostor. Pomembno je tudi oblikovanje notranje opreme.

Toda pred izbiro izbire je vredno razmisliti o možnostih osvetlitve:

 • Vgradni reflektorji. Idealen tako za ozke kot za prostorne hodnike. No, če imajo instrumenti nastavitev smeri svetlobe. Namestijo se na strop ali vzdolž sten.

Spotlights v hodniku

 • Klasični lestenec. Ta naprava ni priporočljiva za uporabo v majhnih hodnikih. Stropni lestenec je nameščen v prostornih sobah, ki imajo pravo obliko. Pogosto jo dopolnjujejo lokalne naprave za razsvetljavo.

Klasični lestenec v hodniku

 • Suspendirana svetloba. Obstajajo enojne svetilke in več svetilk, podobne vzmetenja z majhnimi odtenki, so bolj primerne za osvetlitev v hodniku z visokim stropom.

Suspenzirana svetloba v hodniku

 • Stenska svetloba. Uporablja se kot dodatna oprema za razsvetljavo. Omogočajo vam, da ustvarite zadostno količino razpršene svetlobe. Takšne svetilke se pogosto uporabljajo za osvetlitev dekorativnih elementov v notranjosti.

Stenske svetilke v hodniku

 • Stropne luči. Trg ponuja široko paleto takšnih naprav, majhnih velikosti, pritrjenih neposredno na strop na montažni plošči. Idealen za hodnike z nizkimi stropi.

Stropne napeljave v hodniku

Pogoste napake

Pri organizaciji razsvetljave koridorja je pogosto mogoče narediti take napake:

 • nezadostna razsvetljava;
 • namestitev velikega števila svetilk;
 • neustrezno izbrane svetlobne naprave;
 • namestitev napeljave na napačnem mestu.

Nezadostna razsvetljava v koridorju

Sprejem takšnih napak vodi do dejstva, da postaja postane vizualno manj. Prav tako negativno vpliva na oblikovanje notranjosti. Zato je treba zelo previdno pristopiti k izbiri napeljave in kraju njihove namestitve.

Ločene možnosti osvetlitve

Danes obstaja več vrst razsvetljave koridorja:

 • splošno - zasnovan za osvetlitev celotnega območja prostora;
 • Lokalni (delovni) - je namenjen poudarjanju določenih območij;
 • Dekorativni - uporabljajo se za poudarjanje elementov v notranjosti.

Vsaka od teh možnosti nosi funkcionalno obremenitev. Zato je resno razmisliti o tem, ali je smiselno uporabiti to ali drugo razsvetljavo v koridorju.

Stropna razsvetljava

Glavne svetilke so nameščene neposredno na strop. Klasična možnost je stropni lestenec. Seveda takšna svetilka ni priporočljiva za uporabo v majhnih prostorih z nizkim stropom, ker jih bo to vidno zmanjšalo. Bolje je namestiti kompaktne lestence stropa, ki se nahajajo v bližini osnovne površine.

Stropna razsvetljava v hodniku

Tudi za razsvetljavo v žarometu za uporabo v hodniku. Danes na trgu ponuja široko paleto takšnih modelov. S svojo pomočjo okrepijo glavno osvetlitev in dodelijo funkcionalna področja v prostoru.

Osvetlitev stropa na hodniku

Kot je za dekorativno razsvetljavo, najboljša možnost tukaj je LED trak. Montirani so vzdolž oboda stropa ali njegovih konstrukcijskih elementov.

LED Ceiling Light

Talna in stenska razsvetljava

Pri osvetlitvi hodnika v apartmaju je pomemben kraj osvetljen stene in tla. V prvem primeru so zelo priljubljene. Če je hodnik dovolj podolgovat, so stenske svetilke nameščene na več mestih, najpogosteje na isti ravni in z enako razdaljo med seboj. V kvadratni sobi je bolje namestiti steno blizu ogledala ali garderobe.

Razsvetljave na dolgem hodniku

Kar zadeva tla, so za osvetlitev uporabljene žareče svetilke, nevroplastne duralitne vrvi in ​​reflektorji. Slednji so lahko vgrajeni v ohišje pločevine ali pritrjeni na steno bližje tleh.

Talna osvetlitev v hodniku

Zelo priljubljena metoda je "lahka tla". Njegova bistvo je vgradnja LED modulov v podnožje.

Svetleče nadstropje v hodniku

Osvetlitev posameznih elementov

Za osvetlitev posameznih elementov v notranjosti koridorja uporabite talne svetilke, nagone, LED trakove in druge svetlobne napeljave. Tip svetilke je neposredno odvisen od značilnosti dekorativnega elementa in lastnosti uporabnika. Torej, če govorimo o ogledalu, potem za njeno osvetlitev uporabimo LED trakove ali nagibe. V niši bodo reflektorji videti dobro.

Osvetlitev ogledala v hodniku

Pri izbiri osvetlitve je treba upoštevati, da ima lahko drugačno senco. To bo dalo notranjost eleganco in skrivnost.

Dekorativna razsvetljava v niši

Značilnosti svetilnikov različnih oblik

Pri organizaciji osvetlitve v hodniku je potrebno upoštevati njegovo obliko. To vam bo omogočilo, da poudarite in vizualno povečate prostor. To velja zlasti za male in ozke hodnike. Najpogosteje v sodobnih apartmajih je koridor dolg, kvadraten in črka L. V vsakem primeru potrebujete svojo osvetlitev.

Dolg hodnik

Vhodna dvorana v stanovanju pogosto predstavlja preozek in dolg prostor. Zato je treba njeno razsvetljavo približati zelo previdno. Pravilno izbrana osvetlitev bo razširila sobo in prilagodila geometrijske parametre.

Dolg hodnik v apartmaju

Optimalna možnost tukaj bo reflektor vgrajen v viseč ali raztegnjen strop. Glavna stvar je, da uredite napeljave v ozkem prostoru. Namestijo se po stenah. Dodatni vir svetlobe bo osvetlitev ogledala in drugih dekorativnih elementov.

Osvetlitev v dolgem hodniku

Spot svetilke vzdolž oboda dolge sobe v Hruščovu ne omogočajo le razširitve prostora, temveč tudi zmanjšanja višine stropov.

Spot svetilke po obodu v hodniku

Majhen koridor

V malem hodniku lahko organizirate osnovno in lokalno osvetlitev. Glavni vir svetlobe je stropni lestenec z eno žarnico in klasičnim mehurčkovim stropom. V sodobni notranjosti z napetostjo ali spuščenim stropom je smiselno uporabiti reflektorje.

Osvetlitev v majhnem hodniku

Pri izbiri zidnih modelov - žarki morajo biti usmerjeni navzgor. To bo vizualno odstranilo meje med stropom in stenami.

Osvetlitev v majhnem hodniku

Koridor s kvadratasto in črko L

V kvadratnem hodniku ali koridorju te konfiguracije se klasični osrednji lestenci pogosto uporabljajo kot glavni vir svetlobe. Pri izbiri je potrebno upoštevati slog notranjosti.

Lestenec na hodniku

Kar se tiče lokacije oblike L, je situacija nekoliko drugačna. Organiziranje razsvetljave v tem hodniku je precej težavno. Optimalna rešitev bo delitev prostora na funkcionalna območja.

osvetlitev v koridorju L

Več velikih virov svetlobe dopolnjujejo lokalne luči. Kot dekorativna razsvetljava se pogosto uporablja LED osvetlitev.

LED stropna osvetlitev v koritu L

Značilnosti osvetlitve, odvisno od materiala stropa

Pri organizaciji osvetlitve v hodniku je vredno razmisliti o materialu stropa. To bo določilo, katere luči lahko uporabite. Najprej gre za značilnosti namestitve naprav in določitev mest za njihovo umestitev.

Raztegnjen strop

Pri urejanju osvetlitve v Hruščovu je vredno razmisliti o materialu napetostnega stropa. Matična polivinilkloridna folija tako ne prenaša močnega segrevanja. Zato za osvetlitev v hodniku z raztegljivim stropom ne priporočamo uporabe svetilk z močjo nad 35 vatov.

V hodniku s stropom, ki se razteza, se pogosto uporabljajo točkovni viri svetlobe. Imajo različne velikosti, oblikovanje in moč osvetlitve. Na stropu bodo videti tudi originalne majhne svetleče diode, izgledale bodo kot nebotičaste zvezde na nebu.

Razsvetljava na hodniku: elegantne rešitve za velike in majhne apartmaje (+62 fotografij)

Pogosto so postavili tako imenovani svetlobni (visoki) strop. Viri svetlobe so skriti za platnom, se izkaže, da strop svetlika od znotraj.

Svetlobni strop v hodniku

Strop iz mavčnih plošč

Način osvetlitve koridorja s stropom iz gipsanega kartona se reši tudi na stopnji namestitve viseče strukture. To velja tudi za napenjalni film. V praznini med podnožjem in zaključnim stropom so položene vse žice. Posebna pozornost se posveča oblikovnim značilnostim. Za osvetlitev stropov na več ravneh se široko uporabljajo ne le klasični reflektorji, temveč tudi diode ali neonski trakovi.

Skrita osvetlitev v stropu mavčnih plošč v hodniku

Pogosto v gipsokartonnyh stropih vgrajeni klasični okrogli reflektorji. Toda, če je mogoče, jih nadomeščajo mini projektorji in drugi večplastni modeli. To bo dalo notranjost eleganco in izvirnost.

Reflektorji na stropu mavčnih plošč v hodniku

Osvetlitev ozadja

Osvetlitev koridorja opravlja različne funkcije. Torej, z njeno pomočjo je mogoče izbrati element notranjosti ali okrepiti osvetlitev določenega območja. Poleg tega se osvetlitev ozadja lahko uporablja kot osvetlitev nočne sobe.

Ponoči

Vsi so se soočili s takim problemom, ko morate prenesti noč po hodniku, vendar ne želite vklopiti luči, da ne bi prebudili drugih članov gospodinjstva. Nočna razsvetljava lahko pomaga pri tej zadevi.

Danes obstaja več načinov za organiziranje nočnih luči:

 • Namestitev reflektorjev na steno s šibkimi žarnicami. Takšne naprave bodo delovale celo noč in oddajajo šibek sij, ki je dovolj za varno gibanje po prostoru.

Nočno osvetljevanje v hodniku

 • Namestitev LED traku vzdolž oboda stropa. Tukaj je glavna moč osvetlitve prostora. Svetla svetloba bo motila druga gospodinjstva.

LED trak okoli oboda stropa

 • Vgradnja svetilk s senzorjem gibanja. S pomočjo takšnih naprav je mogoče zagotoviti pravočasno vključitev svetilk. Senzor gibanja je povezan z enim ali več svetlobnimi viri.

nočno osvetljevanje v hodniku

 • Vgradnja LED v osnovni plošči. Talna razsvetljava se pogosto uporablja kot nočna osvetlitev. Z njeno pomočjo se lahko enostavno premikate po sobi, brez glavne svetlobe.

LED osvetlitev tal v hodniku

Organizacijo nočne razsvetljave je treba pristopiti zelo previdno. Od tega bo odvisno ne samo od varnosti, temveč tudi miru gospodinjstva ponoči.

Na videu: kako osvetliti tla z lastnimi rokami.

Osvetlitev ogledala

Danes je na trgu veliko vdelanih izdelkov. V vsakem primeru je treba poudarek tega elementa notranjosti približati zelo previdno. Toda najlažja možnost je, da v neposredni bližini ogledala namestite kamenček. Še posebej, če je velik.

osvetlitev ogledala

Optimalna rešitev bo tukaj lakonske naprave, ki dajejo razpršeno mehko svetlobo. Nameščeni so na vrhu okvirja. Tako se ustvari udobna in funkcionalna osvetlitev.

ogledalo osvetlitev

Dobra možnost bodo naprave za vrtenje in LED skrita osvetlitev.

LED ogledalo svetlobe

Zanimive ideje za osvetlitev

Do danes obstaja veliko tehnik, ki vam omogočajo, da ustvarite izviren in učinkovit razsvetljevalni hodnik v stanovanju. Med ljudmi so takšne možnosti zelo priljubljene:

 • Niša naprave z osvetlitvijo. Tako lahko v prostoru ustvarite svetlobne spremembe, ki lahko znatno izboljšajo osvetljenost. V tem primeru je priporočljivo namestiti v žaromete. Uporabili se bodo kot dodatna razsvetljava.

niše z osvetlitvijo v hodniku

 • Lahka škatla. V tem primeru se uporabljajo tudi niše za izboljšanje osvetlitve. Ampak, tokrat so pokriti s steklom, za katerim so močne svetilke.

Osvetlitev v hodniku

 • Kornice z osvetlitvijo. Najboljša rešitev v Hruščovu bo namestitev vzdolž oboda korinskega koridorja. Za njim skriva LED trak.

LED stropna razsvetljava v hodniku

 • Prosojna struktura suspenzije. Optimalno se prilega sodobni notranjosti. Omogočil bo prostor izvirnost.

Osvetlitev raztegljivega stropa v hodniku

Organizirajte originalno in večnamensko osvetlitev v hodniku stanovanja in hiša je precej preprosta. Glavna stvar je pristop k izbiri svetlobne opreme. Posebno pozornost je treba nameniti velikosti in slogu prostora.

Svetilke za hodnik - nasveti za izbiro (1 video)

Različne ideje oblikovanja razsvetljave v koridorju (62 fotografij)