Ами със собствените си ръце. Три начина да си пробиете добре кладенец

Ами със собствените си ръце. Три начина да си пробиете добре кладенецНа градински парцел или в частна къща не може да се отделя вода. Можете да направите централно водоснабдяване, ако живеете в града, но след това, когато напоявате градината на кухнята, реколтата ще бъде много скъпа, тъй като плащането на вода се издига всяка година. Ако човек живее в село или е дача, тогава всяко водоснабдяване изглежда като мечта за тръба. Единственият изход е да пробиете кладенеца си, за да захранвате водата.

Понастоящем мнозина са оценили ползите от наличието на вода, носещ собствени нужди. Десетки компании са готови да предоставят платени услуги, за да осигурят доставката на вода чрез съвременна технология. Въпреки това, това удоволствие не е на разположение на всеки човек. Следователно, като взимате ръце под ръка, хората се опитват да ударят кладенец със собствените си ръце.

Първо, трябва да определим мястото за бъдещето. Водородният слой обикновено се намира на дълбочина от около 10-20 метра. Ако има река или езеро наблизо, тогава ще бъде разположен слой от подземни води близо до повърхността. Местоположението на подземните води, което е на разположение във всеки изпълнителен комитет на селището, ще помогне да се определи мястото, където кладенецът е най-вероятно да проникне в кладенеца. Ето типовете почви, които са характерни за тази област.

Ами със собствените си ръце за напояване

Ако водата е необходима само за напояване, подобна ямка може да бъде направена с помощта на обикновена тренировка, при условие, че първият слой от подземните води е близък (не повече от 3 м) от повърхността. Дължината на свредлото трябва да се увеличи с помощта на тръби с малък диаметър или пръти от армировка. Когато преминават по-плътни слоеве на почвата, допълнителната тежест може да бъде окачена на дръжките на свредлото, за да се намали натоварването на човека. Трябва да се има предвид, че такава вода не е достатъчно добра, за да се пие, защото на такава дълбочина няма естествено почистване.

Ами със собствените си ръце. Три начина да си пробиете добре кладенец

С помощта на брадва, заварена към метален прът, е необходимо да се счупят корените на дърветата, които са уловени в пътя на тренировката.

Ами със собствените си ръце. Три начина да си пробиете добре кладенец

На дълбочина от около два метра мокър пясък ще започне да пада. Отстранете сондата с прилепнала почва трябва да е на всеки 10-15 см, в противен случай под тежестта на земята устройството може да се счупи.

Ами със собствените си ръце. Три начина да си пробиете добре кладенец

Когато пясъкът се появи синкаво-сив, тогава водоносен хоризонт е много близък. Когато водата се появи, приложението на свредлото става безсмислено, тъй като течната почва не се задържа на остриетата. Трябва да поставите корпуса. Сондата е готова за напояване. За да вдигнете вода, можете да използвате ръчна колона или електрическа помпа.

Ами за питейна вода с помощта на помпа

Ами със собствените си ръце. Три начина да си пробиете добре кладенец

Ако подземните води се намират на дълбочина около 10 метра, има друг ефективен и прост метод за разбиване на кладенец.

Първо, трябва да копаете една яма на дълбочина около 1,5 метра, за да отстраните свободната и насипна горна почва около размера на квадратен метър. Разбийте ямата с дъски за удобството на по-нататъшната работа.

Изрежете стоманената тръба от едната страна със зъбите, съгласно принципа на рамото, като се разгъват зъбите в различни посоки. От друга страна, направете резби за свързване към други тръбни секции посредством съединител. С помощта на скоба прикрепете дръжката към тръбата, така че да можете да я държите в изправено положение, на височина, която е удобна за човека, който ще я задържи. На други тръби направете нишка от двете страни. Дължината трябва да бъде около 3 метра.

Пригответе 200 литра или повече варел вода, водна помпа като "Baby", маркуч, който е толкова дълъг, че е възможно да се спусне от варела в средата на тръбата почти до земята.

Диаметърът на тръбата трябва да е най-малко 120 мм, в бъдеще ще се използва като корпус.

Неудобно е да се произвеждат такива произведения сами, затова е по-добре да се намери помощник.

Завъртете тръбата леко от едната страна на другата и я разгънете доколкото е възможно. След това включете помпата. Водата под налягане ще замъгли земята в основата на тръбата и под тежестта й и благодарение на усилията на човека, който я върти назад и напред, ще потъне по-дълбоко и по-дълбоко.

За да запълнете цевта, можете да използвате тази вода, която ще излее от тръбата, като я филтрира през сито или да подготви друга. Последователно свързване на тръбите, можете бързо да стигнете до водоноса. След отстраняване на ненужните дъски, ямата трябва да бъде погребана, подсилена в средата на тръбата. Нагоре прикрепете капака, за да предотвратите навлизането на отломки в сондажа. Водна помпа, използваща дълбока помпа или помпена станция.

Това не е единственият начин да направите кладенец със собствените си ръце, но е доста прост и не изисква скъпо оборудване или сложни видове работа - заваряване, рязане, заточване и т.н.

Добро проникване чрез метода на ударно въже

Ами със собствените си ръце. Три начина да си пробиете добре кладенец

Този метод на извличане на водата е най-често срещаният. От дървесни трупи със средна дебелина се изгражда сондажна площадка, чийто връх трябва да бъде разположен точно над бъдещия врат на кладенеца.

Изкопаване на яма 1,5 x 1,5 метра дълбочина с дълбочина около 2 метра. Желателно е да се отрежат стените с дъски, така че земята да не падне.

Корпусът трябва да е от стомана без странични шевове с дебелина на стената най-малко 5 mm. В долната част на обиколката конус с диаметър 4-5 cm е по-голям от диаметъра на тръбата.

В горната част резбата е резбована на тръбата, така че тя може да бъде допълнително свързана към други тръбни части посредством съединител.

Тръбата е монтирана вертикално с олово в ямата, не е закрепена плътно, но за да не се люлее. Тя пада върху байлер, вързан със силно конопено въже с дебелина най-малко 20 мм или стоманен кабел с диаметър най-малко 10 мм и започва действителното пробиване на кладенеца.

Повдигайки барабана на височина от един метър, спускайте го надолу в свободно падане. На земята, пълнене в средата, трябва периодично да се разклаща, повдигане на устройството с лебедка.

Колкото по-голямо е теглото на барабана, толкова по-бързо можете да стигнете до водоноса. Обикновено тя тежи в диапазона от 50 кг. Неговата дължина трябва да бъде не повече от 2 метра.

Необходимо е котлето да се напълни с почвата с около 2/3 от дължината, тъй като при прекомерно натоварване съдържанието може да запуши пространството на тръбата и това ще затрудни по-нататъшното проникване на дупките.

Ако по пътя се появи твърда скала, тя трябва да бъде счупена и да замени коритото с длето.

Когато се появи вода, използването на байлер ще бъде непрактично, трябва да се изпомпва до чисто състояние с дълбока помпа. След това в корпуса трябва да бъде поставен филтър, така че пясъкът да не навлезе в кладенеца.

По този начин е възможно да се пробие дупка до 40 метра дълбочина. Такава вода, след като премине естествено почистване, е мека и вкусна. Подходящ е за всяко приложение - за готвене, пиене или битови нужди.