Диелектрични ботове и галоши

Диелектрични ботове и галоши

Здравейте скъпи читатели на сайта "vse-elektrichestvo.ru". Вече говорихме за диелектрични ръкавици и сега е време да говорим за диелектрични ботове за електротехник.

Диелектрични ботове и галоши

Диелектрични ботове за електротехници

Към диелектричните обувки днес са включени:

  • диелектрични ботове;
  • диелектрични галоши.

Диелектрични ботове и галоши

Диелектрични галоши 1000 волта

Обикновено диелектрични галоши се използват за защита на човек от стъпаловидно напрежение или стъпаловидно напрежение.

Важно е да знаете! Степенното напрежение е напрежението между две точки на повърхността на земята, което се приема, че е равно на дължината на човешката стъпка.

Диелектричните ботове и галоши са само допълнителни изолационни средства в отворени и затворени електрически инсталации. За днес в електрическите инсталации е разрешено да се използват само защитни обувки, които отговарят на всички изисквания на GOST. Диелектричните ботове имат право да използват всички класове напрежение. Диелектричните галоши могат да се използват само в електрически инсталации до 1000 волта. Обозначение съгласно защитните свойства:

  1. Ботове - Ев.
  2. Галоши - Ен.

Диелектрични ботове и галоши

Всички диелектрични ботове имат ревер

Цветът на диелектрическите лодки и галоши обикновено се различава в цвета на другата обувка, която е изработена от каучук. В диелектричен бот ще забележите реверса. Височината на обувката трябва да е най-малко 16 см.

Провеждане на тестове

Проверката на тази защитна обувка практически не се различава от проверката на диелектричните ръкавици. Диелектричните ботове и галоши във ваната трябва да бъдат инсталирани хоризонтално. Нивото на водата трябва да бъде в рамките на 45-55 мм от края на дъното и 15-20 мм от края на галошите.

Диелектрични ботове и галоши

Провеждане на тестове

Тест на диелектрични обувки

Изпитателното напрежение за диелектричен ботуш трябва да бъде 15 кВт. Продължителността на теста обикновено е около 1 минута. Токът, който преминава през ботовете, трябва да бъде не повече от 7,5 Ма. Тези защитни обувки трябва да се проверяват веднъж на всеки три години. След теста всички данни за проверката трябва да бъдат записани в специален дневник.

Изпитване на диелектрични галоши

За диелектрични галоши тестовото напрежение е 3,5 kV. Продължителността на теста също трябва да бъде 1 минута. Токът, който преминава през ботовете, не трябва да надвишава 2 Ма. За да премине този атрибут за сигурност трябва да бъде 1 път годишно. След потвърждаването, всички данни също трябва да бъдат записани.

Условия за ползване

Във всяка стая с електрически инсталации трябва да има ботове и галоши. Преди да продължите с употребата им, трябва да се извърши проверка. В процеса на инспекция обърнете внимание на следните фактори:

  1. Тестове за щамповане.
  2. Механични повреди.
  3. Замърсяване.
  4. Облицовка на облицовката.

Сега знаете защо имате нужда от диелектрични ботове и галоши. Ако имате въпроси по време на изучаването, можете да ги обсъдите в коментарите. Надяваме се, че тази информация е полезна и интересна.

Препоръчителна литература: български за електротехник Макита 230.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

19 − 17 =