Дизайн на спалня с диван вместо легло: правила

Дизайн на спалня с диван вместо легло: правила

Спалнята е най-интимната стая в къщата, която изисква легло. Но се случва, че поради определени обстоятелства, оборудването на пълноценен сън е невъзможно. За да ви помогне винаги да излезете на удобен и доста широк диван. Тогава единственият проблем ще бъде избора на правилния дизайн, така че стаята за почивка да не се превръща в строга всекидневна.

Дизайн на спалня с диван вместо легло: правила

За разлика от цялото легло диванът лесно се сгъва, което увеличава площта на свободното пространство.

Обикновено изборът в полза на дивана прави собствениците на апартаменти с една спалня и студиа. В този случай трябва да решите сами какво е по-важно - да комбинирате комфортна спалня и хол или да оборудвате красива зона за приемане на гостите с легло. В зависимост от решението, дизайна на спалнята с диван също трябва да бъде различен.

Тази универсална спалня има плюсове. Не е нужно да се притеснявате за мястото за съхранение на леглата. Винаги можете да превърнете интимна стая в приемна, просто да сгънете дивана. Безспорно предимство е увеличаването на свободната площ, което е невъзможно при оборудването на спалнята с пълно легло.

Пълна спалня

Дизайн на спалня с диван вместо легло: правила

За визуално разделяне на студиото в зони може да се използва декоративна преграда, екран или библиотека.

Правилно съвпадащите мебели ще се вписват перфектно в интериора на спалнята. Основното е да се спазват същите правила, както при създаването на обикновена стая за почивка. Изберете светли очи, които визуално разширяват границите на стаята. Но си струва да си припомним, че диванът като легло налага известни ограничения. В един твърде игрив интериор меките мебели от строги форми ще изглеждат чужди. Не пренебрегвайте елементите на интериора, но не забравяйте, че стая с такова място за спане изглежда по-добре, ако е оформена в сравнително прост стил. Като цяло дизайнът на спалнята няма да бъде твърде различен от обичайните вътрешни решения.

И за подобряване на интериора на такава многофункционална стая ще помогне за прости правила.

 1. Опитайте се да подредите дивана, така че дори и в разгънатото пространство да не пречи на свободното движение около стаята. Минималната ширина на прохода е около 50 см. С тази подредба не можете безопасно да почистите кея сутрин, ако сте закъснели и не планирате пристигането на гостите.
 2. За да спи е спокоен и пълен, главата на дивана трябва да бъде близо до стената. Такъв ефект на сигурността ще осигури пълен сън, както при обичайното легло.
 3. В зависимост от конфигурацията на дивана трябва да се погрижите за нощни шкафчета или за замяната им. При някои модели функцията им ще се изпълни успешно с подлакътници.
 4. Опитайте се да направите в интериора на спалнята с диван сладък декоративни елементи, които ще ви помогнат да настроите за почивка.
 5. Не пренебрегвайте възможността за визуално разделяне на спалните и хола. Това може да се направи с помощта на цветни акценти, декоративен екран или библиотека.
 6. Диван вместо легло е незаменим в спалнята на тийнейджър. Той ще позволи и ще спя с комфорт и не се тревожи за настаняването на приятели, които са гледали гостите.
 7. Обърнете внимание, че дизайна на спалнята изглежда завършен дори и с разтегнатия диван. Това ще помогне на нишите и библиотеките в главата на леглото. И също така и меки подложки от двете страни на леглото.

Дневна с легло

Малко по-трудно е да се подреди една спалня, като се приеме, че има пълно място за приемане на гости.

Дизайн на спалня с диван вместо легло: правила

Важно е диванът, който замества леглото, лесно да се сгъва, когато е необходимо.

 1. В този случай е важно да комбинирате комфортен сън и да седнете с приятели. В този случай е по-добре да изберете диван и спалня, което предполага удобно заседание. Това означава, че се предпочитат модели с обемни възглавници. И че дизайна на спалнята е удобен и органичен, е необходимо да се ръководите от следните препоръки.
 2. Ако искате да поставите меки кресла срещу дивана, внимавайте да не са прекалено тежки. Те ще трябва да бъдат премахнати при всяко сгъване на кея.
 3. Не поставяйте дивана обратно на една от стените, наличието на свободно пространство създава по-спокойна атмосфера.
 4. Използвайте зониране техники, те ще ви помогнат да създадете правилната атмосфера. С цвят или светлина отделете пространството за спане от работната зона и веднага ще забележите, колко по-лесно е да настроите почивката си.
 5. Използвайте огледала в интериора. Визуално увеличават стаята и придават известно желание. Спалните с огледала винаги изглеждат интимни и уютни.
 6. Ако планирате да гледате телевизия в тази стая, сама или с приятели, това също трябва да се вземе под внимание. Дизайнът на спалнята трябва да бъде ориентиран към това. Необходимо е да се предвиди в кое положение по-често ще следвате блока на блокбъстъра, защото посоката на изгледа в седящите и лежащите позиции е различна.
 7. Диванът, който заменя леглото, трябва да се сгъва лесно и бързо. Това е да се гарантира, че в случай на внезапно пристигане на гостите, можете бързо да превърнете спалнята в хол.
 8. Удивително е как обичайният килим може да промени дизайна на спалнята. Ако леглото ви е доста ниско, изберете компактни килими, които могат да бъдат отстранени и поставени на място без допълнителни усилия.
 9. Дизайнът на спалнята, в който се приемат гостите, не бива да бъде твърде игрив или интимен, това ще затрудни домакините и посетителите.
 10. Ако спалнята-дневната е единствената стая, внимавайте да можете да преместите масата без допълнителни усилия на дивана, който изпълнява функцията на леглото. Това ще опрости провеждането на семейни тържества.

Ако решите да се откажете от леглото в спалнята в полза на дивана, трябва внимателно да разгледате интериора, така че стаята за почивка да не се превръща в строг хол. Но не всичко е толкова сложно, но дизайна на спалнята може да бъде абсолютно всичко. Основното нещо е, че той харесва собствениците и е достатъчно функционален.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

83 − = 73