Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Декоративното боядисване на стените със собствени ръце е оригинално решение, което позволява напълно да се трансформира вътрешността на помещението. Има различни техники, които ви позволяват да създавате напълно индивидуални повърхности. За да извършите тази работа, можете да поканите майсторите, но цената на процеса значително ще повлияе на бюджета за ремонт. Следователно, с ясното спазване на всички нюанси, всичко може да се направи независимо.

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Видове материали

На първо място, трябва да разберете, че боята за специална декорация се различава от стандартните опции. Неговото приложение прави възможно постигането на нестандартни визуални ефекти. Но с известна усърдие и умение, можете да получите необичаен резултат дори при използване на стандартни опции.

Понастоящем най-популярните материали са:

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Варианти на декоративно боядисване на стени

 1. Седеф. Повърхността става подобна на коприната: в зависимост от ъгъла на осветеност цветните нюанси се променят.
 2. Velvet. Към състава им се добавя фина фракция, която има различен цвят. Поради това е възможно да се получи дълбочина на зрението, както и да се създаде мек ефект на кадифе.
 3. Mosaic. Приложението им може да се извърши само с помощта на пистолет за пръскане. Получаването на декоративна повърхност се дължи на факта, че най-малките мехурчета, които се намират в обработената област, се разпространяват и образуват един вид текстурирани включвания. Този метод позволява най-точната имитация на гранит.

Има много повече опции, които имат специални включвания в структурата си, които дават известен ефект. Има и специални текстурирани бои (глазури и емайллакове), които перфектно изпълняват своята роля.

Ако работите на принципа "евтини и ядосани", тогава всяка широко разпространена версия на продукта е подходяща за употреба.

Нанасяне на декоративна боя

Технологията на нанасяне на декоративни бои започва с обичайната подготовка, характерна за всички довършителни и декоративни материали.

Процес на подготовка

 1. Повърхността е напълно почистена от старото покритие.
 2. Стените са изравнени с шпакловка (след импрегниране на почвата), не трябва да има дефекти. Грешка е да се приеме, че декоративното покритие ще скрие всички недостатъци. Понякога се случва да станат забележими още повече.
 3. Последният етап на подготовка включва прилагането на грунд, който третира всички области.

На подготвителния етап е необходимо да се осигури защита на мебели, прозорци, врати и други предмети от увреждане. Лесно се избягва, ако всичко е покрито с полиетиленов филм.

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

За да завършите ремонта не е замъглен от развалените мебели, той трябва първо да бъде покрит

Съвет! Ако е възможно, всичко, което не участва в изпълнението на работата, се изважда от стаята. Това не само ще предпази интериорните елементи, но и значително ще улесни технологичния процес.

Отделно се подготвят инструменти и адаптации:

 • четка и валяк;
 • Специално устройство за получаване на необходимата фактура;
 • тава или друга удобна работна способност;
 • защитно облекло, ръкавици и очила.

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Инструменти и уреди, които може да са необходими за декоративно боядисване на стени

Можете да създадете декоративен елемент с ръцете си, но най-необичайните опции се използват за улесняване на процеса. Например, обикновен филм е способен да даде повърхност подобна на камък.

Технология на декоративното оцветяване

Декоративното боядисване на стените може условно да бъде разделено на два технологични процеса: прости и сложни. Но общата им структура е почти същата. Състои се от факта, че работата използва светли и тъмни нюанси. На първо място, основният цвят е поставен и след изсушаването се прилага втори тон.

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Декоративното боядисване на стените предполага чертеж на два и повече цвята през определен интервал от време, по този начин специална техника

Към бележката! Специално умение е да изберете правилното време за тази процедура. Ако обработката се извършва така, че завършващият слой да се смеси с предишния, но не напълно, и чрез формиране на условна граница, ефектът ще надхвърли всички очаквания.

Проста техника за получаване на декоративно покритие

За тази цел са използвани както обикновени, така и специални оцветяващи състави.

Най-популярните опции за нанасяне на декоративни покрития са:

1. Прилагане на шаблона.

Смята се за най-простият начин. Тя може да бъде закупена в магазина или произведена самостоятелно. Особено бързо работа с шаблони за залепване. Те са залепени за избраната област, ролката или четката, импрегнирани в разтвора, за да се предотврати появата на ивици. Съставът се прилага равномерно.

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Декоративно оцветяване на стени с шаблон

Интересен резултат може да бъде постигнато чрез използване на въздушна пяна. В този случай, шаблонът трябва да бъде направен от твърд материал, той не е залепен към стената, но се държи на определено разстояние. Картината е неясна. Този метод е подходящ, когато субстратът още не е изсъхнал.

2. Използвайте ролката за текстура.

В магазините се продават специални устройства за получаване на декоративни текстури. Технологията е, че инструментът е импрегниран с боя и пренесен над повърхността. Лентите трябва да имат различни посоки и да не бъдат прекалено дълги. Не можете да създавате граници, така че трябва да заснемете всяка предишна секция.

Към бележката! Такава ролка е напълно възможно да се направи всеки поотделно. За да направите това, достатъчно е да навиете цилиндъра с кърпа с възли.

3. Нанесете четката.

Има два варианта за използване на това устройство за декорация:

 • Първият начин - основният нюанс се обработва от друг цвят. Смесите се извършват в различни посоки. Основното е, че инструментът не е прекалено влажен.
 • Вторият метод ще изисква стареене. На стените се нанасят два слоя: основата и финала. Втората се оставя да изсъхне малко. Четки с твърди косми започват да се движат от горе на долу по цялата височина. Получени ивици с виден цвят. Този метод може да се използва за сянка.

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Декориране на повърхността с четка

Като просто, но не по-малко популярно устройство, гъба от пяна, която е сякаш зашита стени, може да действа.

Сложна техника за получаване на декоративни покрития

Комплексните варианти се различават по това, че за реализацията им е необходим опит, който ще позволи да не се повреди боядисаната повърхност и това е достатъчно лесно да се направи.

1. Имитация на мраморно покритие.

Живопис "под мрамор" изисква специални грижи.

На стените се поставят основната сянка. Цветовете са избрани в близост до естествен материал. Без да изчаква сушенето, се нанася нов нюанс с широка четка. Движенията трябва да бъдат насочени в различни посоки, но не и твърде хаотични.

Боите се смесват помежду си. Фината четка създава произволни граници. Накрая, боята се разрежда и гъбичките с гъба, за да се създаде ефект на "мътност".

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Живопис "под мрамора"

Към бележката! Отличен резултат може да се получи дори при обикновен състав на водна основа.

2. Спрей технология.

Методът е доста обезпокоителен, но много оригинален. За да се работи по-добре е да се използват решения, базирани на акрил. Покритието е абсолютно уникално. Особеността на този вариант е, че основата се разпръсква с различен нюанс. Това се прави с помощта на четка, чийто връх е леко навлажнен в състава. Избирайки правилната отдалеченост, получавате различна зона на покритие. Но ако прекалявате, тогава цветът е твърде голям и всичко ще се слее.

Извършва декоративно боядисване на стени със собствени ръце

Ефектът на спрей боя върху стените

Въпреки че декоративното боядисване на стените не е най-простата процедура, то ще бъде отлично решение по отношение на декорирането.