Качествено възстановяване на мека мебел

Качествено възстановяване на мека мебел

Всеки, дори и най-трайните мебели постепенно износва и става грозен. Диванът като активно използвано мебел не е изключение. Възстановяването на дивана със собствените си ръце ще възстанови своята привлекателност и функционална необходимост.

Качествено възстановяване на мека мебел

Схема тапицерски диван.

Ремонт на мека мебел е най-лесно да се направи чрез покана майстори. Този подход е напълно оправдан, ако диванът ви е уникален и има антикварна стойност или ако неговият дизайн е много сложен. В повечето случаи възстановяването на дивана е много реално и икономично упражнение. Въпросът за това как да възстановите канапето се решава съвсем просто, ако не отделите време и не получите качествени материали.

Полезна информация

Диванът се състои от няколко елемента със стандартен дизайн. Основните елементи включват гръб, страни, седалка. Освен това, Мека елементи могат да съдържат над (всмуквания, подложки и т.н.), допълнителни механизми (за разгъване механизъм, панти и т.н.) и аксесоари де. На свой ред основните елементи включват рамката, тапицерията, пълнежа и задния панел. При конструкцията на седалката има също така и възглавничка.

Качествено възстановяване на мека мебел

Диаграма на устройството на дивана.

Рамките на основните елементи са изработени от дървени пръти с различни размери. Обикновено пръчките се съединяват с лепилни съединения, а връзките могат да бъдат закалени с винтове. Пълнеж с различни дебелини и плътност, както и вата, синтепон или други меки синтетични пълнители се използва като пълнител.

Спирачната седалка най-често се изработва под формата на пружини, но може да бъде представена и от уплътнен пяна. Подлакътниците на страничните стени са оформени от допълнителен слой от мек материал. Всички основни елементи са покрити с плат или кожена тапицерия. За да се премахне застой или простират тапицерия плат върху повърхността на основните елементи, използвани Ограничителните елементи (декорирани, например под формата на бутони, нитове и т.н.).

Основни принципи на възстановяването: стъпка по стъпка инструкция

Всяко възстановяване на стария диван (независимо от причините за него) включва подмяната на тапицерия и пълнител, тъй като материалите на тези елементи са подложени на най-бързо износване. При необходимост се извършва подмяна или ремонт на други компоненти, ако са повредени.

Изключение е поправката на сравнително нова дивана, ако рамката или амортизиращият елемент е повреден от механично въздействие или поради производствени дефекти. В този случай тапицерията и пълнежът се поддържат в добро състояние и тяхната подмяна е непрактична. По време на ремонта тапицерията се отстранява внимателно и повреденият компонент се сменя, след което тапицерията се връща на мястото й.

Качествено възстановяване на мека мебел

Опции тапицерски диван.

Ако след разкриването на щетите е взето решение за възстановяване на стария диван, тогава трябва да се определи кой елемент ще бъде ремонтиран и кой ще бъде напълно заменен. Съответно се съставя списък на необходимите материали и тяхното количество.

Когато извършвате възстановяването на дивана със собствените си ръце, трябва едновременно да решите проблема с необходимостта да направите промени в дизайна. Няма да е особено трудно да направите следните подобрения: увеличете дебелината на страните; промяна на формата на подлакътника; променете здравината на седалката и облегалката и т.н.

Избор на материала за тапицерия

Тапицерията на дивана е най-видимият и най-носещият елемент на всеки диван. Материалът на тапицерията трябва да отговаря на редица изисквания, като например:

 • устойчивост на абразия;
 • механична якост на опън;
 • намалена способност за концентриране на прах и мръсотия;
 • естетическа привлекателност;
 • безвредни за хората;
 • стабилност на боята.

Кожената тапицерия има много предимства, но е скъпа и трудна за инсталиране със собствените си ръце. Тази тапицерия се използва, по правило, ако кожата е била на стар диван. Добрият гоблен е много красив и аристократичен, по-технологичен, но не много различен в цената от кожата. В същото време трябва да се има предвид, че кожата и гоблените имат дълъг експлоатационен живот.

Качествено възстановяване на мека мебел

Разпределение на оформлението пред тапицерията.

Изборът на оцветяване на тъканта е много важен както от естетическата, така и от практическата страна. При избора на плат, трябва да се има предвид необходимостта от комбинирането му с различни елементи на дизайна на дивана и местоположението в зоната на самия елемент. Най-малките отпадъци се постигат чрез използване на монофонични платове и тъкани с малък абстрактен модел. Материалът за превишаване се получава при рязане на тъкан с голям орнамент под формата на геометрични форми, линии и клетки от различни цветове.

Плътната fleecy тъкан е в състояние да скрие много недостатъци с опъвам. При избора на тъкан е необходимо да се провери дали купчината е здраво фиксирана върху основата. Памучните тъкани не са практични, рушат се и не са устойчиви на абразия. Велурните тъкани изглеждат добре, но имат ниска устойчивост на износване и активно събират прах.

Избор на пълнител

Пълнежът и синтепонът се използват широко като пълнител. При избора на материал трябва да обърнете специално внимание на качеството му. Синтенпоне трябва да бъде бял без значителни нюанси. Не бива да предизвиква неприятни миризми. Силата на синтепон е такава, че е трудно да се счупи ръчно; ако е лесно разкъсан, тогава това е материал с лошо качество.

В седалката и облегалката, гумената пяна обикновено се нанася с дебелина най-малко 50 мм или няколко слоя с дебелина 20 мм. Структурата на качествената гума от пяна съдържа много малки пори. Когато купувате материал, трябва да проверите еластичните му свойства: след натискане на ръка върху гумената пяна, тя трябва бързо да се върне в предишното си положение.

Демонтиране на дивана и неговите елементи

Качествено възстановяване на мека мебел

Диаграма на разглобяването на дивана.

Възстановяването на дивана започва с пълната й демонтаж. Произвежда се в следния ред. Всички надземни и декоративни елементи се отстраняват. Развийте страничните стени. Разширява се механизмите за оформление на дивана и закрепването на елементите. Гърбът и седалката са отделени.

Пълното демонтиране на страничните стени включва отвиване на краката и аксесоарите, премахване на тапицерията и отстраняване на пълнежа. Подлакътникът е свален. Силата на рамката се проверява.

Демонтажът на облегалката започва с отстраняването на задния панел. След това теглещите елементи се отстраняват и тапицерията се отстранява. Пълнителят се отстранява. Силата на рамката се проверява.

Демонтажът на седалката за канапе включва отстраняване на затягащите елементи и отстраняването на тапицерията. Амортизационните елементи се премахват. Пълнителят се отстранява. Силата на рамката се проверява.

Трябва да се има предвид, че в редица дизайни на мека мебел тапицерията на облегалката и седалката се изпълнява от едно непрекъснато парче плат и от двата елемента.

Често дивана се поставя върху палета. Разделянето и разглобяването му завършват разглобяването на целия диван.

Рязане на нова тапицерия

Разрязването на нова тъкан е най-лесно за старата тапицерия. Ако тя бъде премахната внимателно, тя ще служи като шаблон за новата тапицерия. При такова рязане е препоръчително да добавите 1-2 см във всички посоки, като осигурите квота и улеснявате последващото разтягане. Ако се вземе решение за разширяване на страничните стени, съответната промяна се взема предвид при рязане. Когато е невъзможно да се използва старата тапицерия, всички елементи се измерват с помощта на лентова мярка и метър влак. След това направете шаблон на хартия и нарязайте плата.

Възстановяване на седалката и облегалката

На първо място, трупът се ремонтира, ако е необходимо. За целта се сменят повредените или деформирани дървени пръти. Точките на закрепване на прътите са подсилени. Елементите на амортизацията са инсталирани. Използвайки лента, гумената пяна и други материали за пълнене са напукани. Полагането на пълнежните листове се извършва. Тапицерията се нанася върху пълнителя.

Качествено възстановяване на мека мебел

Инструменти за тапицерията на дивана: чук, свредло, трион, гаечен ключ, отвертка.

Затягащите елементи се монтират на местата, където са били по-рано, за да не се направят нови дупки в основата на рамката. Дупката в тъканта и пълнежа е направена с шибър. Закрепващите елементи са закрепени на гърба на основата на рамката, като по този начин фиксират тапицерията върху повърхността на седалката. Тъканта се опъва на седалката и се закрепва със скоби от вътрешната страна на картонените ленти. Протягането на тъканта се извършва равномерно, за да се избегне изкривяването на тъканта. Закача тъканта. Разстоянието между конзолите обикновено не надвишава 40 мм.

Ремонтът на облегалката е подобен на възстановяването на седалката. В гърба няма тампонажни елементи, които донякъде опростяват възстановяването му. В повечето легла тапицерията на облегалката и седалката се комбинира, така че тапицерията не е фиксирана от едната страна на седалката, а отива на гърба. След това, на гърба, тъканта се фиксира от затягащите елементи, подобно на седалката. Тапицерията е равномерно опъната на гърба и фиксирана от скоби. Тъканният участък, покриващ връзката между седалката и облегалката, не е фиксиран към рамката и трябва да позволява движението на тези елементи един спрямо друг, когато диванът е разгънат. Шперплатът на задния панел е покрит с кърпа и е закрепен на гърба на гърба.

Възстановяване на странични стени

На страничните стени на рамката се наслагват синтепун или тънка пяна (дебелина 20 мм) и се закрепват върху повърхността на рамката с лепило или скоби. Подлакътникът е направен от пяна с правилен размер и фиксирана с лепило. Тапицерията, предварително изтънена под формата на корица, се поставя на страничната стена и се простира от двете страни, отзад и отдолу, и след това се фиксира в същите скоби.

Връзката на тъканта на задната страна на страничната стена е покрита с панел от шперплат, покрит с кърпа. Поставените елементи се инсталират, ако са предоставени. Допълнителни елементи и аксесоари са монтирани.

Диванът е сглобен в обратен ред по отношение на демонтажа.

Инструменти и оборудване за възстановяване на дивана

 • механичен или електрически стаплер;
 • бормашина;
 • отвертка;
 • шевна машина;
 • шило;
 • странични ножове;
 • клещи;
 • отвертката е плоска;
 • чук;
 • ножовка;
 • длето;
 • абрихт;
 • ножици;
 • рулетка;
 • линията на метъра;
 • нож.

Ако диванът избухна, разтърси се и погледна грозно, това все още не е причината да се отървеш от него. Самовъзстановяването на дивана ще му даде втори живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

67 − = 58