Как да инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце?

Плъзгащите се врати със собствени ръце ви позволяват да решите няколко задачи наведнъж. Първата се отнася до спестяването на пространство, тъй като отварянето не изисква наличието на свободно пространство. В допълнение, такива дизайни са необичайно красиви, което добавя определен вкус към стаята.

Как да инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце?

Плъзгащата се врата не само изглежда много впечатляваща, но също така значително пести място, което е много важно за малките стаи.

Подготвителна работа

За да изпълните работата по инсталирането на врати със собствените си ръце, трябва да имате малък набор от инструменти, като например:

Как да инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце?

Основните видове плъзгащи се врати.

  1. Отвертка.
  2. Рулетка.
  3. Молив.
  4. Отвертка.
  5. Ниво на строителство.
  6. Елементи за закрепване: самонарезни винтове, дюбели, винтове, конзоли.

Преди да започнете инсталацията, трябва да подготвите отвора на вратата. Необходимо е да се демонтира старата врата, след което е необходимо да изберете коя страна да бъде разположена. За да направите това, можете да проследите маршрута от стая в стая. За да избегнете затруднения в бъдеще, плъзгащите се врати трябва да се намират на страната, където човекът идва най-често.

Трябва да се погрижим за такъв проблем като мебелите до него. Да, плъзгащите се врати не изискват много място, за да ги отварят, но мебелите или други предмети, стоящи на стената до стената, правят много трудно да се отвори платното.

Инсталационни работи

Как да инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце?

Схема за маркиране на работното пространство за монтиране на вътрешната врата.

Първото нещо, което трябва да направите, когато инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце, е да маркирате работното пространство. При маркиране се взема предвид не само дължината и ширината на крилото на вратата, но и разстоянието, при което се повдига над пода. Това важи и за мястото за монтиране на водачите.

Важно място в инсталацията е въпросът за водачите. Ако се използва по-ниска инсталация, този елемент трябва да се задълбочи до пода. На каква дълбочина зависи от размера на този елемент. Много по-лесно е да направите това, ако апартаментът е напълно ремонтиран с монтаж на пода, а след това подобно движение може да се направи чрез поставяне на подови покрития. В противен случай ще трябва да премахнете част от пода. Закрепването на водача се извършва директно към бетонната замазка. Важно е да се обърне внимание, че водачът трябва да бъде в строго хоризонтална позиция, поради което монтажната работа се извършва на нивото на сградата.

Тогава следва въртенето на горния направляващ профил. Обърнете внимание на контролната линия, която трябва да сочи към дъното на водача. . Разположението му на височина, равна на дължината на крилото на вратата, тази стойност трябва да се добави още 2 см е необходимо да се вземат предвид пропуските: най-долния етаж до върха на мрежата и уеб към ръководството. Още веднъж е подчертано значението на позиционирането на водача в строго хоризонтална позиция. В противен случай листата на вратите автоматично ще се движат по склона настрани.

Как да инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце?

Сглобяване на механизма за плъзгащи се врати.

Дори на етапа на маркиране е необходимо да се вземе предвид, че дължината на водещата структура е равна на двойната ширина на крилото. За запасите трябва да добавите още 5 см от двата края. Освен това трябва да оставяте запас за затваряне на вратата, щепсели и други подобни елементи.

За да монтирате плъзгащите се врати сами, ще трябва да закрепите горния водач. За тази цел се използват скоби. Въпреки това, ако като крило на вратата има твърдо тегло или стъклена конструкция, тези елементи трябва да бъдат подсилени и подсилени. С тази задача се справят добре дървени греди с напречно сечение 5x5 см. В зависимост от ширината на водещите греди може да се използва по-голямо напречно сечение. Закрепването на шината се извършва на стената, а водачът е прикрепен към самата греда.

Ако инсталацията на плъзгащи се врати с ръцете си, проведено на стената на гипсокартон, е необходимо да се осигури още един профил в стената, която ще бъде приложен водач със специални анкери за този материал. Ако стената се състои от тухли или е монолитна, за закрепването й ще са необходими дюбели. Трябва да се отбележи, че дупките за тях трябва да бъдат направени в самата тухла, а не между тях.

Закрепващи фитинги и държачи

Как да инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце?

Схема за закрепване на плъзгащи се врати.

На този етап е необходимо да монтирате скобите на крилото на вратата. С помощта на тях вратата ще се задържа на ролките. Във всеки комплект има инструкция, която описва подробно процеса, но за да се избегнат трудности при разбирането на материала, е необходимо да се каже за особеностите на този процес. Монтирането се извършва в горния край на вратата, след което следвайте отметката 1 см.

За някои видове конструкции на врати, като например за стъклена платна, добра скоба е добър държач. Това ще избегне необходимостта от създаване на дупки в конструкцията на вратата. В случай на стъклени врати тези скоби имат гумена подложка, което прави процеса на закрепване мек и предотвратява повреда на материала.

Как да инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце?

Пълен комплект плъзгащи се врати - акордеон.

Специална категория се състои от плъзгащи се врати като акордеон. По време на монтажа на всяка секция е необходимо да монтирате скобата под формата на скоби, които имат въртяща се ролка. Те са закрепени в централните части, но е възможно да се направи това по краищата, за да се постигне по-голяма надеждност. В тази ситуация скобата се задържа в първия участък с един ръб, а от другата - от противоположния край. Подобно редуване се получава при останалите елементи.

Следващата част от работата е инсталирането на дръжките на вратите, монтирането на ключалки. Тъй като вратата е в нестабилно състояние и регулирането не се извършва, заключващите части на блокиращия механизъм могат да бъдат инсталирани по-късно. Трябва да се отбележи, че ако плъзгащите врати имат структура, която влиза в стената, аксесоарите им се отстраняват. Монтирането на уплътнения под формата на четки се извършва в страничния или долния край. Следва да се отбележи, че те трябва да се инсталират след първото монтиране на вратата върху релсите.

Как да инсталирате платно и други елементи?

Когато водачът е фиксиран, можете да извършите пробно инсталиране на тъканта.

Тъй като самото инсталиране на платното е трудно, ще бъде необходимо да се потърси помощта на друг човек.

Как да инсталирате плъзгащи се врати със собствените си ръце?

Монтиране на водача на плъзгащата се врата.

Той ще държи платното, през което време е необходимо да внесете вагони с ролки в слотовете, предназначени за тях. При извършване на монтаж на вратата на преградата, при която водачът е монтиран от стената към друга стена, каретката с ролките се прави предварително, преди вратата да се закрепи. Самият етап на закрепване е докинг на вратата на скобите и котвата, която напуска каретата.

Следващият етап се състои от ограничители и затварящи устройства, които предотвратяват движението на платно в посоки, които не са предвидени за него. В резултат на това вратата просто не пада от водачите. При тази работа е необходимо правилно да се разпределят ограниченията, особено за инсталиране на сгъваеми и многосекционни конструкции. В този случай ролята на ограничителите се намалява до предотвратяване на падането на части от продукта в непосредствена близост.

В допълнение към ограничителите могат да се използват и щифтове, инсталирането на които се извършва в направляващото устройство на специални места за него. Препоръчително е да се закупят тапи с гумени или специални пластмасови ограничители.

Плъзгащите се врати трябва да имат подложки и докове. Първите части ще предпазят структурата от вкарване в нея на чужди предмети, например прах. Въпреки това, те не могат да бъдат установени, ако конструкцията на продукта предполага наличието на фалшив панел или на вратите, когато са затворени в стена. В последните случаи, clypeus се инсталира само по краищата на стените. За тази цел се използват ъгли.

Последният етап от монтажа на плъзгащи се врати включва настройка и проверка на експлоатационната способност на конструкцията. Трябва да се гарантира, че елементите на вратата, особено водачите, не са в наклонено положение, в противен случай това ще доведе до независимо отваряне на лентата. Самата платно трябва да се движи свободно, за да се отвори вратата, не бива да се изисква да полага големи усилия. По този начин се извършва монтирането на плъзгащи се врати. Работните части са тествани, което означава, че сега продуктът може да се използва.