Как да монтирате тръбата на стената: стъпка по стъпка инструкция

Как да монтирате тръбата на стената: стъпка по стъпка инструкция

При извършване на ремонтни работи има ситуации, при които е необходимо да се закрепят полипропиленовите тръби към стена или други средства за комуникация, за да се направят отопление, течаща вода и т.н. Но за да изградите всичко правилно, трябва да имате известни познания. За всичко, което трябва да знаете в тази ситуация, тази статия ще ви каже.

Тогава тръбите са закрепени

Закрепването на стоманени, металопластични или пластмасови изделия се извършва чрез различни устройства. Изборът им се основава на материала на тръбопровода, канализацията или отоплителната система, през които се подават топла вода до къщата и апартаментите. Освен това, избирайки начина за фиксиране на различни видове продукти (пластмаса, пластмаса, стомана и др.), Трябва да имате предвид следните параметри:

 • дължина;
 • диаметър;
 • тегло.

Как да монтирате тръбата на стената: стъпка по стъпка инструкция

Най-често срещаното закрепване на различни видове продукти (стомана, полипропилен, метал-пластмаса и др.) Се извършва чрез следните устройства:

 • Скоби. Вътрешният им диаметър трябва да се различава от диаметъра на пластмасата или друга тръба. Скобата трябва да има гумена вложка за по-трайна и надеждна връзка. С монтирането на модерни скоби можете да регулирате диаметъра им. Те могат да бъдат направени от метал или пластмаса. Изберете скоби, изработени от същите материали.
 • Скоби. Те се използват за монтаж на стоманени продукти. Но те могат да бъдат заменени от метални скоби с гумени уплътнения или специални скоби. Скобите се използват за монтаж на комуникации на определено разстояние от повърхността на стената;
 • Клипове. Най-често такива крепежни елементи са изработени от пластмаса. Ето защо те често се използват за тръби от канализационна пластмаса. Но те могат да бъдат използвани за закрепване на водопровод или елементи от отоплителната система, през които ще се захранва загрятата вода. За отопление и течаща вода се препоръчва използването на двойни скоби. Имайте предвид, че ако диаметърът на гофрирана тръба или друг елемент на комуникационната система е повече от 50 мм, клипсът не трябва да се използва.

Всички тези устройства могат да бъдат намерени във всеки специализиран магазин или пазар.

Трябва да се отбележи, че скобите могат да се различават един от друг. Например според предназначението си те са:

 • неподвижен;
 • ръководства;
 • за подкрепа;
 • за защита.

Ако трябва да фиксирате тръбите на тавана, можете да използвате анкерните болтове.

Как да монтирате тръбата на стената: стъпка по стъпка инструкция

По този начин, в зависимост от вида на комуникацията, вида на крепежното устройство ще варира. В този случай е необходимо да се вземе предвид целта на монтираните продукти:

 • за отоплителната система,
 • канализация;
 • водоснабдяване.

Познавайки характеристиките на избора, ще можете правилно да изберете крепежни елементи и да ги инсталирате правилно.

Как да свържете тръбата

Закрепването на комуникационните елементи може да се извърши по два начина:

 • Tough. Използва се за системи за канализация, отопление и водоснабдяване, чрез които ще се доставя студена и топла вода. Тук елементите на комуникацията са напълно блокирани и лишени от способността да се движат. В тази ситуация, твърда подложка за закрепване ще действа.
 • Плаващ. Може да се използват скоби, но тяхното затягане не се извършва до края. Това осигурява определена мобилност на комуникациите, които минават през него. Плавно свързване се постига, когато вътрешната част на игъна е малко по-голяма от външния диаметър на закрепващата тръба.

Как да монтирате тръбата на стената: стъпка по стъпка инструкция

При полагане на тръбопроводи е необходимо да се вземе предвид такъв параметър като температурните промени. В отопляемата стая, където няма такива температурни разлики, фиксирането на продуктите към стената или тавана се извършва неподвижно. Това се дължи на факта, че тук тръбите няма да се движат по оста си. В тази ситуация фиксирането на комуникациите се осъществява на мястото на завои, закрепващо приспособленията и завоите.

Подвижният метод се използва в ситуация, при която температурните промени могат да доведат до разширяване или стесняване на диаметъра. В този случай тръбите остават в състояние да променят размерите си, но не се отклоняват от павираните курсове.

Както виждате, изборът на метода за закрепване зависи от предназначението на оформената комуникационна система вътре в къщата или от апартамента, както и от температурните условия на помещенията.

Как да монтираме канална тръба към стената

За монтиране на пластмасов полипропилен, както и на метални пластмасови изделия, можете да използвате различни фитинги (тръби, ъгли и др.). Също така тук може да се изискват различни крайни устройства, изборът на които зависи от предназначението на комуникационната система (канализация, отопление и др.). Крайните устройства са продукти, като например кранове или изпускателни клапани. При формирането на сериозна инженерна система понякога се изискват хидравлични акумулатори, пресови прекъсвачи, клапани за обезвъздушаване на въздуха и др.

Как да монтирате тръбата на стената: стъпка по стъпка инструкция

Закрепването на пластмасовите и пластмасовите елементи на тръбопровода или канализацията директно към стената се осъществява чрез скобите. Основното тук е да избере диаметъра си правилно. Ще имате нужда и от винтове и дюбели с подходящ размер.

Просто опростяване на инсталацията ще помогне на специални клипове, които вече са снабдени с дюбели и се справят с нея едно цяло.

В допълнение към ключалките ще ви трябва и ножици, които ще се използват за нарязване на водопроводните тръби, когато ги монтирате в желаните размери, както и заваръчно устройство. С негова помощ ще се осъществи качествено и силно свързване на фитинги и тръби. За да фиксирате дюбела, използвайте ударник. Ще имате нужда и от:

 • молив;
 • линия;
 • нивото.

Как да монтирате тръбата на стената: стъпка по стъпка инструкция

Моля, имайте предвид, че преди да започнете инсталирането на комуникации, трябва да изчислите разстоянието или стъпката за монтиране на крепежни елементи. За тръбите от тежки метали, терена трябва да бъде възможно най-често, а за пластмасови тръби - около 2 м.

Прикрепването на канализационните тръби към стената или други средства за комуникация чрез описаните крепежни елементи се извършва по следния начин:

 • Маркировките на стената са направени. За тази цел една ос се изчертава върху повърхността на стените с молив, използвайки владетел и ниво. По него ще се извършват и полагането на всички тръби и крепежни подпори.
 • Закрепването на всички елементи ще се извърши с дюбели и самонарезни винтове. Изборът им зависи от материала, от който са направени стените. Когато инсталирате комуникации на определено разстояние от стената, използвайте скоби.
 • Първо, тръбите се монтират на опори.
 • След това, с помощта на скоба, канализационните тръби се монтират на самата стена.
 • Скобите закрепват със специален метален болт.

Също така си струва да се помни, че в тази ситуация е необходимо да се спази отклонението. Минималният наклон на метър е 2 см. Наклонът е необходим за ефективно движение на течността през инсталираните тръби. Броят на правилните ъгли трябва да бъде сведен до минимум. Това ще предотврати възможна запушване на системата.

Мога ли да го скрия в стената

Как да монтирате тръбата на стената: стъпка по стъпка инструкция

Най-добрият начин да инсталирате тръби е да ги поставите в канали или шевове. В тази ситуация комуникациите ще бъдат надеждно защитени от неблагоприятни фактори за тяхната среда, а също и качествено и надеждно фиксирани. Този метод на инсталиране също намалява вътрешното напрежение в тръбопровода.

Полагане на тръби в стената включва следното:

 • в стената преминава канал;
 • след това всички елементи на системата са обвити с мек материал (минивал, гофриран картон и др.);
 • понякога се образува топлоизолационно и водоустойчиво уплътнение;
 • по-нататъшно монтиране на тръби и тяхното закрепване в кухината на стените;
 • след това маскираме елементите на комуникация или с хоросан или със специални довършителни елементи;
 • после крайната декорация на стените.

По този начин можете да постигнете пълно и висококачествено маскиране на комуникациите в стената.

Полагането на тръби е важен момент, изискващ от човека известни познания и ясно изпълнение на всички правила. Само по този начин комуникационната система ще продължи дълго.

Видео "Как да поправите канализационната тръба до стената"

След като гледате този видеоклип, вече нямате въпрос за правилното фиксиране на тръбата на стената.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

86 + = 95