Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

Функционалните функционални прозорци, рамкирани от PVC или дърво, са приспособили стила на дизайна на прозорците: минимализмът и практичността са добре дошли. Комбинацията от простота и артистично разнообразие превърна ролерните щори в универсален продукт, успешно приложен в луксозни дневни стаи с богати къщи, в средната кухня или в стандартен офис. Функционалността на щорите се комбинира с елегантността на текстила.

Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

Ярки ролкови щори

Характеристики на дизайна на ролетни щори

Други имена са ролетни щори, ролетни щори, ролетни завеси (от английски ролка, ролка, цилиндър). Единично парче плат се навива на ролка, използвайки механизми, които се използват в щорите. В зависимост от метода на сгъване има няколко типа:

 • нагънат (сглобен "акордеон");
 • Римски (нагънати);
 • Ролетни щори (увити в ролка на тръба).

Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

Направете и закачете ролковите щори със собствените си ръце. Такива конструкции

 • Не затваряйте прозореца и околното пространство;
 • лесно се издига и пада, предпазва стаята от слънчева светлина или любопитни очи;
 • те остават чисти по-дълго;
 • те могат просто да бъдат извадени, измити и почистени, когато не са необходими;
 • за тяхното производство използвайте всякаква тъкан, която ви харесва;
 • завеси на ролката на прозореца може да се използва като самостоятелна форма на декорация, и в комбинация с други завеси или тюл.

Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

Как да си направите ролетни щори

В зависимост от това къде са монтирани ролкови щори - на стената или на прозореца, независимо дали се използва или не корнизът - механизмът за ролетни щори ще се различава ръчно. За да ги повдигат и спускат, се използват ленти, въжета, въдици или въжета. Най-простият вид се повдига ръчно и се фиксира с ремъци в определена позиция. В по-сложна структура за повдигане се използва система от въжета: когато се придвижват надолу, мрежата се движи нагоре и навива върху тежестната лента.

Можете да направите ролкови щори от всякакъв вид плат, но е по-добре от гъста, например ленена или завеса кърпа. В промишлен мащаб се използват естествени, синтетични, полусинтетични тъкани, импрегнирани с репелентни и антибактериални съединения. Ако е възможно, можете да си купите такава тъкан.

Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

Завеси от лен

Използва се за шиене на пердета със собствени ръце материал:

За плат: плат - 2 разфасовки (за предната и задната страна). Неправилната страна може да бъде направена от по-плътен тип плат.

За жартиери: панделки или остатъци от тъкани.

Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

По-ниско тегло: дървена стойка или метална тръба по размер, малко по-малка от широчината на завесата.

Горна подпорна шина: дървена секция от 20 - 25 мм.

За закрепване: телбод със скоби, отвертка, самонарезни винтове.

За шиене: шевна машина, резба.

Производството на ролетни щори със собствени ръце отнема малко време. Най-простият дизайн (ръчно повдигане и фиксиране с декоративни връзки) се шие и се монтира за 2 часа.

 1. Измерете прозореца, изчислете размера на тъканта, изрежете, изрежете детайла. Дължината на продукта е равна на височината на прозореца, плюс 150 мм за склада и 2 см дължина за шевовете. Широчината на завесите се изчислява по ширината на прозореца, плюс надбавка от 1 см от всяка страна.
 2. Зашийте платното от две парчета плат, като сгънете 2-те парчета със страни и шевовете долната страна от три страни (получавате "чанта"). Излизайте от предната страна, желязо.
 3. Фиксирайте долната част на претеглящия агент - за да поставите релсата в него, закответе отделението за него. Можете просто да огънете долния ръб, шев, в получения джоб вкарайте лентата.

  Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

 4. Прикрепете платното към носещата лента - обвийте горния край около него и го закрепете със скоби с помощта на телбод.
 5. Окачени жартиери - готови панделки или ленти от плат за да бъдат хвърлени над горния ръб, закрепени със скоби. Краищата на лентите трябва да са няколко сантиметра по-дълги от завесата, висящи свободно - те са обвързани с лък, когато те повдигат платното.
 6. Закачете конструкцията върху прозореца, като прикрепите горната греда към стената с винтове.

Тези ролетни щори са подходящи за пластмасови прозорци, тъй като са монтирани на стената, без да се нарушава целостта на рамката на прозореца.

На Съвета. Горната лента може да бъде украсена с плитка, ламбрекен или други средства. Не е необходимо да се използва същата тъкан за лентата на обвивката - тя може да бъде с контрастен цвят или с друг шаблон. В този случай, ролетните щори ще изпълняват не само утилитарни функции, но и декорират интериора.

Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

Можете да направите завеси, в които се използва въжена подемка. За този дизайн имате нужда от корниз. Вие също ще трябва да закупите

 • 2 парчета въже: дължината на една е равна на три дължини на завесите, дължината на втората - три дължини плюс широчината на завесата;
 • 2 пластмасови пръстена, 2 куки с резба за завинтване в рамката на прозореца.

Завесата е ушита по същия начин, като се добавят и пръстени и въжета.

 1. Над скобата за прозоречни рамки са окачени. В рамката на прозореца отгоре са закачени две куки в противоположните ъгли, към които ще бъде прикрепено въжето.
 2. Платът е пришит, в него са направени джобове отдолу (за тежест) и по-горе (за пръчка от корниз).

  Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

 3. От предната страна на тъканта се зашиват халки на върха на ъглите.
 4. Поставете платното върху стрехите (поставете лентата в горния джоб), ограничете върховете, окачете лентата с завесите на скобите за корнизи.
 5. В долния джоб на закачалката завеса се вкарва претеглящ агент - метална или дървена релса.
 6. В изграждането на 2 въжета. Първо (къса, което е равно на три пъти дължината на дължина завеси) е свързана с куката, се понижава до тежко вещество, го хване, повдигнете въжето до пръстена, тя vdevayut и виси свободно на една и съща куката.

  Как да направите ролетни щори със собствените си ръце

 7. С второто въже (дълги - три дължини и широчина на завесата) направете същото, започвайки от противоположния ъгъл: кука - тежест - пръстен. Преминете през пръстена, протегнете платното и vdevayut в противоположния пръстен. Свободният край се комбинира с първото въже.
 8. Изпробвайте механизма на повдигане на ролетните щори: издърпайте въжетата, тегличът се издига и завесата се навива.

ВИЖТЕ VIDEOINSTRUCTION

Всеки механизъм за навиване може да се направи ръчно в една вечер - процесът ще донесе удоволствие, често ще промени декора на прозореца и ще разнообрази интериора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 73 = 74