Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Силиконовият уплътнител е необходим при инсталирането на ново санитарно оборудване в банята, както и при различни видове ремонтни дейности. Уплътнителят, базиран на силикон, перфектно защитава повърхността от влага, благодарение на специалния си състав. Уплътнителят формира силно и в същото време еластично покритие, устойчиво на температурни промени и влияние на агресивни детергенти. Съществуват и специални санитарни силиконови уплътнители, които съдържат фунгицидни добавки, които предотвратяват появата на плесени и гъби - тези проблеми често се случват при условия на висока влажност. За употреба в банята се препоръчва закупуване на този тип уплътнител.

Ако се е случило, че на повърхността, обработена с уплътняващо съединение, се е родила черна плесен, е необходимо незабавно да започне да се бори с нея. За това какви мерки трябва да бъдат предприети, прочетете в днешната ни статия.

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Защо плесенът изглежда плесен?

Основната причина за появата на мухъл върху всички видове повърхности е прекомерно влажният въздух в стаята. Допълнителни фактори, които допринасят за динамичното развитие на плесен, могат да бъдат липсата на добра вентилация, недостатъчна изолация на стените, лошо запечатване на фугите между панелите.

Ако матрицата се появи на повърхността, която се обработва с силикон, съдържаща фунгициди тази причина вероятно се крие в лошото качество на продукта. Ако сте използвали уплътнителен агент от надежден производител, както сте сигурни, трябва да потърсите други причини. Например, матрицата може да възникне като резултат от извършената работа злонамерено запечатването шев или поради наличието в структурата на пукнатини работната повърхност и чипове.

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Каква е опасността от плесен в банята?

Мухълът е невероятен организъм, който може да донесе добро на човека и да причини вреда. Видът на мухъл, който се утаява по повърхностите в дома ни, е от последния тип. Ето защо, ако откриете първите признаци на разпространение на мухъл и вени или в нежилищна среда, изхвърлете го възможно най-скоро.

Известно е, че мухълът се разпространява чрез спори - микроскопични частици, които могат свободно да се разпръсват около къщата, като населяват нови и нови обекти. Дори ако сте успели да се отървете от основния източник на мухъл, спорите, които са се разпространили около апартамента, могат да причинят растеж на нови огнища.

Пораженията, които мухъл причинява на човешкото тяло, стават забележими не веднага. Споровете, които дишаме заедно с въздуха, могат да предизвикат доста сериозни заболявания на дихателните пътища, назофаринкса, храносмилателната система и други жизненоважни органи. Хората с алергия и хората с отслабен имунитет са изложени на повишен риск.

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Отстраняване на плесен от повърхността

Начинът за борба с плесените, които се появяват върху силиконовите уплътнители, зависи от степента на проблема и колко дълго се е появило. Малка част от "свежата" мухъл може просто да се измие и след това да се третира с антисептично средство. Ако имате време да предприемете действия бързо, тогава най-вероятно мухълът няма да се върне. В противен случай ще трябва да прибегнем към по-радикален метод.

Как правилно да почиствате формата на силиконовия уплътнител?

 • Поставете топлата вода в малък съд и излейте (попълнете) всеки почистващ препарат за банята. Разбъркайте добре разтвора.
 • Замърсете получената смес от гъби и избършете проблемната област. Изплакнете добре матрицата.
 • Изплакнете почистващото средство с обилна чиста вода.
 • Сега повърхността, засегната от мухъл, трябва да бъде дезинфекцирана, така че останалите спорове да не се развиват. За да направите това, всеки дезинфектант, който имате вкъщи, например белина, е подходящ.
 • Нанесете белина върху силиконовия уплътнител. За най-добър ефект, оставете го за 12-14 минути. След това уплътнителят не само се дезинфекцира, но също така ще блести с белота.
 • Преди изплакнете дезинфектант, търка повърхността и с гъба или четка, така че да проникне в микро пукнатини и унищожи плесенни спори крие там.
 • След това изплакнете белина и избършете силиконовия уплътнител.

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Какво ще стане, ако се върне матрицата?

Случва се, че след известно време след изваждането, мухълът се появява отново на едно и също място и дори внимателното боравене с проблема с ефективни средства не помага. В този случай фокусът на размножаване трябва да се търси не под повърхността на силиконовия уплътнител. Ако това е така, тогава, за да стигнете до огнището, слоят за запечатване трябва да бъде премахнат.

 • Отстранете стария силиконов уплътнител само механично. Ето защо, ръцете си с малък нож и започнете да отрязвате силиконовия уплътнител на горния и долния ръб на шева.
 • След като сте направили разрези, вземете един слой силикон от единия край и издърпайте замразения уплътнител от шева. Старият силиконов уплътнител трябва да бъде изхвърлен незабавно, тъй като мухълът има силна плесен в структурата си.
 • Вътре в шева, най-вероятно ще намерите мухъл, малки отломки и други муцуни. Всичко това трябва внимателно да се почисти със същия нож.
 • Сега почистената област трябва да бъде дезинфекцирана, за да се увери, че матрицата няма да се появи отново. Едно от най-ефективните средства е изопропиловият алкохол. Изсипете го в шева и оставете за 20-30 минути.
 • След това избършете шева със суха кърпа и оставете за един ден, докато изсъхне напълно. През цялото време банята не може да се използва.
 • Сухата повърхност трябва да бъде обработена отново със силиконов уплътнител. Опитайте се да изберете качествен санитарен уплътнител за банята, съдържащ добавки, които предотвратяват появата на мухъл.
 • Тръба с уплътнител, поставете в специален пистолет, изрежете дюзата под подходящ ъгъл и разпределете продукта равномерно по шева.
 • За да изсъхне напълно силикона, е необходимо да изчакате още един ден.

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Народни средства за защита

В борбата срещу мухъл, можете да използвате народни рецепти, много от които са много по-ефективни от скъпите инструменти за съхранение. Някои от многото начини, по които домакините използват за премахване на мухъл в банята, са представени по-долу.

Тетраборат натрий (популярно наречен "боракс") се разтваря във вода в съотношение 1 чаша лекарство към 2½ литра вода. Омекотете старата четка за зъби в това решение и почистете добре засегнатата област с мухъл. След това събирайте останалия разтвор с чиста суха кърпа. Не е необходимо разтворът да се измие, тъй като образува защитен слой срещу мухъл.

Белият оцет от масата е ефективен и, най-важното, е достъпно лекарство за мухъл в банята. Покрита с достатъчно количество мана, за да изцеди неразреден оцет чрез пулверизатор и след 60 минути измийте с натрошена гъба във водата. Ако е необходимо, повторете процедурата на следващия ден. Оцетът има остър мирис и неговите пари могат да повлияят неблагоприятно на вашето здраве, така че не забравяйте да проветрявате банята всеки път след тази процедура.

Водородният пероксид вероятно е в кабинета Ви за лекарства. Това лекарство е необходимо не само за лечение на рани, но и за стерилизация на засегнатите райони. Хидропитните таблетки трябва да се разреждат във вода съгласно инструкциите и готовият разтвор да се нанася неразреден. Работете по-добре с ръкавици, тъй като при продължителен контакт водородният пероксид може да увреди кожата на ръцете. За да се измие разтвор не е необходимо, в рамките на няколко минути просто да се попие обработваната повърхност на суха гъба или парцал.

Обикновената сода за хляб също прави много добра работа за елиминиране на мухъл. Това е абсолютно безопасно за един човек, има една стотинка и има всички в къщата. За да приготвите препарат за почистване, трябва да разбъркате една четвърт чаена лъжичка сода в 250 мл топла вода. Полученият разтвор се втрива в областта на матрицата с твърда четка, след което се изплаква. Защитете ефекта, като повторите операцията отново.

Етеричните масла също са доста ефективни в борбата с мухъл. Особено ефективно е масло от чаено дърво, известно не само с приятен аромат, но и с добри антисептични свойства. Една чаена лъжичка етерично масло трябва да се разреди в чаша топла вода и да се третира с проблема. Измиването означава, че не е необходимо. След прилагане на разтвора, силна миризма на етерично масло от чаено дърво ще остане за известно време, но след няколко дни ще изчезне.

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

предотвратяване

След отстраняване на матрицата от силиконовия уплътнител трябва да се вземат всички предпазни мерки, така че да не се появят отново. Комплексът от превантивни процедури включва:

 • Оборудване на вентилационната система. В същото време, не забравяйте, че дори най-мощната вентилационна система не може да се справи с тази задача, ако не осигурите постоянен поток въздух в банята (например, чрез празнината във вратата).
 • Запечатване на санитарно оборудване в банята. Необходимо е да се отстранят всички източници на висока влажност, включително кранче и конденз върху тоалетната чиния.
 • Затопляне на стените. Ако някоя от стените на стаята замръзне през зимата, е необходимо да се осигури допълнителна хидроизолация.
 • Отстраняване на пукнатини в стените, на пода и на тавана. Спори от мухъл могат да проникнат в банята от съседните апартаменти дори и чрез микроскопични пропуски.

Как да почистите плесента в банята с уплътнител?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

5 + 5 =