Как да полираме мебели в дома

Как да полираме мебели в дома

Полираните мебели имат много "церемониален" вид. Това е съвсем конкретно, но много харесват. Трудността е, че е лесно да се развали блестящата повърхност и е трудно да се върнете към нея. Често единственият изход е полирането на мебели.

Как да полираме мебели в дома

Полираните мебели са добри в класическия интериор

Най-често срещаният проблем е драскотини. С фина обработка все още е възможно чрез полиране със специални свойства. Дълбоко, с повреда на дървото или фурнир, може да бъде отстранен само чрез ново полиране (ако е старо обзавеждане от съветско време, покрито с нитро лак). За да направите това, първо извадете цялото старо покритие напълно, след това нанесете лак и полирайте цялата част. Това означава, че полирането на мебели - нови или стари - възниква според един алгоритъм, като единствената разлика е, че старият слой лак трябва да бъде премахнат.

Ако продуктът е по-нов, вероятно е покрит с дебел слой лак. Ако драскотината е дълбока, но не достига фурнир или дърво, ситуацията е малко по-проста. Първо, надрасканият слой се отлепва с 80 и 120 шкурка. След това се смила с още по-малко зърно. След това нанесете два слоя лак след изсъхване - полирани.

Друг случай, когато може да е необходимо да се полират мебели, - с непрозрачност или пожълтяване на лак. Това често се случва. Лечението също е трудно - пълно премахване на стария лак и нанасяне на нов с полиране. По същия начин, проблемите се решават с всички останали следи, които не могат да бъдат отстранени с конвенционални средства (за възстановяване на полирани, фурнировани дървени мебели, прочетени тук).

Как да полираме мебели в дома

Лакът може да се извършва само на хоризонтална повърхност

Друго нещо: полирането на мебелите се извършва само и само в хоризонтално положение. За да направите това, често трябва да разглобявате всичко. Това е трудно, но няма друг изход. Работата може да се извърши само на хоризонтална повърхност.

Предварително смилане

Полиране на мебели е дълъг процес и започва с мелене. Първо, всички пукнатини и други дефекти са покрити с подходяща замазка на дърва. След пълното сушене (датата е посочена на етикета) започва да се извършва смилане.

За шлифоване на дървесина или фурнир, шлифовъчната машина е най-подходяща. Лента или диска - въпрос на вкус и предпочитания, зависи и от сложността на формата на мебелите. Ще ви е необходима и набор от шкурки от голямо (80) до много плитки (1200).

В щипка USM може да излезе със специална дюза (диск и велкро). Но когато се работи с него, е трудно да се постигне наистина добър резултат - няма необходима подвижност на шлайфането, така че резултатът от това полиране на дървото няма да бъде над средното.

Как да полираме мебели в дома

Какво може да е необходимо за лакиране на мебели

Шлайфането започва с зърно от 80 грама. Работи спретнато, премахвайки само големи неравности. След това обработката се повтаря с шкурка за 120, след това 180 и 240. По време на работа е необходимо периодично да се отстранява прахът и да се проверява повърхността, за откриване на нередности и други дефекти. понякога те са по-добре дефинирани чрез докосване.

Тогава ние вземаме вода и шкурка с зърно 320. Ние мокри на повърхността на земята и nazhdachku. Отново ние раздробяваме всичко, но с вода. На този етап трябва да получите добър резултат - всичко трябва да е гладко. Ако всичко ви подхожда, ние се движим, ако не, ние го смиламе за известно време.

долен пласт

Подготовката на дървесината и фурнированите повърхности са необходими, за да може лакътът да лежи равномерно. Когато полирахме, отворихме повечето пори, освободихме някои от влакната. Ако веднага ги покриете с лак, той ще бъде погълнат неравномерно, поради което повърхността ще се оцветява. Грундът покрива повечето пори, така че лакътът да лежи равномерно.

Грундирането на мебели с покритие от фурнир може да се извърши по два начина. Първият е бърз, но е придружен от силна миризма. Необходимо е да се вземе нитро-лак или полиуретанов лак, да се разрежда с 10-20% (в зависимост от началната плътност), да покрие повърхността.

Как да полираме мебели в дома

Необходим е грунд, за да може лакът да лежи по-равномерно

Вторият метод за грундиране е дълъг, но правилен и почти без мирис. Вземете епоксидно лепило, мека кърпа. По-добре - фланел, за предпочитане - бял, така че да не молт и да не променя цвета на мебелите. С този тампон разтрийте епоксида в фурнир.

Докато всичко изсъхне, прахът ще се прилепи към повърхността. То трябва да бъде изтрито. Това отново може да се направи по два начина: чрез колоездене и шлайфане. Ако пътувате с велосипед - вземете остър нож (можете да го носите от тапет) и ние го почистваме ненужно. За да не се повреди фурнир, перката трябва да се движи по дължината на влакната. При полиране всичко е известно: кожата със зърно 320 и вода. Подготвената повърхност се почиства от прах, измива се с вода, изсушава се. След изсушаване можете да нанесете лак.

Всъщност, по-нататъшното полиране на мебели може да не е необходимо. Вече на този етап продуктът изглежда приличен.

Нанасяне на лак

Веднага за това какво лакове са по-добре за използване. Най-доброто, са алкидни (Tikkurila серия Unika-супер), полиуретан и водо-полимерни (добро - шведска Баск).

Въпреки липсата на мирис, водният лак не е най-добрият избор за първото боядисване. Всъщност това е суспензия, базирано на вода. Но това далеч не е толкова безобидно, колкото обикновено се вярва. В състава на лакове на водна основа има много вредни разтворители, но в малки количества. Само обикновеният ацетон и други не могат да поддържат такъв състав в стабилно състояние. Така че трябва да използваме много по-хладни разтворители.

Това е между другото, а причината всъщност е различна - сложността на обработката. При нанасяне на лак, водата в дървесните влакна се абсорбира, те се издигат. В резултат на това, след първото третиране, повърхността е далеч от плоска, но много груба. Този ефект е особено силен при продуктите, изработени от бор. След изсушаването на първия слой воден лак, вземи USM или мелница, хващаме кожата с зърно 320 и я смиламе на гладкост. Ако имате късмет, следващият слой ще е плосък и дрямката няма да се издигне отново, ако не - ще трябва да повторите операцията отново. Ситуацията не е фатална, разбира се, но неприятна. С други лакове това не се случва.

Тогава да приложите лак

Сега малко за методите за нанасяне на лак. Професионалистите вярват, че най-доброто е пулверизирането от пистолета. Може би е така, но не всички домашни майстори имат такова устройство и пистолетът за пръскане трябва да може да работи. От ръчните методи за прилагане, популярният метод е прилагането на парче пяна гума (можете да използвате нова кухня гъба) или тъкан тампон (мека, бяла, без власинки кърпа). За да решим, трябва да опитаме, отколкото е по-удобно за вас, тъй като се оказва по-гладко (ако се окаже, че изобщо).

Следващият метод е малка пяна ролка. Подходящ, ако е лакирана повърхност с проста форма без малки части (напр.

Как да полираме мебели в дома

Нанасянето на лак с четка е най-непопулярният метод

Странно е, че използването на четка за мебели е последната. Факт е, че равномерното нанасяне на слой лак по този начин е трудно. Нуждаете се от добра четка с мека, дебела, естествена коса, която в никакъв случай не трябва да се изкачва.

технология

Независимо от избрания метод на нанасяне на лак, неговите слоеве трябва да бъдат тънки, с еднаква дебелина. На четка / гъба / валяк / тампон да вземе малко пари, търкайте на повърхността колкото е възможно по-внимателно. Потопете се в лак следващия път само след като "инструментът" на следите вече не напуска. По този начин покриваме цялата повърхност, оставяме я да изсъхне.

Как да полираме мебели в дома

Слоят лак може да изисква много

Приложеният слой лак не изсъхва до края, а времето, посочено върху опаковката на лак, в "залепване" или "прилагане на следващия слой". Средно за водни лакове това е 1 час, за алкиди - 5 часа. Следващият слой се прилага по същата процедура. Общият брой на слоевете обикновено е от 5 до 9, в зависимост от качеството на фурнирания и предварителното полиране. Когато повърхността стане абсолютно равна, лакътят се суши, за да изсъхне напълно - 2-3 дни. След това отново започва смилането.

Лакиращ лак

Процесът е същият като при приготвянето, само кожите се използват с по-финно зърно - като се започне от 400. Шлайфането задължително с вода - навлажнете повърхността и nazhdachku. След приключване на обработката, прикачваме шкурка с 600 зърна, след това с 1000 и 1200.

Как да полираме мебели в дома

Разтрийте лак

Този етап е последният преди директно полиране. След тази обработка повърхността трябва да е абсолютно плоска, хомогенна, без дефекти.

Полиране на мебели

Краен етап - завършване с полираща паста. За да направите това, ви е необходима паста за полиране. Можете да използвате мебели, но по-често използвате автомобили. Подходящи са всички, в състава на които няма восък (например "Anti-crap"). Добър резултат са тези, при които има поне малък процент от тефлона. Те също имат малки драскотини и неравности, които изглаждат.

Полиране на мебели след нанасяне на лак изисква по-малко време от всички останали. Този етап изисква естествено усещане - те разтриват пастата върху повърхността. За да не работите ръчно, на велкро шлифовъчни машини или USM, е прикрепено изрязано филцово колело. На полираната повърхност се поставя паста, мелницата се включва до максималната скорост и мебелите се настройват до желаното ниво на гланц. При добра подготовка е реалистично да се получи огледална повърхност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 32 = 40