Как да поставите керемида на стената: стилизиране и как да го направите точно със собствените си ръце, най-керамичните плочки

Как да поставите керемида на стената: стилизиране и как да го направите точно със собствените си ръце, най-керамичните плочки

Бързо, лесно и без допълнителни разходи, можете да поставите плочките сами, ако внимателно изучавате всички нюанси на този процес предварително. Плочките са един от висококачествените и много популярни материали за облицовка на стени. Известен е с издръжливост, практичност, както и с разнообразни форми и цветове. Мнозинството от тях са поканени да изпълнят облицовката на професионалисти, но малко хора знаят, че в процеса на полагане на плочките със собствените си ръце няма нищо трудно, най-важното, да се спазват определени правила и да се помнят нюансите.

Плочки за зидария: кой да избере

Стенните плочки са от различни типове. Порцеланови плочки - много издръжливи, устойчиви на повреди, като драскотини и износване. Има гладка лицева повърхност, подобна на стъклото. Огледалните плочки обикновено се използват като декоративни елементи в комбинация с други видове довършителни материали.

Отличителното предимство на всяка плочка е трайността и високата якост.

Как да поставите керемида на стената: стилизиране и как да го направите точно със собствените си ръце, най-керамичните плочки

Популярни и популярни днес са керамичните плочки, които се характеризират със сила и добро качество

Порцелановите плочки са устойчиви на повреди от всякакъв произход. Повърхността на тази плочка имитира природни материали, например, гранит и мрамор. Terralja - остъклена плочка, се прави чрез двойно печене. Той се счита за най-висококачествен и екологичен.

Керамични плочки - най-популярните, най-търсени, благодарение на:

 • непринуденост;
 • сила;
 • Евтина цена;
 • Разнообразие от видове.
 • Голямата популярност се дължи и на разнообразието от възможности за избор;

Clinker плочки - невероятно силна, която е гарантирана да продължи няколко десетилетия. Притежава висока устойчивост на влага. Cotto-matte е направен от глинена основа със специални свойства. Отлична устойчивост на влага, така че е идеална за баня.

Полагане на плочки на стената: подбор според предназначението на помещенията

Плочки - вид материал, чиято зидария се среща веднъж и за дълъг период от време. Много е важно да не се бъркате, затова си струва да вземете предвид целта на целевото пространство. Стенната плочка за декориране на кухненската престилка трябва да бъде устойчива на механични и химични ефекти. В зоната на табелата се поставят плочки с висока термична и влагоустойчивост.

Ако искате висококачествени плочки - не трябва да спасявате. За обществени помещения майоликата е подходяща - тя е направена от червена глина. За плочките се предоставят различни ценови категории, които обикновено отговарят на тяхното качество.

Как да поставите керемида на стената: стилизиране и как да го направите точно със собствените си ръце, най-керамичните плочки

При избора на плочки трябва да вземете предвид и типа стая, в която ще бъде разположена

Повърхност на плочката:

 • Покрити с глазура;
 • облекчение;
 • По принцип тя има шарка.

В облицовката на мокри помещения (баня, тоалетна), се изисква да се поставят стени с плочки с най-висока устойчивост на влага. Тя трябва да може да издържи на разликите във влажността и температурата. За полагане в тези стаи е особено популярна мозайка. Възможно е да се даде лукс на дизайна на спалнята, благодарение на украсата на някои елементи с плочки, имитиращи естествен материал.

При избора на плочка поотделно за всяка стая е необходимо да се ръководите от различни критерии, в зависимост от вида на помещенията.

За да се предотврати замърсяването в помещението (коридори, балкони, лоджии), отлично решение ще бъде да украсите тези помещения с керамични плочки или порцеланови каменинови изделия. Декорирането на пространството на шкафовете, хола със стени може да бъде отлично дизайнерско решение. Камината, украсена с плочки, симулиращи естествен камък или глина, ще изглежда добре.

Как правилно да поставите плочка на стената: необходимите инструменти и материали

Правилното полагане на плочки не се прави без компоненти. Необходимо е лепило за плочки, уплътнители и фуги, грунд и шпакловка, пластмасови кръстове, устройство за смесване на лепило (можете да използвате нож).

Как да поставите керемида на стената: стилизиране и как да го направите точно със собствените си ръце, най-керамичните плочки

Преди да започнете да полагате плочките, трябва предварително да подготвите всички необходими инструменти и материали, за да не се разсейвате по време на работа

Необходимо е да се подходи към избора на такива елементи като:

 • Решетка на плочката;
 • Владетел и молив;
 • мистрия;
 • равнище;
 • Дървени ламели;
 • Кофа за замазване;
 • Спалула за плочки.

И още една неразделна част е самата плочка. За да не се заблуждавате с количеството, просто трябва да добавите допълнителни 10% към резултантното число.

Начините за полагане на керамични плочки на стената

Начинът на полагане на плочки на стената може да бъде много разнообразен. Диагонално поставяне - най-често този метод се използва за секс. Полагане на палубата - по този начин най-често имитират зидарията.

Как да поставите керемида на стената: стилизиране и как да го направите точно със собствените си ръце, най-керамичните плочки

За да се подредят в кухнята и банята често се използват керемиди по зашеметяващ начин

Паралелен ред полагане - стандартно поставяне на плочки:

 • В шахматна дъска;
 • линии;
 • орнаменти;
 • Облицовки често се използват.

Стилирането "рибена кост" - комбинация от диагонал и палуба, е трудно да се изпълни. Килими - облицовъчни, имитиращи килим на стената. В центъра е част от мозайка с определен размер.

Благодарение на разнообразието от избор на начини за полагане на керамични плочки, можете да създадете грандиозен дизайн, който няма да остави никой безразличен.

Модулна решетка - състав на плочки с различни текстури и размери, последвани от повторението му по диагонал или паралел на подреждане.

Правилната технология на полагане на плочки на стената

Технологията за полагане на плочките на стената се извършва на 4 етапа. Предварителен етап - за да започнете, трябва да определите разнообразието от плочки, неговия размер, цвят. След това трябва да измерите параметрите на стаята и да определите каква част от избраната плочка искате.

Необходимо е да се складират допълнителни плочки за съхранение в случай на непредвидено повреждане на плочката.

Преди да се обърнете, трябва да поставите стена върху хартията до стената и да броите броя на плочките във всеки ред хоризонтално и вертикално. Така че можете да разберете дали трябва да изрежете плочката на части и къде е по-добре да я положите. Можете също така да направите бележки на стената с владетел - в този случай плочките са плоски.

Как да поставите керемида на стената: стилизиране и как да го направите точно със собствените си ръце, най-керамичните плочки

След като полагате плочките, задължително трябва да фугирате ставите

Необходимо е да се подготви повърхността - това е много важен етап. Без това не е възможно правилно да се подреждат плочките. Повърхностното изравняване се извършва с помощта на специален изравняващ разтвор (вместо това се използва мазилка) и специална шпатула. Експертите също препоръчват да се направи грунд за стени.

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Разредете лепилото в кофата и подгответе избраните плочки.
 2. За да избегнете подхлъзване на нанесените плочки, прикрепете дървената релса по линията на маркиране.
 3. Първата плочка трябва да бъде поставена в долния ъгъл, оградена от пръчка.
 4. За да започнете, нанесете на стената зъботехническа мистрия с назъбена мистрия и започнете да слагате плочките, а дебелината на положения слой не трябва да е по-голяма от 5 мм.
 5. От самото начало използваме специални пластични кръстове, които ги вмъкват между плочките. Необходимо е зидарията да бъде равна. Трябва да се помни, че пластмасовите кръстове трябва да бъдат внимателно отстранени в рамките на 10 минути, в противен случай те ще бъдат забити.
 6. Обърнете внимание, че излишното лепило, което падне върху плочката, веднага се отстранява, в противен случай ще бъде много трудно да го махнете по-късно.

Лепилото ще изсъхне за 24 часа. След напълно сушене можете да започнете да фугирате ставите. Това се прави с уплътнител или шпакловка. Замазката трябва да се нанесе с гумена шпатула по диагонала на границите на инсталацията. Накрая почистете повърхността със суха кърпа и след това премахнете останалите следи от фугиращата смес с влажна гъба. Внимавайте, когато правите облицовката, по-често проверявайте нивото на плочката.

Как да поставите плочки на стената (видео)

Полагане на плочки на стената - много отговорна част от ремонта и трансформация на украсена стая. Поставете плочките за първи път най-вероятно няма да са без грешки. Не бързайте, не се опитвайте да очертаете всички редове плочки наведнъж, 5 реда - най-добрият вариант. Това ще осигури необходимия контрол на качеството и процесът няма да бъде тежест. В случай, че са изпълнени всички правила за облицовка, правилно поставените плочки ще се харесат на външния им вид за много години.