Как да разкъсам тапетите от стените, ако те не са изтръгнати

По време на козметичния ремонт възниква проблемът с премахването на старите тапети. В повечето случаи е достатъчно да попиете повърхностите и да ги отстраните от тях. Но ако ремонтът се извършва в стари апартаменти, където няколко степени са залепени по стените или когато се използват силни съединения по време на поставянето, не е толкова лесно да се отстрани материала. Ето защо, преди да започнете работа, е важно да се научите как да разкъсате тапетите от стените, ако те не са изтръгнати с помощта на познати средства.

Как да разкъсам тапетите от стените, ако те не са изтръгнати

Защо е необходимо да премахнете старото покритие

веднага да се отбележи, че в старите апартаменти и частни домове не се опитвайте да се откъснете от тапета на земята, е по-добре просто да се насладите на горния слой и след това да го изтриете, и за останалата част от хартията, поставете нов материал. Фактът, че стените в тези области е доста тънки и не се различават гладкост, така че ако премахнете стари тапети от стените напълно, е необходимо да се изравни повърхността и извършва шумоизолационни мерки.

Във всички останали случаи се препоръчва почистване на материала. Тази необходимост се обяснява с факта, че ако не откъснете тапета, новият слой може да стане хумористичен. Такова облекчение ще се появи на продукти от всякакъв вид. Освен това е важно да запомните, че не можете да издържите слоеве от материал за неопределено време. Рано или късно тази торта ще стане толкова гъста и тежка, че просто ще падне от повърхността.

Също така при ново покритие, може да започне да се развива плесен или гъбички. Това не само ще повлияе негативно върху външния вид на стените, но и може да има отрицателно въздействие върху здравето на жителите.

Как да разкъсам тапетите от стените, ако те не са изтръгнати

Храносмилането под тапета е сериозна причина да премахнете старото покритие

Какви инструменти да използвате в проблемните случаи

Преди да разкъсате тапета, който не може да бъде свален с вода и шпатула, препоръчваме да подготвите един от следните комплекти инструменти:

 • тапет тигър (ролка с дълга дръжка и метални шипове на главата) и средства за омекотяване на лепилото на фабриката или домашно приготвеното;
 • парогенератор или ютия с функция за задушаване;
 • електрическа бормашина с шлифовъчно колело или специална машина, можете да използвате рендето ръчно с шкурка.

Как да разкъсам тапетите от стените, ако те не са изтръгнати

Устройства и инструменти, необходими за премахване на стари тапети, които не са премахнати по стандартния начин

Във всички случаи от полиетиленовото фолио се изисква да предпазва пода и мебелите, както и залепващата лента.

Подготвителна работа

Преди да разкъсате тапета, трябва да направите редица творби. Преди всичко, всички неща, които могат да повлияят на работата или да страдат от тях, включително мебели, се отстраняват от помещенията. Масивните интериорни елементи могат да бъдат оставени, но след това се препоръчва да ги покриете с пластмасова обвивка. Подът също трябва да бъде покрит с филм, а на върха да поставите вестници или картон, за да не се подхлъзнете.

След това се налага да свалите лицевите пластини на превключвателите и гнездата. Ако има самостоятелно осветление, стаята се изключва, в противен случай е необходимо да се запечатат дупките в стените с лепенка. Необходимо е да премахнете всички крепежни елементи, след което тапетите ще бъдат по-лесни за откъсване от повърхността.

Ако част от покритието се е отдалечила от влагата или поради други причини и е лесно отстранена, трябва да се отстрани преди да започне работа.

Използване на парогенератора

Ако имате инструмент на върха на пръстите си, тапетът от стената може да бъде премахнат достатъчно бързо. За да направите това, напълнете резервоара с вода, изчакайте уреда да се загрее, занесете дренажната дюза към стената и парната малка площ. Докато не се охлади, трябва да започнете да разкъсвате материала със шпатула. В особено трудни случаи, преди отстраняването на покритието, се препоръчва да го повредите с нож или твърда метална четка, така че парата да проникне по-добре в слоя тапет. Същият принцип използва желязо, снабдено с функция за премахване.

Как да разкъсам тапетите от стените, ако те не са изтръгнати

Премахване на тапета с парогенератор

Малко по-трудно е да се работи с конвенционално желязо. За да направите това, трябва да навлажнете парцала с вода, да го поставите на стената и да го натиснете с горещо устройство. Необходимо е да държите ютията няколко секунди, да я махнете и след това бързо да отлепите третираната област.

Важно! В този случай става дума за работа с отоплителни уреди, така че трябва да се придържате към техниките за безопасност и да прилагате лични предпазни средства, включително респиратор.

След като използвате тези устройства, разкъсването на тапета от стената ще бъде доста лесно. Но парата прониква в повърхността и кондензира, така че преди по-нататъшните довършителни работи се препоръчва да изсъхне стените.

Използване на мелници

Отстраняването на покритието с помощта на такива устройства ще бъде доста трудно. Ако тапетът не е залепен здраво, по-добре е да използвате различен метод.

Как да разкъсам тапетите от стените, ако те не са изтръгнати

При особено трудни случаи се използва шлифовъчна машина за премахване на тапети

 1. Ако се използва свредло, е необходимо да се определи кръг за почистване на повърхности, обикновено изглежда като метална четка. След това поставете респиратора, включете устройството при ниска скорост и наклонете дюзата към стената.
  Някои натискат инструмента твърде плътно, така че покритието да се разкъса по-добре, но това е погрешно - затова е по-трудно да се работи и има опасност от повреждане на мазилката под материала.
 2. Вместо сонда, се използват и мелници, те са по-евтини и по-лесни. Работата с тях трябва да бъде същата като с тренировка.
 3. Много е трудно да се работи с ръчни инструменти. Може да са необходими няколко дни за обработка на единична стая, така че използването им е препоръчително само в екстремни случаи.

Използване на тапет тигър и омекотители

Сега помислете как бързо да откъснете старите тапети с помощта на специални вещества. Те се продават в почти всеки строителен магазин.

Как да разкъсам тапетите от стените, ако те не са изтръгнати

Специален инструмент за премахване на тапети

За икономичност можете сами да направите продукта. Това ще изисква вода и почистване на домакинството.

 1. Прах за пране. 10 литра вода ще изисква 1 кг прах, сместа се размесва и се полага върху стените.
 2. Домашен сапун. Натрива се с ренде или се нарязва по друг начин и се излива с топла вода.
 3. Детергент за съдове. Разрежда се с вода в съотношение 1:50.
 4. Кондиционер за бельо. Разредена с вода 1: 1, добре нанесена с пистолет.

Освен това можете да приготвите разтвор от оцетна киселина или обикновено лепило за тапети. Тези вещества ще се справят не по-лошо от фабричните такива, след използването им тапетът може да бъде много бързо и лесно разкъсан.

Как да работите с тигър и омекотители

Преди това, майстори откъснат тапетите с ножове и други инструменти, които повреждат повърхността, сега използва тапет тигър. С негова помощ цялата област се търкаля, като по този начин се перфорира. Малките дупки позволяват течността да проникне по-дълбоко в слоя тапет и по-ефективно да разтваря лепилото.

Как да разкъсам тапетите от стените, ако те не са изтръгнати

Тигърът на козината обикновено се използва при сваляне на миещи се тапети, позволява проникването на течности във вътрешните слоеве на материала

След това трябва да подготвите разтвора и да го нанесете на повърхността с валяк, четка или спрей, по-добре е първо да се третира малка площ. След известно време (от 15 минути до 3 часа), трябва да докоснете тапета и да ги издърпате надолу. Тук е важно да не бързате: ако лентата не е преместена до края, ще трябва да извлечете фрагмента и да изчакате. Постепенно целият тапет ще бъде изтрит. След това трябва да изсушите стените и да започнете довършителните работи.

Моля, обърнете внимание! Всички средства за омекотяване на лепилото се правят на базата на вещества, които са вредни за човешкото здраве, затова, ако попаднете в лигавиците, ги измийте с вода възможно най-бързо. Ако това не помогне и здравословното състояние се влоши, трябва да посетите лекар.

Сега е решен въпросът колко лесно е да се премахнат старите тапети. Този процес не е толкова труден, колкото дълго, затова е важно да бъдете търпеливи и стриктно да спазвате горепосочените указания и препоръки на производителите.