Как да събираме завеси върху лента със собствените си ръце

За красиво окачване на завеси можете да използвате не само обичайните куки. Днес се произвеждат специални ленти, които са прикрепени към върха на завесите и са издърпани заедно с въже. Това събрание ви позволява да създавате красиви и равномерни гънки. Касетата е лесна за прикрепване със собствените ви ръце, само трябва предварително да изберете кадъра и ширината.

Как да събираме завеси върху лента със собствените си ръце

Лентите помагат за създаване на различни видове гънки върху завесите.

Как да изберем завеса лента?

Преди да събирате слепите на лентата, трябва да определите нейния тип. Изборът зависи от това кои гънки искате да получите:

 • цилиндрични, тройни гънки могат да бъдат създадени с помощта на лента в съотношение 1: 3;
 • лък, лъчеви гънки са направени от лента с коефициент 1: 2,5;
 • за наметки, буферите използват съотношение 1: 2;
 • Прост монтаж се извършва с използване на лента, чието съотношение е 1: 1,5.

Коефициентът обозначава количеството материал и плътността на монтажа, който ще се прилага.

Също така зависи от вида на самата лента, която днес се произвежда в голям асортимент. Трябва да се отбележи, че готовата лента може да бъде доставена със следното:

Как да събираме завеси върху лента със собствените си ръце

Преди да шиете лентата за залепване на завесите, тя трябва да бъде изгладена.

 • шнурове за замазка в размер 2, 3, 4;
 • уплътнения, специално създадени за ламбрекени;
 • джобове под куки;
 • пръстени за отвори.

Изборът зависи от вида на корниз, от необходимия начин за окачване на завесите, от желания вид. Има опции, при които само шевът на лентата е пришит, а самият е фиксиран с велкро.

Какъв е коефициентът на лентата? То посочва точно каква плътност се наблюдава в пердетата. Това е стъпка на сгъване, което е много лесно да се изчисли сами. Например, ако производителят посочи коефициент 1: 2, тогава за всеки м завеси от готовия тип са необходими 2 м плат. Необходимо е да добавите 10 см към ръба на тъканта. Ако посочите коефициент 1: 3, тогава за шиене на завеси трябва да вземете 3 м за всяка завършена м завеса. Днес при избора на плитка такива индикатори задължително са посочени.

Облечена за върха

Касетата се използва за извършване на еднакъв монтаж, тя е непрозрачна, подходяща за леки, дебели завеси от непрозрачна тъкан. С негова помощ можете да получите молив гънки, коефициентът е 2.5-3, ширината на лентата - 6.5 см.

Варианти на лентите:

Как да събираме завеси върху лента със собствените си ръце

Завеси, ушити със собствените си ръце, дават на уюта уюта.

 1. Специална лента с огъване. Тя е прозрачна, използва се за плътни или леки тъкани, непрозрачни и прозрачни. Коефициентът е 2.5-3, ширината е 6.5 cm.
 2. Непрозрачният лък обикновено е бял на цвят. Тя има 2 корда, коефициент 2,5-3, ширина 6,5 см.
 3. Специално, което се използва при монтажа на bufovaya е необходимо. Непрозрачен, подходящ само за плътни тъкани. Факторът за изграждане е 2,7, ширината е 6,5 см.
 4. Завесата се използва за непрозрачни, плътни и леки тъкани. Има коефициент от 2,5, ширина - 6,5 см.
 5. За да получите фламандските гънки на завеси, трябва да използвате специална бяла непрозрачна лента, която има 4 корди за монтаж. Коефициентът е 2, ширината е доста голяма - 10 см.

Завеса за австрийски, френски завеси с вертикална перде:

 1. Най-често използваните непрозрачни за вертикални драперии. Подходящ е само за гъсти тъкани, чиято широчина е 1,5 см.
 2. Прозрачна декоративна плитка с широчина 1,8 см.
 3. Лента за повдигане на завеси, т.е. за римски, лондонски, австрийски, френски завеси. В този случай се използва специален плик, който има различна ширина. Обикновено тя е непрозрачна или прозрачна, тя ви позволява да държите корди за повдигащи механизми. Ширината може да бъде 2.6 см, 2.0 см, 1.6 см. Някои сортове имат пръстени.

Лентата за тръбни корнизи е друга често срещана опция. Прикрепен е към горния ръб и към тръбата на корниза, след което преминава през завесата, създавайки гънки от необходимия вид. Използват се най-често за плътни цветни завеси, за кухненски завеси, за дневни, за прегради.

Профилът без нишка се завива през лентата за завеси, за да се сглобят лесно гънките. В продажба днес има версия с отвори. Има зашити пръстени, които са прикрепени към корниза. Касетата се шие стриктно до върха, след като сгъването се инсталира много лесно и бързо. При измиване е необходимо да се има предвид, че в пералната машина е възможно да не се почистват всички видове пръстени, тъй като боята или лакътът може просто да се изкачи.

Как да шият лента?

За да шиете завеса лента, първо трябва да определите какъв вид на външния вид ще имат, а след това да се измери сумата. Трябва да се подготвят инструменти и материали:

 • нишки, игли;
 • завеси;
 • ножици;
 • шивач m;
 • стоманен или дървен дълъг владетел.

Ако има шевна машина, най-добре е да я използвате, тъй като това ще гарантира равномерността на линията, точността на цялата работа. Шиенето на лентата не е толкова трудно, но първо се препоръчва да се обработва горния ръб, да се пъхне и леко да се зашие. Горният ръб се обръща по ширината на лентата. Ако има нужда, тогава е необходимо да използвате overlock, в противен случай ръбът ще започне да се разпада.

На следващо място, на ръба се реже по цялата дължина, натиснете върху 3 см. Braid е ушит по-рано от 2-3 см е огъната навътре своя край. Всички въжета трябва да се поставят свободно, те трябва да бъдат затегнати по-късно. Зашива се на 5-10 см от завоя, отстрани - 3-4 см, т.е. по ширината на сгъвката. В горната част е прикрепен на ръба, втората линия трябва да минава по долния ръб. Ако завесата има 3-4 нишки, тогава трябва да се закрепите покрай всеки от тях. Страничният шев е сгънат наполовина, след което леко убоден, освобождавайки конеца за затягане. След това, завесата трябва да бъде гладена много внимателно, проверете равномерността на оплетката. Сглобете лентата с корди, образувайки гънките с желаната форма.

Сгъванията се образуват просто, но най-добре е да вземете асистент за това. Един човек трябва да го държи до ръба, а вторият - да дърпа. Можете да направите тази работа сама, но това изисква ръбът да бъде фиксиран върху неподвижен обект, а някои използват врата за това. Съберете платното в гънките трябва да бъде постепенно, размерът им трябва да е еднакъв. Невъзможно е една част да бъде по-свободна от другата, тъй като няма да изглежда толкова красива на повърхността. Сгъванията се преместват постепенно и красиво по краищата, не са необходими резки движения.

След като приключите с монтажа, трябва да свържете кабелите в възел, да прикрепите завесите към корнизът. За това обикновено се използват куки, които са включени в комплекта. Стъпалата на куките трябва да са 8-10 см, самата завеса на коридора е закрепена, както е предвидено от нейния дизайн.

За закрепването на завесите се използват различни методи, но най-често се използва специална завеса, която е прикрепена към тъканта. С тяхна помощ можете да създадете красиво и гладко гънка, днес има много различни видове такива ленти, които имат скрепителни елементи от различни видове. Зашити всички лесно, специален инструмент за това не е необходимо.