Как да се определи носещи стени в Хрушчов и панелни къщи

При планиране на обновяването мащабна с елементи на реконструкция, обърнете внимание на материала на стените му, както и цялостното оформление на стаята - защото не всички от тях, особено в сглобяеми къщи е позволено да премахнете. За да бъдат резултатите от ремонтните работи радост, нека поговорим как да определим носещите стени в Хрушчов.

Разпознайте носещите стени

Без значение каква къща е къщата ви - панел Хрушчов или девет тухла - там са длъжни да носят стени, вътрешни прегради и просто. Вторият наистина чист, без никакви последствия, в нарушение на целостта на първия, ще предизвика сериозни проблеми, заплашващи не само вашия апартамент, но и цялата къща. Но понякога замислен проект изисква да се направи проходна дупка на едно място и може би стената не се намесва?

Как да се определи носещи стени в Хрушчов и панелни къщи

Във всеки случай, не се прибягва до разкомплектоване, не е запознат с оформлението на помещенията. Ако това не е под ръка, моля свържете се с Бюрото за техническа инвентаризация, или се опитват да определят самите носещи стени.

Как да се определи носещи стени в Хрушчов и панелни къщи

В панелните къщи

При намирането на техническа документация за апартамента, носещите стени в панелната къща са лесни за определяне по тяхната дебелина: факт е, че основните стени, поддържащи подовите панели, винаги са малко по-дебели. Така че минималната дебелина на носещата стена в стандартна панелна къща е 12 см, без да се взема предвид слоя мазилка, довършителни материали, а допълнителните прегради са 2 см по-тънки.

Как да се определи носещи стени в Хрушчов и панелни къщи

Обикновено вътрешните стени не оказват влияние върху стабилността на цялата къща, но служат само като отделяне на единното пространство на помещението. За да започнете работа по смяната и разрушаването е разрешено само след внимателно измерване на всички стени, подчертайте ключовите дизайни.

Как да се определи носещи стени в Хрушчов и панелни къщи

И още: девет етажни панелни къщи в повечето случаи се състоят от основните стени - тази структура е много подобна на класическата къща на карти. Когато планирате да обновите апартамент в такава къща, по-добре е да се запознаете с подробния план преди да започнете работа.

В Хрушчовите

Можете да разберете кои стени в Хрушчов носят по няколко начина:

  • първата, най-правилната - да се изучи техническата документация;
  • вторият метод предлага да се обърне внимание на назначаването на стената - ако Хрушчов, тук носещи стени обикновено са разделени на отделен етаж апартамент, а вторичната е разделил всеки един от тях в стаята;
  • същото важи и за зоните, разделящи стаята от стълбището или общите коридори - те винаги са основните;
  • но стената между стаята и балкона, за разлика от тухлените къщи, напротив, не носи важно натоварване, но запазва топлина;
  • в отделен санитарен възел можете безопасно да разрушите разпределението - това не засяга целостта или стабилността на сградата.

Съществува и друг начин, който определя кои стени на лагера се пробиват: дебелината на главните прегради е такава, че една тренировка е недостатъчна за проходен отвор.

Как да се определи носещи стени в Хрушчов и панелни къщи

Кои от тях могат да бъдат разрушени

Премахване на смущаващата стена в Хрушчов е малко по-лесно, отколкото в къщата на панелите. Единствените прегради, които могат безопасно да бъдат демонтирани в гнездото, са стената, разделяща банята и преградата между стаята и кухнята. В къщите на Хрушчов премахнете (изцяло или частично) онези от тях, които нямат важна функция.

Как да се определи носещи стени в Хрушчов и панелни къщи

Отстранете основните стени, които държат бетонните подове във всеки случай невъзможно. Тяхното демонтиране, задължително отслабване на тавана, натоварването на основата ще спадне значително. Единственият приемлив вариант е частичното демонтиране със задължително укрепване на отвора. И последното нещо: цялата работа, свързана с промяната в оформлението на помещенията, изисква специални разрешителни в съответните власти. Получихте документ - отидете на работа!

Не пренебрегвайте задължителните етапи на работа - като измервате дебелината на преградите, като изучавате разположението на апартамента. И най-хубавото е да не бъдете прекалено мързеливи, да посещавате ОТИ и да разбирате със сигурност с какъв обект имате работа. Само в този случай стаята след ремонт не само ще подобри, ще получи актуализиран вид, но ще остане безопасна за наемателите.

Успешни проекти и безопасни ремонти!

Видео "Как да разглобим неносеща стена в Хрушчовка"

Това видео показва една от възможните опции за демонтиране на непаричен дял в апартамент. Записът е извършен с минимален шум и малко прах.