Как да се почисти пода на старата боя: премахване на дървени, премахване и откъсване, почистване в апартамента, отстраняване на паркет

Как да се почисти пода на старата боя: премахване на дървени, премахване и откъсване, почистване в апартамента, отстраняване на паркет

Преди почистване на пода е необходимо да знаете какъв материал е направен. Има много възможности за ефективно почистване на подовата настилка от старата боя. Основните са: механични, химични и термични. Обикновено, за да почистите дървения под на старата боя, използвайте първите два метода, но топлината не се отказва от позицията си и е популярна и с нея почистването се извършва по-ефективно. Експертите препоръчват незабавно да се свържете с майсторите, но ако искате да спестите пари, можете сами да премахнете боята, ако подготвите необходимите инструменти и материали.

Как да премахнете старата боя от дървения под химически

Премахването на старата боя от дървения под трябва да се извършва: спретнато, на етапи и колкото е възможно по-добре. Всичко това е необходимо, за да се премахне боята и да не се повреди покритието.

Как да се почисти пода на старата боя: премахване на дървени, премахване и откъсване, почистване в апартамента, отстраняване на паркет

Прилагането на продукта върху дървения под се извършва с помощта на четка, а в някои случаи може да отнеме няколко слоя, всеки от които се прилага с разлика от 30 минути

Съставите, които се използват в този метод, са създадени въз основа на вещества като:

 • Разтворителят;
 • киселина;
 • Твърди алкали.

Много е важно да се спазват техниките за безопасност, които се състоят от защитни ръкавици, задълбочено проучване на инструкциите за работа със съединенията. Боята може да се разтваря напълно или да се омекоти, след което повърхността се почиства и остатъците се измиват с бял спирт.

Инструкции: как да разкъсате старата боя от пода по термичен начин

Откъснете или с други думи, за да се отстрани боята от пода в апартамент може да бъде термично метод, при който: покритието е омекотена, боята може да бъде отстранен по обичайния металната шпатула на, позволено да използват оборудване, което може да бъде подово отопление.

Премахването се извършва само след качествено отопление, което е подходящо за:

 • Изграждане на сешоар;
 • Лампа за запояване;
 • Газова горелка.

Как да се почисти пода на старата боя: премахване на дървени, премахване и откъсване, почистване в апартамента, отстраняване на паркет

Строго е забранено използването на термичен метод за премахване на боята от дървения под на закрито, където има лоша вентилация, тъй като има отделяне на токсични пари, които могат да причинят отравяне

Методът е много ефективен и с негова помощ е възможно да се подготви покритие за ново оцветяване толкова бързо и без допълнителни разходи. За съжаление има редица недостатъци и ограничения, които трябва да се прочетат преди да се свърши работата. 

Не можете да използвате този метод за пластмасова повърхност, тъй като те се топят при нагряване, отделят токсини и покритието може да се деформира.

Този метод се счита за напълно безполезен, ако е необходимо да се отстрани старата боя от пода, на която е нанесена мазилката или от бетонното покритие. Топлинната обработка е най-оптималната опция за подова настилка от дървен тип, тъй като е възможно да се извърши почистване бързо и ефективно.

Препоръки: как да премахнете боя от паркет

Паркет - покритие: шик, скъпа и красива. Какво да направите, ако паркетът е боядисан или случайно оцветен с боя? Струва си да се използва механична обработка, за която трябва да използвате специален инструмент, ръчно изработен и електрически. Електрическият инструмент се счита за най-подходящ, тъй като има опция да се постигне отличен успех, като се направи почистване на пода с вашите ръце.

Няма да се полагат много усилия, за да се обработва дори една област, която е твърде голяма. Ръчен инструмент се използва в тези случаи, когато е необходимо да почистите труднодостъпни места и да работите върху ограничена площ или да премахнете боята, която е започнала да се лющете и подути.

Тези инструменти могат да бъдат:

 • стъргалка;
 • шкурка;
 • четка;
 • Лопатка.

Как да се почисти пода на старата боя: премахване на дървени, премахване и откъсване, почистване в апартамента, отстраняване на паркет

Специалистите използват специални повърхностни шлифовъчни машини, благодарение на които е възможно да се почисти пода от голяма площ от боя

Ако говорим за електрически инструмент, може да се използва шлайфмашина или мелница със специална дюза. Някои специалисти използват сонда с определена дюза под формата на метална четка. 

Има метод на механично пясъкоструене. Състои се от това, че върху покритие върху пода се насочва потокът, състоящ се от вода и фини абразивни частици.

При високо налягане е възможно да се отстрани не само старата боя от паркета, но и ръждата от металната повърхност. Сред предимствата може да се отбележи, че преди обработката не е необходима допълнителна подготовка на пода. Също така, този метод ви позволява да почистите труднодостъпните места за минимален период от време и без специална сила. Механичният метод се използва в случаите, когато не се изисква пълно отстраняване на боята, но е необходимо частично третиране на лентата.

Как да премахнете боята от бетонния под

Бетонният под не винаги е покрит с други материали, тъй като е боядисан, декориран по различни начини, може да се почисти от боята, ако желаете. Най-често се използват специални почистващи препарати и разтворители за почистване на бетонния под. Изплакващите агенти не могат просто да се излеят върху бельото, тъй като изискват спазване не само на инструкциите, но и на техниките за безопасност.

Ако боята не е твърде стара, възможно е просто да я избършете с кърпа, напоена с разтворител, ако площта на пода е малка.

Първо трябва да накиснете покритието с вода за един ден. Освен това бетонът трябва непременно да се избърсва с агресивни детергенти, така че боята да придобива порьозност и след това е необходимо да се приложи почистващ разтворител. Промиването постепенно ще омекоти боята, което ще направи премахването много по-бързо и по-лесно. Пастата от боя и разтворител се отстранява с помощта на скрепер или твърда четка. Методът е подходящ само за пресни бои, тъй като със старото боядисване е необходима по-тежка артилерия и други методи.

Как да се почисти пода на старата боя: премахване на дървени, премахване и откъсване, почистване в апартамента, отстраняване на паркет

Боята от бетон е добре разкъсана с помощта на мелница с широка дюза

Възможно е да се почисти бетоновият под с конструктивна сешоар и това е много по-лесно, отколкото използването на разтворител или промивен агент. Ето защо методът е много търсен от много господари. Използвайте го е приемливо за всякакъв вид боя, включително за епоксидни смоли и водоустойчив лак, но отнема много време, търпение и сила.

Процесът на отстраняване се извършва на етапи:

 1. Боядият бетон е изложен на струя горещ въздух.
 2. При контакт с топлина боята започва да кипи.
 3. След това можете да премахнете покритието със шпатула или скрепери.
 4. Препоръчително е да почистите частично, тъй като боята може да стане отново лепкава след подуване или с други думи да изсъхне.
 5. Премахването не е прекалено бързо, но е много ефективно.

Тайни: Как да почистите пода на стара боя (видео)

Почистването на покритието от старата боя трябва да се извършва само чрез технология и използването на защитно оборудване, за да се изключат увреждания на здравето и дихателните пътища. Възможно е да се премахне боята от всякаква картина, ако не се нарушават препоръките на специалистите.