Как правилно да лепи огледало на стената в банята

Как правилно да лепи огледало на стената в банята

Има няколко начина за окачване на огледало в банята на различни етапи от ремонта. Това не е сложно, но отговорно упражнение, изискващо точност и точност. Монтирането на огледалото в банята е възможно преди и след облицовката на стените. За да направите това, можете да използвате метални крепежни елементи или различни лепила. Първо трябва да изберете огледало и да определите мястото за него.

Как правилно да лепи огледало на стената в банята

Начини на закрепване

Има няколко начина за надеждно инсталиране на огледало в банята. Тя може да бъде окачена, залепена на плочка или заградена в стена. Има няколко опции как да инсталирате огледална кърпа без ключалки. Например, отразяващата плоча се фиксира върху лепилото за плочки преди облицовката и след това се покрива с плочки. Или, като полагате плочките, оставяйте свободно място за огледалния елемент, в който е поставен на подходящо средство. В този случай дебелината на продукта трябва да съответства на дебелината на плочката.

Още повече съществуват начини за монтиране на елемента върху керамичната плочка. Тя може да бъде залепена за специални лепила, течни нокти, уплътнители и дори двустранно лепило.

Методът на монтаж се избира според размера и теглото на огледалото. Така че при големи и тежки огледала, крепежните винтове са най-подходящи. Средните аксесоари могат да бъдат залепени и леко прикрепени към двустранна лепенка.

На каква височина

Преди да закачите огледало в банята на плочките, трябва да решите колко е високата. Тя трябва да осигури удобно, но безопасно използване на отразяващия елемент на всички членове на семейството. Оптималната височина на монтаж се определя, както следва:

 1. Ако семейството има деца, долният край на платното трябва да бъде на височина 1,2 м от вече облицования под. Това ще им позволи да използват деца на възраст над 5 години, а членовете на по-младото семейство няма да могат да го повредят. Ако в къщата няма деца, се избира височината на инсталацията, ръководена от растежа на най-малкия член на семейството. Поставете долния ръб на продукта в този случай на 2 см под точката на слънчевия сплит или поне не над гърдите на този човек.

  Как правилно да лепи огледало на стената в банята

 2. За да направите платното по-малко покрито с вода и сапун, огледалото е поставено на височина 20-40 см от края на корпуса.
 3. Размерът на огледалната плоча във височина е избран, като се фокусира върху растежа на най-високия член на семейството, така че горният ръб на аксесоара да бъде поставен на 2 см над човека. В допълнение се взема предвид височината на вратата. Смята се, че продуктът не трябва да бъде над горния ръб на вратата на вратата.

Вариант 1 - с лепило

Залепването на огледалото до стената в банята ще бъде възможно с помощта на лепило за плочки или специална субстанция, предназначена за огледала. Този метод е най-подходящ за средни аксесоари. Основното му предимство - липсата на крепежни елементи върху повърхността на платното.

Как правилно да лепи огледало на стената в банята

Огледална инсталация с лепило
Преди да работите, трябва да подготвите място под огледалото - обезмаслете и изсушете плочката, както и задната част на огледалото. Ако трябва да се инсталира на ниво с фасада, плочката се отстранява и повърхността се изравнява с шпакловка и замазка. В този случай дебелината на аксесоара трябва да съвпада с дебелината на плочката (6-10 мм). За да установите тежки листове, преди лепилото да е сухо, ще е необходима опора за поддържане и предотвратяване на накланянето на огледалото.

Кое лепило да избереш

Лепилото за огледалото трябва да отговаря на следните изисквания:

 1. Веществото не трябва да отделя токсични вещества след изсушаване и да е токсично.
 2. Избраният агент трябва да е устойчив на големи промени в температурата и влажността.
 3. Съставът не трябва да унищожава амалгамата.
 4. След изсъхване лепилото не трябва да променя цвета си, така че тъмните петна да не се виждат през повърхността.
 5. Лепилото трябва да остане еластично след изсъхване. Ако сместа се втвърди, помещението с висока температура и влажност в стъклото ще се появи напрежение. Това може да доведе до лющене на аксесоарите или появата на пукнатини.
 6. Веществото трябва да покрива равномерно повърхността. Добре е, ако огледалото се залепи бързо и не трябва да се държи дълго.

Как правилно да лепи огледало на стената в банята

Съставът се отличава:

 1. Лепила на базата на органични разтворители. Те са най-евтините. При избора трябва да се обръща внимание дали разтворителният агент е подходящ за работа с огледала и дали веществата, които разрушават амалгамата, са подходящи. Предимството им е, че те бързо изсъхват.
 2. Силиконови продукти. Това са химически неутрални вещества, които са лепилни за повечето повърхности. Средствата образуват филм, който осигурява надеждна адхезия на обработените повърхности и образуване на силен еластичен шев. Техният недостатък е забавеният период на втвърдяване.
 3. Хибриден - състоящ се от лепилни и втвърдяващи се компоненти. Осигурете качествен, еластичен, влагоустойчив шев, като същевременно лесно нанасяте и бързо изсъхвате.

Глина титан Tytan

Монтирането на огледало в банята често се извършва с помощта на Титан. Това е специализирано лепило на основата на синтетични смоли и каучук. Подходящ е за поставяне на огледала на повърхности от всякакъв вид: бетон, тухла, дърво, гипскартон. Цветът на композицията е бежов. Изцяло изсъхва Титан за 72 часа, издържа на големи температурни промени.

Как правилно да лепи огледало на стената в банята

Лепилото образува еластичен, но силен и водоустойчив шев, има висока адхезия, не уврежда амалгама.

Лепило Loclite

За да прикрепят огледалата към плочката, те често използват средствата за лепене на огледалата за обратно виждане на предното стъкло. Например, това е Loclite. Състои се от 2 компонента. Едната е направена на базата на модифициран акрилов етер, а вторият е активатор.

Как правилно да лепи огледало на стената в банята

Преди приложението, съставите се смесват и нанасят равномерно върху стъклената повърхност от страната на амалгамата. Продуктът изсъхва бързо, не променя цвета, не оставя ивици.

Какво друго можеш да лепиш?

Огледалото в банята може да бъде залепено и върху такива съединения:

 1. Двукомпонентната Abro, базирана на епоксидна смола, се състои от два компонента - лепило и втвърдител. Тя има прозрачна структура, нанесена равномерно на повърхността, не унищожава амалгамата, изсъхва в рамките на един час.
 2. "Моментът на монтаж" за огледала не унищожава амалгамата, той е водоустойчив, устойчив на вертикални смени, има бежов цвят. Агентът е лепилен на практика на всички повърхности.
 3. Ottoseal е еластично еднокомпонентно силиконово лепило на база епоксид с отлични адхезивни свойства за всякакви повърхности. Той е устойчив на висока влажност, температура, ултравиолетово лъчение. Подходящ за използване в сауната и сауната. Освен това има фунгицидни и бактерицидни свойства. Не е опасно за амалгама, тя е добре закрепена върху керамична повърхност.
 4. Судал 47А се основава на слаб разтворител. Този продукт е устойчив на висока влажност, издържа на големи температурни промени, има отлична адхезия към бетон, керамика, тухли, мазилки, порцеланови камъни.

Монтажна технология

Технологията за лепене на огледало в банята е проста:

 1. На стената се поставят маркери: хоризонтални в основата и вертикални отстрани.
 2. Преди да поставите огледалото в банята, лепете бордюрите, ако са осигурени, и оставете напълно сухи.
 3. На подготвената задна повърхност на огледална кърпа поставете лепило на периметър, като се отдалечите не по-малко от 2 см от ръба, за да избегнете излизането му за елемент. В средата лепилото се нанася с мрежа.
 4. Между бордюрите и основното спално бельо се задават кръстове за плочките, така че шевът да е равен. Същото трябва да се направи, ако огледалният лист е поставен между плочките.
 5. След това, огледалото леко, но здраво притиснат към стената, започвайки от долната контролна линия.
 6. В рамките на 5 минути след това аксесоарът все още може да бъде коригиран, след това лепилото се зарежда, но накрая съставът изсъхва в рамките на 24 часа.
 7. След като лепилото изсъхне, ставата е изпълнена със силиконов уплътнител, бял или безцветен.

Вариант 2 - за течни нокти

Прикрепете огледалото с течни нокти. По този начин се монтира в ниши, ако между стената и огледалото има уплътнение от гипсокартон или плочка. Продуктът трябва да бъде водоустойчив и да не разрушава амалгамата.

Преди нанасянето на продукта, повърхността е напълно обезмаслена и реперните маркировки са направени на стената. Най-добре е да огледате огледалото. След това лепилото се поставя върху задната му страна.

Течните нокти се нанасят около периметъра, като се отдръпват на 2-3 см от ръба и по посока на въртене или на решетка - в средата. След това листът се притиска леко към стената, отделя се за 1 минута и се натиска отново. Съставът ще изсъхне в рамките на 24 часа. Огледалото в този момент е по-добре да се определи с поддръжка.

Опция 3 - с винтове

Друг начин за окачване на огледало в банята е с винтове с декоративни щекери. Тази опция се използва за големи и тежки аксесоари. Често, планината е включена, но ако е необходимо, можете да я закупите сами, като изберете тези, които се вписват в общия изглед на банята.

Броят на точките за закрепване зависи от размерите на мрежата. В допълнение към винтовете се изискват дюбели и гумени уплътнения, които се поставят между плочката и огледалото, както и между предната му част и щепсела.

Е, ако аксесоарът вече има дупки. Но ако няма дупки, можете да ги направите сами с тренировка и диамантена тренировка. По време на работа сондата трябва да се охлажда постоянно, така че да не се повреди стъклото, за да се почистят дупките. Можете да поверите тази работа на професионален стъклар.

Приготвеното огледало се поставя върху стената и се маркира с маркер за закрепване на точки. След това, с помощта на сондаж в плочката, се пробиват дупки, в които дюбелите са изковани. След това листът се нанася върху стената, като се съчетават дупките и винтовете за завинтване със запушалки.

Вариант 4 - използване на двустранна лента за скуот

Ако огледалото е достатъчно леко и тънко, за да го инсталирате, можете да използвате устойчива на влага двустранна самозалепваща лента, инсталирането в този случай се извършва по следния начин:

 1. Поставяме на стената хоризонтални и вертикални линии - ориентири с помощта на ниво.
 2. Обезмаслете и изсушете повърхността на плочката и задната страна на огледалната кърпа.
 3. Поставяме ленти на гърба на листа с двустранна лепяща лента.
 4. Между лентите лента може да се приложи влагоустойчив силиконов уплътнител за по-голяма надеждност на фиксирането.
 5. Извадете защитното фолио от лентата и внимателно, като фокусирате върху линиите за управление, фиксирайте огледалото на стената.

Използвайки двустранна самозалепваща лента, инсталирането трябва да се извърши внимателно, защото ще бъде трудно да се определи нещо.

Заключение и заключение

Всеки от описаните методи ще ви помогне да защитите огледалото сигурно на стената в банята. Това е крехък материал и при невнимателно боравене може да се счупи или да се счупи. Ако има опасения да го повредите и няма доверие във вашите способности, можете да поканите стъклената машина да извърши инсталацията. Той бързо и точно може правилно да закача огледалото по какъвто и да е начин и на всякакви повърхности.

Видео инструкция

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

53 − = 50