Кой електрически ток е по-опасен за хората: променлив или постоянен

Кой електрически ток е по-опасен за хората: променлив или постоянен

В тази статия ще разберете кой електрически ток е по-опасен за хората: променлива или постоянна. Решихме веднага да кажем, че може да се даде пълен отговор само ако са известни допълнителни параметри.

Кой електрически ток е по-опасен за хората

Първо, обясняваме разликата между AC и DC. Основната разлика е, че при променлив ток заредените частици преминават хаотично. При постоянен ток те имат директна посока. По-долу поставяме специален график, на който можете да видите и двете опции. Също така представихме на Вашето внимание подробно описание, което ще ви помогне да разберете разликите по-подробно.

На графиката можете да видите кой електрически ток е по-опасен за дадено лице. Постоянният ток най-често ще тече в приспособленията. Алтернативен ток може да тече в контакти или кутии за свързване. Ето защо опасността от променлив ток се счита за по-релевантна. За да се предпази от променлив и постоянен ток, трябва да се направи заземяващ контур.

Опасни токови стойности за хората

Опасността от електрически ток за живота на човек зависи от напрежението и честотата на колебанията в електрическата верига. За да се отговори на въпроса кой ток е по-опасен, е необходимо да се имат предвид техните ценности:

  1. Честота на колебанията. В битовата електрическа схема честотата може да бъде 50 Hz. Ако променлив ток има честота от 10 до 500 Hz, то е еднакво опасна за хората. В диапазона от 500 до 1000 Hz опасността от ток може да се увеличи значително. Променлив електрически ток, който има честота на колебание над 1000 Hz, е по-малко опасен за живота. Постоянният електрически ток се счита за три пъти по-безопасен от променливия.
  2. Напрежение. Ако напрежението в мрежата надвишава 400 волта, тогава променлив електрически ток е по-опасен от постоянен. В диапазона от 400 до 600 волта опасността ще бъде почти същата. Ако напрежението във Вашата електрическа мрежа надвиши 500 волта, DC токът ще бъде по-опасен от променливия ток.

Също така, трябва да обърнете внимание на такъв индикатор като сегашната сила. Този параметър може да се счита за безопасен, ако AC токът не надвишава 10 mA. При постоянен ток параметърът не трябва да надвишава 50 mA. Ако сравните опасността от ампера, тогава можете да кажете, че променливата ще бъде по-опасна за човек, отколкото за постоянна. Ако ви интересува, тогава можете да прочетете защо банята е шокирана.

Завършваме статията си и накрая искаме да кажем, че сега знаете каква е разликата между променлива и постоянна ток. Ето защо трябва да се подходите равномерно към изпълнението на електрически инсталации. За условията на живот човек може уверено да отговори на въпроса кой електрически ток е по-опасен за човека. Ако се използва постоянен ток при осветление, то е почти безвредно, тъй като е променливо.

Препоръчваме да прочетете: как да направите заземяването на автомобила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

52 + = 55