Колко подовете за ламинат и плочки изсъхват

Колко подовете за ламинат и плочки изсъхват

Когато планирате монтажа на подове по време на строителството или ремонта, трябва да знаете не само времето, необходимо за подготвителната работа и устройството на самия под, но и колко подовото покритие изсъхва.

Това е особено важно в случаите, когато подът се използва като покривало, върху което се поставя основният под. За времето на изсъхване на подовата настилка многобройни обстоятелства засягат разбирането на това, което ще позволи изпълнението на планираната работа качествено и по график.

Това, което определя времето за сушене на основния под

Колко подовете за ламинат и плочки изсъхват

Колкото по-дебел е слоят, толкова по-дълго подът изсъхва.

За да се вземе предвид времето на втвърдяване на подовата настилка и планирането на следващата работа след нейното пълно захващане и събирането на сила и други показатели в проектните стойности, е необходимо да се проучат факторите, които влияят върху този процес.

Основните са следните:

 • брой слоеве;
 • дебелината на всеки слой;
 • вид хоросан за подово покритие;
 • вид на основното покритие;
 • използван за покриване на добавката.

Според средните стойности, времето за сушене на пода може да бъде от няколко часа до няколко дни. На опаковката на всеки тип смес производителите посочват приблизителните стойности за това време.

Време на втвърдяване на подови покрития в зависимост от състава на сместа

Колко подовете за ламинат и плочки изсъхват

Времето за сушене на подовете за пълнене зависи преди всичко от вида на сместа, използвана за покритието.

За да се разбере как съставът на сместа и различните добавки, приложени към нея, влияят върху времето на втвърдяване на подовете за пълнене, направени с тяхна помощ, е необходимо да разгледаме някои от тях:

 1. Полимерните подове, използвани предимно в промишленото производство, могат да получат необходимата якост за 2-6 дни. И това може да бъде повлияно от различни фактори като дебелината на слоевете и техния брой, наличието или отсъствието на всички видове добавки, както и различни пигменти за оцветяване.
 2. Подовете от циментови съединения най-накрая се втвърдяват след 7-14 дни и използването на пластификатори в тях за подобряване на работоспособността на сместа може значително да увеличи тези термини.

  Колко подовете за ламинат и плочки изсъхват

  За полиуретанови подове можете да се разхождате след 10 - 15 часа

 3. Смеси от гипс или анхидрит, поставени в продължение на 2 дни, след което можете да ходите по етажите, но можете да монтирате тежко оборудване върху тях и да монтирате мебели само след най-малко 10 дни. Освен това е необходимо да се разбере, че подове, направени от такива смеси, не могат да се извършват в мокри помещения, защото под въздействието на вода те губят силата си.
 4. Бързосъхнещите повърхности са изработени от смеси, които могат да се оставят за 2 часа, като се образуват подове с високи технически параметри.
 5. Полиуретановите подове се подреждат със смеси, които могат да се ходят след 10-15 часа, а след 3 дни те напълно се втвърдяват с образуването на качествена повърхност, способна да издържа на високи натоварвания и да запази необходимата сила за дълго време.
 6. Епоксидните подове замръзват след 2-5 дни, в зависимост от броя на слоевете, като по този начин се образува много устойчива на абразия повърхност.

При използването на всяка смес за монтаж на самонивелиращи се подове е необходимо внимателно да се проучат инструкциите за тяхното използване и да се запълнят етажите в пълно съответствие с посочената технологична последователност.

Стриктното спазване на инструкциите за монтаж на самонивелиращи се подове ще съкрати времето за поставяне на сместа и ще осигури висококачествено и надеждно покритие.

В зависимост от вида покритие за покритие, времето за втвърдяване на покритието варира.

Довършителни покрития Тип на разтвора Настройване на часа
линолеум Полиуретанови смеси 3 нощувки
Ламиниран паркет Гипс, полимерни 3-7 дни
плочка цимент До 2 седмици

След изливането трябва да се подаде на пода не по-малко от посочения на опаковката срок и, ако е възможно, още повече, за няколко часа или дни.

Условия, благоприятстващи бързото сушене на течни подове

В случаите, когато подът на пълнежа се използва като основа за облицоване на ламитит, килим или други покрития, често се изисква ускоряване на процеса на втвърдяване на готовото покритие. Това е необходимо, за да не се забави целия производствен процес. За повече информация относно насипните етажи вижте този видеоклип:

Колко сухо подовете за всеки конкретен вид покритие са посочени в инструкциите на опаковката. Освен това се извършват следните дейности:

 1. За бързо изсъхване на подовата настилка е необходимо да се следи нейното равномерно разпределение по повърхността.

  Колко подовете за ламинат и плочки изсъхват

  Максималните товари позволяват на покритието възможно най-дълго

 2. Умерената влажност (до 60%) осигурява бързото втвърдяване на основата. Ако този режим на влага не се спазва в стаята, продължителността на задържането на течните подове може да продължи до две седмици.
 3. При никакви обстоятелства не трябва да се допускат течения в помещението, където се работи, което не само увеличава времето за нанасяне на покритието, но също така води до отделяне на цялото покритие или на отделните му части от основата.
 4. Температурата на въздуха трябва да се поддържа между + 20 ° C и + 30 ° C, като се избягват внезапни промени.
 5. Прясно поставената смес трябва да бъде покрита с полиетиленов филм, за да се предпази повърхността от проникване на ултравиолетови лъчи, под влияние на което повърхността може не само да намали времето за втвърдяване, но и да загуби основните си качества.
 6. След известно време, в зависимост от използваната смес, която се използва за изливане на подове, повърхността, която трябва да бъде завършена, трябва да бъде лакирана.
 7. Максималното натоварване на подовете трябва да бъде дадено колкото е възможно по-късно, за да се осигури силата, използвана за състава на подовите устройства. За тайните на саморазливните подове вижте в този видеоклип:

За да се осигури бързото втвърдяване на сместа, използвана в устройството за запълване на подове, е необходимо да се създадат благоприятни условия в помещенията, където работата се извършва в съответствие с технологията за производство на работа и инструкциите, придружаващи сместа.