Колко правилно да се подреждат мебели в правоъгълна стая?

Понякога оформлението на модерни апартаменти смесва дори опитни дизайнери. И как правилно да се организира обзавеждането в правоъгълна стая, много собственици на апартаменти мислят в нови сгради. На пръв поглед изглежда, че този проблем е много сложен. В крайна сметка, в стая, която прилича на молив, е почти невъзможно едновременно да се постави гардероб и голям диван.

Колко правилно да се подреждат мебели в правоъгълна стая?

Ако имате правоъгълен хол, трябва да подходите компетентно към въпроса за подреждането на мебелите, така че да има достатъчно свободно пространство.

Но съвременните специалисти са разработили редица решения, които ще помогнат да се справят с тази задача. Ако слушате съветите им, то вашата спалня или всекидневна ще се окаже не само красива, но и функционална.

Основни грешки при планирането

Преди да планирате как да подредите мебели в стаята си, не забравяйте да разгледате типичните грешки, които повечето дизайнери на начинаещи позволяват. Това ще ви помогне да избегнете досадните "капани". Типичните грешни изчисления са, както следва:

Колко правилно да се подреждат мебели в правоъгълна стая?

Ако сте оформени правоъгълна стая, вие по този начин блокирате достъпа до осветление в друга част на стаята.

  1. Подреждане на интериорни елементи по дълги стени.
  2. Местоположението на големи мебели на голямо разстояние един от друг.
  3. Зоната за зони с шкафове, монолитни стелажи и други елементи, които блокират достъпа до естествена светлина в стаята.

Подреждането на мебели по протежение на противоположните стени изглежда е единствената възможна опция в правоъгълна стая. Но от това визуално става още по-удължен и тесен. И празното пространство между модулната стена и например леглото става като коридор.

Друга типична грешка е, че всички големи мебели се опитват да се поставят в един ъгъл, а в другия те дават място за отдих с ниски столове и масичка за кафе. От това изглежда, че шкафовете висят над свободно пространство. И геометрията на стаята се изкривява.

Колко правилно да се подреждат мебели в правоъгълна стая?

Ако използвате максимално мебели в хола, стаята ще изглежда неудобна, претъпкана и квадратна.

Една правоъгълна стая се нуждае от зониране. Този съвет се популяризира широко в специализирани публикации. Хората, които нямат специални знания и умения, го приемат буквално и блокират част от стаята с шкафове или рафтове.

Наистина, с този подход една от зоните става квадратна. Но поради факта, че слънчевата светлина престане да попада в него, тя прилича на килер. Ето защо този подход е неправилен. Много по-разумно е да поставите просторна ракла с високи рафтове.

Когато зонирате правоъгълна стая, трябва да мислите не само за красотата или функционалността, но и за удобството на хората, които ще бъдат в стаята.

Основните методи за обзавеждане на мебели

Преди да подредите мебели, направете груб очертание на зоните, които искате да видите в стаята си. Всекидневната може да комбинира функционалността на офиса, рецепцията и семейната почивка. Спалнята често служи едновременно като дете или гардероб. В резултат на това трябва ясно да разберете какво очаквате от вашите помещения. И като продължите от това, вземете решение за зониране.

Колко правилно да се подреждат мебели в правоъгълна стая?

Пример за обзавеждане в правоъгълна всекидневна.

Правоъгълната стая обикновено се разделя на следните методи:

  1. Разпределение на част от стаята с мебели.
  2. Цветно зониране.
  3. Функционално разделяне.

Първият метод е най-трудният. Въпреки че руснаците най-често прибягват до нея. В този случай, както споменахме по-горе, не можете да поставите гардероби в стаята. Много по-елегантен изглежда като ъгъл или просто голям диван, който оформя определена зона.

Меката мебел може да бъде заменена с работен плот или модул с аудио и видео оборудване. Ако се обърнете към този проблем с въображение, тогава стаята може да бъде направена не само функционална, но и оригинална. В този случай интериорните елементи, които служат като преградни стени, се заменят с кутии с растения или рафтове с необичайна форма с нисък рафт.

Зониране с цвят

Колко правилно да се подреждат мебели в правоъгълна стая?

Цветното зониране е най-оптималното решение за правоъгълни стаи.

Квадратната зона ще се превърне в ярък акцент в интериора, ако е украсен с контрастен цвят.

Голямо светло легло стана визуалният център на правоъгълна стая. Цветът му се поддържа от вграден гардероб, разположен на противоположната стена. Това създава ефект на балансиране на цветовете в стаята. Останалите елементи от дизайна повтарят червения акцент подробно. Основният им тон е неутрален. Това прави вътрешността хармонична.

Но преди зонирането в стаята с помощта на цвят, си струва да си припомним няколко правила:

  1. Колкото по-тъмна е стаята, толкова по-лека е интериорът.
  2. Не е необходимо да се използват интензивни цветове в помещенията, предназначени за почивка.
  3. Мебелите трябва да са в хармония с останалата част от спалнята или хола.

Ярки цветови акценти могат да направят интериора стилен и индивидуален. Но ако имате само един стандартен апартамент, тогава не трябва да гоните модата. Много по-разумно е да вземете всички предмети в тон с тапета и тавана. В този случай стаята ви няма да изглежда скучна, ако поставите ярки паласи на пода и декорирате рафтовете със стилни дрънкулки.

Колко правилно да се подреждат мебели в правоъгълна стая?

Ярките мебели трябва да бъдат поставени в тъмния ъгъл на стаята.

Ако решите да си купите светъл диван или гардероб, опитайте да го поставите в най-тъмния ъгъл на стаята. Не е излишно да се допълва такова място със светлина или просто с оригинална лампа. Такава техника ще ви помогне да запазите не само стила, но и комфорта в стаята.

Най-лесният начин обаче е да разделите помещението на функционални зони, например спалня и всекидневна. В този случай, трябва да се обърне внимание не на това как да се подреди мебели, но на своя дизайн. Цялата стая трябва да бъде украсена в същия стил. Вътрешните предмети трябва да бъдат съгласувани един с друг не само по цвят, но и по общ дизайн.

Този дизайн на помещението в един стил е едно от най-печелившите решения. Но отделни групи обекти могат да се различават един от друг в дизайна. Това е характерно за смелите съвременни интериори. В този случай е необходимо да се избегнат диаметрално противоположни решения. Не правете половината от стаята в синьо, а другата - в зелено. За да смесите стилове, трябва да имате известен вкус и знание.

Регулируеми дизайнерски решения

Когато планирате подреждането на мебелите, се откажете от директни линейни решения. Традиционно в руския дизайн се приема, че проходите между големите обекти са прави. Но така нареченият островен дизайн изглежда много по-зрелищен. В този случай мебелите са групирани според функционалната им цел.

Колко правилно да се подреждат мебели в правоъгълна стая?

Проектирането на острови предполага обединяването на мебели за функционални цели.

Смята се, че в тясна стая не може да бъде оборудвана с пълно легло. Ето защо, много хора отказват леглата, предпочитайки ги за неприятни мека мебел. Самото легло може да служи като великолепен обект за зониране.

Ако се постави в една голяма стая, в една част е възможно да се оборудва, например, съблекалня. Телевизор или домашно кино ще се поберат перфектно на стената срещу леглото. При това оформление проходът между стената и мебелите не е твърде широк. Но цялата стая изглежда хармонична. И цялата му функционалност е напълно запазена.

Отхвърлете тромавите мебели "стени" в полза на елегантните и модерни мебелни модули. Те могат не само да украсят стаята, но и да осигурят необходимото място за съхранение. Ако не можете да направите без голям килер, след това оборудвайте вградената мебел, декорирайки вратите с големи огледални панели. Това ще ви помогне да направите пространството визуално по-широко.

Когато декорирате правоъгълни стаи, предпочитайте мебелите в светли и ярки, но не и твърде наситени цветове.

Помнете, че тъмните цветове визуално правят пространството по-малко Особено това се отнася за високи интериорни елементи.

И не пренебрегвайте допълнително осветление. Множествената светлина понякога може да създаде истински чудеса с пространство. Например осветителните тела, насочени към тавана, правят цялостните шкафове ненатрапчиви. Такова осветление изглежда разтваря мебели в интериора. И никога не се страхувайте да експериментирате.