Комин за газовата колона

Комин за газовата колона

Най-оптималният избор за получаване на топла вода в къща или апартамент се нарича газовата колона. Но едно от условията за инсталиране на повечето модели на такова оборудване е нуждата от комин. Ето защо, при мисълта за закупуване на колона, потребителят трябва да научи повече за правилата за инсталиране на комини, както и за възможните алтернативи на такъв изход за отработените газове.

Комин за газовата колона

видове

Комините за газови нагреватели се класифицират според материала, от който са направени. отличава:

 1. Гофрирани гъвкави тръби. Вътре в тези тръби има спирална жица, а самата тръба е направена от алуминиево фолио. Предимството на такъв комин е възможността да се огъва под всякакъв ъгъл и да се променя дължината с помощта на метална лента за скрап.
 2. Алуминиеви изпускателни тръби. Техните предимства са ниското тегло, наличието, липсата на кондензация в комина. Въпреки това, през зимата, без такава изолация, такива тръби могат да заледяване.
 3. Комини от поцинкована стомана. Те имат ниско тегло и доста висока устойчивост на корозия. Стоманен комин също е важен за изолиране през студения сезон.
 4. Сандвичеви комини. Техният дизайн е една тръба, разположена във вътрешността на втората, а между стените им е незапалим нагревател (често минерална вата), за да се предотврати образуването на конденз. Подобен комин се нарича трайно и надеждно. Често се препоръчва за монтаж в частна къща, когато трябва да се постави комин през покрива и тавана (особено ако са направени от горими материали).

Комин за газовата колона

Гофриран гъвкав канал

Комин за газовата колона

Алуминиева изпускателна тръба

Комин за газовата колона

Комин от галванизирана стомана

Комин за газовата колона

Sandwich комин

Коаксиален комин за газовата колона

Това е съвременен и доста популярен в нашата днешна версия на комина, който се използва за турбинни колони, които се различават в присъствието на затворена горивна камера. Неговата структура е представена в тръбата на тубата, с централната тръба от дим се извежда от колоната и през междината между външната и вътрешната тръба на устройството влиза в горивната камера свеж въздух отвън.

Комин за газовата колона

Такава конструкция позволява да се направи изпускателната тръба с по-малка дължина и да се увеличи ефективността на устройството. Освен това колоната с тази версия на комина не изгаря кислород във въздуха на помещението, което обикновено се случва, когато горивната камера е отворена. Спиране на избора на турбокомпресната колона не е нужно да се притеснявате за достатъчно вентилация на помещението, но е важно да се обърне внимание на избора на диаметъра на комина. Необходимо е диаметърът да е не по-малък от изхода на колоната.

Комин за газовата колона

Какъв е диаметърът на комина?

Диаметърът се избира при отчитане на ефективността на колоната, т.е. на базата на нейната мощност. Почти всички използвани в домашни нагреватели трябва диаметър на тръбата от 11 или 13 см. В допълнение, за устройства с мощност до 20 кВт, осигуряващи вода единствена точка обикновено е избран тръба с диаметър 110 mm, и за колона с капацитет от повече от 21 кВт, от която водата е назначен на 2-3 кранове, са необходими тръби с диаметър 130 мм.

Комин за газовата колона

Характеристики за инсталиране в апартамента

За да свържете стандартна газова колонка в градски апартамент, трябва да има стационарен канал в къщата, за да отклоните дима. В повечето съвременни сгради такива вентилационни канали се полагат в стените, така че привеждането на комин от колоната към тях не е проблем. Въпреки това, в много сгради от миналия век няма такива канали, така че обичайната колона няма да бъде инсталирана в тях. В този случай можете да изберете турбо модела.

Комин за газовата колона

Други характеристики на инсталирането на комин в апартаментите са такива нюанси:

 • Коминът вътре трябва да е гладък и без никакви стеснения.
 • Най-често се инсталира вертикално. Не се допускат повече от 3 завоя.
 • Тръбата трябва да е добре запечатана, за да се предотврати навлизането на горивни продукти в жилищни райони.

Комин за газовата колона

Що се отнася до избора на тръбния материал, велпапеният алуминий, независимо от неговата простота и евтиност, се нарича неподходящ вариант. Такива тръби бързо изгарят, затова се препоръчват само при случайно използване на колоната. За монтаж в апартамент, комин от стомана е по-за предпочитане.

Комин за газовата колона

Характеристики за инсталиране в частен дом

Ако се предполага, че по време на строителната фаза на сградата е предвиден комин, най-добрият избор е разположението на вертикална тухлена мина, в която може да се постави тръба от стомана или азбест. Важно е газовата колона и отоплителната система да имат различни мини за отстраняване на дим.

Комин за газовата колона

Ако сградата е вече построена, най-подходящият вариант на комина е изолираната стоманена тръба. Тя може да бъде прикрепена към една от външните стени и поставена вътре в сградата през подовете и покрива си.

Комин за газовата колона

Други нюанси на инсталирането на комина в къщата са следните:

 • Материалът и конструкцията на комина, както и мястото за монтаж трябва да отговарят на действащите разпоредби.
 • Към комина трябва да бъде осигурен лесен достъп, така че ако е необходимо, можете бързо да отстраните възможните проблеми.
 • Монтирането на комина в къщата вертикално е важно да не се допуска значително отклонение на тръбата - тя не трябва да се отклонява повече от 1 метър по цялата конструкция.
 • Краят на димоходната тръба трябва да излиза над покрива най-малко 40-50 cm.

Комин за газовата колона

Етапи на инсталиране

Монтажът на комин при монтаж на газовата колона включва следните действия:

 1. Оценка на условията за монтаж.
 2. Изборът на правилния вариант на комина.
 3. Монтаж на коминната секция в мястото на нейното присъединяване към газовата колона.
 4. Монтаж на коминна тръба вътре в къщата или на външна стена (за монтаж в частна къща).
 5. Издърпайте тръбата през отвора към улицата (ако е монтиран коаксиален комин).
 6. Проверка на тягата.

Комин за газовата колона

Когато коминът не е необходим: комина

В днешно време, поради разпространението на колони турбо bezdymohodnymi го наричат ​​такива устройства, тъй като те не изисква никакви специални димни и комин ги прогони през стената. Съществуват обаче и колони, водещи продуктите за горене в помещението, в което са инсталирани. Като правило те са модели с ниска мощност с ниска производителност. Пример за такава колона е Neva 3001, чиято мощност е 9 kW, а производителността е само 2,6 литра в минута.

Комин за газовата колона

За да инсталирате такава колона е много важно добро проветряване на помещението, но дори и в този случай има риск от отравяне с въглероден окис, защото няма миризма и се отразява на лицето, дори когато той е знаел за опасността от смърт. Ето защо колоната с не-изпарения губи турбото и през последните години практически не се използва.