Лесно залепете основата до тавана

Лесно залепете основата до тавана

При работа с всеки завършек най-важното е висококачествената и добре обмислена инсталация. В края на краищата, дори и най-перфектно избраното външно покритие може да бъде развалено при лоша инсталация. Особено се отнася до такъв важен детайл като перваза на тавана, тъй като той винаги е в очите и играе ролята на някакво окончателно докосване, което завършва логически състава. Ако не сте наясно как да лепирате перваза на тавана, трябва да отделите известно време на този проблем, преди да започнете инсталационната работа. Ще ви разкажа за процеса на залепване в тази статия.

Характеристики на инсталацията на филета

За да разберете как правилно да лепирате таванското первази, първо трябва да изберете и купите подходящи багети. Всяка ремонтна дейност започва, като правило, с измервания. Трябва да определите внимателно параметрите на стаята, за да не грешите при покупката на материала. За разлика от други видове довършителни работи, за таваните не е необходимо да купувате складова наличност, тъй като характеристиките на летвите ви позволяват да ги лепирате и настройвате точно.

Много важна роля в инсталацията играе ъгълът на стаята, защото от ъгъла трябва да започне инсталацията. Преди да лепите ъглите на тавана первази, трябва да получите специализирани свързващи елементи. Техният списък включва:

  • Интегрални елементи, които запечатват вътрешни или външни ъгли. Работните повърхности на тези ъгли са проектирани да се пресичат под прав ъгъл.
  • Малки сегменти, предназначени да образуват ъгъл. Изрязването на такива детайли е абсолютно гладко, както се прави в производството. Направленията на рязането са различни и в зависимост от тях парчетата могат да бъдат поставени във вътрешния или външния ъгъл.
  • Разширени ъгли, които са интегрални и готови за монтажни части. Техният недостатък е, че инсталацията изисква перфектни ъгли.

Също така за инсталацията ще ви трябва специални щепсели, които ще скрият следите от инсталацията. Това е пълният набор от материали, които трябва да закупите, преди да лепите цокъла на тавана. Ако все още мислите кой продукт е най-добрият, ние ще Ви помогнем да разгледате видовете филета въз основа на вида на инсталацията.

Лесно залепете основата до тавана

монтиране

Навън всички готови багети изглеждат приблизително еднакви, но видовете инсталация могат да се различават значително. Има три отговори на въпроса "как да лепирам таванското дъно?" И всеки от тях по свой начин е оптимален.

Лесно залепете основата до тавана

Евтините барове могат да бъдат закрепени чрез винтове или дори нокти, които се задвижват в декоративния слой без допълнителни операции. Но ако предпочитате да инсталирате повече или по-малко точно, най-добре е предварително да пробиете дупките в основата - в началото по-тънък, за дюбели, след заострени - под предния капак. След като извършите тези стъпки, можете да монтирате профила на място. Разбира се, трябва да прикриете следите от инсталация с щепсели, восъци или лепило.     

По-сложен, но и по-естетичен начин за монтиране на таванни первази се нарича скрит - желателно е да се използва за продукти, които имат специални вдлъбнатини за клипове. Тази инсталация се извършва на няколко етапа - първо, около периметъра на помещението, трябва да пробиете дупките, където се вкарват пластмасовите дюбели. След това клипсите се фиксират там, а горната част се фиксира с обикновен натиск.

Въпреки това, в своята простота, всички тези методи не могат да бъдат сравнени с най-бързия и най-елементарен - залепете ламелите с помощта на лепилен състав. Действайки по този начин, не само можете да спестите време, но и да осигурите незабележима инсталация на всички филета. Но за да успеете да работите успешно, първо трябва да разберете кое лепило за лепене на тавана е най-добре.

Лесно залепете основата до тавана

Как да лепя

Както вече сте разбрали, трябва да бъдете ръководени от материала, от който са направени избраните багети, определяйки по-добре слепения лист на тавана.

Лесно залепете основата до тавана

Ако вашата багета е изработена от полистиролова пяна и полистиролова пяна, тогава ще се появи почти всяко лепило.

Причината за това е доста лекото тегло на изделието, направено от този материал, което ви позволява да постигнете силно сцепление под тавана. Единственото нещо - експертите не препоръчват залепване на силиконов уплътнител. Изключения са случаите, когато за плочки се използва тавански бордюр.

Лесно залепете основата до тавана

В същото време, преди залепване на тавана первази, първо трябва да го монтирате без използването на композицията и само тогава да се справяте с лепило. Не забравяйте, че след инсталирането по този начин ще бъде невъзможно повторното използване на таванни первази от пластмаса, тъй като няма да бъде възможно да се демонтира в цялата му форма.

Дървените материали правилно залепват течните нокти. Но тук ще трябва предварително да изгладите перфектно стените и тавана, в противен случай няма да има силно захващане и в крайна сметка основата ще бъде отстранена.

Съществува и универсален начин за залепване на филетата - за прилагане на строителни замазки. Използва се от професионалисти при инсталиране на покритието. Замазката позволява не само лепене на ламелите, но и запълване на различни пукнатини и вдлъбнатини в тавана.

Лесно залепете основата до тавана

За лепене на пластмасови первази е най-добре да използвате прозрачно полимерно лепило или течни нокти.

Сега, след като разбрахме кой състав е най-подходящ за конкретен материал, трябва да проучите подробно как да лепирате таванчетата на стъпалото.

Как да лепя

Препоръчително е да закрепите ивиците, преди да ги залепите. Това се дължи на по-добро сцепление с мазилка, отколкото с боя или тапет. Предварителната подготовка включва почистване на стени от различни видове мръсотия, прах, стари покрития и други нежелани слоеве. Възможно е също така да се преработят точките за фиксиране с разтвор на грунд, който да предотврати напластяването на мазилката.

Разбира се, как най-добре да лепи платното на тавана е видео инструкцията. Обаче, ако опишем накратко, целият процес изглежда така:

  • За начало традиционното оформление на стаята е направено. Най-добре е да направите проста допълнителна схема на хартия, която след това се премества в тавана.
  • Лепилото не се нанася върху повърхността на стената, а върху самата перваза. Слоят трябва да е достатъчно дебел, за да бъде разпределен по протежение на багета, но не прекалено гъст, така че останалото лепило да не остане на стената. В случай, че има наднормено количество лепило върху предната страна на основата, трябва незабавно да се избърсва с кърпа или гъба, докато лепилото се изсуши.
  • След като лепилото се обработва, первазът се притиска плътно към стената и се държи за известно време. Ако моделът е изработен от мек материал, по-добре е да използвате парче плат, в противен случай продуктът може да остане наранен от пръстите. Перфорирането на тавана от пенопласт не е необходимо за дълго време - те са доста леки и се затягат бързо.

Изучавайки инструкциите как да лепираме таванското первази, е невъзможно да се избегне такъв важен момент като монтаж на фугите, защото зависи от него качеството на външния вид на финала.

Монтиране на фуги

Преди началото на работата е по-добре да не се изрязват всички барове наведнъж, а да се действа, тъй като багетите са закрепени, тъй като е по-добре да се свържат ръбовете с залепения посилон. Особено внимателно монтиране изисква дървени первази, гладко съединяване, което се постига поради рязане под ъгъл от 45 градуса.

Лесно залепете основата до тавана

Много е важно да работите добре в ъглите. За да направите това, ще ви трябват гон, електрически мозайката (камионът ще направи), един стол и един чиновник. По време на рязане е необходимо да действате изключително внимателно, така че острите зъби да не смачкват продуктите. Необходим е стол за фиксиране на филето под определен ъгъл - това е елементарна конструкция, която при желание може да бъде направена на ръка.

Можете също така да използвате маркировки с молив - за да направите това, първо част от ъгъла е фиксирана, точката на пресичане е открита и филето е отрязано с резачка под прав ъгъл. Всяко от тези действия изисква максимална точност и точност, така че в резултат ставите остават невидими.

Тези прости съвети ще ви помогнат да избегнете често срещаните грешки и да разберете как да лепите перваза на тавана, така че завършването да е трайно и качествено. Най-важното е правилната оценка на закупените продукти, лепилния състав и качеството на стените, за които ще бъде инсталирана вашата декорация.

Видео "Какво и как да лепираш багетите"

Това видео е за това, как професионално и качествено да залепят багетите на тавана и какви инструменти и материали ще се изисква да работят с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

1 + 3 =