Метални щори на прозорци: кои са по-добри?

Металните щори се използват по-често в нежилищни помещения - търговски зали и офиси, складове и обществени институции. Те имат особен дизайн, който не е подходящ за всеки интериор. Но те имат редица неоспорими предимства. Има няколко вида метални щори на врати и прозорци, но всички те са съчетани с общи предимства:

 • са устойчиви на деформация, включително вандализъм;
 • леко засегнати от агресивни фактори на околната среда - висока температура, влажност, слънчева светлина;
 • не събирайте прах и измийте лесно;
 • не поддържа изгаряне;
 • здрави и издръжливи.

Изработен от метални щори, изработени от леки сплави като дуралумин. Рядко, но понякога в продажба можете да намерите модели от стомана. Външните ламели са покрити с огнеустойчив емайл и лак.

Сред недостатъците може да се нарече по-висока цена от пластмасовите колеги и шума, който ламелите правят при отваряне и затваряне. Също така, значителна конструкция на тежестта изисква висококачествен механизъм за повдигане и силно закрепване на корниза към стената.

Подобно на щорите от други материали, металът може да бъде с хоризонтално и вертикално разположение на ламелите, има ръчно или електрическо задвижване на повдигащия механизъм.

Метални щори на прозорци: кои са по-добри?

Хоризонтални и вертикални щори

Модели с хоризонтално разположение на ламелите са най-често срещани. Плочите могат да имат дължина до 6 метра, тяхната широчина е 25 или 50 мм. Ламелите са закрепени заедно с метална нишка.
Вертикалните метални щори се произвеждат по същия начин, както аналозите на тъканите. Вместо капронова линия се използва метален низ в механизма за повдигане и завъртане. За разлика от моделите с хоризонтално разположение на ламелите, вертикалните защитни устройства не предизвикват шум при отваряне.

Метални щори на прозорци: кои са по-добри?

Капаци, щори

Щори-щори - външната структура на прозореца, която съчетава два елемента. Те могат да бъдат изработени от всякакъв материал, но най-често метал се използва, тъй като такива капаци носят не само декоративни, но и защитни функции. Те перфектно защитават къщата от проникването на крадци през прозореца, изглеждат естетически в открита и затворена форма; в горещия сезон ще запазим помещението готино и свежо. За разлика от обикновените щори, щорите и щорите осигуряват достатъчно осветление в стаите. Те могат да бъдат монтирани както върху пластмасови, така и върху дървени рамки. В допълнение, те ще дадат PVC-прозорци допълнителни звукоизолиращи свойства.

Стилни метални щори-щори не само защитават къщата от крадци и вандали, но и отлично украсяват фасадата на сградата.

Инсталирайте ги в случаите, когато е необходимо да предпазите прозорците от проникване. Най-евтиният вариант - да се монтира решетката - не е подходящ за тези, които са загрижени за естетичната страна на проблема. Затворните щори са необходими за собствениците на къщи и вили, обитатели на жилищни сгради, чиито апартаменти се намират на първия етаж. Често те се инсталират от собствениците на ресторанти, кафенета и магазини, които предпочитат да не плашат клиентите на затворнически барове.

Щори-щори могат да имат различни цветови решения, което ви позволява да изберете този детайл за цялостния дизайн на къщата или институцията. Има структури, които са разположени от вътрешната страна на прозореца, но те са по-редки, тъй като в този случай защитата на стъклото и рамката не е гарантирана.

Метални щори на прозорци: кои са по-добри?

щори

Ролетните щори са метални щори на врати и прозорци. Те се използват главно за допълнителна защита. Метални ролкови системи са монтирани на врати и прозорци, балкони и лоджии. Те отлично изолират стаята от шум и прах, ярка слънчева светлина и запазват топлината през студения сезон.

Затворите имат привлекателен външен вид, а когато са сгънати на ролка, те заемат малко място.

Ролетите от стоманени профили се монтират на прозорци и врати само в отворите на първия и втория етаж на сградите поради значителното тегло на конструкцията. Металният лист е с дебелина 1-2 мм, а ширината на летва е 10 см. Желателно е да се изработи е снабдена с надеждна мощност достатъчна мощност.

Алуминиевите профили са по-леки и нямат ограничения за инсталиране. Поради своите хигиенни свойства алуминиевите щори често се използват в детски и лечебни заведения. Такива системи могат да се управляват ръчно или чрез електрическо задвижване.

Ръчното управление може да бъде от няколко вида.

 1. Щорите се повдигат с помощта на лента. Тежестта на ролетните щори не трябва да надвишава 15 кг.
 2. Управлявайте с кабел, изработен от устойчив материал. Теглото на ножа е до 20 кг.
 3. Ако вместо кабел се използва стоманен кабел, тогава такъв контрол се нарича кабел. Издържа тегло до 80 кг.
 4. Ролките, тежащи не повече от 35 кг, се задвижват от яздене - използвайки кардан.
 5. Пролет-инерционен механизъм се използва за конструкции с тегло до 60 кг. Въртящата се пружина, вградена в шахтата на механизма, компенсира теглото на ролера.

Ролковите системи могат да бъдат вертикални - това е по-често използван вариант - или хоризонтално. Последните се използват, например, за защита на открития басейн. Този проект трябва да бъде оборудван с електрическо задвижване, което най-често се инсталира в системата "Smart House".

Ролетните щори се произвеждат обикновено по поръчка, според индивидуалните размери. Поради естеството на инсталацията палетните системи са разделени на вградени и надземни системи. Първата опция включва фиксиране на кутията точно в отвора на прозореца. Във втория случай, ролетните щори са монтирани върху отвора, те не намаляват осветеността и площта на прозореца, но в този случай защитните функции са малко по-малки.

Метални щори на прозорци: кои са по-добри?

Как да изберем защитни щори?

Когато купувате метални защитни щори на врати и прозорци, трябва да обърнете внимание на следните точки.

 • Ако има електрическо задвижване, уверете се, че двигателят е приспособен да работи при трудни атмосферни условия. Чуждите продукти трябва да са подходящи за характеристиките на руските електропроводни мрежи.
 • Ако има прекъсвания в електрозахранването у дома, е желателно да се оборудват ролковите системи с ръчно задвижване при извънредни ситуации.
 • Проверете за сертификат за продукт. Той трябва да посочва характеристиките на стабилността на покритието до ултравиолетовите лъчи. В противен случай щорите ще изгорят на слънце и ако една ламела бъде заменена, тя ще се различава по цвят.
 • Предпазните системи за приставки могат да се различават в характеристиките за предотвратяване на кражби. Предпочитайте моделите, оборудвани със заключваща система, която не позволява повдигане на тъканта отвън. Ламелите са също така по-здрави, които са изпълнени с полиуретанова пяна. Долната решетка трябва да е достатъчно здрава, за да издържи бракуването и тъканта трябва да попадне дълбоко в страничните водачи.
 • Protivovozlomnye ролетни щори трябва да бъдат придружени от съответните сертификати. Такива капаци са инсталирани в банки, магазини за бижута и подобни институции. Те са допълнително оборудвани с някои елементи, които правят хакването невъзможно.

Металните щори носят не само защитни функции. При желание, метални щори могат да се използват в апартамент, интериорът на който е проектиран в стил хай-тек. В този случай устройствата с тънки сребърни ламели ще изглеждат добре. Високата здравина на метала прави възможно производството на щори на прозорци с нестандартна конфигурация - извити или необичайни форми.