Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Трудно е да се намери собственик на жилище, който не иска да създаде необходимия комфорт в къщата. И това не е само стила на интериора, но и околния микроклимат, т.е. поддържането на температура и влажност в рамките на определени граници. Въпреки това, времето извън прозореца не винаги ви позволява да се наслаждавате на комфорта на помещенията и наемателите са обитавани от интензивна топлина, а след това от непоносима студ. За да се избегнат подобни проблеми, специалисти от различни отрасли разработват ново оборудване за климатичните условия, сред които най-популярните са климатиците и нагревателите.

Отоплителната система е изключително важна и е особено важна за баните. Струва си да се отбележи, че топлата подова за банята отдавна е лукс за мнозина, но необходимост. Но често наемателите не мислят за инсталирането му, като се има предвид инсталацията като доста обезпокоителен бизнес. Ако обаче спазвате стриктно инструкциите на специалистите и спазвате правилата за полагане, целият процес ще изглежда съвсем прост и лесно осъществим сам по себе си.

Днес са разпределени водни и електрически нагреватели за подове. Тук става дума за функционирането на водна подова система, в която, благодарение на циркулацията на течността през тръбите, помещението се нагрява (температура до +45 градуса). И преди да се замислите как правилно да монтирате топъл под, си струва да се отбележат основните му предимства.

Предимства на топло подовите настилки

Основната положителна особеност на подовите отоплителни системи може да се приеме, че те ви позволяват да разпределяте равномерно топлия въздух в стаята. Това се обяснява с факта, че топлинният източник се поставя в най-ниската част на стаята и се издига по-равномерно към тавана, което постепенно загрява околното пространство. Също така предимствата включват:

 • регулиране на температурата с помощта на регулатори;
 • няма нужда да се инсталират допълнителни радиатори;
 • дълъг експлоатационен живот (до 50 години);
 • равно ниво на нагряване на цялата подова повърхност.

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Полагат тръби под водния под със собствени ръце

Разбира се, технологията за инсталиране на подова настилка за топла вода изисква да се вземат предвид не само предимствата, но и някои недостатъци на такива системи. Така че, когато планирате инсталация, трябва да знаете, че:

 • При инсталиране на отопление на водата е необходимо основният етаж да се повдигне с около 10 см;
 • в стаята се препоръчва да се инсталират мебели само от естествени материали, като пластмасови изделия или от частици и MDF, могат да генерират вредни вещества при нагряване;
 • в стари къщи е необходимо да се получи разрешение от специални служби за свързване на системата към централизирано отопление;
 • в частните домове е необходимо да се осигури постоянна положителна температура в помещението, така че водата в системата да не замръзва;
 • Не всички материали са подходящи за покритието (трябва да има специална маркировка върху продуктите);
 • сравнително високи разходи за инсталиране, както и увеличено плащане за потребление на вода.

Предвид всички предимства и недостатъци, изброени по-горе, може да се каже, че е рентабилно да се инсталира топъл под с водна система в стаи с малко пространство, баните са добър вариант. Заслужава да се отбележи, че почти всички популярни подови материали са подходящи за инсталиране на подобни отоплителни системи. В допълнение, продукти като керамични плочки също са отличен проводник за топлина, което означава, че отоплението в помещението ще се реализира възможно най-ефективно. Важно е да разберете как правилно да поставите подово отопляем под.

Етапи на инсталиране на системата

На първо място е необходимо да се определи специфичния материал за тръбите. Експертите съветват да използвате метални пластмасови изделия с диаметър 20 мм, когато инсталирате системата сами. Разбира се, това могат да бъдат полипропиленови тръби, но когато са закачени, ще ви е необходима спойка, а това не е много удобен метод за заваряване. Също така си струва да закупите предварително всички необходими материали за ремонт. По-специално, се препоръчва да се нанесе гладка керемида за покритието. Въпреки това, в баните, такава плочка може да бъде опасна, тъй като има сравнително нисък коефициент на анти-скип.

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Всички етапи на полагане на водния под в банята

Така че технологията за полагане на топла вода включва следните етапи:

 1. монтаж на колекторна кутия;
 2. монтаж на отоплителна система;
 3. изливане на замазка;
 4. полагане на крайното подово покритие.

Всеки процес изисква отговорен подход, както и определени умения, така че трябва да ги разгледате по-подробно.

Инсталиране на корпуса на колектора

Разпределителен шкаф е метална конструкция, предназначена за поставяне на тръбопровод и подводна връзка в нея. В някои случаи е напълно възможно да се направи без него, но за по-голяма естетика, както и за удобна работа на системата, се препоръчва да се инсталира. Инсталацията няма да отнеме много време, а самият дизайн е съвсем проста: системата за фиксиране, тялото и вратите.

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Свързване на тръбите към централната система

На първо място, необходимо е да се подготви ниша в стената почти директно на пода, като се вземе предвид възможността за снабдяване с тръби. Той е монтиран в шкаф и внимателно фиксиран към болтовете за закрепване чрез специални отвори. Тогава самите тръби са поставени:

 • Тръба за хранене (от топла вода);
 • връщаща тръба (отвеждаща отпадна вода).

Важно е да инсталирате клапан на всяка тръба, за да изключите захранването с вода. Ще трябва да инсталирате и циркулационна помпа. Следващата стъпка е да се свържете с колекторите, както и да ги свържете към топъл под с фитинги (свързващи части на тръби). Когато системата е фиксирана, можете да започнете да запечатате самия шкаф и след това да преминете към следващия етап от работата.

Монтиране на топъл под

На първо място правилното монтиране на подовата настилка под плочката с вашите ръце предполага, че основата ще бъде изравнена и почистена от замърсители. В този случай, ако етажът има минимални разлики във височината, те не могат да бъдат елиминирани, но ако разликите са по-сериозни, тогава ще е необходимо да се изравни повърхността. След това е необходимо да поставите слой хидроизолация. Материалът се полага с припокриване на лентите най-малко 10 см, а ставите трябва да бъдат закрепени с лепяща лента.

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Поставки за монтаж на водния под

Тъй като в повечето случаи е необходимо устройство за подово замазка, необходимо е да се залепи лента на амортисьора около периметъра на помещението, компенсирайки разширяването на разтвора, когато се втвърди. За намаляване на топлинните загуби е важно да поставите слой изолация. С тази задача материали като пенобетон, технически корк или експандиран полистирол се справят добре. Поставени са тръбите, приготвени по този начин.

Тръбите, които ще циркулират вода, са фиксирани на пода с помощта на специални летви с брави. Първата стъпка е да се фиксира началото на тръбата към захранващия колектор и след това да се завърти на пода според предварително избраната схема. Последната стъпка е свързването на свободния край към връщащия колектор. Важно е да проверите системата за течове след инсталирането. За тази цел тръбите се пълнят с вода при високо налягане (около 2 пъти по-висока от работната). Ако не се открият никакви проблеми, можете да продължите към следващия етап.

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Закрепване на тръби от воден под

Подова настилка

Решението за замазка се избира в зависимост от бюджетните възможности, както и от неотложността на работата. Така например, смес от цимент и пясък се счита за най-евтината опция, но за пълно изсъхване ще е необходимо да изчакате около месец. Самоизравняващите се смеси в това отношение са по-практични, тъй като те замръзват за 7-10 дни, но по-скъпи. Преди да започнете изливането на пода, препоръчително е да поставите армиращата мрежа върху специални подложки. Това означава, че разстоянието от тръбите до мрежата трябва да бъде от 5 мм. На върха на разтвора се изсипва слой не по-малък от 5 см. Преди да продължите с по-нататъшната работа, е необходимо да изсъхне замазката.

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Посипайте над водния под

Полагане на плочки

Трябва да се отбележи, че методите за полагане на плочките на топла подова система не се различават от обикновените инсталации. Последователността на действията ще бъде, както следва:

 • нанасяне на базата на лепилния състав, който е предназначен за подгряване на подове (лепилото се нанася на малки площи);
 • Назъбената шпатула се прилага върху неправилната страна на плочката;
 • като се започне от далечната стена, поставете керемидата върху пода и я натиснете, като почуквате с гумен чук;
 • Пластмасови шевове се вмъкват в шева между плочките, това е необходимо, за да се получат пропуски;
 • на всеки няколко плочки се проверяват според нивото, важно е, че те са в една и съща равнина, ако има отклонения, тогава можете да фиксирате плочките, но това трябва да стане в рамките на 10 минути, защото тогава лепилото ще се възползва;
 • След поставяне на всички плочки трябва да бъде позволено да го замрази за няколко дни, тогава можете да започнете фугиране шевовете.

Важно е да се има предвид, че при поставянето на плочки системата трябва да се изключи. Системата може да се използва само след фугиране на фуги.

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Технологичен процес на полагане на водния под

По този начин, топло подови настилки - инсталационната технология е завършена. Когато следвате всички препоръки, можете да го направите сами. Ако обаче липсва самочувствие, препоръчително е работата да бъде възложена на капитана.

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Полагат тръби под водния под със собствени ръце

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Поставки за монтаж на водния под

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Посипайте над водния под

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Монтаж на водния под

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Всички етапи на полагане на водния под в банята

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Свързване на тръбите към централната система

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Технологичен процес на полагане на водния под

Полагане на подово отопляем под: правилната инсталационна технология

Закрепване на тръби от воден под

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 2