Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Често в процеса на ремонт се изисква да се инсталират прегради, а по-често за тази употреба газобетон (газ-силикат). Тя е лека - многократно по-малка от тухла, стените се сгъват бързо. Тъй като преградите са направени от газобетон в апартаменти и къщи, независимо от това, от което са изработени носещите стени.

Дебелина на преградите от газобетон

За изграждането на преградни стени в помещенията се произвеждат специални газови силикатни блокове с по-малка дебелина. Стандартната дебелина на преградните стени е 100-150 мм. Нестандартни са 75 мм и 175 мм. Ширината и височината остават еднакви:

  • ширина 600 mm и 625 mm;
  • височина 200 мм, 250 мм, 300 мм.

Марката от блокове от газобетон не трябва да е по-ниска от D 400. Това е минималната плътност, която може да се използва за издигане на дялове с височина до 3 метра. Оптимално - D500. Можете да вземете по-гъста - марката D 600, но цената им ще бъде по-висока, но те имат по-добра носеща способност: можете да окачите предмети на стената с помощта на специални котви.

Без опит, марката газобетон е почти невъзможно да се определи. Възможно е "от гледна точка" да се види разликата между плътността на блоковете на топлоизолацията. D300 и стена D600, но между 500 и 600 е трудно да се улови. 

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Колкото по-ниска е плътността, толкова по-големи са "мехурчетата"

Единственият наличен метод за контрол е претеглянето. Данните за размера, обема и масата на преградни стени от газобетон са дадени в таблицата. 

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Параметри на блокове от газобетон за прегради

Дебелината на преградите от газобетон се избира според няколко фактора. Първата е стената, която я носи или не. Ако стената на носача, по добър начин, изисква изчисление на носещата способност. В реалния живот те са изработени от същата ширина, както външните носещи стени. По принцип - от стени блокове с ширина 200 мм с армировка, както на външните стени. Ако дялът не е носител, използвайте втория параметър: височина.

  • На височина до 3 метра се използват блокове с широчина 100 мм;
  • от 3 м до 5 м - дебелината на блока вече е 200 мм.

По-точно дебелината на блока може да бъде избрана от таблицата. Той взема предвид фактори като наличието на интерфейс с горното припокриване и дължината на дяла.

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Избиране на дебелината на преградата от блоковете на газобетона

Устройство и функции

Ако преградите от газобетон се поставят в процес на ремонт и реконструкция на апартаменти или къщи, първо трябва да поставите маркировка. Линията е обшита по периметъра: на пода, тавана, стените. Най-лесният начин да направите това е да имате лазерен лазер. Ако не е там, по-добре е да започнете с потока:

  • На тавана маркирайте линията (две точки на противоположните стени). Между тях се издърпва боядисана нишка със синьо или друго боядисано сухо вещество. С негова помощ, победи линията.
  • Линиите на тавана са залепени на пода.
  • Тогава линиите на пода и тавана са свързани, носещи вертикалите по стените. Ако се направи правилно, те трябва да бъдат строго вертикални.

Следващата стъпка е изграждането на преграда от газобетон - хидроизолация на основата. Подът се почиства от отломки и прах, полага се хидроизолационен валяк (всеки: филм, покривен материал, хидроизолация и др.) Или намазва с битумни маски.

Вибрационни амортизационни ленти

За да се намали възможността за образуване на свекърва и да се увеличат звукоизолационните характеристики, ивицата за амортизиране на вибрациите се разпростира отгоре. Това са материали с много малки въздушни мехурчета:

  • твърда минерална вата - минерален картон;
  • полистирен с висока плътност, но с малка дебелина;
  • мек фибростъкло.

На тази лента върху лепилото се полага първият ред блокове. Дебелината на лепилото е 2-5 мм, дебитът с дебелина 1 мм е 30 кг / м3. Освен това, изграждането на преградите се извършва по същата технология като носещите стени. Прочетете повече за технологията за полагане на стени от газобетон тук. 

При къси разстояния - до 3 метра - армировката не се извършва изобщо. По-дълго поставяйте подсилена полимерна мрежа, перфорирана метална лента, както е на снимката и т.н.

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Преградите от газобетон могат да бъдат подсилени, ако е необходимо

Присъединяване към стената

За да се осигури комуникация със съседните стени на зидария, в шевовете се поставят гъвкави връзки - това са тънки метални перфорирани пластини или T-образни котви. Те се инсталират на всеки 3-ти ред.

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Свързването на стената и преградата с помощта на T-образна котва

Ако в сграда, където такива връзки не са предвидени, се помещава преграда от газов силикат, те могат да се закрепят на стената, като се огъват под формата на буквата "G", като се постави една част в шева.

Когато използвате анкери, връзката със стената е твърда, което в този случай не е много добра: твърд прът от вибрации (например вятър) може да унищожи съседното лепило и тялото на блока. В резултат на силата на опората, се оказва, че е нула. Когато използвате гъвкави връзки, всички тези явления няма да се отразят толкова много на блоковете. В резултат на това силата на връзката ще бъде по-висока.

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Гъвкавите връзки в шевовете, ако не са, пластините просто се завинтват върху винтовете

За да предотвратите образуването на пукнатини в ъглите, между стената и преградата, направете амортизационен шев. Това може да бъде тънка пластмасова пяна, минерална вата, специална амортизационна лента, която се използва за полагане на топъл под и други материали. За да се изключи "всмукването" на влагата през тези шевове, те след зидарията обработват паранепропусклив уплътнител.

Отвори в газови силикатни прегради

Тъй като преградите не носят, натоварването върху тях няма да бъде прехвърлено. Ето защо, над вратите, няма нужда да се поставят стандартни стоманобетонови греди или да се направи пълен скок, както при носещите стени. За стандартен вход от 60-80 см, могат да се поставят два ъгъла, които ще послужат като опора за покриващите блокове. Друго нещо е, че ъгълът трябва да бъде 30-50 см, за да отиде отвъд отвора. Ако отворът е по-широк, може да се изисква канал.

На снимката, за да се подсили отварянето на стандартната врата, се използват два метални ъгъла (вдясно), в отвора отляво каналът е обезпечен, под който са избрани жлебовете в блоковете.

Ако отворът не е широк и блокът е свързан само с две, препоръчително е да ги изберете, така че шевът да е почти в средата на отвора. Така че получавате по-стабилно отваряне. Въпреки че при поставянето на ъгли или канали това не е важна таблица: капацитетът на носещата конструкция е повече от достатъчен.

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Отвори за врати в бетонни преградни стени

На метала, докато лепилото изсъхва, не се огъва, отворите се укрепват. В тесните отвори е достатъчно да се нанижат дъските, широките подпори може да изискват носеща конструкция, лежаща на пода (сгънете колоната от блокове под средата на отвора).

Друга възможност за това как да се укрепи вратата в стените на газобетон - да се направи подсилена лента от армировка и лепило / хоросан. В отвора стриктно ниво плосък борд, прикован към стените. Отстрани, ноктите се завинтват / закрепват, което ще държи разтвора.

На дъното на дъската се поставя разтвор - три пръта от фитинги А-III с диаметър 12 мм. Над преградните стени се полагат, както обикновено, след смяната на шевовете. Премахнете кофража в 3-4 дни, когато циментът "вземете".

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Отворът в преградата на блоковете

Последният ред - опора до тавана

Тъй като в чинията товари припокриват могъщество височина провисване на дяла се изчислява така, че да е 20 mm, не е достигнал тавана. Ако е необходимо, блоковете на горния ред са нарязани. Получената компенсационна междина може да бъде запечатана с амортисьор: например същия минерален картон. С тази опция звуците от най-горния етаж ще бъдат чути по-малко. По-лесният вариант е да навлажнете шева с вода и да го излеете с монтажна пяна.

Звукоизолиращ газобетон

Въпреки че продавачите на газ-силикатни блокове и говори за високи нива на звукоизолация, те значително преувеличават. Дори стандартен блок с дебелина 200 мм прави звуци и шумове, дори още по-деликатни преградни стени и още повече.

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Сравнителни характеристики на шумоизолацията на прегради от различни материали

Съгласно нормите звуковата устойчивост на преградите не трябва да бъде по-ниска от 43 dB, но по-добре, ако е над 50 dB. Това ще ви осигури мълчание.

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Стандарти за звукоизолация за различни помещения

За да имаме представа колко "шумни" са газовите силикатни блокове, нека да представим таблицата със стандартните индикатори за устойчивостта на звука на блокове с различна плътност и дебелина.

Преградни стени на блокове с газобетон със собствените си ръце

Коефициент на звукопоглъщане на блокове от газобетон

Както можете да видите с блока с дебелина 100 мм, той не достига най-ниското изискване малко. Ето защо, при декориране на газобетон е възможно да се увеличи дебелината на довършителния слой, за да се "издържи" на норма. Ако обаче се изисква нормална шумоизолация, стените са допълнително покрити с минерална вата. Този материал не е звукоизолиран, но приблизително 50% намаляват шума. В резултат звуците почти не са чути. Най-добрите индикатори имат специализирани звукоизолиращи материали, но като ги избирате, трябва да потърсите характеристиките на пропускливостта на парите, така че да не блокирате влагата в газовия силикат.

Ако имате нужда от абсолютно "мълчаливи" стени, експертите препоръчват поставянето на две тънки прегради на разстояние от 60-90 мм, което е изпълнено със звукопоглъщащ материал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 7 = 15