Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Таванната украса е първият етап от довършителните работи. Към днешна дата има различни типове тавани в апартамент или частна къща, всяка от които е различна от използваните материали и методи за тяхното прилагане или инсталиране. В допълнение, наличните опции за довършителни тавани варират по отношение на разходите и сложността на работата.

Различни версии на тавана

оцветяване

Декорирането на тавани с помощта на боя е най-простият и най-достъпен начин за довършване. Най-често за тази цел се използват формули за водна дисперсия. Тяхната цена е сравнително ниска. Освен това такива материали показват отлична устойчивост на вода, температурни промени. Отнема само няколко часа, за да изсъхне боята. Водоразтворимите съединения не излъчват вредни вещества и тяхната гама ви позволява да изберете сянка, която да се хармонизира с интериора на стаята. Прилагането на материала може да бъде на всякаква повърхност, с изключение на метала, поради риска от корозия.

Различни версии на тавана

Оцветяване на повърхността на тавана

Основният недостатък на този метод на довършителни тавани е необходимостта от напълно премахване на старото покритие, например, замазка или мазилка слой. Също така е необходимо висококачествено предварително изравняване, тъй като всички дефекти на боядисаната повърхност ще бъдат видими. Цветното покритие редовно изисква актуализиране, което означава, че ще трябва да бъде пребоядисано ежегодно. Особено се отнася до тавани в кухнята, върху които по време на готвене ще се депонират мазнини.

мазилка

Декорацията на тавана с гипсови смеси също е доста популярна процедура. С този материал не можете просто да украсите повърхността, но и да я подравнявате. В допълнение, мазилка състави не горят и не подкрепят изгаряне, не излъчват токсични вещества, са сравнително евтини.

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Важно! Такава работа изисква присъствието на двама души, както и известен опит - за началния майстор на дома ще бъде трудно да направи всичко възможно най-гладко.

Довършителни тавани в апартамента с мазилка не е възможно с таван колапс от повече от 5 см. Твърде много материал може значително да намали живота на покритието. В допълнение, мазилка "краде" малко височината на стените.

замазване

Преди това таванът в къщата е бил подрязан само с варовик, но сега има и други по-висококачествени покривни тавани и техните видове. Независимо от това, тази възможност все още е в търсенето поради нейната универсалност. Бялата повърхност ще се побере във всеки интериор. В допълнение, цената на варенето е най-ниската от всички довършителни материали. Процесът на довършване също е много прост, така че можете да спестите на услугите на специалисти. От недостатъците си струва да се отбележи нуждата от цялостна подготовка на повърхността. Също така, замазка има свойството на постоянно разпадане, така че повърхността трябва да се актуализира редовно.

Различни версии на тавана

Таванно промиване

Полагане с тапет

Има различни опции за завършване на таваните в апартамента, но тапетите до този ден не са загубили популярността си. Почти всякакъв вид този материал е сравнително евтин и дори майстор на новак може да подготви тапет за лепило и паста.

Хартиени тапети

Различни версии на тавана

Поливане с хартия тапет

Този вид материал се използва изключително рядко. Таванът от хартия тапет няма да трае дълго, но силите и времето за подреждането му ще отнеме много. Понастоящем такива тапети се използват за декориране на детски стаи и други помещения, където се изискват редовни козметични ремонти. Това покритие крие малки дефекти в тавана, е евтино и не "краде" излишното пространство. От недостатъците: кратък период на работа, необходимостта от цялостна подготовка на повърхността.

Течни опции

Различни версии на тавана

Течен тапет на тавана

Такива видове тавани са по-предпочитани в съвременния свят. Течният тапет бързо се втвърдява, леко се нанася, не избледнява под въздействието на ултравиолетовите лъчи и се характеризира с трайност. Освен това е възможно да се смени повредената зона, без да се премахва цялото покритие. В същото време е важно да се помни, че всички тези качества се отнасят само за материали, направени с ясна технология. Тапетите за занаятите може и да нямат. Основният недостатък е високата цена. Също така, покритието не понася влиянието на влагата.

текстилен

Различни версии на тавана

Довършителни работи с текстилни тапети

Как можете да отрежете тавана, така че да не е като всички останали? За феновете на оригинала има следните опции за довършване на тавана: лепило с кант, лен, коприна, гоблени и специални платове за мебели. Също така, при проектирането на таванната повърхност е подходящо улавяне. Такива начини за завършване на таваните ще бъдат харесването на творчески хора, които ще избират самостоятелно комбинации, цветове, рисунки и така нататък. Ако свържете професионалисти със случая, цената на проекта може да се окаже много висока. Основното предимство е изключителният външен вид, недостатъците - кратък експлоатационен живот и чупливост на покритието.

Простри тавани

Довършването на тавана в апартамента може да се извърши и с помощта на текстилни продукти или PVC, които се опъват върху инсталираните багети. Основното предимство на тези проекти е широка гама: пазарът предлага матирани и гланцови покрития, монохромни и с различни картини, рисунки, снимки. Тези тавани обслужват средно 10 години.

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Друго предимство на това покритие е липсата на необходимост от внимателно изравняване. Факт е, че продуктите са прикрепени към стената с вдлъбнатина, така че неравностите няма да бъдат видими. Можете да монтирате материала сами.

Към бележката! Таванът, който е завършен с PVC фолио, ще защити апартамента при наводнение от съседи или изтичане на покрив, което е особено важно за наемателите на горните етажи.

От недостатъците трябва да се отбележи необходимостта от предварителна подредба на осветителната система, която може да не е възможна за домашния майстор. През лятото, поради интензивната топлина, покритието може да се увисне, а през зимата може да се счупи. В допълнение, този дизайн лесно се пробива с остри предмети и леко намалява височината на тавана.

Окачени тавани

Тези опции за завършване на тавана придобиват популярност благодарение на проста инсталационна система. Окачените тавани са монтирани върху профили, фиксирани върху стени и таванни повърхности. Следователно, не е необходимо предварително изравняване и работата е сравнително чиста.

гипс

Това е най-често срещаният вид завършване на таваните в апартамента. С помощта на плочки GKL е възможно да се украси не само обичайния таван, но и многостепенната структура или ниша. Пластиката на материала позволява създаването на причудливи форми за различни варианти на интериора. От предимствата трябва да се отбележи, лекота на инсталиране - за боядисване на таван gipsokartonom може дори един неопитен майстор. Освен това материалът е относително евтин.

Различни версии на тавана

Таван от гипсокартон

От недостатъците може да се разграничи "страхът" от водата. Под въздействието на влага, продуктът е много бързо разрушен. Преди да покриете тавана в апартамента с гипсокартон, трябва да помислите върху осветителната система и топлоизолационния слой. Друг недостатък е необходимостта от последващо довършване на покритието с шпакловка и бои.

плочка

Тази опция за довършване на тавана се счита за една от най-достъпните. Поради тази причина тя се използва в болници, офис сгради и други сгради, където практичността е необходима на първо място и привлекателен външен вид не е необходим.

Монтирането на материала става по следния начин: върху главния капак се фиксира рамка от мрежа, върху която са фиксирани листове от различни видове фибростъкло.

Различни версии на тавана

Покривен таван

Основното предимство на този тип таванно покритие в апартамента е възможността да се прикрият инженерните комуникации под плочите. В допълнение продуктът е лесен за подмяна в случай на повреда. Плочките се произвеждат в широк диапазон, така че намирането на желания цвят и текстура е съвсем проста.

От недостатъците, трябва да се отбележи, че не е най-атрактивният външен вид и чупливостта на материала. Подобно на всяка друга окачена конструкция, плочки - намалява височината на стените, така че в малък апартамент представена версия на тавана рядко се използва.

касета

Този тип таванно покритие е подобен на предишния. Само вместо крехки минерални листове използвайте силни касети, изработени от метал или пластмаса. Предимството се крие във факта, че между листовете метал е нагревател, така че целият процес на инсталиране не трае дълго. Недостатъкът на този тип таван е високата цена.

Различни версии на тавана

Възможност за касета за украса на тавана

пиньон

Ако има дилема, от която да се направи таван в банята и кухнята, се препоръчва да се обърне внимание на тази опция. В този случай рамката не е монтирана с плочки, а с дълги ламели от пластмаса, галванизиран алуминий или дърво. Резултатът е имитация на облицовка, въпреки че тази облицовка е много по-евтина. Друго предимство е бързото разглобяване и лесният ремонт на материала. От недостатъците може да се отбележи сравнително кратък живот на покритието - средно 5 години.

Различни версии на тавана

Решетка таван

комбиниран

Модерни дизайнери обикновено използват няколко варианта на дизайна, когато създават проект за къща. Много често суспендираните и окачени тавани се комбинират, но всички варианти са приемливи. Понякога една ниша от гипсокартон се монтира огледало или се използва окачен таван като джанта, а главната площ е изравнена с мазилка и боядисана.

Различни версии на тавана

Комбинация от гипсокартон и опъвам таван

Лепени тавани

В този случай е таван, който е покрит с плочки с една адхезивна страна. Такива продукти са лесни за инсталиране и имат устойчивост на влага, и следователно са придобили популярност с местния потребител. Също така, използването на лепилни плочки може да спести на скъпи циментова замазка. Основният недостатък на този вариант е необходимостта от внимателно изравняване на покритието, в допълнение, самата керемида е много крехка.

Различни версии на тавана

Залепеният таван

Тавани от естествени материали

Природните възможности за проектиране на тавана през последните години придобиват все по-голяма популярност. Факт е, че всяка година измислят нови начини за преработка и импрегниране на продуктите, които увеличават нейното представяне.

Дървена

Различни версии на тавана

Довършителни работи с дървена облицовка

Дървени плоскости са тънки дървени дъски или MDF плоскости. Те са прикрепени към рамката чрез винтове, гвоздеи или клеймери. Основното предимство на тези материали е екологичността, привлекателният външен вид, издръжливостта и дълготрайността. От недостатъците - необходимостта от използване на импрегнация за дърво и ограничена гама от цветове.

дървета

Различни версии на тавана

Тавани от дървен материал

Този тип таван е по-подходящ за дохма или селска къща. В един апартамент това ще изглежда неподходящо, въпреки че някои любители на всичко естествено го намират тук и го използват. Гредата има всички характеристики на облицовката, но трае по-дълго и е по-трайна. Недостатъци: комплексна инсталация, необходимост от вентилация. Преди да завършите тавана в апартамент или къща с този материал, ще трябва да го импрегнирате със специални съединения за дълго време.

корк

Различни версии на тавана

Корково покритие

Корковите тавани не се използват широко, но този материал има някои предимства: наличието на восъчно покритие предпазва повърхността от замърсяване с вода и прах и също така увеличава живота на продуктите. От недостатъците може да се отбележи доста сложна инсталация и високи разходи.

Пластмасова облицовка

Решавайки как да отрежете тавана на балкона, препоръчително е да обърнете внимание на PVC облицовката. Полученото покритие ще бъде силно, издръжливо, под него можете да скриете комуналните услуги и изолационния слой. В допълнение, материалът е на разположение в широк диапазон, е устойчив на развитието на бактерии, гъби и мухъл, ултравиолетови и др. В същото време такъв таван е доста крехък, може лесно да бъде повреден дори и при леки механични удари. Няколко дни след инсталирането стаята ще има специфична миризма.

Различни версии на тавана

Клиринг с пластмасова облицовка

Многостепенни структури

Този таван може да бъде изпълнен от някоя от изброените по-горе тъканта. Тя се различава само в технологията за редактиране. В този случай е въпрос на надземни съоръжения, които са монтирани на различни разстояния от повърхността на тавана, вдлъбнатините на таваните на сухото строителство на различни нива на разтягане и техните комбинации с бои, гипс и др.

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

Различни версии на тавана

За да изберете правилно опцията за довършителни работи, първо трябва внимателно да обмислите цялата концепция за интериора, след това да помислите върху бюджета за закупуване на материал и заплащане за работа. По отношение на избора на доставчик е по-добре да се работи с доказани компании, които могат да потвърдят своята бизнес репутация с положителни отзиви на клиентите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 19 = 28