Регулиране и ремонт на пластмасови прозорци със собствените си ръце. Инструкции с снимки

Регулиране и ремонт на пластмасови прозорци със собствените си ръце. Инструкции с снимкиСпомняте ли си това радостно усещане, когато във вашия апартамент (къщата) старите грозни излъчвани рамки бяха заменени с чисто нови красиви пластмасови прозорци? Въпреки това, след една седмица или две всичко стана нормално отново и отново. Душата се успокои, мислейки, че проблемите с прозорците са били решени.

Къщата е топла, годишният шум е напуснал с залепването на пукнатини, които постоянно се появяват между рамките, боядисване и почистване на дървените рамки.

Обаче две или три години са минали и за наша изненада няма ограничение. Защо са платени трудно спечелените пари? Всъщност, много малко време е изтекло, а вратите на прозорците са затворени свободно, чешмите се разхождат из стаите. Някъде, прозорците са трудни за затваряне или дори напълно заседнати.

Тук също помним любезно тихата дума и безскрупулни производители, неграмотни монтажници и някой друг, който падне под горещата ръка. И съвсем напразно в повечето случаи. Защо? Нека анализираме този проблем, а именно коригирането и ремонта на пластмасови прозорци със собствени ръце.

Модерен пластмасов прозорец - това не е просто рамка със стъкло на сенници. Зад тази проста фасада се крие доста сложна механична конструкция. И всеки механик обича грижите. За да бъдете смазвани от време на време, заменете износените части с нови. И какво прави нашите прозорци по-лоши? Затова нека им обърнем много внимание.

За съжаление, повечето майстори, които инсталират и регулират прозорците с двоен стъклопакет, не казват на клиентите, че могат сами да ремонтират и настройват прозореца без помощта на специалисти. Тази позиция е съвсем разбираема, защото това е ежедневието на гореспоменатите специалисти. И няма да го споделят с всеки от своите клиенти.

Но да оставим господарите настрани и да се обърнем към нашите прозорци. Тяхната механика не е толкова сложна, че човек, който разбира технологията, не го разбира. Освен това опциите за аварии не са толкова много. Най-често срещаните и важни разбивки, както и приспособяването на прозорците, ще разгледаме в тази публикация.

Подмяна на дръжката за отваряне на прозореца

Регулиране и ремонт на пластмасови прозорци със собствените си ръце. Инструкции с снимки

Писалките често се провалят. Това се дължи на факта, че понякога човек не изчислява, упражнява прекомерен товар върху дръжката. Или пък започва да върти дръжката, когато листа не е на мястото си. Вариантите на причините могат да бъдат различни. Но наличието на счупена дръжка винаги е тревожно. Трябва да бъде заменен. В тази ситуация неопитен човек може да се обърка. В края на краищата на дръжката няма винтове или болтове. Как се фиксира?

Това е много просто. Това, което обикновено виждаме в основата на дръжката, е обикновена декоративна плоча, която затваря закопчалките. Достатъчно е да го обърнем на 90 ° във всяка посока и очите ни ще видят два винта, които държат дръжката на мястото си. Те се развиват и сега можете да поставите нова, вместо старата и ненужна. Между другото, можете да го купите или на строителния пазар, или от фирма, която инсталира метални пластмасови прозорци. Сега нашият прозорец отново има красив и привлекателен външен вид.

Замяна на пломби

Регулиране и ремонт на пластмасови прозорци със собствените си ръце. Инструкции с снимки

Когато прозорецът удари - това е сигурен знак, че гумените уплътнения са сухи. Ако искате да настроите крилото на прозореца, първо обърнете внимание на състоянието на гумата. Без значение колко мека може да бъде, температурните промени и продължителното пребиваване през зимата в сгъстена позиция (в студения сезон, рядко се отварят често прозорци) водят до изсушаване и свиване. В резултат на това се появяват самите течения, които се разхождат из стаята. Това означава, че уплътнителят е престанал да изпълнява своята функция и има само един начин да се определи ситуацията. Сменете гумените ленти.

Тази работа е много проста. Гумата не е залепена или закрепена. Просто поставете в специален жлеб. Отделна благодарност за това са тези, които развиват дизайна на металопластиката. Тъй като подмяната не е трудна. Единственото нещо, от което трябва да обърнете внимание, е способността на материала да се простира. Следователно гумените ленти не трябва да се разтягат прекалено много. В противен случай те ще се свиват и от ръба на вратата се образуват кухини, които абсолютно не се нуждаем, защото чрез тях студеният въздух от улицата ще проникне в нашата къща.

Настройване на плътността на затваряне или затваряне на прозорците

Регулиране и ремонт на пластмасови прозорци със собствените си ръце. Инструкции с снимки

Когато уплътнението бъде тествано и при необходимост сменено, ще регулираме плътността на затваряне на прозореца. Но да видим дали изобщо трябва да направим това. Затворете прозореца. Проверяваме дали има чешми с запалка или мачове. Ако пламъкът се отклони, започваме настройката.

За да направите това, отворете прозореца и погледнете края на листа. Обикновено има три ексцентрични форми овални. Те се движат нагоре и надолу, когато дръжката на прозореца се върти, защото са част от заключващия механизъм. Ако ги обърнете леко наляво, листата на прозореца ще се поберат по-плътно към рамката. И когато се обърнете надясно, той се отдалечава от рамката.

Силно ексцентрицитет не е нужно да се обръща. Достатъчно е да включите няколко милиметра, така че всичко да попадне на място. Между другото, ако искате уплътненията да ви служат за дълго време, опитайте да не превишавате мярката, когато настройвате ексцентриците. Оставете малка граница за последващи корекции.

Регулиране на позицията на крилото на прозореца

Регулиране и ремонт на пластмасови прозорци със собствените си ръце. Инструкции с снимки

Увиването на крилото води до проблеми, когато прозорецът се допре до рамката при затваряне. Ако не се намесите в този процес, това ще завърши с факта, че след известно време прозорецът напълно ще спре да се затваря. Какво трябва да направя?

Нека да обърнем внимание на сенките. Долната част обикновено е глух. Няма механизми за приспособяване. Така че оставете го на мира и отидете нагоре. Можете да стоите за това на стол. Отворете прозореца. Ние гледаме края на крилото. В ъгъла в горната част на прозореца има два винта. Имат дупка за шестоъгълния ключ. Това е, което търсихме. Долният винт е придържащ. С шестоъгълник отслабва. Горният винт настройва позицията на прозореца в рамката. Когато го завъртим наляво или надясно, горната част на прозореца се премества настрани. Тази проста операция ще поправи ситуацията и прозорецът отново ще бъде напълно затворен.

Ако проблемът остане нерешен, можете да коригирате местоположението на частта за отключване на бравите. Най-често за тях са прозорците и се придържат. Разхлабваме винтовете, които държат задната част на ключалката, и го преместват нагоре или надолу, в зависимост от ситуацията. Достатъчно е да се компенсират няколко милиметра.

Премахване на прозореца от ключалката

Регулиране и ремонт на пластмасови прозорци със собствените си ръце. Инструкции с снимки

Често причината за призива на мениджъра на прозорци към къщата е заключването на механизмите на прозорците. Производителите с помощта си защита на своите продукти от по-сериозни щети. И обикновено се включва, когато дръжката се завърта, когато прозорецът е отворен. Листът се задръсти с дръжката. Изглежда, че с прозореца няма какво да се направи, веднага щом се счупи.

Можете лесно да деблокирате прозореца. В близост до дръжката в края на листа е разположен специален език. Трябва да го обърнете към стаята и да затворите прозореца. След това проблемът изчезва. Прозорецът ще работи както преди.

Това е цялата мъдрост. Ремонтът на други повреди от метални пластмасови прозорци е по-добре да се повери на проверените майстори на бизнеса. По този начин могат да бъдат избегнати по-големи проблеми.

Сега можете да се справите изцяло с малките ремонти и настройки на самите пластмасови прозорци. И това означава, че къщата ви ще бъде топла и уютна по всяко време на годината.